גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנתיים לברקזיט: מגזר הפיננסים הבריטי מאבד דומיננטיות

בזמן שהממלכה הבריטית חוגגת את החתונה המלכותית, היא ניצבת בפני אתגרים מורכבים ● אילו הזדמנויות השקעה קיימות במצבה הנוכחי?

בורסת לונדון / צילום: Toby Melville, רויטרס
בורסת לונדון / צילום: Toby Melville, רויטרס

כמעט שנתיים אחרי ההצבעה על הברקזיט, שהתרחשה ביוני 2016, ופילגה את העם הבריטי, בימים אלה יש לקוות שהוא מתאחד סביב נושא משמח יותר - החתונה המלכותית של הנסיך הארי ובחירת ליבו, מייגן מרקל. בזמן שהבריטים עסוקים בחגיגות, אנחנו מעדיפים לעשות סיכום ביניים של הזמן שעבר מאז ההצבעה הגורלית ההיא.

אנו סבורים שהברקזיט הוא דוגמה מצוינת לגל פופוליסטי השוטף את העולם בשנים האחרונות. בלא מעט מדינות, המעמדות הנמוכים יותר נאבקים ביוקר המחיה וחוששים כי הגלובליזציה תדרדר אותם עוד יותר. הם חשים כי הם אינם שותפים לפריחה הכלכלית העולמית, הנובעת מהגלובליזציה, ומנהיגים מסוימים, כמו דונלד טראמפ בארה"ב, משכנעים אותם בקלות ש"אנחנו יכולים להשיג עסקה טובה יותר". לטראמפ זה הביא את הנשיאות; בבריטניה, הרוח הזו הביאה לאישור הברקזיט על אפם וחמתם של תושבי לונדון הליברליים והרב-תרבותיים, ששכחו להביא בחשבון את אלה שלא נהנים מהגלובליזציה כמותם.

"עסקה טובה יותר" אפשרית?

ואכן, ההבטחה ש-We can get a better deal היא מפתה - ורבים מחליטים לנסות. אבל בפועל, זה כמעט בלתי אפשרי. המשא ומתן על הסכמי הסחר של האיחוד האירופי נמשך לא פחות מ-20 שנה; ולמעשה, בריטניה עשתה עסקה מצוינת. היא חברה באיחוד האירופי וגם בשוק האירופי המשותף, אך שומרת על מטבע עצמאי.

מה האפשרויות העומדות בפני בריטניה כעת? להערכתנו, היא יכולה לקבל מעמד דומה לזה של נורבגיה, שחברה רק בשוק המשותף, אבל לא באיחוד האירופי. כך תמנע מעצמה את העולם של הטכנוקרטים בבריסל (לא שהפרלמנט הבריטי שונה בהרבה). אך המעמד הזה עולה לנורבגיה כסף רב מדי שנה. למרות שמובילי התמיכה בברקזיט סיפרו לאזרחים שבריטניה יכולה לשלם פחות ולקבל יותר, אנו מעריכים שזו הטעיה: בריטניה לא יכולה לעשות זאת, כי אז גם נורבגיה וחברות נוספות יבקשו לשלם פחות. לכן אף מדינה לא יכולה לקבל "עסקה טובה יותר".

כך, שנתיים אחרי ההצבעה בעד הברקזיט, מתברר והולך שלבריטניה אין שום קלף ביד במשא ומתן עם האיחוד האירופי. סביר להניח שבסופו של דבר, בריטניה אכן תקבל מעמד דומה לזה של נורבגיה. היא תשלם יותר, ולא תהיה חברה באיחוד האירופי. זו לא תוצאה רעה עבורה. מדינה כמו בריטניה חייבת להרשות לעצמה לשלם יותר ולזרוק עוד כמה מיליארדים לפח, כאשר בסך הכול מצבה הכלכלי יהיה דומה לזה כיום - היא תקבל מהשוק המשותף בדיוק מה שהיא מקבלת כבר כעת.

זהו התרחיש האופטימי, להערכתנו, כאשר קשה מאוד להעלות על הדעת את התרחיש הפסימי, בו בריטניה לא מצליחה להשיג הסכמה עם היבשת. או אז היא יוצאת מן השוק המשותף האירופי וצריכה לגבש הסכמי סחר חדשים מול כל העולם. בתרחיש הפסימי אנו מעריכים שבריטניה תיפגע קשות.

השקעה בחברות בריטיות, לא בבריטניה

היציאה המעשית מהאיחוד אמורה להתרחש ב-2019, אך ייתכן שתידחה, בהסכמה הדדית בין הצדדים. להערכתנו, בריטניה לא תצא מוחלשת מהסיפור, ולכל היותר המטבע שלה ייחלש, אבל לא באופן דרמטי. בריטניה צפויה להישאר חברה בשוק האירופי המשותף, ועדיין תיהנה מדומיננטיות בו - בעיקר כי היא תשלם על כך "מחיר מלא". אחרי הכל, היא עדיין אחת המובילות באירופה בתחום השירותים הפיננסיים, ולא יעלה על הדעת שתוותר על כך.

כיצד כל זה משפיע על ההשקעות בחלק זה של העולם? אנחנו בוחנים השקעות בחברות שהן אמנם בריטיות, אך שוק היעד שלהן נמצא מחוץ למדינה. דוגמה טובה היא בריטיש פטרוליום - חברת הנפט הלאומית של בריטניה, שב-2010 סבלה ממשבר בסדר גודל אדיר לאחר שאסדת קידוח שלה התפוצצה במפרץ מקסיקו. היא שילמה פיצויים של עשרות מיליארדים, ונראה שהלקח נלמד. בשלוש השנים האחרונות החברה עברה שינוי גדול וחזרה לעבוד ביעילות ברחבי העולם. לכן, כיום להערכתנו היא נמצאת בעמדה טובה ליהנות מסביבת המחירים הנוחה שצפויה להיות בשנים הקרובות, לאחר שהיא ערכה את ההתאמות הנדרשות וסיימה את כל תשלומי האסון של 2010.

יחד איתה, חברה מעניינת בסקטור האנרגיה היא רויאל דאץ'-של - מיזוג מוצלח של רויאל דאץ' ההולנדית עם של ובריטיש גז הבריטיות.

דוגמה אחרת היא רקיט בנקיזר - חברה גלובלית של מוצרי צריכה שמוכרת תרופות, מוצרים לבית ועוד. בשנים האחרונות היא סבלה מחולשה בשל משבר פנימי וחולשה בשווקים מתעוררים, אך כיום, אף שטרם נחלצה לגמרי מהמשבר, אנו סבורים שהמחיר שלה אטרקטיבי.

עוד חברה בריטית מעניינת היא אסטרה זנקה, חברת תרופות שמאז 2014 המניה שלה לא הניבה תשואה משמעותית. מאחר שתהליכי מו"פ בתחום התרופות דורשים כחמש שנים כדי להבשיל, אנו מצפים כי בשנתיים הקרובות תוציא החברה לשוק כמה תרופות משמעותיות שעשויות לשפר את ביצועיה, כמו תרופה לטיפול לאנמיה וכן תרופות לסרטן שעושות את צעדיהן הראשונים בשוק. אסטרה זנקה מגלמת להערכתנו הזדמנות להמשך.

בשורה התחתונה, אנו מעדיפים להתרחק מהשקעות בתוך בריטניה, מאחר שלהערכתנו הצמיחה במדינה פגיעה. מאז המשבר הגלובלי שהיכה גם בבנקאות הבריטית ב-2008, המדינה לא חזרה לעצמה. כך, להערכתנו גם אם השלמת הברקזיט לא צפויה לגרור משבר, המגזר הפיננסי הבריטי עדיין לא מעניין - ונראה שהוא הולך ומתכנס בתוך בריטניה, ומאבד את המעמד העולמי שלו.

■ הכותב הוא מנהל השקעות חו"ל במור בית השקעות ואחיו של עיתונאי ב"גלובס". אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. אין בתשואות העבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד

עוד כתבות

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש