גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מהניסוי הגרמני המוצלח ב-80 מיליון בני אדם

איך נראתה גרמניה בסוף מלחמת העולם השנייה, מה הוכיחו שיטות המדיניות הכלכלית השונות שהונהגו בשני חלקי המדינה, ומה אנחנו יכולים לקחת מזה?

תושבי מזרח גרמניה מטפסים על החומה עם פתיחת הגבול בין שתי הגרמניות/ צילום:: רויטרס
תושבי מזרח גרמניה מטפסים על החומה עם פתיחת הגבול בין שתי הגרמניות/ צילום:: רויטרס

במאי 1945 תמה מלחמת העולם השנייה באירופה, וגרמניה הייתה חרבה לחלוטין. כמעט כל התשתית התעשייתית הייתה הרוסה, רוב הכבישים והגשרים מופצצים, רוב הערים הגדולות נראו כשרידים עשנים, כ-7 מיליון איש, רובם גברים צעירים, נהרגו. 11 מיליון פליטים חסרי כול הצטופפו בארץ ההרוסה, גרמנים למחצה או פחות שברחו או שגורשו מצ'כוסלובקיה, מפולין ומפרוסיה המזרחית. המרקם החברתי היה הרוס לחלוטין, המפלגות הפוליטיות של טרום הנאציזם היו קיימות בעיקר על הנייר, ומוסדות אקדמיים מפוארים חרבו.

ב-1946 הגרמני הממוצע התקיים על 1,000-1,200 קלוריות ליום, כולל בחורף הקשה של 1946. קור ורעב שלטו במדינה שקודם לכן הייתה הכלכלה מספר שתיים בעולם ומעוז של תעשייה, אקדמיה ותרבות. בשנת 1946 ייצור האוכל בגרמניה ירד לכ-51% מהכמויות שיוצרו ב-1938. הייצור התעשייתי הגיע בקושי לשליש מרמתו טרום המלחמה.

הארץ חולקה לשניים: כרבע ממנה הוכפף לשלטון קומוניסטי שהוקם בחסות ברית המועצות, וכשלושת רבעים נשלטו על ידי מעצמות המערב. הניסוי הגדול יצא לדרך.

במזרח, השלטון שמאוחר יותר יהפוך ל"רפובליקה הדמוקרטית של גרמניה" (DDR או גרמניה המזרחית), שם לו למטרה לייצר משכורות גבוהות יותר, להפחית את שעות העבודה, לחסל את האבטלה. "לחם, עבודה ומגורים, לכל העובדים". וולטר אולבריכט, המנהיג בפועל, הצהיר כי העיקרון המנחה של המדינה יהיה לייצר את המוצרים שכולם צריכים "ולא את אלו שרווחיים יותר לכמה קפיטליסטים".

הנס הכלכלי של גרמניה

שליש מהעסקאות - בבארטר

עוד לפני שפרצה המלחמה הנהיגו הנאצים פיקוח הדוק על המחירים ומדיניות קשוחה של הקצבה (rationing). אלה לא שונו משהסתיימה המלחמה. הקומבינציה של המדיניות הזאת עם הרס התשתיות והמערכת הפיננסית גרמו לשיתוק מוחלט בחיי המסחר. בשנת 1947 בין שליש למחצית מכל העסקאות בגרמניה היו עסקאות חליפין (ברטר).

כך תיאר את המציאות של התקופה הנרי ווליכט, פרופסור לכלכלה ומאוחר יותר יו"ר הפדרל ריזרב האמריקאי, בספרו "מקורות התחייה הגרמנית" (Mainsprings of the German Revival): "בכל יום ובעיקר בסופי השבוע, עדרים של בני אדם נהרו לכפרים לשם בארטר (סחר חליפין) של אוכל. בקרונות רכבת רעועים שהכול הוסר מהם, ועל גגותיהם אנשים רעבים נסעו לעתים מאות מיילים במהירות של צב למקום שהם קיוו למצוא אוכל. הם לקחו איתם בגדים ישנים, חפצים אישיים, שאריות ריהוט, כל אוד מוצל מאש שהם מצאו מבתיהם המופצצים, וחזרו עם חיטה או תפוחי אדמה לשבוע או שניים".

בשנת 1947 מינו שלטונות הכיבוש המערביים את לודוויג ארהרד (Ludwig Erhard) למנהל המשרד לכלכלה של שלטונות הכיבוש האנגלו-אמריקאיים, מעין שר אוצר מטעמם. ארהרד שהיה אנטי-נאצי מוכר, סיים בשנת 1925 את הדוקטורט באוניברסיטת פרנקפורט אצל פרופ' פרנץ אופנהיימר, סוציולוג, כלכלן ויהודי-ציוני הידוע עד היום בזכות ספרו פורץ הדרך "המדינה".

בקונגרס הציוני השישי קרא אופנהיימר להקמת יישוביים קואופרטיביים בארץ ישראל, ובחורף 1911 הוקם על פי רעיונותיו יישוב שיתופי בעמק יזרעאל בשם "הקואופרציה במרחביה". בספרו "המדינה" טבע אופנהיימר את ההבחנה שעד היום היא מיסודות תפיסת העולם הליברלית, זו המאמינה בכלכלה חופשית: "באופן בסיסי יש שתי דרכים שבהן אדם יכול להשיג את שהוא מתאווה לו, לעבוד או לשדוד. אדם יכול לייצר ולהחליף (את שייצר) עם אחרים בעיסקה שהיא מרצונם החופשי של הצדדים (שאותה כינה "דרכים כלכליות") או לקחת בכוח מאנשים אחרים ללא רצונם (שהוא כינה "בדרכים פוליטיות"). המדינה, הוא הסביר, אינה אלא "ארגון של התעשרות בדרכים פוליטיות".

לודוויג ארהרד, שהפך לפרופסור באוניברסיטת פרייבורג, האמין בעקרונות של מורו פרופ' אופנהיימר, ובזמן מלחמת העולם השנייה, תוך סיכון אישי, פיתח יחד עם עמיתיו באוניברסיטה רעיונות לכלכלת גרמניה של אחרי המלחמה והתבוסה. המוטו המרכזי היה כלכלה המבוססת על חופש, חופש הפרט וחופש הטרנזאקציה, או כלשונם של המפתחים - "עם כמה פחות ממשלה שאפשר".

הם קראו לתוכנית "כלכלת שוק חברתית", ובמרכזה עמד שוק חופשי "קיצוני", חוקי הגבלים עסקיים נוקשים, וחלוקה מחדש מסוימת של העושר באמצעות מערכת מסים פרוגרסיבית. ב-1945 מונה ארהרד על ידי הכובשים האמריקאים לשר הכספים של בוואריה וב-1947 לראש המשרד לענייני כלכלה של האזור האנגלו-אמריקאי.

המארק הגרמני בא לעולם

ביולי 1948 החליפו כוחות הכיבוש את המטבע בגרמניה והנהיגו את המארק הגרמני. באותו היום העביר ארהרד ללא התייעצות בשלטונות הכיבוש שני חוקים מרחיקי לכת. הוא ביטל לחלוטין ובאיבחה אחת את הפיקוח על המחירים ואת משטר ההקצבות. ארהרד זומן בדחיפות ללשכתו של ראש המינהל הצבאי באזור, הגנרל לוסיוס קליי.

"מר ארהרד, יועציי אומרים לי שעשית טעות איומה", פתח הגנרל. "אדון גנרל", השיב ארהרד, "אל תשים לב אליהם, גם היועצים שלי אומרים את אותו הדבר". לקצין אחר ששאל איך הוא העז להקל על משטר ההקצבות, השיב ארהרד: "אבל אדוני, לא הקלתי על משטר ההקצבות. ביטלתי אותו לחלוטין".

וכך, ללא ארגון מדינתי ולאחר חמש עשרה שנה של כלכלה מאורגנת ומפוקחת, נזרקה גרמניה בן-לילה לליברלית שבשיטות הכלכליות. כך מתאר בספרו הנרי ווליכט: "הרוח במדינה השתנתה בן-לילה, הדמויות האפורות והרעבות המשוטטות ברחובות בחיפוש אחרי אוכל קמו לחיים... אנשים חזרו לעבודה... השוק השחור ומסחר החליפין נעלמו. בתוך שישה חודשים התפוקה התעשייתית גדלה ב-50%".

למען הסדר הטוב של ההיסטוריה נציין כי בסוף המלחמה הפעילה ארה"ב את תוכנית מרשל שנועדה להבראת אירופה. התוכנית אמנם הייתה חשובה אך הרבה פחות מקריטית, ובסך הכול נגעה לפחות מ-5% מהמשק הגרמני בשעתו, והייתה קטנה מאשר במדינות אחרות.

בשנת 1949 קמה הרפובליקה החדשה של גרמניה ("גרמניה המערבית"), והקנצלר הראשון, קונרד אדנאואר, מינה את ארהרד לשר הממונה על הכלכלה, תפקיד שהוא מילא עד 1963, שעה שנבחר בעצמו להיות הקנצלר שהחליף את אדנאואר.

כל אותה העת המשיכה גרמניה בהנהגתו במדיניות של כלכלה חופשית וליברלית ביותר. עד שסיים את תפקידו כקנצלר ב-1966, חזרה גרמניה להיות כוח כלכלי עולמי מוביל, והביטוי "הנס הכלכלי הגרמני" הפך למטבע לשון בינלאומי.

אך לודוויג ארהרד התנגד לביטוי. מה שקרה בגרמניה, הסביר בספרו "פריחה דרך תחרות", היה הכול מלבד נס. הייתה זו תוצאה של מאמץ כן של אנשים, שבשעה שהם מקיימים עקרונות של חופש, ניתנה להם האפשרות להשתמש ביוזמה העצמית ובאנרגיה האנושית. ההצלחה של ארצי לשקם את עצמה צריכה לשמש שיעור והוכחה שרק על ידי דחייה חד משמעית של הדוגמה הסוציאליסטית לכל סוגיה ועל ידי חיזוק ואימוץ שיטה של כלכלה חופשית, ניתן להשיג שפע מצטבר וביטחון אמיתי".

במקום אחר בספר הוא הסביר: "האמירה אינה צריכה להיות 'המדינה בואי לעזרתי', אלא 'אל תטרחי להתערב בענייניי, תני לי חופש והשאירי לי מספיק מפרי עמלי כדי שאוכל לשלוט בגורלי ובגורל משפחתי".

ומה קרה בקבוצת הביקורת שבה ניסתה המדינה לארגן את הכלכלה ולדאוג אגב כך לענייניהם ולרווחתם של תושביה? שם היו העניינים יגעים יותר. בין 1945 ל-1988 עזבו כ-4 מיליון גרמנים את גן העדן של הכלכלה המתוכננת, וכמה מאות אף נהרגו בניסיונות הבריחה ממנו. רמת החיים במזרח גרמניה נותרה אפורה ונמוכה, והמשטר בסופו של דבר קרס שעה שהכידונים הרוסיים שעליהם הוא נסמך, נעלמו.

כי ככה זה, כישלונה של "כלכלה פוליטית", כביטויו של אופנהיימר, המכנה את עצמה קפיטליזם אך בפועל היא בנויה על ממשלה שמשתמשת בכוחה כדי לאכוף על אזרחיה טרנזאקציות שהם אינם רוצים בהן, בדרך כלל לטובת כוחה ולתועלת מקורביה, יכול ללמד על כלכלה חופשית כמו שכישלונה של הרפובליקה הדמוקרטית של מזרח גרמניה יכול ללמד על דמוקרטיה.

הלקח הפוטנציאלי של ישראל

ומה ישראל יכולה ללמוד מזה? שבוע אחרי יום העצמאות ה-70 בישראל קיימת דמוקרטיה משגשגת, אך כשמדובר בחופש כלכלי המדינה עדיין רחוקה מרחק מזרח ממערב מחזון החופש של ארהרד. מדואופול בנקאי הפועל בחסות המדינה וגובה מחיר עצום מכלל האזרחים ועד מחוקק הסבור שאזרחיו אינם יכולים להחליט על רכישת כרטיס קולנוע באינטרנט בלי התערבותו (חוק הזמנת הכרטיסים דרך האינטרנט נדון בימים אלו בכנסת בקריאה ראשונה); ממקום 54 ב"מדד קלות עשיית העסקים" (Doing Business) של הבנק העולמי לשנת 2017, מתחת למדינות כמו קזחסטן, בלארוס, רואנדה וארמניה, ועד מכסות הביצים של מועצת הלול כאילו שעדיין בתקופת הצנע; ממועצת החלב ועד חוקי התכנון והבנייה - כל אלו ורבים אחרים עומדים בין המציאות לחלום של "להיות עם חופשי בארצנו". מי ייתן ובשנים הבאות יזכו אזרחי ישראל לחופש כזה, וישראל תהיה חופשית אולי לפחות כמו גרמניה.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות