גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם אנחנו בעידן הוורוד של הזהב השחור?

2018 היא בינתיים שנה מצוינת לשוק האנרגיה: סנטימנט המשקיעים השתנה לטובת החברות, ומחירי המניות מגיבים סוף סוף לעליית מחירי הנפט, שהחלה כבר ב-2016 ● עם זאת, מדובר בענף תנודתי שמושפע מהיבטים כלכליים, פיננסיים וגיאופוליטיים, והשקעה בו חייבת להיות מלווה במעקב צמוד אחר ההתרחשויות

נפט / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
נפט / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מניות האנרגיה קיבלו את שנת 2018 במתנה. אחרי עיכוב של יותר משנה, סנטימנט המשקיעים השתנה לטובתן. כבר תקופה ארוכה שרוח השינויים נושבת לכיוון הנכון בשוק האנרגיה: הביקוש, ההיצע, השווקים, המיסוי של טראמפ, המאקרו והמיקרו, כולם יצרו פאזל מושלם לעליית מחירי "הזהב השחור" ונגזרותיו.

מחירי הנפט צייתו לחוקי המשחק של הביקוש וההיצע, ויצאו למסע התאוששות אי שם בינואר 2016, אולם למרבה ההפתעה ובניגוד לציפיות, עד תחילת 2018 הם לא הצליחו לסחוף אחריהם את "הנגזרת" המתבקשת - המניות של חברות האנרגיה לא ממש התרוממו, לא בארה"ב ולא באירופה.

S&P Select Sector Energy Index הוא מדד מניות שמייצג את 35 חברות האנרגיה המובילות בארה"ב. ענף האנרגיה הוא אחד מתוך 11 הענפים שמרכיבים את מדד הבנצ'מרק S&P 500.

בעבר התקיים קשר הדוק בין מחירי הנפט לביצועי מניות האנרגיה, אך הקשר הזה התרופף בשנתיים האחרונות, במידה כזו שהפער בין סחורת הבסיס (הנפט) לבין מניות הענף שמתפרנס מאותה הסחורה (ענף האנרגיה), גדל לממדים חריגים, שלא נרשמו בשני העשורים האחרונים. יש להדגיש כי לא כל החברות ב-S&P Select Sector Energy Index מגיבות באופן דומה לשינויים במחיר הנפט. 

חוזה נפט מול  _Energy

שלושה סוגים של פעילות

תעשיית הנפט והגז מתחלקת לשלושה סוגי פעילות עיקריים: Upstream - חיפוש וקידוח; 
midstream: אספקה, שיווק, אחסון; downstream: זיקוק ושיווק.

חברות החיפוש והקידוח, כמו נובל אנרג'י וקונוקו פיליפס (Conoco Phillips, Nobel Energy), מרוויחות מהתייקרות מחיר הנפט באופן ישיר, ואף מצליחות למנף כל עלייה - הודות למכפיל תפעולי גבוה. ענקיות האנרגיה המוכרות, כמו אקסון מובייל (Exxon Mobile) ושברון (Chevron) הן חברות שמשלבות את כל שרשרת הייצור, ולכן רגישותן למחירי האנרגיה יכולה להשתנות, בהתאם לתמהיל העסקי של החברה (upstream מול downstream).

גם תמהיל זה עשוי להשתנות לאורך זמן. בהתאם לכך, שולי הרווח של אקסון מובייל לדוגמה, עמדו על 2.6% בשנת 2016, ומחירי הנפט צנחו ל-43 דולר לחבית, וזינקו ל-5.7% בשנת 2017, כשמחיר הנפט חצה את מחיר ה-50 דולר לחבית.

כלומר פעילות ה-upstream הייתה הפעילות העסקית הדומיננטית בחברה, ונוצר מתאם חיובי בין מחיר הנפט לביצועי החברה. חברות הזיקוק, שעבורן הנפט הוא חומר גלם, אמורות להרוויח מהוזלת מחירי האנרגיה, לכן צפוי מתאם הפוך בין ביצועי חברות הזיקוק לבין מחיר הנפט, אך יש כמובן לשים לב שמשקלן במדד אינו גבוה. במבט על, ניתן לסכם כי חלק הארי של החברות נהנה בדרך כלל ממחירי הנפט הגבוהים.

הסקטור מתרחק מהבורסה ומהנפט

סקטור האנרגיה התנתק לא רק ממחיר הנפט, אלא גם משוק המניות. 2017 הייתה שנת המניות - מדד S&P 500 עלה בכ-20%, והנאסד"ק 100 נסק בכ-32%, אך זו לא הייתה שנה של כל המניות. המשקיעים הדירו את רגליהם מ-S&P Select Sector Energy Index, אף על פי שהנפט עלה ב-14.5%. התמונה מתחדדת במבט מהשפל של ינואר 2016 ועד היום: עלייה של 133% במחיר הנפט, אל מול עלייה של 28% בלבד במדד המניות.

סביר להניח, שהסיבה לביצועי החסר טמונה בהססנות המשקיעים. אחרי רכבות הרים תכופות וכואבות בשוק הסחורות, המשקיעים התקשו להחליט היכן נמצא שיווי משקל חדש. משימת החיזוי הפכה קשה במיוחד עם כניסתו של שחקן חדש לזירת האנרגיה - תעשיית פצלי השמן האמריקאית.

ארה"ב אתגרה את סדרי העולם הישנים, ומנגד, היצרניות הוותיקות ניהלו קרב עיקש על מיקומן בשרשרת הייצור. עודפי ההיצע גדלו והתכווצו לסירוגין, ומטוטלת המחירים "הכתה" פעם בשוורים ופעם בדובים. הפרישה האמריקאית מהסכם הגרעין עם איראן הכריעה את הכף. לפחות לעת עתה.

התזמון המצוין של טראמפ

התזמון של הנשיא טראמפ לא יכול היה להיות טוב יותר. בנקודת זמן זו מפלס האי-ודאות בשווקים היה גבוה ממילא על רקע מלחמת הסחר, מדינות אופ"ק הקטינו את תפוקתן, ונצואלה וחברות פצלי השמן האמריקאיות הגבילו את הייצור והמלאים הידללו. במקביל, הביקוש העולמי שמר על כוחו נוכח ההתאוששות בכוח הקנייה של הצרכנים, הן במערב והן בשווקים המתעוררים.

איום הטלת הסנקציות נגד ספקית הנפט השלישית בגודלה באופ"ק היה הגורם המכריע, שהקפיץ את שוק האנרגיה ממצב של "חם" למצב של "חם מאוד" עד "רותח". עד מהרה "תרחיש האימים" של 100 דולר לחבית חזר לכותרות.

המשקיעים בחרו צד, וסגמנט מניות האנרגיה הפך ל"פייבוריט" חדש-ישן, שמאז מזין את העליות במדד S&P 500 בכל יום מסחר חיובי. מתחילת השנה, הביצועים של S&P Select Sector Energy Index לעומת S&P 500 עומדים על 7% לעומת 2%, לטובת האנרגיה.

לא רק ש"הכוכבים הסתדרו" לטובת מניות האנרגיה במשחק הגיאופוליטי, אלא גם בימים אלו חברות הענף קוצרות את פירות ההתייעלות העסקית שאימצו בעתות "הצנע" של 2014-2015.

עונת הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של 2018 איששה את הערכות האנליסטים ואף התעלתה עליהן: רווחי חברות האנרגיה רשמו נסיקה מטאורית של 92%. עד סוף שנת 2018 צופים האנליסטים גידול שנתי של 80% עד 100% ברווח למניה.

לפני מספר שנים נאלץ הענף להתאים את עצמו לסביבת מחירים נמוכה. התאמות אלו כללו: צמצום מצבת העובדים, החזר חובות ומכירת חלק מהנכסים. צעדים אלו תורמים כיום משמעותית לרווחיות הענף. היום, כשמחיר החבית עומד על 60 דולר, החברות מצליחות להרוויח יותר מאשר הרוויחו בתקופות של 100 דולר לחבית. האתגר הבא הוא להבטיח לעצמן איתנות פיננסית גם ב-50 דולר לחבית.

נמנעות בינתיים מצעדי התרחבות

עליית מחירי הנפט, והמשמעת שכפו על עצמן החברות בכל הקשור בהשקעות פיזיות, עתידות לחזק את מאזני החברות. בניגוד למנהגי העבר, החברות נמנעות כעת מצעדי התרחבות, ובמקום זאת מעדיפות לשפר את תזרימי המזומנים. מטרה נוספת היא לתגמל את בעלי המניות על-ידי חלוקת דיבידנדים ורכישות עצמיות (בייבקים). הקונצנזוס צופה גידול של 5% בדיבידנד למניה ב-2018, זאת אחרי גידול אפסי בשנה שעברה. פעילות הרכישות העצמיות עומדת על כ-7 מיליארד דולר מתחילת השנה, כפול מהיקף העסקאות שבוצעו בתקופה המקבילה אשתקד.

קשה להתנבא מה יקרה בשוק האנרגיה בשנים הבאות. מגמות משתנות במהירות והן רגישות לשורה ארוכה של פרמטרים כשחלקם הגדול בעלי אופי פוליטי-מדיני, כמו האירועים האחרונים במזרח התיכון. נוסף על כך, שיפורים טכנולוגיים משפיעים על עלויות הייצור, והם מתרחשים בקצב אקספוננציאלי.

לא ניתן לצפות מהיכן יבוא השינוי הבא בשוק האנרגיה: מהוזלת עלויות ההפקה המסורתיות, מהתייעלות בתעשיית פצלי שמן או אולי ממעבר לשימוש ברכב חשמלי. ענף האנרגיה משלב היבטים כלכליים לצד היבטים פיננסיים. תכונות אלו הופכות אותו תנודתי, אך לצד הסיכונים הוא צפוי לטמון בחובו גם הזדמנויות.

כל עוד האי-ודאות הגיאופוליטית נשארת ב"טורים גבוהים", השקעה במניות ענף האנרגיה מצריכה מעקב צמוד אחר ההתפתחויות בכל הגזרות: בשוק הסחורות, בשוק המניות ובזירה הפוליטית. זה בדיוק מה שהופך את הענף לכל כך מעניין.

■ הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם קרנות ו-ETF בקבוצת אקסלנס. לקבוצת אקסלנס יש עניין בנכסים פיננסיים המוזכרים בסקירה זו. המידע האמור הוא לצורך מידע בלבד, ואין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך המתחשב בצרכיו של כל אדם. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר