גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחזורי הריבית ההיסטוריים מכינים את המשקיעים לזעזוע

המחזורים ההיסטוריים של העלאות הריבית ע"י הבנק הפדרלי יכולים ללמד כיצד הכלכלה האמריקאית מושפעת מצמצום עקום תשואות האג"ח הממשלתיות של ארה"ב

נגיד הפד - ג'רום פאוול/ צילום: רויטרס
נגיד הפד - ג'רום פאוול/ צילום: רויטרס

הצטמצמות עקום תשואות האג"ח הממשלתיות של ארה"ב מרכזת בשבועות האחרונים את מירב תשומת הלב של המשקיעים בעולם. החשש מפני עלייה חדה באינפלציה וצפי להגברה של קצב העלאות הריבית על ידי הבנק הפדרלי, מובילים לעלייה באי הוודאות בקרב אנשי שוק ההון הגלובלי וחשש בפני מיתון כלכלי עתידי בארה"ב.

זה הזמן להסתכל על ההיסטוריה ולנסות ללמוד מהעבר על מחזורים קודמים של העלאות ריבית, כדי לנסות ולהבין את השפעתו של תהליך צמצום עקום התשואות על הכלכלה האמריקאית.

עקום תשואות האג"ח הממשלתיות, או המרווח בין התשואה על איגרת חוב ממשלתית לתקופה של 10 שנים ושנתיים, ירד מתחת לרמה של 45 נקודות בסיס - הרמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2007, לפני המשבר הפיננסי הגדול. היסטורית, אינדקטור מרכזי זה הוכיח את עצמו כחזאי אמת של מיתון מתקרב, ככל שהמרווח התקרב לאפס או נהפך שלילי. אלא שמיתון כלכלי בארה"ב אינו נמצא, לדעתנו, מעבר לפינה - ולמעשה, הסיכויים לתרחיש זה אפילו לא קרובים.

תחזיות הפד מדגימות היטב את התופעה, כשבשנים 2018 ו-2019 צופה הבנק המרכזי צמיחה כלכלית יציבה של 2.8% ו-2.5%, בהתאמה.

מרווח עקום התשואות

מאז שלהי 2015 חל שינוי משמעותי בתשואות הנומינליות על האג"ח הממשלתיות הקצרות של ארה"ב. בשנים 2016-2017 נרשמה עליית תשואות משמעותית על האיגרת הממשלתית לשנתיים, כשמגמה זו לא נעצרה ואף התגברה בחודשים האחרונים.

כיום, התשואה על אג"ח לשנתיים נסחרת מעל 2.50% - הרמה הגבוהה ביותר מאז אוגוסט 2008, ומשמעותית מעל הרמה של 2.31% שנרשמה במארס, כשהעלה הפד את הריבית לטווח של 1.50%-1.75%.

עקום התשואות במגמת ירידה

מאידך, התשואה הנומינלית על אג"ח ממשלתית ל-10 שנים רשמה עלייה באופן הדרגתי מאוד לאורך אותה תקופה, ואף ירדה במקרים מסוימים על רקע כמה אירועים כלכליים זמניים, כשבאופן כללי המשיכה את המגמה כלפי מעלה. כיום היא נסחרת סביב 2.97% ומנסה שוב להתגרות ברף קריטי של 3% - הרמה הגבוהה מאז ינואר 2014.

אם תצליח התשואה ל-10 שנים לפרוץ מעל לרמה פסיכולוגית של 3.03% (רק 6 נ"ב מעל הרמה הנוכחית), הרי שנגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז יולי 2011, ובכך תביא לעליית מדרגה בתפיסת הסיכון בקרב משקיעים בכל הקשור בחזרה לנורמליות. אלא שבהינתן נתונים מקרו-כלכליים מעורבים, תשואה זו צפויה להמשיך להיסחר מתחת לקו התנגדות חזק, שימנע את המשך עלייתה. מנגד, לא צפויה רגיעה משמעותית בעליית תשואות בחלק הקצר של העקום, אם בכלל, שכן תשואת האג"ח לשנתיים לא נתקלה עד כה בקו התנגדות חזק, שהגביל את עלייתה.

אף אחד לא יודע בדיוק כיצד יתפתח תהליך הנורמליזציה בשיעורי הריבית, אבל תבנית העבר של מחזורים קודמים של העלאות ריבית על ידי הפד יכולה לספק לנו מספיק תובנות על התסריטים האפשריים, שעומדים בפני הכלכלה האמריקאית. התסריט הגרוע ביותר הוא, ללא ספק, שחזור המקרה של שנת 2008. התסריט האופטימי ביותר הוא, ככל הנראה, התאמת הכלכלה האמריקאית לסביבת ריבית גבוהה יחסית, בלי לגלוש למיתון - ועל פי המתרחש, ניתן להניח כי הפד יכול לאורך זמן לשמור על ריבית גבוהה יחסית, בלי להצטרך להוריד אותה במהירות בחזרה. עם זאת, התסריט שנראה המציאותי ביותר, הוא זה שיכלול גם השלכות של תמחור מחדש בשווקים הפיננסיים, או במלים אחרות, זעזוע בשווקים.

גרף של מחזורי העלאות הריבית הקודמים מאז 1990 מראה כי בתקופות של העלאות ריבית מגיבה התשואה לשנתיים, כצפוי, בצורה מהירה יותר לעומת התשואה ל-10 שנים. באופן דומה, גם תשואת ה-10 שנים מגיבה לעליית ריבית, אבל נוטה לזנק יותר לקראת סוף המחזור. לכן, בהינתן שארה"ב נמצאת במחזור הכלכלי הארוך בהיסטוריה שלה, מרווח עקום התשואות הממשלתי נמצא כעת במגמת ירידה.

כאמור, מרווח עקום התשואות נע סביב 45 נ"ב, בדומה לרמתו בדצמבר 2017. בעוד שמדובר בפער תשואות מכווץ יחסית ברמה היסטורית, הרי שמבחינה פרקטית מרווח זה נראה טבעי לגמרי, גם בהשוואה למחזורים קודמים של העלאת ריבית.

מאז 1992 עברה הכלכלה האמריקאית שלושה מחזורים של העלאות ריבית, וכיום אנחנו נמצאים במחזור הרביעי, שהתחיל בדצמבר 2015. בשנת 2000, רגע לפני התפוצצות בועת הדוט.קום, הפך עקום התשואות לשלילי, ואז שוב עבר להיות שלילי בשנים 2006-2007. בכל אחת מהתקופות האלה עבר השוק האמריקאי תופעה פנומינלית, שבה התשואה לשנתיים הייתה גבוהה מהתשואה ל-10 שנים, או במלים אחרות, פער התשואות היה שלילי.

הפעם הסיפור יהיה שונה

התוצאות ההרסניות של שנת 2008 הן לא הילד שלו ייחל הפד, במה שהתברר לימים כמשבר הפיננסי הגדול בתולדות ארה"ב. 10 שנים לאחר מכן, והפצעים עדיין לא הגלידו. התמוטטות המערכת הפיננסית הובילה להתאמות קשות במאזניהם של הבנקים, החברות, משקי הבית והממשלה. אלא שחובות החברות ומשקי הבית בארה"ב כעת גבוהים משהיו בשיאה של בועת האשראי בשנת 2008, ממש לפני קריסת המערכת הפיננסית העולמית.

ומדוע שהפעם יהיה שונה? בשלושת העשורים האחרונים, מחזור החיים של קצב העלאות ריבית בארה"ב עמד בממוצע על כשנתיים בלבד. כך למשל, במחזור האחרון שבין 2004 ו-2006, העלה הפד את שיעור הריבית מטווח של 0.75%-1% לטווח בין 5%-5.25% - כלומר, 17 העלאות של 25 נ"ב כל אחת.

ואולם, הפעם הפד רוצה שנאמין כי הוא מתנהל לפי מדיניות "הדרגתית", כפי שבא לידי ביטוי בתהליך הנורמליזציה בשערי הריבית. חשוב לזכור כי מעבר לשלוש העלאות ריבית השנה בסך-הכול, הפד צופה תוואי העלאה הדרגתי לריבית גם בשנים 2019 ו-2020.

בקצב הדרגתי זה, נדמה כי מחזור החיים הנוכחי של העלאת הריבית עשוי לקחת עד חמש שנים, וזאת בניגוד לתבנית ההיסטורית, שחזרה על עצמה בכל מחזור כלכלי, שלפיה המח"מ של מחזורי העלאות ריבית היה של כשנתיים בלבד. בהינתן קצב אטי זה, וכן לאור העובדה שהמחזור הנוכחי כבר ארוך יותר לעומת המחזורים הקודמים, הרי שהפעם התוצאות עשויות להיות שונות, וזאת בלי שהכלכלה האמריקאית תגלוש למיתון בשנים הקרובות.

מהאמור לעיל, ניתן להסיק כי תבנית הפד ההיסטורית לא תתרחש פעם נוספת, כל עוד הכלכלה האמריקאית תצליח להתאים את עצמה לריביות גבוהות יותר, והנוף הכלכלי בארה"ב יישאר ללא מיתון באופק.

ההערכה שלנו היא שהפד יכול לאורך זמן לשמור על ריבית גבוהה יחסית, בלי שיידרש להוריד אותה במהירות בחזרה. עם זאת, ייתכן כי הפד מתעלם מההשלכות המשמעותיות של פגיעה בשווקים הפיננסיים בארה"ב.

עליית תשואות חדה לצד הגברת קצב העלאות הריבית, עשויות לטלטל את שוק האשראי, שכן הן עלולות להביא להפסדי הון משמעותיים ובעיות נזילות באפיק. אם ייווצר לחץ על מרווחי הסיכון באג"ח הקונצרניות כפועל יוצא מבעיות נזילות, נכון יהיה לנצל זאת כדי להשלים פוזיציה קונצרנית ולטייב את התיק האמור, שכן איננו מזהים משבר אשראי בעתיד הנראה לעין.

■ הכותבים הם המנכ"ל המשותף של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל ואנליסט החוב בבנק ההשקעות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט צבועה ירוק; דרופבוקס מטפסת ביותר מ-3.6%

מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ': גלנט מעכב את הקמת הוועדה לבחינת תקציב הביטחון

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה