גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אפשר להגיע לעצמאות כלכלית, צריך להתנהג כמו באפט"

יואב זליקוביץ: "כל אחד שישקיע 5,000 דולר בשנה במשך 30 שנה בתעודות סל פסיביות, וימשיך להשקיע גם אם תהיה תנודתיות גבוהה בבורסה, ייצא מהשקעה זו עם קרוב למיליון דולר"

יואב זליקוביץ / צילום: עידן מעוז
יואב זליקוביץ / צילום: עידן מעוז

ברב-המכר שלו משנת 1973, "הליכת אקראי בוול סטריט", הכלכלן האמריקני ברטון מלכיאל טען ש"קוף עיוור הזורק חיצים הנוחתים על רשימת המניות של עיתון כלכלי יכול לבחור בדרך זו תיק השקעות טוב במידה שווה לתיק השקעות שנבחר על ידי מומחה".

ובכן, הניסוי הזה נערך מספר פעמים ברחבי העולם, ומסתבר שמלכיאל טעה: הקוף לא סתם בחר תיק השקעות שהניב תשואות כמו תיקי ההשקעות שהורכבו על ידי המומחים - הוא הרוויח הרבה יותר מהם.

"לקוף אין את האגו והשיקולים שיש לאנליסטים", אומר בריאיון ל"גלובס" יואב זליקוביץ (39) , המכהן כמנהל השקעות בקוואנטום שוקי הון. "זה היתרון שלו. הוא משקיע במניות קטנות כגדולות. בזמן שהאנליסטים קונים ומוכרים מניות של טבע ופייסבוק, הקוף משקיע גם במניות של חברות שאיש לא שמע עליהן - והוא לא 'ממצמץ' אם הן מתרסקות או 'נכנס לאקסטזה' כשהן נוסקות. הוא ממשיך להשקיע, מבלי לגבות דמי ניהול כמו האנליסטים. ניסוי הקוף מלמד אותנו לקח חשוב לגבי הבורסה: הטיית תיק השקעה במניות לכוון מניות קטנות ו"צנועות" תניב תשואות גבוהות יותר מאשר השקעה במניות ה"מככבות" והפופולריות".

בגיל חמש עבר זליקוביץ עם משפחתו לארה"ב, ובגיל 17 חזר לארץ כדי להתגייס לצה"ל. בגיל 29, בזמן שעבד כעורך דין, קרא את הביוגרפיה של וורן באפט, "כדור השלג" של אליס שרודר, והתאהב בשוק ההון. 

לאחר שהתקבל לעבודה בחדר המסחר של בית השקעות גדול בישראל, הוא לא האמין למראה עיניו. "קזינו בלאס-ווגאס הוא מקום רגוע יותר", הוא צוחק. "כל היום קונים, מוכרים, צועקים. האווירה תזזיתית. הרבה מההחלטות שם באות 'מהבטן'. מישהו צועק 'הצרפתים ישנים בצהריים, הגרמנים לא', אז משקיעים בגרמניה. לא להאמין שכך מנהלים את כספי הציבור". כעת זליקוביץ יוצא לדרך עצמאית, וקורא לחוסכים להוציא את הכסף מידי חברות הביטוח ובתי ההשקעות הגדולים - ולהשקיע במסגרת חשבון הבנק הפרטי של החוסך.

ומה לגבי השקעה בנדל"ן? הרי השקעה בנדל"ן נתפסת בציבור כיותר בטוחה ורווחית..

" לדעתי, בישראל התנפחה בשנים האחרונות בועת נדל"ן. אך כשבודקים את הנתונים רואים שהבורסה 'עקפה אפילו את הנדל"ן בסיבוב'. עם כל הכבוד להחלטה לקנות דירה בארץ ב-2002, אנשים שהשקיעו במדד המניות הכללי אפילו בבורסה הישראלית הצנועה ולא נסוגו מהשקעתם, הרוויחו מאז הרבה יותר כסף מאשר בנדל"ן. בבורסה אתה יכול להכפיל את הכסף כל מספר שנים באמצעות אפקט הריבית דריבית, פעולה שלמעשה אינה ריאלית בהשקעות בנדל"ן . אפקט הריבית דריבית - זה שם 'המשחק'. אין צורך 'להבין בבורסה'. צריך פשוט 'לשכוח' מהכסף שהשקעת. כל אחד שישקיע 5,000 דולר בשנה במשך 30 שנה בתעודות סל פסיביות, וימשיך להשקיע גם אם תהיה תנודתיות גבוהה בבורסה, ייצא מהשקעה זו עם קרוב למיליון דולר ויגיע למעשה לעצמאות כלכלית".

ולמי שאין 5,000 דולר בשנה להשקיע בבורסה?

"רובנו כבר משקיעים 5,000 דולר בשנה בשוק ההון - דרך חברות הביטוח ובתי השקעות הגדולים. סקר שוק שפורסם לאחרונה מצא כי ההוצאה הגדולה ביותר של משקי הבית בישראל היא פרמיות בגין ביטוחים שונים. התזה שאני מציג היא פשוטה: במקום לשלם לחברות הביטוח על ביטוחים ושהם יפעלו וייהנו מכספנו, הבה נשקיע במניות חברות הביטוח בעצמן. מבחינה כלכלית נטו, לאורך זמן נרוויח יותר כסף מהשקעה במניות מאשר מהסכומים שנקבל מחברות הביטוח במקרה של תביעה".

"מקור נוסף לרווחים משמעותיים של חברות הביטוח הוא דמי הניהול שהן גובות מאיתנו. לכן, מובן שחברות הביטוח אינן מעוניינות שנאמץ את הנתיב החדש שהמדינה מציעה לנו , דהיינו האפשרות להעביר לחשבוננו הפרטי את קרנות ההשתלמות, הגמל והפנסיה שלו, עם אותן הטבות מס ובלי דמי ניהול בכלל. נתיב זה נקרא Individual Retirement Account, או I.R.A. בארה"ב, למעלה ממחצית מציבור החוסכים כבר מנהל את כספי החיסכון שלו בצורה זו, באופן עצמאי".

אם זה כל כך פשוט, למה חברות הביטוח אינן משקיעות אחוז גבוה יותר מכספנו במניות?

"כי הן פוחדות מתנודתיות המניות. מנהלי הכספים בחברות הביטוח חוששים למשל מעזיבה המונית של לקוחות כתוצאה מתנודתיות בתיקי ההשקעות של הלקוחות. עם מדיניות ניהול שכזו, בעוד 30 שנה אנשים יתעוררו ויבינו שפשוט אין להם פנסיה. תפסיקו אתם לחשוש ותתחילו לדאוג לעצמכם. המשקיעים הגדולים בעולם אימצו את המודל של באפט בברקשייר האת'וויי והקימו חברות ביטוח שאת כספיהן הם מנהלים. אפשר פשוט לקנות את מניותיהן של חברות אלה, וכך להשקיע לצד המשקיעים הטובים בעולם - ללא דמי ניהול. לדוגמא, אפשר לקנות מניות של ברקשייר" .

"מי שאין ברשותו מיליון שקל זמינים, יכול לרכוש מניות BRK-B ולקבל את הניהול של באפט כמעט בחינם. עם כל הכבוד לבתי השקעות השונים בישראל, אין להם את ה-track record של באפט, ואלה שיש להם, לא יטפלו בכם בלי עשרות מיליונים בעו"ש. התפקיד שלי כמנהל השקעות הוא לקרוא ולנתח מאות דוחות כספיים של חברות ביטוח שונות מכל העולם כדי לנסות ולאתר את הבאפט הבא שלצידו כדאי להשקיע. משימתי היא לאתר חברות כאלה עם תשואה על ההון שגבוהה מ-15% ושהשקעה במניותיהן לאורך זמן, חרף התנודתיות שלהן, יכולה להפוך השקעה של דולר אחד ל- 100 דולר עם השנים".

אז אתה בעצם מתנגד להשקעות סולידיות?

"משדרים לציבור שהמדובר בהשקעות סולידיות. זה לא סולידי - זה הפסד כמעט ודאי. לפני מספר שבועות התפרסם בגלובס מאמר של צבי סטפק יחד עם עוד אנליסט ממיטב. הם מצאו שאף קרן נאמנות אג"חית לא הצליחה להכות את מדדי הייחוס שלה בשנים האחרונות. וזה ברור מדוע: בעיקר בגלל דמי הניהול שהקרנות גובות, דמי ניהול שהם גבוהים יותר מהתשואה הגלומה באגרות החוב. ועדיין, למרות התשואה הנמוכה והריבית הנמוכה, אפיק האג"ח הקונצרני מגייס בישראל מיליארדים כל שנה. מחקרים מראים שהיסטורית, הפיצוי עבור הסיכון באג"ח קונצרני אינו מספיק גבוה, ועדיפה השקעה במניות לפי פרמטר תשואה לסיכון. אם משקיעים באג"ח ממשלתיות, עדיף לעשות זאת באמצעות קרן מחקה או תעודת סל עם דמי ניהול מינימליים. יש לזכור שבאג"ח אתה משקיע עם "תקרת זכוכית". אף חברה ציבורית לא תחזיר יותר ממה שהיא חייבת. לעומת זאת, כאשר אתה בעל המניות, הרווח הפוטנציאלי הוא בעצם אינסופי.

מה אתה אומר לסיום ?

"חוסך או משקיע לא זקוק למנהל השקעות . אתם יכולים לנהל את החסכונות שלכם לבד. קנו מכשירים פסיביים, בלי להפעיל שיקול דעת פיננסי ספציפי, ותגיעו לתשואות גבוהות בהרבה. במסלולים המסורתיים חברות הביטוח משקיעות כ-30 אחוזים מהקרנות שלנו במניות במקרה הטוב, והשאר מושקע בהשקעות סולידיות. מתמטית, זה פשוט לא מספיק - במיוחד לא בהווה, כששיעורי הריבית בעולם נמוכים עד שליליים. שיעור החיסכון באפיקים הסולידיים שואף לאפס. לא מזמן הרציתי בתיכון ברמלה, ואמרתי לתיכוניסטים: ההורים חוסכים לכם בפק"ם בבנק? קחו את הכסף הזה, השקיעו אותו בבורסה באופן אחראי ומפוזר בתעודה מנייתית פסיבית, הפרישו לקופה זו מדי חדש סכום של כמה מאות שקלים למשך 30-40 שנה, ויום אחד תיהפכו למיליונרים...".

*** אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג לרבות ניירות ערך, יחידות השתתפות בקרנות נאמנות או כל נכס פיננסי אחר. כל המשקיע בניירות הערך המוזכרים בכתבה עושה זאת על דעתו בלבד .

עוד כתבות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

אילוסטרציה: shutterstock

ירידות חדות באירופה ובחוזים על וול סטריט; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת פרנקפורט יורדת בקרוב ל-4%, הבורסות בלונדון ובפריז נופלות במעל 2.5% ● בורסת סיאול נפלה במעל 7% ● מחירי הנפט מזנקים במעל 7%, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 83 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קופצות, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין מוחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 66 אלף דולר

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

שיפור קטן אך לא מספיק במצב מיגון הדירות בערים הגדולות בין שתי המלחמות עם איראן

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה