גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא הייתה סיבה להתערב במחיר הגז מ'תמר' לחברת החשמל"

(עדכון) - אודי אדירי, לשעבר סגן הממונה על התקציבים באוצר וכיום מנכ"ל משרד האנרגיה, העיד היום במסגרת התביעה הייצוגית על המחיר המופרז לגז הטבעי ● לדבריו, בזמן שמתווה הגז אושר לא הייתה אלטרנטיבה לקבלת גז טבעי לצרכן הישראלי

אודי אדירי / צילום: שלומי יוסף
אודי אדירי / צילום: שלומי יוסף

מחיר הגז שהוסכם בין חברת החשמל לשותפויות הגז נבחן על-ידי משרד האוצר, רשות החשמל ורשות הגז ונמצא כמחיר סביר שאין צורך להתערב בו - כך העיד הבוקר (א') אודי אדירי, לשעבר סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר וכיום מנכ"ל משרד האנרגיה. אדירי אישר כי הוא הצביע בעד המחיר שנקבע בהסכם - 5.4 דולר ליחידת חום - היות ולדבריו לא הייתה סיבה להתערב במחיר.

הבוקר התייצבו בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד בכירי הממשל שהיו מעורבים בגיבוש מתווה הגז ויישומו, בהם אדירי ומוריס דורפמן, לשעבר סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה וכיום המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. השניים זומנו להעיד על תצהירים שהגישו לבית המשפט במסגרת התביעה הייצוגית, בסך של כ-42 מיליארד שקל, שהוגשה בגין המחיר המופרז של הגז הטבעי שמסופק ממאגר "תמר" לחברת החשמל.

במסגרת התביעה, שהוגשה ביוני 2014, נטען כי שותפות "תמר" ניצלה את כוחה המונופוליסטי כדי לגבות מחברת החשמל תמורה בשווי של 5.4 דולר ליחידת חום, אף שהמחיר הראוי אמור היה להיות 2.34 דולר. לטענת התובע משה ניזרי, באמצעות עורכי הדין יצחק יערי וגלעד ברנע, המחיר המופרז "מגולגל" על צרכני חברת החשמל, בהיקף של כ-2 מיליארד שקל לשנה. 

נציין כי ניזרי הלך לעולמו לפני חודשיים במהלך ניהול התיק, ורעייתו החליפה אותו כתובעת הייצוגית. 

בתצהירים שהוגשו אישרו אדירי ודורפמן וכן שאול מרידור, ראש אגף התקציבים באוצר ולשעבר מנכ"ל משרד האנרגיה (אשר זומן להעיד במועד הדיונים הבא), כי קידמו את מתווה הגז חרף הנטל הכלכלי העצום - בהיקף מיליארדי שקלים - שהיה עלול ליפול על כתפי צרכני החשמל בישראל. מהתצהירים עולה כי המחיר לצרכן לא עמד לנגד עיני המדינה בעת גיבוש המתווה, אלא הרצון לפתח משק גז תחרותי. הנחת היסוד הייתה שמחיר הגז הגבוה יפתה שחקנים זרים נוספים להיכנס לפעילות בישראל.

אדירי נחקר תחילה על-ידי בא-כוח שותפות "תמר", עו"ד צבי אגמון, שניסה להראות באמצעות העד כי מחיר הגז נבחן על-ידי כל רשויות המדינה הרלוונטיות ואושר על-ידן, כיוון שהיה סביר. בהקשר זה העיד אדירי כי "ועדת המחירים ברשות החשמל לא התערבה במחיר, כי לתפיסתה ההתערבות עלולה לפגוע בפיתוחו של משק הגז. הציפייה הייתה שכשתהיה תחרות רבה יותר, המחיר יירד".

אדירי נשאל על הפער בין המחיר שנקבע בהסכם עקרונות שנחתם בשנת 2009 בין חברת החשמל לשותפיות "תמר", במסגרתו הוסכם על אספקת גז מתמר לחברת החשמל בתמורה ל-4.6 דולר ליחידת חום לבין המחיר שנקבע בשנת 2012 בהסכם שנחתם לבסוף.

בתצהירו התייחס אדירי למשא-ומתן שהתחדש בין חברת החשמל ל"תמר" כשנתיים לאחר שנחתם הסכם העקרונות, אז היה ספק אם חברת EMG המצרית, ספקית הגז המרכזית לישראל באותה עת, תוכל להמשיך לספק גז (בעקבות פיצוצים בצינורות הגז). אגמון שאל את אדירי: "כשחודש המשא-ומתן, זה היה לאחר שהיה ברור ש-EMG לא תוכל לספק גז יותר לישראל?"; ואדירי השיב: "זה היה בתקופה שהיה ספק אם היא תוכל להמשיך לספק גז".

באותה עת התברר לרשות החשמל כי התגבשה הסכמה בין "תמר" לחברת החשמל, לפיה רמת המחירים בהסכם תהיה גבוה משמעותית מרמת המחירים שנקבעה בהסכם העקרונות, ורשות החשמל החליטה להתערב בכך.

עו"ד אגמון: "אתה, כאיש מליאת רשות החשמל ומצד שני האיש החשוב באגף התקציבים בענייני אנרגיה, מחליט לעשות מעשה בעקבות זה שנודע לך שרמת המחירים עומדת להיות גבוה".

אדירי: "כן".

עו"ד אגמון: "החלטת לעשות מעשה, ואמרתם ל'תמר', אל תחתמו על הסכם".

אדירי: "לא. אמרתי להם שרשות החשמל לא תכיר בעלויות שתהיינה גבוהות יותר מהמחירים על-פי הסכם העקרונות".

עו"ד אגמון: "נכון. אתה כרשות החשמל לא יכול לכפות על מישהו לחתום או לא לחתום, אתה יכול לא להכיר בעלויות. ומי נושא בעלויות העודפות שרשות החשמך לא מכירה בהם?"

אדירי: "במקרה שנחתם הסכם כזה, ורשות החשמל לא מכירה בעלויות האלה, אז מי שצריך לשאת בעלויות העודפות זה חברת החשמל". 

עו"ד אגמון: "יש מצב שחברת החשמל תחתום הסכם על 10 דולר, ורשות החשמל תכיר רק ב-8 דולר, וחברת החשמל תישאר עם המחיר הזה?"

אדירי: "הסבירות שחברת החשמל תישאר בהסכם שהעלויות שלו לא מוכרות היא לא גבוהה, אבל חברת החשמל עשתה בעבר דברים שהיו בניגוד לעמדת רשות החשמל. זה יכול להיות. אבל זה לא קרה בתחום הזה (הגז)".

בסוף החקירה ביקש עו"ד אגמון לאשר מול אדירי, כי ברמת מחירים מאוד נמוכה ליחידת חום - כדוגמת המחיר שמציעה התביעה שעומד על כ-2.3 דולר ליחידת חום - לא היו מגיעים כלל משקיעים לישראל, ולא היה מפותח משק הגז כאן. "זה הרס משק הגז בישראל. אף אחד לא יבוא מחר לפתח ב-2.35 מחיר MBTU. אתה מסכים?", שאל אגמון, ואדירי השיב: "מחיר של 2.35 דולר זה מחיר שלהבנתי לא היה מאפשר לפתח את משק הגז בישראל". 

מדובר באחת הזירות הייצוגיות המעניינות ביותר עבור כלל הציבור, מאחר שהיא עוסקת - בשורה התחתונה והמזוקקת שלה - בחשבון החשמל של כל בית בישראל. התביעה תוקפת את המחיר שמשלמת חברת החשמל לשותפות "תמר" בעבור הגז הטבעי - 5.4 דולר ליחידת חום, וטוענת כי המחיר הראוי הוא מחצית. הפער בין המחיר הרצוי למצוי, כך נטען, מתגלגל אל כיסם של צרכני החשמל בישראל - הציבור בכללותו.

אם התובע יצליח להוכיח את טענותיו אלה, והמחיר שמשלמת חברת החשמל יצנח מטה - צפוי הדבר (או כך ניתן לקוות) להוביל לירידה בתעריפי החשמל. מנגד, שותפות "תמר" טוענות כי המחיר הוגן, נקבע בשוק תחרותי, והוא אף נמוך ביחס למחירים שונים בעולם. 

חקירה נגדית 

לאחר כשעתיים וחצי במהלכן נחקר אדירי על-ידי באי-כוח שותפויות "תמר", נחקר אדירי בחקירה נגדית על-ידי בא-כוח התביעה, עו"ד ברנע, אשר מבקש להראות כי המדינה לא בחנה את העלות הכלכלית שתיפול על כתפי הצרכן הישראלי אם תאשר את ההסכם בין חברת החשמל לשותפות "תמר", וכן כי "נסחטה" לחתום על אישור המחיר בשל המצב הקשה ששרר במשק הגז באותה עת.

אדירי העיד כי המחיר לצרכן לא היה השיקול, אלא שיקולי קידום התחרות בשוק. "בסופו של דבר מה רשות החשמל ביקשה, מה שאני חיפשה כחבר מליאת הרשות - אתה מחפש עוגן לסבירות ההסכם שהונח בפניך. אתה לא עושה פיקוח על המחירים, אתה לא בוחן את העלויות של הפקת הגז, אתה בעולם שבו אתה נדרש לבחון את סבירות המחירים שהונחו בפניך, ורשות החשמל עשתה פה עבודה יסודית לבחון את הסבירות", העיד.

לדבריו, "באותו מבחן סבירות הייתה הסתכלות על הסכם העקרונות עם חברת החשמל (ההסכם מ-2009) וסוג ההסכם שהיה בתקופה מקבילה עם ספק הגז המצרי. אני שמתי דגש על זה בתהליך".

לשאלה האם לא בחן את חוות-הדעת הרבות של המומחים השונים שהוגשו לוועדה, אדירי השיב כי נתן להן משקל נמוך. "בסופו של דבר, הדבר המרכזי שלמדתי מחוות-הדעת האלה זה מה שביסס אצלי את הידיעה שאין באמת מחיר עולמי אחיד לגז טבעי. ניתן למצוא ברפרנט העולמי כמעט כל מה שרוצים לחפש", אמר.

עוד העיד אדירי כי האוצר, וגם חלק מחברי ועדת המחירים של רשות החשמל בה היה חבר, התנגדו למנגנון ההצמדה שנקבע בהסכם. לדבריו, "ההסכם לא התקבל פה-אחד... חבר מליאה אחד לפחות התנגד. בוודאי לא תמך... דורון אהרון התנגד... זה היה בעיקר מפני שהוא סבר שצורת ההצמדה של המדד, באופן שזה נקבע בהסכם, של פלוס 1%, יוצרת מצב שאין מחיר-גג, ולכן המחיר עולה לאורך כל שנות ההסכם - וזו בעיה. זה היה אופי ההתנגדות. הוא סבר שצריך להיות מחיר-גג".

עוד העיד אדירי כי האוצר התנגד למנגנון ההצמדה של פלוס 1% כבר בשנת 2012.

ההסכם, נזכיר שוב, נחתם על רקע הפסקת אספקת הגז לישראל מהספק המצרי ועל רקע הידלדלות מאגר ים תטיס - שני ספקי הגז הטבעי היחידים למדינה באותה עת. אדירי העיד על כך כי "הייתה לנו הערכה כי מאגרים נוספים יפותחו בתקופה קרובה - נאז'ק שמשון ודניאל - שורה של מאגרים שצפויים להיכנס לשוק, ולכן השוק הוא שוק צופה תחרות. זה היה דבר מאוד מרכזי בתפיסה שלנו. אם אתה יודע שאין תחרות, וש'תמר' הוא יחיד ובודד, ו'תמר' הוא האחרון, אז כנראה שהייתה התמודדות אחרת. הדבר השלישי ששקלנו הוא העובדה שאנחנו במצב שבו המשק הישראלי צריך גז ומהר, המאגר הזה (תמר, א' ל"ו) כבר נמצא בפיתוח, נחתם הסכם, וכל התערבות יכולה לגרור עיכובים".

לשאלה אם באותה עת היו אפשרויות אחרות לאספקת גז מהיר לצרכן הישראלי, השיב אדירי: "אין אלטרנטיבות אחרות שנותנות מענה לצרכן". 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר