גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד המשפטים יבחן את קשרי עו"ד מטרי ברשות התאגידים

עו"ד מירית כנרי, העומדת בראש יחידת האכיפה ברשות התאגידים, המליצה על מינויו של עו"ד רונן מטרי לשמש כבעל תפקיד ב-4 תיקי פירוק גדולים, אף שהוא נמצא בקשרים עסקיים עם בעלה ● עו"ד מטרי: "העסקת רו"ח כנרי בתיקים בהם הייתי מעורב היא מסיבה מקצועית בלבד"

עו"ד רונן מטרי / צילום: שלומי יוסף
עו"ד רונן מטרי / צילום: שלומי יוסף

מנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, הורתה על פתיחת בדיקה של מערכת הקשרים של עו"ד מירית כנרי, המכהנת כמנהלת יחידת אכיפה ובקרה ברשות התאגידים, עם עו"ד רונן מטרי, מעורכי הדין הבולטים בתחום חדלות הפירעון והבנקאות. זאת, לאחר שהתברר כי עו"ד מטרי, העומד בראש משרד עורכי הדין מטרי-מאירי, מונה בתקופה האחרונה לשמש כבעל תפקיד בארבעה תיקי פירוק גדולים של עמותות קורסות, בעקבות המלצה או תחת פיקוחה של עו"ד מירית כנרי, כאשר במקביל מתקיימת מערכת יחסים מקצועית-עסקית בין מטרי לבין בעלה של מירית כנרי. פלמור קבעה כי במידת הצורך תועמד כנרי לדין משמעתי. הפרשה נחשפה ב"כלכליסט".

מאות אלפי שקלים במצטבר

מירית כנרי, בכירה במשרד המשפטים, נשואה לרו"ח איתמר כנרי, דמות מוכרת בזירת חדלות הפירעון ומי שמשמש כבעל תפקיד - נאמן, מפרק או רו"ח מלווה - בלא מעט תיקי חדלות פירעון. עו"ד רונן מטרי עובד מזה שנים עם רו"ח איתמר כנרי, ושוכר את שירותיו כרואה חשבון מלווה, כרו"ח חוקר או נותן חוות-דעת - ואף משלם את שכרו מתיקי הפירוק הללו.

הפרטים על מערכת הקשרים המשולשת הזו לא נמסרו לבתי המשפט בהם מתנהלים תיקי חדלות הפירעון של העמותות שבהם המליצה עו"ד כנרי על עו"ד מטרי, העובד עם בעלה.

הסיפור הזה מתחיל במערכת היחסים המקצועית שמתנהלת בין עו"ד מטרי לרו"ח איתמר כנרי מזה שנים, במסגרתה משלם הראשון את שכרו של השני במקרים בהם הוא שוכר את שירותיו לליווי תיקי חדלות פירעון.

בין התיקים הללו ניתן למנות את תיק הפירוק של חברת סיאלו טכנולוגיה, במסגרתה שימש עו"ד מטרי כמפרק וביקש למנות את רו"ח כנרי כרו"ח מלווה, תיק הפירוק של חברת וידמיינד, תיק חדלות הפירעון של חברת אקסטרא פלסטיק ואחרים. במסגרת יחסים מקצועיים אלה שולמו לרו"ח כנרי מאות אלפי שקלים במצטבר - כספים שהגיעו לידיו בשל העובדה שמטרי בחר בו כרו"ח המלווה בתיקי פירוק בהם מונה לבעל תפקיד על-ידי המדינה, ולא באחרים.

במקביל, כך מסתבר, החלה רעייתו של רו"ח כנרי, מירית, או גורמים העובדים תחתיה במשרד המשפטים להמליץ על עו"ד מטרי כבעל תפקיד בתיקי פירוק של מספר עמותות גדולות. במסגרת תפקידה כמנהלת יחידת האכיפה מייצגת עו"ד כנרי את רשם העמותות בבקשות ותיקים שמתנהלים בבתי המשפט וכן אחראית על העברת שמותיהם של עורכי דין מומלצים לניהול תיקי הפירוק של העמותות.

בחלק מהתיקים המשמעותיים הללו מונה עו"ד מטרי בהמלצת רשם העמותות. בין היתר מדובר בתיק הפירוק של עמותת עץ חיים ופירוק עמותת יד בנימין. מינויים אלה העשירו וצפויים להעשיר את כיסו של עו"ד מטרי במיליוני שקלים. מטבע הדברים לא מדובר באותם תיקים בהם עבד מטרי עם בעלה של מירית כנרי, ואולם עובדה זו אינה מטשטשת את סימני השאלה והנורות האדומות הנדלקות סביב המלצתה החמה של עו"ד כנרי על עו"ד מטרי.

ללא הליך גילוי נאות

בין סימני השאלה הבולטים נשאלת השאלה מדוע לא נעשה הליך גילוי נאות בבתי המשפט המנהלים את תיקי הפירוק של העמותות, אשר במסגרתו היה נחשף הקשר המקצועי בין עו"ד מטרי לבעלה של עו"ד כנרי. שאלה נוספת היא האם בכלל ראוי שבכירה במשרד המשפטים תמליץ על עורך דין העובד עם בעלה ומשלם את שכרו, בלי קשר לשאלת הגילוי הנאות.

במשרד המשפטים לא התעלמו מסימני השאלה, ומסרו כי "הסוגיה לא דווחה להנהלת רשות התאגידים או להנהלת המשרד, וקיומו של הקשר המתואר נלמד אך לאחרונה מפנייה עיתונאית.

עו"ד מטרי מסר בתגובה: "העסקתו של רו"ח איתמר כנרי בתיקים בהם הייתי מעורב היא מסיבה מקצועית בלבד בהיותו אחד מרואי החשבון המוערכים והמקצועיים בתחום חדלות הפירעון. עו"ד מטרי מונה בתיקים בהם מעורב רשם העמותות עוד בטרם הכיר את רו"ח כנרי. מרגע שהחל עו"ד מטרי לעבוד עם רו"ח כנרי לפני כ-11 שנה, מונה עו"ד מטרי במספר זעום של תיקים הנוגעים לפירוק או הבראת עמותה - שלושה (על פני 11 שנה), כאשר השכר שבהם מועט יחסית והעבודה בהם רבה ומורכבת. בכל מקרה, בתיקים אלה בוצעה העבודה מול גורמים אחרים ברשם העמותות. כמובן שרו"ח כנרי אינו מועסק בתיקים הקשורים ברשם העמותות ורשם העמותות גם אינו מי שקובע את שכרו של בעל התפקיד בתיקים אלה (עניין המטופל על-ידי כונס הנכסים הרשמי ובית המשפט על-פי התקנות) וממילא לא מתעוררת כאן שאלה של ניגוד עניינים".

הבכירה בלב הפרשה: "טענות מופרכות"

ה"דבק" שמחבר את שרשרת הקשרים הנטענת בפרשה זו היא עו"ד מירית כנרי, בכירה במשרד המשפטים, אשר מצד אחד ממנה לכאורה בעל תפקיד, ומצד שני נשואה לאדם המקבל שכר נאה מאותו בעל תפקיד בתיקים אחרים.

עו"ד כנרי דוחה בתוקף את כל הטענות לקיומו של קשר אסור או ניגוד עניינים, ואף טוענת כי עו"ד מטרי מקופח, כאשר אינו ממונה לתיקים נוספים מתוך מאות התיקים העוברים תחת ידה ברשם העמותות.

בתגובה לטענות מסרה עו"ד כנרי כי "מדובר בטענות מופרכות שאין להן שום אחיזה במציאות. ראשית יצוין כי עו"ד מטרי קיבל סך הכל 4 תיקים החל מ-2004, המועד בו התחלתי את עבודתי ברשם העמותות ועד היום (כ-14 שנים). מהמספר בלבד אפשר לראות כי מדובר במספר זעום ביותר מתוך מאות תיקים בהם מטפל הרשם, על אף שמדובר בעו"ד בעל ניסיון רב בתחום הפירוקים".

עוד ציינה כנרי כי בן זוגה, רו"ח איתמר כנרי, נותן לעו"ד מטרי שירותים חשבונאיים בלבד ושכרו אינו נגזר מהכנסות של עו"ד מטרי בכל צורה שהיא. בנוסף היא מציינת כי "עו"ד מטרי התמנה לראשונה ב-2006, כבעל תפקיד בעמותת יד בנימין, ויצוין כי בן זוגי לא נתן שירותים מקצועיים לעו"ד מטרי במועד המנוי.

בתיק זה עו"ד מטרי הוצע על-ידי מנהלת תנופה אשר אף התחייבה לשלם לו את שכר טרחתו. כאשר עו"ד מטרי הגיש לבית המשפט ב-2011 בקשה לשכר-טרחה, בית המשפט העביר את הבקשה להתייחסות הכנ"ר בלבד, ואכן ההחלטה ניתנה כמבוקש, בכפוף לאמור בתגובת הכנ"ר.

יודגש כי הרשם לא היה מעורב בהליך קביעת שכר-הטרחה של עו"ד מטרי בעמותה זו"."לאחר מכן", טוענת כנרי, "ובמשך כ-8 שנים, כולל מהרגע בו החל בן זוגי לתת שירותים לעו"ד מטרי ועד ל-2014, לא קיבל עו"ד מטרי אף תיק לטיפולו. רק לאחר שגורם נוסף ביחידה קיבל אף הוא את האחריות לעסוק בנושא מונה עו"ד מטרי ב-3 תיקים נוספים.

"שלושת התיקים בהם מונה עו"ד מטרי הם תיקים בהיקף בינוני ומטה, שכר-הטרחה בהם לא גבוה, ביחס לתיקים אחרים, וכמובן שבן זוגי לא העניק לעו"ד מטרי שרותים כלשהם ולא קיבל שכר כלשהו בגין אף אחד מתיקים אלה".

כנרי מוסיפה כי "שכר טרחתו של עו"ד מטרי בכל אחד מהתיקים נקבע בהתאם לתקנות החברות (כללים בדבר מינוי כונסי נכסים ומפרקים ושכרם), תשמ"א-1981 ומאושר על-ידי בית המשפט שהוא בעל הסמכות הבלעדית להחליט בנושא זה".

עוד מוסיפה כנרי כי הבקשות שהוגשו לבית המשפט בנוגע למינויו של מטרי לא הוגשו על-ידה בשלושת התיקים שקיבל מטרי מ-2014. "שמי מופיע על כל בקשות הפירוק המוגשות לבית המשפט, שכן בכל בקשה שמוגשת מופיעים שמות כל עורכי הדין ביחידה, אולם בפועל כל תיק מטופל על-ידי עורך/ת דין אחר מהיחידה והוא אשר מגיש כתבי בי דין ומטפל בתיק".

*** גילוי מלא: 

עו"ד רונן מטרי היה כונס הנכסים של "גלובס" מטעם בנק לאומי. אלונה בר און, מבעלות השליטה ב"גלובס" כיום, טענה בעבר בפני בית המשפט המחוזי בתל-אביב כי מטרי פעל בניגוד עניינים, כאשר ככונס הנכסים של "גלובס" ניסה למכור את מניות העיתון לאלי עזור הנמנה עם לקוחותיו. בר און טענה בפני בית המשפט המחוזי כי מטרי "ניסה למכור את השליטה ב'גלובס' בפרק זמן בלתי סביר, התנהלות שממנה היה עשוי ליהנות בעיקר רוכש ישראלי ואכן, רוכש כזה נמנה עם לקוחותיו הקרובים והקבועים של כונס הנכסים עו"ד מטרי". מטרי הכחיש את הטענות. בית המשפט המחוזי ולאחר מכן בית המשפט העליון לא התייחסו לטענות אלה, אולם בגין טענות אחרות פסקו בערעור שהוגש על-ידי האוליגרך דוד דוידוביץ' לטובת בר און ומשפחתה.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר