גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמלות הבנקים? "מעניינות עיתונאים וח"כים, הציבור אדיש"

מנכ"ל בנק ירושלים, גיל טופז, בראיון ל"גלובס" על הסיכון באשראי הצרכני: "זה לא שהמשק נהיה מסוכן, אלא המחוקק נהיה חסר אחריות" ● טופז גם מסביר מדוע הוא מתנגד לרפורמת הניוד בבנקים: "זה לא יביא לנו אפילו 100 לקוחות"

גיל טופז / צילום: איל יצהר
גיל טופז / צילום: איל יצהר

"הציבור בישראל לא ממש מעוניין לעבור בנקים. עמלות הבנקים, למשל, מעניינות יותר את העיתונאים והח"כים כי זה עוזר לעשות כותרות. לעומת זאת הציבור די אדיש- הוא לא יודע כמה הוא משלם כי ממילא זה לא סכום כסף מהותי", כך אומר בראיון ל"גלובס" מנכ"ל בנק ירושלים, גיל טופז.

טופז החליט בשנה שעברה לבטל חלקית את ההטבה לפטור מלא מעמלות עו"ש ללקוחות הבנק, לאחר שלדבריו ראו בבנק ירושלים כי ההטבה לא מביאה לקוחות חדשים לסניפי הבנק. "התובנה הזו נחתה עלינו אחרי תקופה ממושכת שהצענו עמלות עו"ש אפס, ולמרות זאת לא ראינו תזוזה משמעותית של לקוחות".

למה בעצם לקוחות לא עוברים בנקים?

"מהזווית הצרכנית, הלקוח ברחוב מקדיש שתי שניות מחשבה בחודש על הבנק שלו. רוב הלקוחות משלמים לבנק כ-24 שקלים בחודש. נניח שהוא יכול לעבור לבנק אחר בשביל הנחה פנטסטית של 30%. האם הוא יעשה את כל הבלגן בשביל כמה שקלים?"

אבל מה עם הריביות על הלוואות? זה מקור התשלום המרכזי של משקי הבית לבנקים.

"הריביות בין הבנקים לא שונות כל-כך, ואפשר לקחת הלוואה מבנק אחר מבלי להעביר חשבון. מה שכן, יש עלייה בחשבונות הדואליים. לעשרות אחוזים מהלקוחות יש חשבון ביותר מבנק אחד".

ומה בנוגע לרפורמה המתוכננת לניוד חשבונות בין הבנקים? מכיוון שטופז לא מאמין שהציבור רוצה לעבור בנק, הוא גם לא תומך בהקמת המערכת לניוד חשבונות. מדובר במערכת שמשרד האוצר ובנק ישראל רוצים שהבנקים יטמיעו בהשקעה מוערכת של מאות מיליוני שקלים. מטרת המערכת להקל את התהליך הבירוקרטי והמסורבל שכרוך במעבר בין בנקים. "החוק מאפשר לנגידה לפטור בנקים קטנים של עד 5% מהנטל הזה, ואני מקווה שהנגידה תפטור אותנו מזה", אומר טופז.

כבנק קטן, אתה לא אמור ליהנות מהקמה של מערכת שכזו?

"במקרה של בנק ירושלים, עלות הקמת המערכת היא למעלה ממחצית התקציב לפיתוח טכנולוגי שלנו. זו השקעה אדירה שלהערכתי לא תביא אפילו ל-100 לקוחות שיעברו אלינו בשנה. הרי אם לקוחות לא באו אלינו כשהצענו פטור מעמלות עו"ש, אני לא מאמין שבגלל המעבר בקליק הם יגיעו".

אחד ממוקדי הצמיחה המרכזיים של בנק ירושלים מצוי בתחום האשראי הצרכני. היקף האשראי של הבנק גדל אשתקד בכ-5% לסכום של כ-מיליארד שקל. "פיתחנו פתרון דיגיטלי בתחום הזה, ואנחנו יכולים לספק ללקוח, שאין לו חשבון אצלנו הלוואה תוך 48 שעות, כשבבנקים אחרים זה ייקח שבועות".

אבל עם כל הכבוד לנגישות, הריביות שאתם גובים עדיין גבוהות ומגיעות לשיעור דו-ספרתי.

"יש אצלנו שונות גבוהה ברמות הריבית. נכון שיש הלוואות בריבית של 10-11%, אבל יש גם הלוואות בריבית של פריים פלוס 5-5.5%. אנחנו מצליחים לקבל ולייצר מידע על הלקוח בדיגיטל. יש לנו פיילוטים בנושא, וזה אמור גם להביא לשיפור בריביות".

מה באשר לאשראי הצרכני והסיכון?

"רמות הסיכון באשראי צרכני גבוהות, אבל זה לא כי המשק נהיה מסוכן, אלא כי המחוקק נהיה חסר אחריות. מה שקרה בחוק חדלות פירעון זה מהפיכה במובן השלילי של המילה. כשאני מספר לבנקאים בחו"ל על החוק הזה הם חושבים שיש לי בעיה עם האנגלית, בגלל שהחוק נשמע להם מופרך".

מה הבעיה בתחום החקיקה?

"הזחילה התחילה ברפורמה בתחום ההוצאה לפועל, שמביאה לכך שזו נורמה ללכת לפשיטת רגל. החוק החדש אף אומר שאם כלל החוב שלך הוא 50 אלף שקל אפשר ללכת לפשיטת רגל".

הדרמה- הקמת מאגר נתוני אשראי

טופז מנהל את בנק ירושלים קרוב ל-3 שנים. הוא צמח בבנק הפועלים, ובין היתר הוביל שם את האסטרטגיה בחטיבה הקמעונאית. בהמשך עבר לחברת כרטיסי האשראי כאל, שם כיהן כסמנכ"ל ואחראי על הלקוחות הפרטיים.

"הבנו שזה לא נכון להילחם נגד הזרם, ולהביא להעברת כלל החיים הפיננסים של הלקוח אלינו. החלטנו להפוך את בנק ירושלים לבנק שמתמחה במוצרים מסוימים", אומר טופז. כך למשל הוא יצר שיתוף פעולה עם מאסטרקארד בפיתוח מוצרים בכרטיסי האשראי.

המוצר הראשון שהושק הוא כרטיס pre-paid, המאפשר לעובדים ללא חשבון בנק, שעד כה קיבלו את משכורתם החודשית במזומן, לקבל משכורת בכרטיס אשראי. באחרונה חתם בנק ירושלים עם הסכם הפצה עם גוף דומיננטי בשוק המקומי, כשלהערכת טופז לשיתוף הפעולה הזה קיים פוטנציאל לעשרות אלפי כרטיסים. "זו פריצת דרך מטורפת מבחינתנו. הדברים מתחילי להבשיל", הוא אומר.

לטופז אתגר לא פשוט - הגודל הקטן משפיע על ביצועי בנק ירושלים. התשואה על ההון של הבנק עמדה אשתקד על 4.5% בלבד, ויחס היעילות הגיע ל-82%. טופז מעריך כי אם בנק ירושלים יקבל הקלות רגולטוריות בשל גודלו המצב ישתפר. "בתור בנק קטן אנו מנסים לקדם מדרג רגולטורי- כלומר דרישות שונות מבנקים לפי הגודל שלהם, ואנחנו נמצאים בדיאלוג מול בנק ישראל בנושא", הוא אומר.

איזה הקלות אתם רוצים?

"הנושא המרכזי הוא בדרישת הלימות ההון (היחס בין ההון העצמי של הבנק לנכסי הסיכון שלו ובראשם תיק האשראי- ע.א). אני חווה היום חסם אפקטיבי דרמטי בעולמות של הון, שמגביל אותנו בצמיחה ובריבית שאני מסוגל לגבות באשראי. אם יכולתי להוריד את דרישות הלימות ההון ב-25%, הייתי יכול להיות תחרותי יותר בשוק בביצועים ובמחיר".

רפורמת שטרום לא תשפר מבחינתכם את המצב?

"מה שמשמעותי יותר מחוק שטרום הוא הקמת מאגר נתוני אשראי, זה ישנה את כללי המשחק. ברגע שהמידע על הלקוחות יהיה פתוח לנותני האשראי, נוכל לתמחר טוב יותר את ההלוואות. היתרון של הבנקים הגדולים שמחזיקים היום בעיקר המידע וביתרון משמעותי לעומת הבנקים הקטנים ייגמר".

אבל ייכנסו גם שחקנים חדשים שיאיימו עליך.

"אני פחות חושש מהמתחרים כי השוק עדיין מאד גדול, נמצא בצמיחה, והנתח שלי מאד קטן 1-1.5%, אני לא זה שייפגע מהתחרות הזו. אגב להערכתי, כשישראכרט ולאומי קארד יופרדו מהבנקים, זה דווקא יביא להתייקרות הריביות בהלוואות שלהם. מקורות המימון של החברות הללו יתייקרו (כיום החברות נהנות ממקורות מימון מהבנקים- ע.א). הרוכשים גם ירצו לשפר רווחיות, והעלאת ריבית תהיה אחת השיטות הטריוויאליות לכך".

מיזוג עם דקסיה: "השלם גדול מסכום חלקיו"

בחודש שעבר הפתיע בנק ירושלים את השוק, והגיש לדירקטוריון בנק דקסיה ישראל הצעה לקדם מהלך של מיזוג בין הבנקים. זו אינה הפעם הראשונה שבנק ירושלים מנסה לקדם מהלך שכזה, והפעם הוא מקווה להצליח בכך שכן בעליו הקודמים דקסיה העולמית יצאו מהתמונה ומכרו את מניותיהם למוסדיים.

אתמול הודיע מרכז השלטון, המקומי המחזיק ב-6.5% ממניות דקסיה, כי גם הוא תומך בקידום מגעים למיזוג: "מיזוג שכזה יהפוך שני שחקנים לשחקן אחד יותר חזק, יציב ועם יכולת טובה יותר להתמודד בתחרות. מה שבנק ירושלים עושה היום לא קיים בדקסיה ולהפך. מיזוג שכזה זה ליצור שלם הגדול מסכום חלקיו".

מדובר ביציאה של שחקן משוק הבנקאות הריכוזי, התחרות לא תיפגע?

"דקסיה פעיל באשראי לרשויות המקומיות. המיזוג לא מוציא שחקן מהשוק הזה, כי ממילא בנק ירושלים לא פעיל בתחום הזה. אני מזכיר שדקסיה נאלץ למכור חלק מתיק האשראי כי הוא לא יכול לתת יותר אשראי בתחום זה בגלל מגבלות של הון וריכוזיות. לעומת זאת, הגוף הממוזג יוכל להגדיל את הפעילות במגזר זה".

ומה לגבי הפערים בין הבנקים? מכפיל ההון שלכם בבורסה נמוך משמעותית משלהם.

"אני לא נותן משקל רב מדי לפערים האלה. הם מיטשטשים כשמסתכלים על סחירות המניה. יש במיזוג הזה יתרונות ואינטרסים משותפים לכולם, ואני אופטימיסט מטבעי ומעריך שנוכל לקדמו".

גיל טופז

גיל: 48

תפקיד: מנכ"ל בנק ירושלים

השכלה: עו"ד ורואה חשבון, תואר ראשון בכלכלה ובחשבונאות ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א

תפקידים קודמים: ראש אגף לקוחות פרטיים, וראש אגף סיכונים בכאל, האחראי על האסטרטגיה בחטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים

מקום מגורים: בני עטרות

מצב משפחתי: נשוי + 3 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות