גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכנה שבתיאבון הבלתי נגמר למסים

ככל שמבנה החברה האנושית מסובך ומורכב, הוא מכיל יותר ויותר שכבות ותת-ארגונים ● השכבות האלו מגדילים מאוד את הביורוקרטיה והרגולציה, ועימן את המחירים הישירים והעקיפים, ולא רק הכלכליים, שהחברה נאלצת לשלם

גשר המפרץ בין סן פרנסיסקו לאוקלנד. פרויקט השיפוץ התארך ועלותו התנפחה מאוד / צילום: רויטרס
גשר המפרץ בין סן פרנסיסקו לאוקלנד. פרויקט השיפוץ התארך ועלותו התנפחה מאוד / צילום: רויטרס

בנג'מין פרנקלין, אחד האבות המייסדים של אמריקה, כתב בסיום כתיבת החוקה: "סיימנו את החוקה ונראה שהיא תבטיח קביעות ויציבות, אך בעולם הזה שום דבר אינו ודאי חוץ ממוות ומסים".

ואכן מסים התקיימו מאז החלו בני אדם לחיות בקהילות מאורגנות לפני כששת אלפים שנה. אחד המסים היותר מכאיבים במסופוטמיה כונה "עול" והוא חייב את הנושאים בו לתרום זמן לעבודות בשירות הממלכה, כמו חפירת תעלות השקיה, עבודה בשדות ושירות צבאי. עם השנים עול המסים והיצירתיות שבהמצאתם הלכו וגדלו, והיום יש בנמצא מאות סוגי מסים.

לא יהיה זה מוגזם לומר כי בעולמנו משלמים האזרחים לפחות שלושה רבעים מהכנסתם במסים, ישירים (מס על הכנסה ועל רווחי הון) ועקיפים (מע"מ, מכסים, אגרות, מכס, היטלים על מוצרים וכו').

קחו לדוגמה את סוגיית הרכישה של דירה, נושא כה כאוב לדור הצעיר בישראל. מרכיב המסים כאן הוא לפחות 50% ולעתים עד כדי 70% ממחירה - מהיטל השבחה להיטל פיתוח, מאגרות בנייה להיטל מעסיקים, 17% רק המע"מ לבדו, ועוד מס רכישה, ועדיין מנינו רק חלק מהמסים שמרכיבים את עלות הדירה. לעומת זאת, הרווח הקבלני, הזוכה לקיתונות של ביקורת בתקשורת ומפי גופים שלטוניים, עומד על כ-12%. ממנו יישארו בידי הקבלן העוסק במלאכה בפועל, לאחר שישלם את המסים המוטלים עליו, בסביבות 7%.

אך מנין התיאבון הבלתי נגמר הזה למסים? המיתוס הקלאסי הוא כי מסים נגבים כדי לתת שירות לאזרחים, ואף כי בשוליים ייתכן שיש מעט בזבוז ושחיתות, המסים הם הכרחיים ובלעדיהם השמיים ייפלו והארץ תעצור מלכת.

מה מפיל אימפריות

לפרופסור לאנתרופולוגיה ג'וזף טיינטר מאוניברסיטת ניו מקסיקו יש הסבר מעמיק הרבה יותר. בספרו המרתק "התמוטטותן של חברות מסובכות" (The Collapse of Complex Societies , 1988) הוא בחן את עלייתן ונפילתן של כמה אימפריות והבחין בתבנית החוזרת על עצמה.

לחבורות של ציידים ומלקטים היו מעט רשתות של תקשורת ושל זרימת מידע, אך כאשר החברות גדלו במספרן ואיתן הפרויקטים שהן החלו לקחת על עצמן, למשל כריית תעלות השקיה ארוכות שיהפכו שדות רחוקים לראויים לעיבוד, רשתות התקשורת, המידע וחלוקת האנרגיה, גדלו באופן אקספוננציאלי. ניהול כל הרשתות הצולבות, שפע המידע, התיאום והקצאת המשאבים הצריכו עוד ועוד חוקים, ועוד ועוד מוסדות שעסקו בארגון ובאכיפה של כל אותם החוקים. וכך, ככל שהחברות והפרויקטים שהן נטלו על עצמן הלכו וגדלו, הן הפכו יותר ויותר מסובכות (complex).

במקביל גדל המחיר שנדרש כדי לקיים את אותה "מסובכות" שעה שהארגונים שטיפלו בניהול הפרויקטים ובתיאום ביניהם גדלו בהתמדה. אך בשעה שהמסובכות גדלה ועימה הארגונים המנהלים, איכות הפרויקטים הזמינים הלכה וירדה, שהרי מטבע הדברים הפרויקטים הקלים ביותר והרווחיים ביותר לקבוצה הם שהוצאו לפועל ראשונים. וכך נוצר תהליך פרדוקסלי, שבו ככל שאיכות הפרויקטים יורדת וההחזר על ההשקעה בהם קטן, כך דווקא עולה היקף הארגון המטפל בהם, המסובכות החברתית (Complex Society) גוברת, וכמובן גם העלות לחברה גדלה.

כל זה קורה עד שבנקודת זמן מסוימת ההחזר של החברה על ההתארגנות מתחיל להיות שלילי, והמסובכות הופכת להיות גדולה ויקרה מהערך שהחברה מפיקה מהפרויקט שלשמו הוקם הארגון. אולם בשלב הזה הארגון החברתי כה מורכב, יש בו כל כך הרבה שכבות ותת-ארגונים שונים, ומושקעים בו כל כך הרבה מיתוסים חברתיים, שלפנינו "קערת ספגטי" חברתית ופוליטית, אשר כל ניסיון לשנותה הופך למשימת ענק בלתי אפשרית.

בספרו סוקר פרופ' טיינטר את סיפורה של האימפריה הרומית. הפרויקט המשותף הגדול של האימפריה היה מסעות הכיבוש והשוד של שכנותיה הקרובות והרחוקות. בתחילה ההחזר על ההשקעה היה חיובי, ורומא ניכסה לעצמה שלל ועבדים לרוב שנבזזו מכל רחבי אגן הים התיכון. עם הזמן מחיר מכונת המלחמה הלך וגדל, אך במקום בשטחים פוריים ושווים לביזה, כמו שדות החיטה הרחבים של הדלתה של הנילוס, המלחמות התנהלו עתה בגבעות הסלעים סחופי הרוחות של גבול סקוטלנד. עול מימון המפעל המשותף החל ליפול בהדרגה על תושבי רומא עצמם.

גשר המפרץ בין סן פרנסיסקו לאוקלנד / צילום:רויטרס, Robert Galbraith

הקיסר שלא הפסיק "להדפיס"

נקודת המפנה הייתה בתחילת המאה הראשונה לספירה. הכבדת נטל המיסוי לא הספיקה והשליטים פנו להדפסת כסף. הגירסה הקדומה למכונת הדפוס הייתה צמצום כמות הכסף (המתכת) שבמטבע, וכך ניתן היה לייצר עוד ועוד מטבעות מאותה כמות של כסף-המתכת. בכל המאה הראשונה והשנייה עול המסים גדל והלך ובמקביל נמשך התהליך של הדפסת כסף, הידוע בשם Debasement , אך עדיין החבילה בכללותה השתלמה לתושבי רומא, בדמות השלום, הפריחה והסדר החברתי, הידועים היום בכינוי "פקס רומאנה", שהיא הביאה להם.

אך עלות קיום האימפריה והחברה הסיבוכית בכלל הלכו וגדלו, ועימן העול הכלכלי ונטל המסים. בשלב מסוים גביית המס הפכה כה דרקונית ואלימה, שהיא כללה החרמת יבולים עד שהתושבים הגיעו לכדי רעב, וילדים נלקחו לעבדות כאשר שיעורי המס לא הושגו.

עם גבור הדיבייסמנט-הדפסת הכסף, המחירים עלו בהתמדה. הקיסר נירון החל את התהליך עת הקטין את כמות הכסף בכ-10%. בתוך מאתיים שנה יצרו מכמות הכסף שהייתה במטבע אחד קודם לנירון 150 מטבעות. כל ניסיון לדכא את האינפלציה שפרצה בגין הייצור המסיבי של הכסף, כמו "צו הקפאת המחירים" של הקיסר דיוקלטיאנוס, נכשל. אם מחיר "שק תבואה" (יחידת משקל סטנדרטית לחיטה) היה 6 דראכמה בימי נירון, בתוך 275 שנה הוא טיפס ל-2,000,000 דראכמה. האימפריה הלכה ושקעה תוך שהיא מתגלגלת ממשבר אחד למשנהו.

המשברים האלו רק החריפו ככל שההנהגה ניסתה להציל את האימפריה דרך עוד ארגון ועוד מיסוי, וככל שהתהליך הלך והחריף עוד ועוד קבוצות איבדו עניין בארגון המשותף שלהם (המדינה), עד שלבסוף קיומה של האימפריה שינה אך מעט להמון הרומי. ההחזר לפרטים מקיום הארגון המשותף הפך כה שלילי, עד שהאימפריה הגיעה לנקודה שבה היא איבדה הן את הלגיטימיות לקיומה והן את כוח החיות שלה.

אופס, מחיר הגשר נסק

דוגמה עכשווית לתיאוריית ה-Complex Society ניתן למצוא בסיפור הגשרים בארצות הברית. נוכח המבנה הגיאוגרפי של אמריקה גשרים הם יסוד חיוני להתפתחות כלכלתה. אחד מהגשרים הללו הוא גשר המפרץ המחבר בין סן פרנסיסקו לאוקלנד ומשם מזרחה. כרבע מיליון כלי רכב עוברים על הגשר הזה מדי יום. הגשר, יותר מ-12 קילומטר אורכו, נפתח בנובמבר 1936 לאחר שלוש שנים וחצי של בנייה ושנתיים של תכנון. בנייתו הושלמה לפני הזמן המתוכנן והעלות נפלה מהתקציב המתוכנן, סך של כ-1.5 מיליארד דולר במונחים של היום.

בשנת 1989 הגשר ניזוק קלות ברעידת אדמה. מומחים שבחנו את הגשר המליצו שחלקו המזרחי, כרבע מאורך הגשר כולו, יעבור שיפוץ לחיזוק היסודות. עלות השיפוץ הוערכה ב-200 מיליון דולר. אחד המומחים הציע כי במקום השיפוץ יוחלף חלק זה של הגשר. תוספת העלות, כך הוסבר, תהיה רק עוד 200 מיליון דולר, שיוחזרו בעתיד דרך חיסכון בעלות התחזוקה. תהליך התכנון יצא לדרך.

עד אמצע שנות התשעים התקציב גדל ל-1.5 מיליארד דולר. בסופו נפתח הגשר באיחור של יותר מעשר שנים ובעלות של כ-7.5 מיליארד דולר. מחיר הגשר החדש היה פי עשרים (!!) למטר גשר מהמחיר בעת בנייתו בשנת 1936 (מתואם למדד), ואם לא די בכך, הגשר סובל, כלשון עדות בפני ועדת בדיקה של הסנאט של קליפורניה, "מבעיות איכות קשות כולל סדקים וטעויות בתכנון שיובילו לשיפוצים נרחבים בעתיד".

גשר המפרץ אינו יוצא דופן. כשרשות הנמלים של ניו יורק ביקשה להגביה את מפלס הכביש בגשר בייאון כדי לאפשר מעבר של אוניות גדולות יותר תחתיו לקח שישה חודשים רק למצוא רשות פדרלית שתנהל את פרויקט האישורים. תהליך הבחינה עצמו ארך יותר מארבע שנים וכלל בחינה של כל בניין ברדיוס של 6 קילומטרים מהגשר. יותר מ-55 רשויות, פדרליות ומקומיות, התבקשו להגיש את השגותיהן, ו-47 אישורי בנייה שונים נדרשו. בנוסף, 50 שבטים אינדיאניים, ביניהם כמה שמרוחקים אלפי קילומטרים משם, הוזמנו להגיש הערות לתוכנית.

המחיר של חולי הסוכרת

בשנת 1923 חלפו שלוש שנים בלבד בין גילוי האינסולין עד השימוש בו כתרופה לחולי סוכרת. פרק זמן זהה נדרש לביצוע כל הניסויים הקליניים בפניצילין. כיום תהליך שכזה אורך בממוצע 12 שנה ועולה כ-400 מיליון דולר. לא רק שהתרופה יקרה, גם החולים שמהם היא נמנעת במשך שנים משלמים מחיר, לא כלכלי, יקר.

מחקר שנערך באוניברסיטת ג'ורג' מייסון ב-2012 ניסה לכמת את עלות המסובכות הזו לכלכלה והגיע למסקנה כי אם נטל הרגולציה היה נותר ברמתו כבשנות השמונים של המאה שעברה, הכלכלה האמריקאית הייתה גדולה יותר בכ-25% (4 טריליון דולר) בשנת המחקר.

אך לנטל הרגולטורי הכבד לא רק השפעות כלכליות. היטיב לבטא את הסכנה הגדולה יותר הסוציולוג והפוליטיקאי הצרפתי אלקסיס דה טוקוויל בספרו הידוע "דמוקרטיה באמריקה" (Democracy in America): "החברה תתפתח לסוג חדש של עבדות שתכסה את החברה כולה ברשת של חוקים מסובכים שדרכם אפילו המוחות המקוריים ביותר והאנשים הנמרצים ביותר אינם יכולים לחדור. זו תדכא, תחליש ותטמטם את האנשים עד שכל אומה תצטמצם להיות לא יותר מלהקה של חיות מפוחדות אשר הממשלה היא הרועה שלהם".

■ הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב