גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשכת עוה"ד תעביר למתמחים נתונים על בחינת ההסמכה

לאחר שעתירה מינהלית שהגישו המתמחים לפי חוק חופש המידע נדחתה בנימוק של חוסר סמכות עניינית, אישר ביהמ"ש המחוזי, במסגרת עתירה מינהלית נוספת שהוגשה, לספק למתמחים נתונים אלה עד מחר

מתמחים במשפטים / צילום: ליאור מזרחי
מתמחים במשפטים / צילום: ליאור מזרחי

השופט אלי אברבנאל מבית המשפט המחוזי בירושלים חייב אתמול (ב') את לשכת עורכי הדין, במסגרת עתירה מינהלית שהוגשה על-ידי עופר פרץ והמרכז הארצי לסיוע למתמחים והסטודנטים במשפטים (העותרים), לספק לעותרים עד מחר (ד') דוח ניתוח פריטים שעניינו מבחן הרב-ברירה (מבחן "אמריקאי") שבפרק הדין המהותי שבבחינה ומבחן הרב-ברירה שבפרק "הדין הדיוני". זאת, לפי בית המשפט, "מאחר שמסמך זה דרוש לשם הכרעה בעתירה".

מדובר בפעם ראשונה בה בית משפט מחייב את לשכת עורכי הדין לחשוף מסמכים כאמור, כאשר התקדים האחרון בעניין היה בשנים 2010-2011, בהם המציאה לשכת עורכי הדין את דוחות התפלגות הציונים לתנועה לחופש המידע, מיוזמתה.

עם זאת ובשונה מהעבר, כעת נדרשת לשכת עורכי הדין לספק לעותרים לא רק את המידע בדבר שיעור העונים נכונה על כל אחת מהתשובות, אלא גם את המידע בדבר התפלגות התשובות.

בכך קיבל בית המשפט בחלקית את בקשתם של עורכי הדין אילן בומבך ושמואל ספיר ממשרדו, המייצגים את העותרים, ובכלל אלה מאות מתמחים שנכשלו במבחני הלשכה מועד דצמבר 2017, תוך שהשופט אברבנאל קובע כי הדוח האמור נמצא בידי הלשכה, ויש בו לשפוך אור על התפלגות תשובות הנבחנים לכל אחת מהשאלות שבפרקים אלה.

בית המשפט מצא לנכון לציין כי "אף שבעצם המידע על התפלגות התשובות לשאלה מסוימת אין כדי להכריע בשאלת סבירותה של השאלה או בשאלת סבירותה של התשובה שנקבעה לה" - מן הראוי להמציא מידע זה לעותרים, על-מנת שזה ישמש אותם ואת בית המשפט בבחינת הטענות המועלות בעתירה.

עם זאת, בית המשפט מצא לנכון לדחות את בקשת העותרים לקבל מסמכים שונים. זאת, מפני שהעותרים לא הצליחו להוכיח את הרלוונטיות של מסמכים אלה לבירור השאלות העולות בעתירה.

בנוסף, בית המשפט דחה את טענת לשכת עורכי הדין והוועדה הבוחנת של הלשכה (המשיבים) כי מדובר בתרשומת פנימית, תוך שהוא קובע כי הכתרת מסמך במילים "תרשומת פנימית" "אינה מהווה מילת קסם הפוטרת את הרשות מלמסור מידע".

בית משפט ציין כי לשכת עורכי הדין אינה יכולה להסתמך על סעיף 9(ב) לחוק חופש המידע, אשר מטרתו, לפי בית המשפט, "לאפשר למקבלי ההחלטות לנהל שיח פורה בטרם קבלת הכרעה". בהקשר זה ציין השופט אברנבאל כי מרחק רב מפריד בין תכלית הסעיף לדוח המבוקש על-ידי העותרים, שאין בו לשקף עמדות או מחשבות של הנוגעים בדבר מטעם הלשכה.

מכל מקום, בית המשפט ציין כי גם אם היה רואה בכך תרשומת פנימית כטענת המשיבות, הרי שבאיזון השיקולים נסוג שיקול זה מפני הצורך בשקיפות ובמתן כלים לעותרים לבחינת איכות הבחינה ובכלל זה קיומם או היעדרם של פגמים בה.

בית המשפט קבע כי בחשיפת דוח ניתוח הפריטים ובתוכו, מידע בדבר התפלגות התשובות בבחינה, עשויה לשמש את העותרים בטיעוניהם בעתירה "ובעיקר בבחינת הטענות להכללת שאלות בלתי הוגנות בבחינה". זאת, אף שכאמור אין במידע זה כלשעצמו כדי להכריע בנושאים אלה.

בהקשר זה נזכיר כי טענות העותרים בעתירה הן רבות ומגוונת, ובכלל אלה נטען כי נפלו פגמים מהותיים קשים, אחוז הנכשלים היה גבוהה באופן יוצא דופן (כ-70% נכשלים בטרם הוגשו ערעורים), הבחינות אשר היו אמורות להיות חסויות הפכו גלויות ועוד.

עתירה נוספת שהגישו העותרים מכוח חוק חופש המידע, ובה ביקשו לקבל את הדוח האמור, נדחתה על-ידי בית המשפט המחוזי בטענה של חוסר סמכות עניינית. עם זאת, העותרים קיבלו את מבוקשם דרך הדלת האחורית, באמצעות הליך גילוי המסמכים בעתירה המנהלית העיקרית שהגישו.

בהתאם, בית המשפט קבע כי על לשכת עורכי הדין להעביר לידי העותרים את דוחות התפלגות התשובות למבחני הרב-ברירה בפרק הדין המהותי וכן בפרק הדין הדיוני עד מחר (18.4.18).

תגובת לשכת עורכי הדין: "העותרים המוזכרים בפנייתכם הגישו במקביל שני הליכים משפטיים נגד הוועדה הבוחנת והלשכה. בית המשפט לעניינים מינהליים נעתר לבקשת הוועדה הבוחנת והלשכה לסלק על הסף את העתירה שהגישו העותרים לפי חוק חופש המידע, תוך שהוא קובע כי לא היה מקום להגישה על-פי דין, מאחר שחוק חופש המידע כלל לא חל על הוועדה הבוחנת. זאת תוך שהוא מחייב את העותרים בהוצאות משפט בגין הגשת העתירה ללא בסיס.

"בנוסף, העותרים הגישו בקשה לקבלת 8 פריטי מידע ומסמכים. בית המשפט קיבל את טענות הלשכה והוועדה הבוחנת כי מדובר בבקשה שגויה אף היא, וכי טענות העותרים מלאכותיות. עם זאת, ומטעמי שקיפות בלבד, בית המשפט ראה לנכון כי פריט אחד בלבד (שכבר נחשף בעבר ביוזמת הלשכה) מתוך שמונת הפריטים שהתבקשו יימסר לעותרים. נציין כי דוח זה, שיועבר לעותרים בהתאם להחלטת בית המשפט, מפריך אף הוא את טענות העותרים בעתירתם".

מהמרכז הארצי לסיוע למתמחים והסטודנטים במשפטים נמסר בתגובה לפסק הדין כי הם "מברכים על החלטת השופט אלי אברבאנל, אשר הרים את הכפפה וחילץ את האמת בעבור המתמחים וראה כי הגיעה העת להפסיק להכשיר את השרץ באמתלה שלכאורה לשכת עורכי הדין אינה חייבת דין וחשבון לאף אחד". 

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר