גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל נאום טראמפ: הנפט עולה, אבל לא חוזרים למשבר 1979

ברקע חוסר הוודאות על עתיד הסכם הגרעין, זינק מחיר הנפט לשיא של שלוש שנים וחצי ועורר חששות מפני שחזור של משברי עבר ● אבל התעצמות הכוחות המרסנים, עלייה בשימוש במקורות אנרגיה חלופיים ועודפי תפוקה צפויים להגביל את האפקט ● כל זה כמובן כל עוד לא תפרוץ מלחמה

חביות נפט / צילום: סוכנות צילום אנטרה / רויטרס
חביות נפט / צילום: סוכנות צילום אנטרה / רויטרס

שוק הנפט העולמי רשם בימים האחרונים עליות מחירים שלא נראו מאז נובמבר 2014. השבוע הגיע מחיר חבית נפט מסוג ברנט ל-75 דולר ומחירה של חבית נפט אמריקאי הגיע ל-70 דולר, לאחר פרסום נתונים של סוכנות האנרגיה הבינלאומית שהראו כי מלאי הנפט בעולם נמוך ממה שנצפה. נתונים אלה פורסמו כמעט בו זמנית עם הידיעות על משבר אפשרי באספקת נפט מוונצואלה, ובעיקר על רקע החששות של עימות בין ארה"ב לבין איראן, ויציאת ארה"ב מהסכם הגרעין.

אין ספק שעל רקע עליית המחירים, החדה ביותר מאז התמוטטות מחירי הנפט בשנת 2014, יצרניות הנפט מגלות שביעות רצון. על פי פרסומים שונים, סעודיה שואפת למחיר מטרה של 80 דולר לחבית על מנת שיקפיץ את הכנסותיה ויממן מיזמים ממשלתיים רבים. גם איראן, שסובלת מבעיות כלכליות גדולות, נזקקת לעלייה במחירי הנפט, אך במקביל היא צריכה שקט כדי לאפשר לתפוקת הנפט לזרום.

בשנת 1979 פרץ משבר האנרגיה של סוף שנות השבעים, כאשר מלחמה בין עיראק לאיראן שיבשה את אספקת הנפט העולמית והביאה להכפלת המחיר בתוך שנה אחת, שבסופה הגיע מחיר חבית נפט ל-40 דולר. הדבר גרם למשבר כלכלי במדינות המתועשות, וללידתה של תופעה חדשה, הסטגפלציה, שילוב של עלייה חדה מאוד באבטלה ועלייה מקבילה באינפלציה.

השבוע, כאשר אנחנו עדים למחיר הנפט הגבוה ביותר מאז סוף 2014, אפשר לשאול האם גם הפעם אנחנו צפויים לשיבוש החיים הכלכליים על ידי זעזועים גיאופוליטיים, בעיקר במזרח התיכון? עד כמה צריך לחשוש מפני מחיקת ההתאוששות הכלכלית של 2017, בעיקר באירופה וביפן, והאם צריך להיערך לתקופה של אינפלציה גבוהה ומשקים מדשדשים?

אין ספק שבמקרה של מלחמה ועימות צבאי בין ישראל לאיראן, שיגלוש גם לסעודיה, העולם יתמודד עם מצב כלכלי קשה, וספק רב אם ניתן יהיה לשמור על שיעור צמיחה חיוביים. עליות מחירים יתרחשו בשוק האנרגיה, במיוחד בבנזין וביתר הדלקים, אך קשה להניח כי התופעות האינפלציוניות של לפני ארבעה עשורים יחזרו, בגלל ירידת המשקל של האנרגיה הקונבנציונלית במשקים המתועשים וקיומה של חלופה חלקית בדמות אנרגיה מתחדשת, ממקורות סולריים ורוח.

הביקושים יורדים

במקרה הגרוע ביותר, פרץ של אלימות במזרח התיכון ישפיע על הכלכלה העולמית, ויגרום לזעזועים קשים בשווקים הפיננסיים, תורך ירידת בשוקי המניות, גרימת הפסדים לבנקים, גם כאלה אשר יקרסו נוכח גודל הסכומים, ומשבר נזילות אפשרי. אם המשבר יהיה חזק דיו, הוא ישפיע על המשקים הגדולים ביותר, במיוחד על סין שנאלצת לספק חלק משמעותי של צורכי האנרגיה שלה ממקורות חוץ, ומשקלה במשק העולמי גדול לאין שיעור ממה שהיה לפני עשור.

מנקודת ראות משקי הבית, והעסקים הקטנים ואפילו הבינוניים, השאלה המהותית היא עד כמה עליית המחירים תשנה את העלויות שלהן שמושפעות מכל תנודה בשווקים הבינלאומיים. בסופו של דבר מדובר בעמידות של מחירי הנפט החדשים בפני כוחות מבניים שפועלים לריסונם בטווח הבינוני והארוך.

ואכן , תמונת סקטור האנרגיה בעולם, ובפרט באירופה, שונה מאוד מזו של 1979. השימוש באנרגיה גרעינית ובפרט באנרגיה מתחדשת משמש כבלם יעיל מאוד נגד ההשלכות של משברים בשוק הנפט. בימים האחרונים, כאשר מחיר הנפט החל לטפס, החל לעלות גם מחיר החשמל במסחר להספקת חשמל מיידי בין חברות חשמל, אולם הוא שב וירד בהמשך, בעיקר על רקע עלייה צפויה בתפוקת החשמל של טורבינות רוח בגרמניה.

השאלה היא עד כמה הציפיות של סעודיה, ורמות המחירים שנרשמו השבוע, מבטאות גורמים מבניים, כמו פרץ של אלימות במזרח התיכון והמשך ירידת המלאים של נפט בעולם, ועד כמה מדובר בלא יותר מתופעה חולפת.

בקרב אנליסטים קיימת הסכמה כי עליית המחירים לרמה של 70-75 דולר לחבית מניחה שהנשיא טראמפ יוציא את ארה"ב מהסכם הגרעין באיראן, ויטיל עליה סנקציות חדשות. אם טראמפ לא ילך כל הדרך עד להטלת סנקציות חדשות, הדבר ישתקף בירידת מחירים.

יתר על כן, התרחיש הגרוע ביותר איננו חייב להתממש, וגם את זה צריך להביא בחשבון כאשר מדברים על עלייה חדה במחירי הנפט. אירופה תחליט, ככל הנראה, להמשיך ולקיים את ההבנות של הסכם הגרעין עם איראן (ראו ידיעה נפרדת), וייתכן שהדיפלומטיה האירופית תצליח לבלום יוזמות לפעולות לוחמה בין איראן לבין הברית שבין ארה"ב לישראל. אם האירופים יצליחו להכיל את הזעזועים של פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין, אז אספקת הנפט האיראני תימשך ללא הפרעה. לכך יש להוסיף את העובדה שלאיראן יש תמריץ כלכלי לשמור על היציבות ולהמשיך באספקה מוגברת של נפט, כדי לממן את הבראת המשק שלה, שנפגע מאוד משנים של סנקציות.

שנית, יש לזכור את העובדה שחלופת האנרגיה המתחדשת תמשיך להשפיע על מקבלי ההחלטות. כמעט 20% מצורכי האנרגיה באיחוד האירופי מכוסים על ידי אנרגיה מתחדשת, וחלק זה ימשיך ויעלה בשנים הבאות, עד שיש מי שצופה שכבר בשנים הקרובות הביקוש לנפט יתחיל לרדת.

על פי החישובים שערכה סוכנות הבינלאומית לאנרגיה מתחדשת (IRENA), שינויים טכנולוגיים מהירים ומדיניות מכוונת של רשויות הרכש במדינות שונות דוחפים את מחירי האנרגיה המתחדשת למטה בטווח רחב מאוד של מוצרים. כבר היום אנרגיית הרוח מציעה באירופה את המקור הזול ביותר ליצירת חשמל, זאת בגלל מדיניות של ממשלות היבשת שעודדו שינויים טכנולוגיים שדחפו את עלויות הייצור של חשמל ממקורות "ירוקים" למטה.

התחרות על הנפט

צריך לזכור גם כי הדחיפה לכיוון של אנרגיה מתחדשת אינה מצויה רק באירופה, וגם בארה"ב היא מתחילה להיות רלבנטית. דווקא במדינות שנשלטות היום על ידי נציגים של המפלגה הרפובליקאית החלה להתפתח חלופה של אנרגיית רוח ואנרגיה סולרית, והן הפכו להיות מעסיקות. על פי העיתונות האמריקאית, חברות אנרגיה מתחדשת אף החלו לתרום לנציגים של המפלגה הרפובליקאית.

מהצד השני של המתרס, במדינות שנשלטות על ידי דמוקרטים, הדחיפה לכיוון האנרגיה הירוקה בולטת הרבה יותר. בקליפורניה פורסמו בתחילת השנה הוראות מפורשות של הרגולטור לספקית החשמל הגדולה במדינה, חברת PG E, לספק תוספת חשמל בשעות שיא רק מאנרגיה סולארית כדי למלא סוללות שישמשו לספק את הביקוש. ההחלטה הזאת יכולה הייתה להתקבל הודות לתוכניות להרחבת ייצור אנרגיה סולארית, למשל, על גגות של בתים ובניינים שיאפשרו את יישומה. במציאות של עליית מחירי הנפט, מדינות אחרות בארה"ב עשויות ללכת בעקבות קליפורניה.

המשמעות הישירה של מציאות זו היא שגם המדינות מפיקות הנפט וגם חברות הנפט הגדולות צריכות להביא בחשבון את ההשפעה של עליית המחירים על הביקוש לאנרגיה, שבמגזרים שונים יכולה למצוא מענה ממקורות מתחדשים. אם נכונות ההערכות שהופיעו בעיתונות הסוקרת את שוק האנרגיה, הגורם המבני שישפיע על השוק יהיה דווקא של עודף נפט, זאת לאור העובדה שארה"ב הגדילה מאוד את התפוקה ובצל ההתפתחות המהירה של תחליפים מתחדשים.

מדובר לא רק בתחום החשמל אלא גם בתחום הדלק. מספר המכוניות החשמליות בעולם הגיע, על פי נתוני הסוכנות הבינלאומית צפוי להגיע בשנת 2025 ל-40 מיליון עד 70 מיליון, כך שגם זה יהיה גורם שיגביל את כוח המיקוח של חברות הנפט ושל המדינות המפיקות. יתר על כן, חברות הנפט מודעות לכך שהמחירים בעתיד עלולים להיות נמוכים יותר ושההיצע יגדל. לכן, לכן האינטרס שלהן הוא להפיק את הנפט עכשיו, וגם זה לוחץ את המחירים כלפי מטה

האנרגיה המתחדשת בעלייה

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט