גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממרפי בראון ועד סקאלי: סדרות הטלוויזיה מוכרות לנו קריירה

איך משפיעה "תיקים באפלה", שחזרה לאחרונה למרקע, על בחירת המקצוע של נשים ומה הקשר של הטלוויזיה לכך שיש יותר עורכי דין ממורים? ● וכמובן שיש גם קשר לצפיית הבינג'

בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת הופיעה לראשונה על מסך הטלוויזיה שלנו דיינה סקאלי, גיבורת "תיקים באפלה", בגילומה של השחקנית ג'יליאן אנדרסן. סקאלי, חוקרת תופעות על-טבעיות ורופאה בהכשרתה, הייתה הרבה יותר מעוד דמות בסדרה. היא גרמה ללא מעט בנות ונערות לפנות ללימודי מדעים, במה שנודע כ"אפקט סקאלי". לאחרונה שבה הסדרה אל המרקע, וההשפעה של סקאלי, כך מתברר, לא פגה. רק בחודש שעבר פרסם מכון ג'ינה דיוויס למחקרי מגדר במדיה מחקר שלפיו 50% מהנשים שצפו בקביעות בסדרה נטו לבחור במסלול לימודי STEM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה). 63% מהנשים שידעו מי היא סקאלי טענו שהיא גרמה להן לשקול מסלול לימודים מדעי.

סקאלי לא הייתה הראשונה שהשפיעה על בחירת הקריירה של נשים. יקי ז'אק, מנהל עולם הסדרות של yes, מזכיר את "פרקליטי .L.A", שעלתה ב-1986 ושודרה עד 1994, כנקודת ציון משמעותית. "לפני כן, עריכת דין נתפסה כמקצוע מאוד גברי", הוא אומר ומוסיף כי עד אז ראינו פה ושם דמויות הרואיות בודדות כמו העיתונאיות מרי טיילר בשנות ה-70 ומרפי בראון בשנות ה-80 וה-90. האחרונה, אגב, "זכתה" לביקורת מפי דן קוויל, סגן נשיא ארה"ב בתקופת בוש האב, על שום היותה אשת קריירה ואם חד-הורית, רחמנא ליצלן.

במחקר שנערך באוניברסיטת ייל ב-1989 וב-1990, בהתאם לעונות החדשות של הסדרה, ניתחה דיאנה. מ' גלאס את מעמדן של הפרקליטות מלוס אנג'לס וגילתה שהוא זהה לחלוטין לזה של הגברים. יותר מכך, הפרקליטות בסדרה אף הצליחו לשמור, תוך כדי פיתוח הקריירה, על זהות נשית. גלאס זיהתה את השפעת הסדרה על הביקוש ללימודי עריכת דין בקרב נשים, אך סייגה את המסקנות האופטימיות שלה בכך שבמציאות, בשונה מהסדרה, עדיין לא רואים אותו שוויון.

יש לקוות שמאז שנות ה-90 משהו בכל זאת השתנה, ובכל מקרה מומחים טוענים היום שהשפעתן של דמויות טלוויזיוניות על בחירת הקריירה שלנו רק תלך ותגבר. סקר שפרסמה בשנה שעבר חברת עורכי הדין הבריטית Fletcher Solicitors מאשר את המגמה: 18% מכלל משתתפי הסקר טענו שסדרות טלוויזיה הן שהשפיעו עליהם בבחירת מסלול הקריירה, וכאשר התמקד הסקר בבני דור המילניום בלבד, שיעור המשתתפים שהודו כי בחרו במקצוע בעקבות התרשמות ממנו בסדרה כזאת או אחרת נסק ל-39%. בדרך כלל, מדובר בסדרות על עורכי דין, רופאים ושוטרים.

כמעט שלא רואים מורים בטלוויזיה

זה כשלושה עשורים לפחות נהנות סדרות טלוויזיה שעוסקות במקצועות האלה מפופולריות רבה. אפשר לראות את התחלת התופעה בשנות ה-80 של המאה הקודמת, עם עלייתן של סדרות כמו "פרקליטי .L.A", שעסקה בחייהם המקצועיים והפרטיים של עורכי דין, "שיקגו הופ", שהציגה את הסיפוק שניתן לשאוב מעולם הרפואה, "שלושים ומשהו", שלראשונה חשפה את היצירתיות של עולם הפרסום, "בלוז לכחולי המדים", שהציגה את עבודת המשטרה המרשימה, ואלה רק כמה דוגמאות.

לדברי ד"ר איתי חרל"פ, מרצה לקולנוע וטלוויזיה במכללה האקדמית ספיר, הטלוויזיה עבר מהפך במהלך שנות השמונים, שבו היא עברה מסדרות (אמריקאיות בעיקר) המתמקדות במשפחה לסדרות שעוסקות במקומות עבודה, שגם הם היו סוג של משפחה. עד אז, להוציא כמה סדרות יוצאות דופן, אימצו רוב הסיטקומים והדרמות שמרנות יחסית, שהתאימה לתקופה ה"רייגנית" שחיזוק מעמד המשפחה היה אחד ממאפייניה.

"נהוג לספר שכאשר שאלו אנשים מה יש יותר, עורכי דין או מורים, התשובה הייתה עורכי דין כי מורים כמעט שלא רואים בטלוויזיה", אומר חרל"פ, "וזה נכון לא רק למורים. הרי יש יותר פועלים מאשר עורכי דין. אם נראה היום סדרה שעוסקת בצווארון כחול, היא תייצג מחאה חברתית או שהיא תהיה קומדיה".

ד"ר תמר שגיב, חוקרת התנהגות ארגונית מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב, טוענת שההשפעה של בעלי מקצוע טלוויזיוניים על בחירת מסלול הקריירה מתעצמת. "זה קשור לזהות ולהזדהות ארגונית, והיום זה באמת יותר חזק מאשר בעבר", היא אומרת, "היום ה'אני' שלנו קשור יותר מתמיד לעבודה, וכך, סדרות הן החזון שלנו על עצמנו. ההשפעה הזאת צריכה להיות ויזואלית, וזה בדיוק מה שהמדיה עושה. הרי הסדרות מוכרות לנו סגנון חיים מסוים. הן מציגות את העבודה כך שגם אם יש בעיה, היא כמעט תמיד תיפתר בסוף הפרק. זה מוכר לנו תחושה של מסוגלות, ומייחס למקצוע ולגיבוריו את כל אותם דברים שאנחנו רוצים להיות מזוהים איתם - גם מעבר למקצוע עצמו, למשל איפה לכאורה נאכל צהריים. אף סדרת עורכי דין לא תתמקד בצד האפרורי והאמיתי של הדוחות, שהם עיקר עבודתו של עורך דין".

האם אפשר להגיד בוודאות שסדרות הן גורם משמעותי שמשפיע על בחירת הקריירה?

שגיב: "כן, והיום זה נכון יותר מפעם, כי הכול יותר מונגש. ילדים חשופים כל היום למדיה, וגם אנחנו יכולים בבינג' לצפות בפרק אחר פרק. אני רואה את הבעיה שהגיבורים מתמודדים איתה, ומוצאת דמות שמדברת אליי. זה עובד באופן לגמרי חושי, כמו כל פרסומת שמוכרת דימוי".

"צעירים לא מכירים את טווח האפשרויות"

האם מדובר בהשפעה שלילית? שגיב לא ממהרת לשפוט. "אנחנו בשני דורות", היא מזכירה, "בדור הקודם, טעות בבחירת מסלול הקריירה הייתה יותר משמעותית. היום כל היזמות מבוססת על שינוי. השינוי הוא חלק מהמציאות. הסדרות עונות לנו על הקצב המהיר שמפעיל את הדור הנוכחי ומידת ההשפעה שלהן מחלחלת בגיל צעיר מאוד".

פרופ' יונתן סמילנסקי, המנהל האקדמי של המרכז לפיתוח קריירה בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב, טוען שרוב הצעירים כלל לא מכירים את מרחב אפשרויות הקריירה שעומדות בפניהם. "ההיכרות היא מקרית - משפחה או משהו שאני רואה", הוא אומר, "ולכן סדרות שהן ארוכות וחודרות לנשמה בהדרגה - במיוחד היום כשאפשר לצפות בהן ברציפות - משפיעות גם אם באופן לא מודע על מה שאני רוצה ללמוד".

לדברי סמילנסקי, "הבעיה מתעוררת כשמתגלה שאין בהכרח קשר בין מה שראינו למקצוע כפי שהוא בחיים האמיתיים".

מדוע, למעט דוגמאות ספורות, לא רואים הרבה סדרות על הייטקיסטים וסטארט-אפים? הרי מדובר במקצוע חם ופופולרי במציאות.

"זו שאלה טובה. אולי כי קשה להעביר בסדרה את הרגשות ואת העבודה של מהנדס תוכנה".

רק בהוליווד העיתונות נראית זוהרת / אור סיגולי

לימודים רשמיים לתקשורת ומדיה החלו בארה"ב בשנות השבעים, כך שאין בנמצא נתונים על מספר הסטודנטים בתחום של שנות הארבעים של ארה"ב. סביר להניח שאם היו כאלו, אי אפשר היה להתעלם מהקפיצה במספר הנרשמים להתמחות במקצועות העיתונות בתקופה שבין שתי מלחמות העולם, בשנים שבהן הקולנוע היה מאוהב בסביבת עבודה אחת. בתור הזהב הראשון של הוליווד לא היה מקום עבודה סוער ומרגש יותר ממערכת חדשות, ולא היו גיבורים שרמנטיים וחריפים יותר מעיתונאים ועורכים.

זה התחיל כבר בשנות השלושים עם "כותרת ראשית" ו"זה קרה לילה אחד", אבל בשנות הארבעים זו כבר הייתה מגמה שקשה להתעלם ממנה בזכות "נערתו ששת", "כתב זר" ו"סיפורי פילדלפיה" כולם יצאו בשנת 1940, "האזרח קיין" שנה לאחר מכן, ואז לקראת תום העשור עם שני זוכי אוסקר לסרט הטוב ביותר, "הסכם ג'נטלמני" על עיתונאי המחליט להתחזות ליהודי על מנת לחשוף את האנטישמיות הסמויה בארה"ב, ו"כל אנשי המלך". הסיבה לאהבה הגדולה הזו מקורה, ניתן לשער, בעיקר כי חלק גדול מהתסריטאים של הוליווד הצעירה הגיעו מעולם העיתונות, והבמאים התלהבו מהקצב המהיר של תקתוקי מכונות הכתיבה והמרוץ אחר הסקופ.

בשונה מסדרות הטלוויזיה, על עונותיהן הארוכות והפקתן המהירה יחסית, סרטי הקולנוע פחות הכתיבו טרנדים בנוגע למקומות עבודה, אבל חשיבותם היא בכך שייצגו נאמנה את הלך הרוח של הקיום המודרני. וכשזה מגיע לעבודה משרדית, משנות השישים הסרטים ההוליוודים הציגו את חיי ה"תשע עד חמש" כסוג של גיהנום. מ"הדירה" ובו האופן-ספייס נמשך עד האופק ומשבש כל זכר לאינדיבידואליות, דרך "נערה עובדת" ועד "מועדון קרב" ו"אמריקן ביוטי", כמו גם סרטי המשטרה - שבהם העונש הגדול ביותר לבלש חדור המטרה הוא "לשבת מאחורי שולחן", חיי השגרה בקיוביקל עם הבוס שמציץ מעבר לכתף הם מתכון לאיבוד שפיות. אפילו סרט אנימציה כמו "משפחת סופר-על" נפתח באלפא-מייל נמק לאיטו בפירמת ביטוח שמדכאת את טבעו האמיתי (להציל את העולם, כמובן).

אבל דבר אחד לא לגמרי השתנה בתפיסה ההוליוודית מאז תור הזהב הראשון, על אף שבעים השנים שחלפו. יש עדיין מקום עבודה "משרדי" אחד שעדיין מספק התרגשות, דרמה ואפשרות לשנות את העולם. כמו שראינו ב"השטן לובשת פראדה", "משדרים חדשות", "ספוטלייט" או "העיתון" (גם הסרט האחרון של ספילברג, וגם הדרמה המצוינת של רון הווארד משנת 1994) - עולם התקשורת והמדיה שיכול להפיח חיים גם בשגרה המתישה והסיזיפית ביותר. הוליווד, היא יודעת למכור חלומות.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק