גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שרוצה שכל המכוניות האוטונומיות ידברו באותה השפה

היזמים מאחורי פורטליקס לא באים למכור אשליות: "לנצח יהיו מי שייהרגו במכוניות אוטונומיות" ● ובכל זאת, אם הסטארט-אפ השאפתני שלהם יעלה על המסלול, התאונות יצטמצמו למינימום ● על-פי הרזומה שלהם והמשקיעים שמאחוריהם - שווה לקחת אותם ברצינות

יואב הולנדר (מימין) , זיו בנימיני וגיל אמיד / צילום: יונתן בלום
יואב הולנדר (מימין) , זיו בנימיני וגיל אמיד / צילום: יונתן בלום

לפני חודש ספג תחום הרכב האוטונומי מכה קשה, כאשר מכונית אוטונומית של אובר בפניקס אריזונה פגעה בחסרת בית שחצתה את הכביש במקום חשוך למדי, כשהיא מובילה אופניים עמוסות בשקיות, והרגה אותה. אפשר להניח בזהירות, שנהג אנושי עירוני ומנוסה היה מזהה שמדובר באופניים ובאישה, למרות השקיות ולמרות המהירות המאוד איטית שבה נע אותו אובייקט לא מזוהה עבור המכונית האוטונומית. אובר הודיעה כי היא משעה לאלתר את כל ניסויי המכוניות האוטונומיות שהיא מפעילה.

מקרה נוסף שעורר סערה תקשורתית קרה לפני שבועיים, גם כן באריזונה. רכב של וויימו (מבית גוגל) - שהודיעה כי תפעיל בתוך שנה שירות מוניות אוטונומיות בפניקס - נפגע גם הוא בתאונה כאשר רכב אחר סטה ממסלולו כדי להתחמק מתאונה, נכנס למסלול הנגדי ופגע בו. אפילו שבמקרה זה התברר כי הוויימו ככל הנראה כלל לא היה במצב אוטונומי, השורה התחתונה היא שככל שהמכוניות הללו, מצוידות במיטב הפיתוחים, עולות יותר ויותר לכבישים, אנחנו שומעים על יותר תאונות.

"אנחנו עומדים בפני כוח שאי אפשר לעצור וקיר שאי אפשר לעבור", אומר יואב הולנדר, אחד משלושת יזמי פורטליקס (foretellix), יחד עם זיו בנימיני וגיל אמיד - סטארט-אפ שלקח על עצמו משימה שונה מכל שלל הפיתוחים של הלייזר, הסייבר וראיית הלילה שמאפיינים את התעשייה המזנקת, והיא לפתח את השפה האוניברסלית של התרחישים האפשריים בכבישים. סטנדרט שבעזרתו תוקם "ספרייה" פתוחה לכל העוסקים בתחום, שיוכלו להיתרם, אבל גם לתרום מניסיונם ומכל התאונות והכמעט תאונות שבדרך, כדי להגיע לחוף מבטחים יחסי.

אם השאיפה היומרנית תתגשם או לא, ימים יגידו, אבל לפחות אפשר לומר שלשלושת היזמים יש בסיס לשאפתנות וידע ביצירת סטנדרטים ששימשו תעשיות. מדובר בשלישייה לא שגרתית, שהגיל הממוצע שלה הוא 60, ויש לה עבר מרשים ב"ציד באגים", או בשמו המקצועי "אימות" - איתור טעויות תכנון, שהן הבסיס לרוב התאונות הללו.

הולנדר, 65, נחשב שם דבר בתחום הווריפיציה. הסטארט-אפ שיסד בסוף שנות ה-90 בתחום הזה בתעשיית השבבים, וריסיטי, הונפק בנאסד"ק ולאחר מכן נמכר לקיידנס ב-315 מיליון דולר ב-2005. הוא חתום על שפת E שהפכה לסטנדרט בתחום האימות בתעשיית השבבים. זיו בנימיני, 58, גם הוא מומחה בעל שם באימות, עבר דרך אינטל והמציא שם שיטת אימות, "נגנב" מאינטל לווריסיטי על-ידי הולנדר, והפך אחרי האקזיט לישראלי הבכיר ביותר בקיידנס, משרה שאותה הוא עוזב בימים אלה בשביל החלום החדש.

הממשק האוטונומי של גוגל / צילום: רויטרס -  Elijah Nouvelage

לגיל אמיד, הינוקא שבחבורה, עוד לא מלאו אפילו 57. את בנימיני הכיר בתחילת שנות ה-90 כאשר שניהם היו באורגון, בקבוצת הפיתוח של הפנטיום-פרו של אינטל. לאחר מכן היה בקשר הדוק עם הולנדר ובנימיני במהלך שיתופי הפעולה בין וריסיטי לבין אינטל שבה עבד 30 שנה. בתפקידו האחרון שימש כסגן הנשיא והיה אחראי על ארגון פיתוח תוכנה פנימי שהתפרס על ארצות הברית, הודו, מלזיה וישראל.

לאחר פרישתו מאינטל הלך אמיד ללמוד משפטים, "ככה בשביל הכיף", אולם לאחר ששמע את הולנדר מרצה על רכב אוטונומי ניגש אליו ואמר לו, "אחרי שגמרת לתת לעולם את שפת E בתחום הצ'יפים, הגיע הזמן לתת לעולם את שפת F, בתחום הרכב האוטונומי". ההצעה לקרוא לשפה F לא התקבלה, מסיבות מובנות, אבל זו הייתה התחלה של שיחות ממושכות איך בודקים דברים, בהתחלה ברמה הפילוסופית, שהסתיימו בשותפות.

"כשאת קונה אוטו כיום, את רואה את דירוג הבטיחות ודירוג זיהום האוויר", אומר אמיד. "ובסופו של דבר, החזון הוא שגם הבקרה על התחום האוטונומי תהיה שקופה. לו את ראש עיריית פיניקס ובא אלייך יצרן מכוניות אוטונומיות ורוצה להשתמש ברחובות המאוד רחבים של פיניקס כדי לעשות עוד ניסוי, אחרי מה שכבר קרה שם, את תשאלי איך אני יודעת שזה לא יחזור על עצמו. והיצרן לא יוכל לענות לך על השאלה. אבל אם יהיה ספר של תרחישים, סטנדרט מקובל על כולם, הוא יוכל להראות לו לפחות שעמד בכל מה שנדרש".

לשם כך צריך שהתעשייה תקבל על עצמה שפה וסטנדרט, ושהרגולטורים גם הם יאמצו אותו.

"זה כבר נעשה בהיסטוריה. איך הגענו למצב שטלפונים של נוקיה, ZTE מסין ואייפון 'מדברים' עם תחנות בסיס של אריקסון, נוקיה ו-וואווי? כי בעולם הסלולרי הצליחו אחרי הרבה מאוד מאמצים להגיע לתקינה אחידה שכל היצרנים צריכים לעמוד בה. אין סיבה שזה לא יקרה ברכב האוטונומי".

ומי יכתוב את התקן? הייתם רוצים להיות חלק מזה, אני מניחה.

"התשובה מי יכתוב אינה ברורה", משיב הולנדר. "לכן חלק מהאסטרטגיה שלנו היא לעבוד עם כל הגורמים. אנחנו לא חושבים שנוכל לבוא להכתיב לעולם, אבל אנחנו יכולים לתת את הכלים, ולעזור להגדיר איך בודקים. אבל מהן הבדיקות הנכונות ולאיזה ציון צריך להגיע - זה ייעשה ברמות אחרות".

היצרנים חוששים מתביעות

פורטליקס כבר מצויה בתהליכי קשירת קשרים עם גופים שונים בעולם שמתעסקים בתקינה, "אבל בשום אופן אי אפשר להגיד שסגרנו איתם", מדייק הולנדר. בישראל "רק עכשיו התחלנו לעבוד עם גורמים - יותר צבאיים מאשר אזרחיים".

עד כה גייסו 1.5 מיליון דולר ממשקיעים כמו זהר זיסאפל (שבשעתו, השקיע גם בווריסיטי), גיל אגמון מדלק רכב (שכזכור, השקיע גם במובילאיי), היזם הסדרתי בני שניידר, עמירם יהודאי ומשה גבריאלוב - אחד הישראלים הבכירים בתעשיית האלקטרוניקה בעולם שפרש בתחילת השנה מתפקיד מנכ"ל חברת השבבים Xilinx. בחצי השני של השנה הם מתכננים לעשות סיבוב גיוס נוסף, אבל הם לא רוצים לעשות זאת לפני שיסיימו את השלב הראשון של המוצר, שאותו יציגו בעוד חודש בשטוטגרט בתערוכה של התעשייה "ובו כבר נייצר תרחישים ונריץ אותם על סימולטור ונציג מידע מה התוצאות". בשבוע הבא יבואו עם מה שכבר יש להם לכנס של קהילת EcoMotion (אקומושן) - מיזם החדשנות בתחבורה.

"העולם נהיה יותר ויותר אוטונומי", אומר הולנדר, "זה חלק ענק מהעולם העתידי, ולא זה של עוד 50 שנה. יש בזה גם משהו מפחיד. למשל, העובדה שלחלק מאיתנו לא תהיה עבודה בשל כך".

בינתיים, המכונית האוטונומית סובלת מדימוי של בטיחות לא מספיק גבוהה.

בנימיני: "לא רק הכלכלה דורשת לעבור למכוניות אוטונומיות, אלא גם המוסר. זה באמת יחסוך הרבה מאוד חיי אדם. הנתונים היום מדברים על שלושה מיליון הרוגים לשנה בעולם בתאונות דרכים, אחד מעשרת הגורמים העיקריים למוות".

ובעידן האוטונומי לא יהיו הרוגים?

"לנצח יהיו מי שייהרגו במכוניות אוטונומיות", אומר הולנדר, ובנימיני מוסיף כי "אחת השגיאות שעשו חוזי הרכב האוטונומי לפני שנתיים-שלוש היא לבנות מערך ציפיות מאוד אגרסיבי, שלמכוניות אוטונומיות לא יהיו תאונות בכלל. זה כמובן בלתי אפשרי".

השלושה מספרים, למשל, שהם נמצאים בקשר עם קבוצה שחוקרת תאונות בבריטניה, באוניברסיטת בריסטול, ומהם למדו ש"מתכנני המכוניות האוטונומיות כל-כך ממוקדים בלמנוע תאונה, שהם לא חושבים על דברים מדהימים ומצילי חיים שאפשר לעשות כאשר התאונה היא בלתי נמנעת". "גם כאן", אומר אמיד, "מכונית ממוחשבת יכולה לנקוט פעולות כדי להקטין את הנזק. למשל, לשנות את זווית ההתנגשות בהתאם למקומות הישיבה של הנוסעים".

אחד הנושאים הכי מדוברים בין הגורמים שמתכננים מכוניות אוטונומיות, מספר בנימיני, "הוא מה היא עושה כאשר האחר עושה דברים לא חוקיים, והרכב האוטונומי עצמו צריך לעשות משהו לא חוקי או מסוכן כדי להתחמק מזה. יש לפעמים פער בין מה שהנהג המנוסה (האנושי) היה עושה כדי להתחמק מפגיעה, ומה החוק אומר".

אתם באמצעות האימות וספריית התרחישים, צופים שיפור בטיחות ניכר. אבל בינתיים, נראה שהמערכות של הרכב חסרות את יכולת ההכללה שיש למוח האנושי. לזהות דמות אדם גם כשהיא מוזרה. בשבדיה, למשל, הכניסו למערכות של הרכב תמונות של כל סוגי הצבאים. כשאני רואה צבי, אני לא צריכה לדעת איזה סוג הוא, אני פשוט יודעת שלא כדאי לי להתנגש בו.

הולנדר: "ואת כנראה לא היית עושה את השגיאה של אובר. לימוד המכונה פועל יותר טוב מכל שיטה אחרת, אבל המערכות מאוד מסובכות, מאוד אטומות, עם מיליוני שורות תוכנה. לימוד מכונה, ובעיקר למידה עמוקה, מצליח - אבל אתה לא יודע למה הוא מצליח, ולא מה יעשה בתנאים שונים. צריך לתת להם מספיק צירופים, מספיק תמונות של צבאים שונים, בשעות יום ולילה, בתנאים שונים, והן יגיעו בסופו של דבר להכללה, אבל את לא תדעי שזה קרה ולא איך זה קרה".

ואיך בכל זאת אדע?

"יש דרך לבדוק את זה. לוקחים אלפי דוגמאות, מאמנים את המערכת על שני שליש מהן, והשליש האחרון לא מוכר לה והוא מהווה בדיקה. אם היא עברה את המבחן וזיהתה 80%-90% מהצבאים, היא הגיעה להכללה".

אז אתם אומרים, המכונית האוטונומית תהיה יותר בטוחה סטטיסטית, אפילו הרבה יותר בטוחה, אבל לא בטוחה ב-100%. מי יסכים לאשר אותה?

"המכוניות האוטונומיות יילכו וישתפרו, ובשלב מסוים נכון יהיה להתיר להן לנסוע (בצורה מסחרית ולא רק במסגרת ניסויים). חשוב להתווכח מהי הנקודה הזאת, אבל ברור שאם דוחים את זה יותר מדי, זה עולה בחיי אדם, וגם פוגע באינטרס המסחרי של החברות שמייצרות אותן.

"מצד שני, יצרנית הרכב או חברת הרכב האוטונומית יודעת שהיא תצטרך יום אחד לעמוד בבית משפט ולהסביר למה המכונית שלהם הרגה. זה מפחיד בגלל שהאחריות על החברות האלה נורא גדולה וברור שמי שיהיה אחראי על התאונות ויעמוד למשפט הוא היצרנים של המכונית ולא הנהג".

הסלוגן של מובילאיי / צילום: רויטרס - Ronen Zvulun

איך עוברים את המחסום הזה?

"הצורה שאנחנו חושבים שנכון לפתור את זה היא שהרגולטור הרלוונטי ידרוש מהיצרנים בדיקה מאוד מפורטת, ומי שיעבור את הבדיקה שבה כלולים כל התרחישים שהוחלט עליהם, יוכל לעלות לכביש, ובהמשך, כשיתגלו עוד בעיות, הן יתווספו ל'ספר התרחישים'".

אז הם יקבלו סוג של הגנה מפני תביעות?

"כנראה שזה מה שיהיה. שלא כל תאונה תהפוך ישר לתביעה של מיליארדי דולרים, ומצד שני, אם היצרן התרשל, צריך להעניש אותו בחומרה".

השאלה המרכזית היא כמובן מה זו התרשלות - והיכן עובר הגבול. לשם כך, מנגנון הבדיקה והדרישות ממנו צריכים להיות שקופים וברורים. "מה שכרגע רחוק מאוד מלהיות המצב", לדבריהם. "לא מספיק שמומחה יגיע ויאמר 'בדקו מספיק'. זה לא אומר לשופט כמה בדיקות נעשו, באילו תנאי ערפל וכמה מצבי קצה נבחנו בכל תרחיש".

"זה אחד החסמים הכי גדולים", מסכם בנימיני. "הטכנולוגיה כבר קיימת ומתקדמת ומשתפרת, אבל איך לוודא שמותר לשים את כלי הרכב האלה על הכביש - זו אחת השאלות העיקריות וגם ההזדמנות העסקית שלנו. אנחנו גם יכולים לגרום להן להיות יותר בטוחות, וגם לתת ביטחון שהבדיקות נעשו".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון