גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

6 שנות מאסר לאחד ממעורבי פרשת "עוקץ האינסטלטורים"

אושרי אבוטבול הורשע, במסגרת עסקת טיעון, בכך ששימש כ"קבלן-משנה" ברשת המרמה של הנאשמים אריאל ברוכים ורן לחיאני ● "עוקץ האינסטלטורים" הושתת על מרמה מתוחכמת תוך ניצול חולשתם של לקוחות, רבים מהם קשישים ● הפרשה נחשפה בתוכנית "יצאת צדיק"

צילום: שאטרסטוק
צילום: שאטרסטוק

הרשעה ראשונה, והסכמה על עונש חמור של כמעט 6 שנות מאסר, בפרשה המכונה "עוקץ האינסטלטורים", במסגרתה רימו אינסטלטורים במאות אלפי שקלים לקוחות. בית משפט השלום בתל-אביב הרשיע הבוקר (ה') את אחד האינסטלטורים שהואשמו במסגרת הפרשה בעבירות מרמה ועושק כלפי קשישים בנסיבות מחמירות, התפרצות לבתי קשישים תוך התחזות לעובד ציבור, גניבה, זיוף ושימוש במסמך מזויף וכן עבירות על חוק מע"מ.

הנאשם אושרי אבוטבול הורשע, על-פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בכך ששימש כ"קבלן משנה" של שני הנאשמים המרכזיים בפרשת "עוקץ האינסטלטורים" - אריאל ברוכים ורן לחיאני - המואשמים בניהול עסק בתחום האינסטלציה המושתת על מרמה מתוחכמת תוך ניצול חולשתם של לקוחות העסק, רבים מהם קשישים.

אבוטבול הודה כי פעל עם השניים לגבות כספים וצ'קים מלקוחות העסק במרמה. בנוסף, אבוטבול התפרץ מספר רב של פעמים לבתי קשישים תוך יצירת מצגים כוזבים לגבי זהותו כעובד ציבור והתחזה לעובד תאגידי מים, חברת חשמל ועובד עירייה, במטרה לגנוב מהם פריטים יקרי-ערך ולקבל מהם במרמה כספים וצ'קים בסכומים של אלפי שקלים.

בשנים 2017-2015 אבוטבול פעל כקבלן משנה של לחיאני וברוכים ונשלח לבתי לקוחות. אבוטבול פעל בדרכים מתוחכמות על-מנת לקבל כספים והמחאות במרמה מלקוחות העסק, רבים מהם קשישים תוך ניצול גילם, חוסר הבנתם וחולשתם. אבוטבול נהג למסור ללקוח מידע שגוי אודות התקלה בביתו ודרך הטיפול בה כאשר הוא עצמו חסר כל ידע וניסיון בתחום. במרבית המקרים, אבוטבול כלל לא תיקן את התקלה. בנוסף, אבוטבול גנב מבתים של לקוחות, רבים מהם קשישים, תכשיטים יקרי-ערך, כרטיסי אשראי, מזומן וצ'קים וכן זייף צ'קים בחתימתם.

במסגרת הסדר הטיעון הוסכם בין הצדדים כי עונשו של אבוטבול יעמוד על 70 חודשי מאסר (כמעט 6 שנות מאסר), לצד פיצוי לנפגעי העבירה לפי שיקול-דעתו של בית המשפט.

7 שנות רמאות

פרשת "עוקץ האינסטלטורים" נחשפה ביוני אשתקד, אז עצרה המשטרה 6 חשודים לחקירה, בתום פעילות סמויה שנמשכה מתחילת שנת 2016. החקירה התנהלה במשטרה (מחלקת הונאה תל-אביב) בשיתוף עם גורמי מס-הכנסה ומע"מ, ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה תל-אביב. במהלך החקירה נגבו עשרות תלונות של אזרחים שנפלו קורבן לחבורה שסיפקה כביכול שירותי אינסטלציה וגבתה בעבור השירות סכומי-עתק שלפעמים הסתכמו בעשרות אלפי שקלים.

מחומר החקירה עלה כי החשודים נהגו להפיץ בכל אזור המרכז וגוש דן מגנטים למתן שירותי אינסטלציה, ועל אף שהמגנטים נשאו שמות שונים של בעלי מקצוע ומספרי טלפון שונים, החוקרים למדו מחומר החקירה כי כל השיחות התנקזו למקום אחד.

חלק ממעשיהם של החשודים בפרשה נחשפו במסגרת תכנית הטלוויזיה "יצאת צדיק", בהנחיית חיים הכט, ופורסמו בתחקיר תחת השם "כנופיית המגנטים". מן הסתם, המעורבים בפרשה לא יצאו צדיקים.

כחודש לאחר המעצרים הגישה פרקליטות מיסוי וכלכלה לבית משפט השלום בתל-אביב כתבי אישום בפרשה, מהם עלה כי במשך כ-7 שנים, בין השנים 2010-2017, ניהלו אריאל ברוכים (42) ורן לחיאני (30) עסק בתחום האינסטלציה המבוסס על מרמה, ובתוך כך גרמו לנזק ממוני של מאות ואלפי שקלים ללקוחות, רבים מהם קשישים, פגעו בתחושת הביטחון של הלקוחות ושל כלל הציבור וכן גרמו נזק של מיליוני שקלים לאוצר המדינה.

זאת, לאחר שבמסגרת העסק פעלו השניים לקבלת כספים וצ'קים לכאורה במרמה, תוך שימוש בתחבולות, מצגים כוזבים וניצול חולשתם של לקוחות העסק, לרבות הקשישים. בין היתר, הם גזלו מהלקוחות תשלומים גבוהים מהתשלום שהיו אמורים לגבות בגין התקלה, קבעו את המחיר שאותו נדרש לשלם הלקוח, לעיתים בשיתוף עם קבלן-המשנה ששלחו, לפי הסכום שניתן לקבל מהלקוח, ולא כנגזרת מהתקלה בפועל.

נוסף על כך, לעתים כדי להצדיק את דרישת התשלום הגבוהה בפני הלקוח, יצרו - יחד עם קבלן-המשנה ששלחו לתיקון התקלה - מצגי-שווא לגבי העבודה שבוצעה, האמצעים שבהם השתמשו, והעלות המקובלת בשוק. בפעמים לא מעטות קבלן-המשנה ששלחן ברוכים ולחיאני כלל לא תיקן את התקלה שבגינה הוזמן, והלקוח נאלץ להזמין אינסטלטור נוסף לתקן תקלה שכבר שילם עבור תיקונה.

במקרים אחרים, קבלני-המשנה ששלחו נקטו הפחדה ואיומים כדי לקבל את כספי הלקוח; ולעתים קבלן-משנה בשם אושרי אבוטבול שנשלח על-ידם ניצל את הכניסה לבית הלקוח כדי לגנוב פריטים יקרי-ערך וצ'קים ריקים.

ואם לא די בכך, על-פי האישומים, ברוכים ולחיאני העלימו מרשויות המס את ההכנסות מעבודות אינסטלציה שביצעו בעצמם ובאמצעות קבלני-משנה, בהיקף של כ-10 מיליון שקל.

התיק מנוהל עלל-ידי עורכי הדין אורנה גלבשטיין, אילן רוטביין ורינת ברנדל מפרקליטות מיסוי וכלכלה.

עוד כתבות

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מנכ״ל רשות שדות התעופה: תוך שבוע עד עשרה ימים נוכל להחזיר את כל הישראלים שתקועים בחו"ל

לאחר הערכת מצב עם גורמי מקצוע, המרחב האווירי יפתח בלילה שבין רביעי לחמישי, כך אמרה מירי רגב במסיבת עיתונאים הערב ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

הקבלן המוכר והטייקון שהסתבך: האנשים שהרוויחו מאות מיליונים ביום אחד

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

מי הכי יפסיד מסגירת הורמוז, ולמה ישראל דווקא תפסיד פחות

האזור שיושפע בצורה הקיצונית ביותר מסגירת מצרי הורמוז הוא מזרח אסיה: מתוך 19.2 מיליון חביות נפט שיוצאות מהורמוז בכל יום, 16 מיליון מגיעות לאסיה ● מבחינת סין, הנפט שעובר דרך הורמוז הוא כחצי מכלל הנפט שהיא מייבאת

אנשים במקלט בעת התקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

לא נתנו לכם להיכנס למקלט? מדובר בעבירה פלילית

סירבו להכניס אתכם למקלט בזמן אזעקה? מעבר לאי הנעימות, יש לכך גם השלכות משפטיות ● מה קובע החוק, מה הדין לגבי חיות מחמד ואיך נכון לפעול בזמן אמת? ● גלובס עושה סדר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מיצרי הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן שלפה את הנשק החזק ביותר שברשותה, ומאיימת על העולם בגל אינפלציוני חדש

חסימת מצר הורמוז על ידי משטר האייתוללות הציתה זינוק במחירי האנרגיה ● החשש בשווקים: מחיר הנפט עלול לנסוק ל־100 דולר ויותר לחבית ● כלכלנים מזהירים: הלחצים האינפלציוניים מתעוררים, והסוחרים כבר מתמחרים פחות הורדת ריבית בארה"ב עד סוף השנה

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

אנשים רצים לחניון תת קרקעי בעת אזעקה בתל אביב / צילום: ap, Leo Correa

נתוני האזעקות מגלים: מה השעה הכי גרועה להיכנס למקלחת?

סטטיסטיקת ההתראות מגלה: השיגורים לישראל מתנקזים ברובם לחלון זמנים של שמונה שעות ● והמקומות השקטים ביותר הם בדרום, למעט אזור אחד מפתיע ● שאלת השעה, מדור חדש