גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להקים חברה של מיליארד ד' רגע אחרי אקזיט ב-145 מיליון

02/10: ד"ר מיכל צור-שלו, Kaltura ● מה עושים בערב שבו אתה עושה אקזיט? ד"ר מיכל צור-שלו לא היססה, ויום למחרת מכירת סיוטה החלה את מסעה השני עם חברת קלטורה ● היום, אחרי גיוס של 160 מיליון דולר ומאות אלפי לקוחות, שווי קלטורה מוערך ביותר ממיליארד דולר

מיכל צור-שלו / קרדיט: עוד פודקאסט
מיכל צור-שלו / קרדיט: עוד פודקאסט

מה עושים בערב שבו הסטארט-אפ שלך נמכר ב-145 מיליון דולר? ד"ר מיכל צור-שלו לא היססה, ויום אחרי החתימה על העסקה למכירה הסטארט-אפ שלה, סאיוטה (Cyota), החלה כבר לעבוד על הקמת הסטארט-אפ הבא שלה - לימים: חברת קלטורה, שהקימה יחד עם ד"ר שי דוד, רון יקותיאל וערן איתם, אשר כיום מוערכת בשווי של מעל למיליארד דולר.

מי שנחשבת ל"אשת הברזל של ההייטק הישראלי", זכתה בעשור האחרון להוקרה בינלאומית ומקומית בקנה מידה חסר תקדים. היא נבחרה לאחת מעשר הנשים המבטיחות של עולם ההייטק על ידי מגזין Inc.com (שנת 2013), אחת מ-50 הנשים המבטיחות של "גלובס" (2014), אחת מ-100 האנשים המבטיחים בהייטק הישראלי של גיקטיים (2015) ויזמת השנה במסגרת תחרות GeekAwards.

בראיון מקיף לכבוד פרק הסיום החגיגי של עוד פודקאסט לסטארט-אפים (עונה 2) של "גלובס", היא פורסת את המסע היזמי שלה, החוויות, ההזדמנויות וכמובן הקשיים.

הצעת רכש של 145 מיליון דולר - בפקס

אז מה צריך כדי להיות יזם? לדברי צור-שלו, "מעל הכל, צריך ממש לרצות להקים סטארט-אפ. אבל באמת לרצות. כי להקים סטארט-אפ זו חוויה קשה, מאד קשה. זה לא משנה אם מגיעים עם תשוקה לרעיון ספציפי, או רק רצון כללי להקים משהו משמעותי - והרעיון יגיע אך כך - בעיקר התשוקה והנחישות להקים משהו, וכמובן לרוץ מהר, להתייעץ עם כמה שיותר אנשים, ולעבוד בצוות".

הניסיון היזמי של צור-שלו מתפרס על פני שני עשורים בערך. בשנת 99 היא הקימה עם נפתלי בנט, בן אנוש וליאור גולן את סאיוטה (Cyota), חברת סטארט-אפ שהתמחתה בתוכנות ושירותי סייבר לבנקאות מקוונת ואיבטחה עסקאות אשראי באינטרנט. כעבור שש שנים נמכרה החברה ל-RSA תמורת 145 מיליון דולר.

"אחרי הרכישה, התברר לנו בדיעבד שב-RSA היו בטוחים שאחד המתחרים הגדולים שלהם העניק לנו הצעת רכישה, ולכן הסכימו לרכוש אותנו בסכום ובתנאים עליהם סיכמנו", נזכרת צור-שלו בחיוך. "יש לציין, למען ההגינות, שהיינו בתהליך רכישה מתמשך עם חברה אחרת שלא התחרתה ישירות ב-RSA, אך היא לא הציעה הטבות ותנאים מספיק טובים לעובדים של סיוטה, וזה משהו שהיה מאד חשוב לנו, ובעיקר לנפתלי (בנט)".

עקב מספר נסיבות, הליך הרכישה של סיוטה היה קצת דרמטי, ובעיקר מהיר. "היה לאנשים שלנו בסיוטה קשר מתמשך עם RSA, בהקשרים של פיתוח עסקי - אולם ברגע שהבינו שם שהתקבלה הצעת רכישה ממתחרה, הדברים זזו מהר מאד", נזכרת צור-שלו. "זה היה תהליך שלקח 'מקצה לקצה' - מרגע ההצעה ועד החתימה - פחות מחודשיים".

סגירת העסקה נערכה ביום שישי, כאשר השותפים הרלוונטיים בחברה - נפתלי בנט (מנכ"ל) וג'ייסון שוורץ (סמנכ"ל כספים) שמרו שבת, מה שהותיר את צור-שלו לחכות לפקס המיוחל שהודיע על השלמת הרכישה. "אני ישבתי וחיכיתי לפקס, ואחרי שכבר הגיע - היה כבר שישי בערב. יצאתי מהמשרד החוצה, הבנתי שיש הסכם רכישה, אין לי ממש את מי לשתף. אז יצאתי לפאב עם כמה חברים", היא נזכרת.

היום שאחרי האקזיט: סטארט-אפ בשווי מיליארד דולר

בין החברים שעמם בילתה צור-שלו באותו הערב, היו כמה שילוו אותה במסע שהיווה - בדיעבד בלבד, כמובן - המשך טבעי להקמת סיוטה. חודשים אחר-כך, תחבור צור-שלו באופן רשמי עם ד"ר שי דוד, רון יקותיאל וערן איתם כדי להקים את חברת קלטורה (Kaltura), הפועלת בתחום טכנולוגיות הווידאו. החברה גייסה יותר מ-160 מיליון דולר ומעסיקה מעל ל-500 עובדים.

לדברי צור-שלו: "השנה הייתה 2006, כשלכולם היו רק מכשירי נוקיה והאינטרנט עוד לא תמך בווידיאו באיכות גבוהה. בכל זאת, היה ברור לנו שווידיאו באינטרנט הולך להיות משהו משמעותי, וזה הכיוון שהלכנו עליו. הרגשנו שיש פה צורך ענק שידרוש מענה בשנים הקרובות".

כיום, פועלת קלטורה בשני צירים עסקיים מרכזיים - הראשון, אל מול חברות מדיה וטלקום, עבורן מעניקה קלטורה כלים לניהול, יצירה, הפצה ומוניטיזציה של וידיאו באינטרנט ("באופן מפתיע ולמרות כל ההתפתחויות, זהו תחום שעדיין לא מקבל מענה מספיק טוב", לדבריה); והשני, אל מול Enterprises ומוסדות לימוד בכל העולם, עבורן מהווה קלטורה פלטפורמה לפיתוח עובדים, לימודים והכשרות מקצועיות, ועוד.

אז מה גורם לאדם להקים חברת סטארט-אפ שנייה ולגדל אותה לשווי של מיליארד דולר, אחרי אקזיט משמעותי? ולמה, בכלל, לא לקחת קצת חופש? נראה שבשביל צור-שלו המסע עם קלטורה היה המשך טבעי ומשמעותי לחוויה שלה בסיוטה: "אחד הדברים המרכזיים שמניעים אותי הוא לעבוד עם אנשים שאני מאד מעריכה, ובמקביל ליצור משהו שאני מרגישה שיש לו משמעות גדולה, והוא בר-קיימא", היא מפרטת. "חשוב לי לבנות דברים תוך כדי עבודה עם אנשים שכיף לי ובא לי לעבוד איתם. מבחינתי זה לא רק היזמים, אלא גם ההנהלה והעובדים. אנחנו מבלים חלק ניכר מהחיים שלנו בעבודה, אז מאד חשוב שנהנה מזה, לא?".

המוטיב האנושי חוזר על עצמו בסיפורים של צור-שלו. ניכר כי גם בסיוטה וגם בקלטורה, התגבש לו צוות של אנשים מוכשרים ונחושים - ורק לאחר מכן, "נסגרו" הצוותים על הרעיון והכיוון שליווה את החברה. "מבחינתי, חלק מהותי בסטארט-אפ הוא לוודא שאתה חלק מקבוצה של אנשים מוכשרים, אבל גם כאלה שרוצים לעבוד בצוות. זה קרה כך גם בסיוטה וגם בקלטורה - החלטנו שכולנו שרוצים לעבוד ביחד, ואז יצאנו לדרך", אומרת צור-שלו. "כשמספרים בתקשורת על הסיפור של סטארט-אפ כזה או אחר, הכל נראה ורוד - אבל המציאות היא שיש עליות, מורדות, קשיים ואתגרים. יש הרבה מאד פעמים מפחי נפש - לקוח שבורח אחרי חודשים של עבודה, השקעה שמתמסמסת אחרי תהליך אחר".

"כשעובדים בצוות יש יכולת לגבות האחד את השנייה, ויש תמיד כתף להישען עליה. וכמובן - השלמה, כאשר כל אחד מביא לשולחן סט יכולות אחר, וכך כולם משלימים זה את זה ומתנהלים בהרמוניה. ברמה האישית, זה איפשר ועדיין מאפשר לי ללמוד יותר לעומק מוטיביציות של אנשים, ולשפר את כישורי הניהול שלי, בוודאי ככל שהחברות שאני מובילה גדלות ב-Scale שלהן".

- לסיום, איך זה לעבוד עם נפתלי בנט כשותף?

צור-שלו (מחייכת): "אין לי מושג איך זה לעבוד איתו בפוליטיקה (צוחקת), אבל כיזם ומנכ"ל הוא איש מדהים. יש לו את התכונות של מנכ"ל מוצלח - כריזמה פנימית כדי להלהיב עובדים ושותפים, וכריזמה חיצונית כדי למכור ולרתום אחרים. ובנוסף, גם יכולת ניהול אופרטיבית, לעקוב אחר תוצרים ותוצאות. בעיני, התכונות של בנט - שישנן גם לרון (יקותיאל, מנכ"ל קלטורה) - הן שמבילות מנכ"ל טוב ממנכ"ל לא טוב. אני מכירה הרבה אנשים שהם או כריזמטיים או מונחים ביצועים, אני מכירה מעט מאד שהם גם וגם".

**

"עוד פודקאסט" הינה תוכנית ליזמים בתחילת דרכים וכאלה המתעניינים ביזמות. במסגרת הפודקאסט, אנו מארחים דמויות מובילות בתעשיית הסטארט-אפים והחדשנות בישראל - לרבות משקיעי הון-סיכון, יזמים ואנשי מקצוע אחרים - בכדי לאפשר למאזינים מפגש בלתי אמצעי עמם. בחלק מהתוכניות, אנו מאפשרים גם לקהל הרחב לשאול את האורחים שאלות שמעניינות אותם.

הפודקאסט הינו בשיתוף מערכת "גלובס", ובתמיכת Rise TLV.

את "עוד פודקאסט" מנחים היזם תום בר-אב, וגיא קצוביץ', מייסד-שותף ב-Fusion LA (תוכנית האצה לסטארט-אפים ישראלים בלוס אנג'לס.

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה