גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מפריע לאפי נוה - ולמי הוא באמת פנה כשתקף את סלינגר?

אפי נוה, יו"ר לשכת עורכי הדין, אמר אתמול על הממונה על שוק ההון והביטוח שהיא "הגרועה בעולם", ושלכנס סוכני הביטוח הבא הוא יגיע רק כדי לוודא שפרשה ● מה בעצם מפריע לנוה? ● פרשנות

אפי נוה / צילום: תמר מצפי
אפי נוה / צילום: תמר מצפי

דורית סלינגר מפריעה לאפי נוה. מפריעה לו כיו"ר לשכת ריבוי עורכי הדין, ומאיימת על עתיד הגדלת העושר הפרטי שלו ממשרד עורכי הדין "אטיאס-נוה" שמתמחה "בתחום דיני הביטוח על כל ענפיו, ייעוץ ביטוח, נזיקין (גוף ורכוש) וכן תביעות כספיות". (לכתבה המלאה על התבטאות נוה נגד סלינגר

היא כל-כך "מציקה" לו, לעשרות אלפי חבריו המיותרים ולחשבון הבנק שלו, עד שהכתיר אותה אמש כ"מפקחת על הביטוח הגרועה בעולם". רק שעל הדרך, בלהט האיבה, ההרגלים והפחד, נוה בעצם זורק את ערימות הרפש על כל מי שתומך בה ובמהלכיה.

אם סלינגר הכי הכי גרועה, אז שר האוצר משה כחלון, שתומך בה, שדחף והוביל איתה את הקמת "מוסד הבוררות" - הוא שר האוצר הכי גרוע בעולם; איילת שקד שרת המשפטים, יו"ר ועדת שרים לחקיקה, זו שלצידה נוה מקפיד לשבת ולהצטלם מחויך ומרוצה, שאישרה את מוסד הבוררות - היא הכי הכי גרועה בעולם; גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שזה לא היה עובר בלעדיו. כל זה על-פי תורת האתיקה, הכוח והתאווה של נוה.

סלינגר, הממונה הראשונה על שוק ההון הביטוח החיסכוןף שטיפלה וממשיכה לטפל - להעדיף את האינטרס של המבוטחים, לא עוד את עניין בעלי הכוח וההון בשוק הביטוח הכבד על החברות, בעלים, סוכנים ועורכי הדין וכחלון שלא מפסיק לדבר על הנפגעים בחברה, הכניסו לחוק ההסדרים 19 הצעת חוק הקמת מוסד בוררות חובה. בין חברות הביטוח למבוטחיהן.

לפי הצעת החוק, מבוטחים שתביעותיהם נדחו על-ידי חברות הביטוח יוכלו לפנות למוסד בוררות שיכריע ביניהם. אחת הסיבות שדורשות את הקמת המוסד, בדחיפות, היא העלייה המתמדת והתלולה בתלונות צרכנים לרשות שוק ההון נגד חברות הביטוח (2010 - 6,835 פניות; 2016 - 12,462 פניות), והזינוק במספר התביעות שהגיעו לבתי המשפט (2014 - 36,300 תביעות; 2016 - 45,300 תביעות).

כחלון וסלינגר גם רצו ליצור איזשהו "איזון" בין המבטחים. בין חברות הביטוח המעסיקות מספר גדול מאוד של עורכי דין, עם הרבה זמן להעביר ורצון תמידי לקחת כסף אבל להתאמץ ולהשתדל מאוד לא לשלם כשצריך - לבין המבוטחים ששנים ארוכות ומתישות של תביעה, מסמכים, עורכי דין וסחבת משפטית (מכוונת או אולי לא) מול חברת הביטוח המשומנת, שוחקות את כל אמצעיהם בריאותם וחייהם.

אבל לשכת עורכי הדין, שבראשה עומד נוה, התקוממה. איך לא. קודם כל כי מה יעשו עשרות אלפי עורכי הדין המיותרים בישראל (שיא עולמי!) אם לא יוכלו לייצג ולהתפרנס ממבטחים ומבוטחים, לאורך שנים. שנית, מה יקרה למשרדי עורכי דין שעיקר התמחותם בביטוח? מה למשל יכול לקרות למעמדו של משרד גדול שמייצג "מספר רב של לקוחות לרבות חברת וגופים פרטיים, ומשתף פעולה בין היתר עם משרדי שמאים ומומחים אחרים בתחום הביטוח והנזיקין" כמו למשל משרד "אטיאס-נוה-כהן משרד עורכי דין"? הרי אין מה להשוות בין התמורה שבאה מייצוג מבוטח או מבטח בבוררות, לבין התדיינות משפטית שנמשכת שנים ארוכות ויקרות.

כחלון וסלינגר דחפו בכוח להכנסת המוסד לבוררות ביטוח במסגרת העברת חוק ההסדרים בכנסת, אבל אז נתקלו בקיר חוסם בדמותו של עורך הדין אייל ינון, היועץ המשפטי של הכנסת.

ינון ניסח מכתב שמכוון בעיקר להגנה על מעמדה של הכנסת: "לא יעלה על הדעת שתיקון משמעותי כזה יובא לדיון בכנסת בכריכה אחת עם תיקונים רבים אחרים וללא שייוחד לו הזמן הדרוש לצורך דיון והעמקה בכלל ההיבטים המורכבים הנוגעים אליו..." . כמה ענייני, כמה דמוקרטי, כמה ציבורי.

למה לא לדון בדבר החשוב הזה לעומק - הרי הוא מאוד מורכב ולכן חשוב לדון במורכבות זו. לא, הוסיף עו"ד ינון וכתב: "אין בעמדתי זו כדי להביע דעה ביחס לתוכנה של הרפורמה המוצעת אלא אך ורק ביחס להכללתה בחוק ההסדרים". אפשר שהמשפט הזה היה מופיע בכל מקרה ובכל זמן, אחרי הכול הוא היועץ המשפטי של הכנסת ולא כבוד הרשות המחוקקת כולה, אבל הפעם זה היה חשוב לו במיוחד, שכן הדברים קרו במהלך התקופה בה דנה הועדה למינוי שופטים במינוי שני שופטים לבית המשפט העליון. במקרה הוזכר אז ינון כמועמד לתפקיד בעליון, ובמקרה היה אז נוה חבר בוועדה למינוי שופטים (אחד מתוך שני נציגי לשכת עורכי הדין), ואפילו לגמרי במקרה הוא הכריז זמן מה קודם שהוא תומך וממליץ על ינון לתפקיד.

ינון לא הגיע לעליון, אבל המכתב שלו היווה עילה לחברי הכנסת שתמיד מחבבים יותר כוח ויותר חיזור וכבוד מצד גופים גדולים וחזקים כמו חברות הביטוח ולשכת עורכי הדין. תוצאה: הוראת חקיקת מוסד לבוררות ביטוח הוצא מחוק ההסדרים, ועבר לתהומות הנשייה והשכחה של דיוני ועדות הכנסת.

נוה ניצח את סלינגר בסיבוב ראשון. אבל הלחץ של המבוטחים, האווירה הציבורית נגד כוחות הביטוח שמחריפת את יחסיהן עם המבוטחים ובעיקר התגבשות הכוח הפוליטי של הציבור הרחב מול חברי הכנסת - אפשר שבכל זאת יכריע לטובת המבוטחים. מתי? בקרוב. אבל אולי אחרי עידן סלינגר.

סלינגר מסיימת בסוף אוגוסט. היא הפכה פה את עולם הביטוח וצרכנות הביטוח. על שר האוצר כחלון לוחצים גורמי כלכלה, בעלי חברות ביטוח, סוכנים, עורכי דין ואינטרסנטים אחרים להביא יו"ר רשות שוק ההון מזן אחר. אחד שיודע איפה האינטרסים של הכוחות הגדולים וגם מוכן להתבטל מולם, כמו כמה מקודמיה של סלינגר. באלגנטיות צדקנית "מסבירים" לכחלון שקודם כל כדאי להפנים ולייצב את המהפכה של סלינגר. אבל כחלון מבין, הוא נחוש להביא לתפקיד מישהו שייצג את האידאלוגיה החברתית שלו. את מלחמתו שלו.

".. היא ממש לא מכבדת אתכם או סופרת אתכם" אמר היום לסוכני הביטוח, "סוכנים מגיעים למצב שהם לא מסיימים את החודש", הוא מתלטף עליהם בחמלה והוסיף, עבור בעלי הביטוח ומנהליהן, "המפקחת מנסה לנהל גם את החברות וגם את הדירקטוריון".

נאום הגבר אפרים, שמזל שלא נפלו לו המכנסיים, מיועד קודם כל לאוזן של כחלון, דע לך, אני מזהיר אותך, שלא תביא עלינו שוב מישהו שישנה את מאזן הנהנים והנהנתנים. אבל יותר מזה הנאום מיועד למיתרי הפחד של מי שיחליף/ תחליף את סלינגר. שלא תעזו לחשוב אלא עלינו. תעו לכם אם תלכו בדרך הצרכנים - יהיה לכם עסק איתנו. איתי.

לשכת עורכי הדין נמסר כי "דבריו של ראש לשכת עורכי הדין משקפים את הביקורת הקשה ביחס להתנהלותה לאורך זמן של המפקחת על הביטוח אשר מסתבר כי הינה רחבה וכוללת את סוכני הביטוח, חברות הביטוח תוך שלאחרונה ניסתה לפגוע ולהשמיץ גם את לשכת עורכי הדין. באשר לניסיון להקים מוסד בוררות חובה מדובר בניסיון שני של המפקחת לגנוב הליך חקיקה במסגרת חוק ההסדרים תוך ניסיון לעקוף הליכי חקיקה מתבקשים שעה שמדובר בחקיקה העוסקת בהגבלת זכות הגישה לערכאות שהינה זכות בסיסית והיועץ המשפטי לכנסת כבר הבהיר פעמיים שאין זו חקיקה אשר מתאימה לחוק ההסדרים שכן יש לה השלכות חוקתיות כבדות משקל ואם המפקחת חפצה לקדם הליך זה הרי שדרך המלך לקדם הליך חקיקה ידועה לה היטב אך לא בכדי ניסתה פעם נוספת לגנוב הליך חקיקה במסגרת חוק ההסדרים.
חשוב להדגיש כי מהלך זה של המפקחת נעשה ללא שום תיאום או התייעצות ואף לא בידיעת הנהלת בתי המשפט, התאחדות חברות הביטוח, לשכת סוכני הביטוח ולשכת עורכי הדין. התנהלות מקוממת זו של המפקחת ראויה לכל גנאי והדברים מדברים בעד עצמם וכל ניסיון לייחס לעו"ד נוה מניע אישי הינו בבחינת חוצפה ועזות מצח לשמה".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?