גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תבכי ארגנטינה, דווקא נראה שהעניינים מתחילים להסתדר

מילת המפתח בכל הנוגע להשקעות בארגנטינה היא סבלנות: אחרי הרבה מאוד שנים קשות החלה המדינה לחזור ב-2016 לשווקים הבינלאומיים, האינפלציה הענקית התכווצה והממשל מחזיר את האמון של השווקים במדינה ובכלכלתה ● השוק והמטבע המקומיים עדיין מתאפיינים בתנודתיות, אבל מי שניחן באורך הרוח הנחוץ כדי להתגבר על כך, יכול לשקול למשל חשיפה לאג"ח של חברת הנפט הלאומית

מאוריסיו מאקרי נשיא ארגנטינה/ צילום:רויטרס
מאוריסיו מאקרי נשיא ארגנטינה/ צילום:רויטרס

"עם הזמן, אתה מבין שבמציאות הדבר הטוב ביותר הוא לא העתיד, אלא הרגע שבו אתה חי, בדיוק ברגע זה". לא בכדי המשפט הזה נכתב על-ידי חורחה לואיס בורחס, המפורסם שבסופרים הארגנטינאים. במובנים רבים המשפט הזה משקף את תרבות ה"עכשיו" על חשבון החשיבה על העתיד. לא בכדי ההתייחסות לארגנטינה בעבר הייתה כאל עם של עצלנים, שמחפשים ליהנות מהווה, בלי לחשוב על ההשלכות בעתיד. האופי הארגנטינאי עדיין לא אימץ את דרך המחשבה הגרמנית, אבל לזכותם של הארגנטינאים ניתן לומר שהם הצליחו לשפר את ההווה. ולנו כמשקיעים, המשמעות היא שכדאי לחפש בהווה הארגנטינאי השקעות שישיאו לנו תשואה עודפת בעתיד.

ארגנטינה - עבר של חוב בעייתי

ארגנטינה הכריזה על חדלות פירעון של החוב הממשלתי שלה שמונה פעמים בהיסטוריה. הפעם הראשונה התרחשה בשנת 1827, 11 שנים בלבד לאחר הכרזת העצמאות של המדינה. בדומה למדינות רבות באמריקה הלטינית, הנפיקה ארגנטינה בשנת 1816 איגרות חוב בלונדון, כדי לממן את הקמת מוסדות השלטון לאחר קבלת העצמאות.

ברגע שבריטניה החלה להעלות את הריבית בשנת 1825, התקשתה ארגנטינה לפרוע את החוב, ובשנת 1827 הכריזה על חדלות פירעון, ועד שנת 1857 לא שילמה את הריבית על איגרות החוב שהנפיקה. השקעות גרנדיוזיות והרצון להפוך את בואנוס איירס ל"פריז של אמריקה הלטינית" הובילו בהמשך המאה ה-19 לנטילת חוב בהיקפים עצומים, שלא ניתן היה להחזירו, והמדינה הגיעה לחדלות פירעון בפעם השנייה.

המאה ה-20 אופיינה בחוסר יציבות פוליטית, ובין השנים 1930 ל-1983 הובילו את המדינה 14 גנרלים צבאיים ו-11 נשיאים שנבחרו בבחירות אזרחיות (שנתיים כהונה בממוצע לכל מנהיג). בשנת 2001 הגיעה ארגנטינה לחדלות פירעון, על חוב בהיקף של יותר מ-80 מיליארד דולר, שאותו היא ניסתה להסדיר באמצעות החלפת החוב בסדרות אחרות בשנים 2005 ו-2010.

ממשלת ארגנטינה נתקלה בקשיים בעת הניסיון לכפות את הסדר החוב, כאשר קרנות גידור אמריקאיות רכשו את החוב של ארגנטינה ותבעו אותה בבתי משפט בארה"ב כדי שזו תשלם את מלוא החוב שלה, ללא תספורות ומחיקות. הדבר הוביל לחדלות פירעון נוספת בשנת 2014, כאשר המדינה לא יכלה לשלם את הריבית בגין איגרות החוב החדשות שבהסדר, משום שבית המשפט בארה"ב הכריע שאסור לממשלת ארגנטינה לפרוע חוב עד שלא תוסדר הסוגיה מול קרנות הגידור, שכן אחרת מדובר בהפליית נושים.

סוגיית הסדר החוב, שהחלה בשנת 2001, הסתיימה רק בשנת 2016, עת הגיעה ארגנטינה להסכמות עם קרן הגידור אליוט בנוגע להחזקת הקרן באיגרות חוב של ארגנטינה (הקרן קיבלה חזרה את מלוא התמורה ללא מחיקת חוב).

ארגנטינה - הווה של התמודדות

בדצמבר 2015 ניצח בבחירות לנשיאות מאוריסיו מאקרי, איש עסקים בעברו, אשר גם "זכה" להיחטף בשנת 1991 על-ידי כנופייה של שוטרים, ושוחרר רק לאחר שמשפחתו הסכימה לשלם את הכופר. כמי שסבל מההתנהלות של ארגנטינה המושחתת בעברו, פועל מאקרי להצעיד את מדינתו קדימה.

בשנת 2016 החלה ארגנטינה לחזור בהדרגה לשווקים הבינלאומיים. האינפלציה בארגנטינה עדיין גבוהה מאוד, ועומדת על כ-20% בשנה, אך באופן יחסי מדובר על שיפור משמעותי, מרמה של כ-40% לפני שנים בודדות, תחת שלטונה של כריסטינה קירשנר, שניסתה ליישם גישת שמאל כלכלית, וכמעט מוטטה את כלכלת ארגנטינה.

תחת מאקרי מבוצעות רפורמות רבות, אבל המרכיב החשוב ביותר תחת הממשל הנוכחי הוא אמון; השווקים הבינלאומיים חוזרים להאמין לארגנטינה, וחוזרים להאמין בכלכלת ארגנטינה. הנתונים המספריים מציגים רק תמונה חלקית ביחס לתהליך שעוברת המדינה, וזאת משום שממשלות עבר נהגו לזייף נתונים במטרה לייפות את מצבה של ארגנטינה, וכן נהגו לזייף את האינפלציה במטרה לשלם פחות למחזיקי איגרות חוב הצמודות למדד.

האמון - הוא שאפשר לארגנטינה להנפיק איגרת חוב הנקובה בדולר לתקופה של מאה שנים, הנפקה בהיקף של כמעט 3 מיליארדי דולרים, שזכתה במועד ההנפקה לביקוש של כמעט 20 מיליארד דולר מצד משקיעים זרים. כלכלת ארגנטינה נסמכת בין היתר על מחצבי טבע, והתייצבות מחירה של חבית נפט סביב רמת מחיר של 70 דולר מקנה למאקרי את מרווח הנשימה הנחוץ כדי ליישם את המהלכים הכלכליים שהוא מוביל.

YPF כהשקעה מעניינת

חברת YPF היא חברת הגז ונפט הלאומית של ארגנטינה, אשר 51.01% ממניותיה מוחזקות באופן ישיר על-ידי ממשלת ארגנטינה. ההחזקה היא תולדה של הלאמת 51% מהחברה בשנת 2012 על-ידי הנשיאה קריסטינה קירשנר, תוך תשלום של כ-5 מיליארד דולר בסופו של דבר, בשנת 2014, לבעלים באותה עת, חברת רפוסל הספרדית.

כיום החברה נסחרת לפי שווי של כ-9 מיליארד דולר, עם הון עצמי בהיקף של כ-8.2 מיליארד דולר, המהווה 30.2% מהמאזן. החברה מחזיקה כ-2.3 מיליארד דולר של מזומן ושווה מזומן, והחוב נטו עומד על 8 מיליארד דולר, בזמן שהחברה ייצרה EBITDA של כ-4.3 מיליארד דולר בשנת 2017.

החברה מדורגת B פלוס על-ידי חברת הדירוג S&P, ו-B על-ידי חברת הדירוג פיץ', עם אופק דירוג חיובי. לחברה מספר איגרות חוב; הקצרות נסחרות בתשואה של 4.9% בדולרים, ובתשואה של כ-25% לאיגרת החוב הנקובה בדולר וצמודה לפזו הארגנטינאי.

איגרת החוב הצמודה לפזו הארגנטינאי נושאת קופון בשיעור של 26.5% ונפדית ביולי 2020. המשמעות היא שרק אם הפזו הארגנטינאי ייסחר מעל 45 פזו לדולר ביולי 2020, המשקיעים באיגרת יקבלו תשואה נמוכה יותר מ-5% דולרי לשנה (המקבילה לחשיפה לאיגרת הדולרית הקצרה של החברה).

שער החליפין של הפזו מול הדולר כיום עומד על 20.25 - משמע היחלשות של 55% מול הדולר בתקופה של כשנתיים. תחת שלטונו של מאקרי והתייצבות האינפלציה סביב 20% עם מגמת ירידה, סביר שעד הפדיון הפזו יעמוד על כ-26 פזו לדולר, מה שמצביע על תשואה דולרית שנתית של כ-10% עד יולי 2020. YPF אינה ייחודית בהקשר זה, ישנן השקעות רבות שצפויות להיות תנודתיות, אבל על פני ציר הזמן ישיאו תשואה גבוהה יותר.

צו השעה: תשואה בעידן של סטיית תקן

כל חשיפה למדינה, תחום או מטבע שאינם נמצאים בקונצנזוס של ליבת ההשקעות, טומנת בחובה חשיפה לסטיית תקן גבוהה יותר. אבל בעולם של תשואות נמוכות באופן מוחלט, על אף העלאות ריבית בארה"ב, סטיית תקן אינה מוקצית מחמת מיאוס, אלא רק תהליך טבעי של השקעה שאמורה להשיא תשואה גבוהה יותר למי שנשאר בפוזיציה למרות התנודתיות.

כך לדוגמה, הפזו הארגנטיני הוא תנודתי, ותיתכן היחלשות של 5% בשבוע, ומי שהשקיע בשוק המניות בארגנטינה בשנים האחרונות היה בנסיעה שדמתה לרכבת הרים. אבל מי שנשאר במושב, ולא קפץ בהזדמנות הראשונה, השיא תשואה של 160% בחמש השנים האחרונות, לעומת תשואה של 85% במדד דאו ג'ונס.

הסופר לואיס בורחס מת בשנת 1986, וחווה את כל הרע שהיה לארגנטינה להציע, אבל נדמה שכיום ארגנטינה שינתה את הכיוון שאליו היא צועדת, כדי לאפשר למשקיעים לראות גם את הטוב. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS, ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר