גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כפר חקלאי או יישוב וילות: העיירה חורה במצב מעבר

חורה אמנם עדיין סובלת מעוני ומהזנחה, ורוב התושבים מתפרנסים מעדרי הכבשים, אבל ראש המועצה מוחמד אל נברי מסתכל קדימה: "סגנון החיים של הבדואים לא קיים מזמן. אנחנו צריכים להתאים את עצמנו לאופי של יישוב עירוני"

חורה  / צילום: : גיא נרדי
חורה / צילום: : גיא נרדי

עד לפני זמן לא רב, מי שהיה נוסע בכביש 31 לכיוון ערד וים המלח והיה חולף על פני היישוב הבדואי חורה, קצת אחרי צומת שוקת, היה חש מבוכה למראה הילדים היחפים שהתרוצצו על הכביש, ערימות הפסולת הזרוקות, שקיות הניילון שהתעופפו והעוני החשוף, הבוטה.

לפי דירוג הלמ"ס, היישוב נמצא עדיין בתחתית הדירוג הסוציו-אקונומי (אשכול 1 מתוך 10), אולם מי שיסטה מהדרך הראשית וייכנס ליישוב ייווכח לדעת שהמקום עובר שינוי ניכר. אי-אפשר לפספס את עצי הנוי שניטעו לאורך הרחובות הראשיים, את מוסדות החינוך והתרבות המטופחים ואת הווילות העצומות והמקושטות.

בו זמנית, חייבים להודות, יש כאן עדיין לא מעט בנייה ארעית ומאולתרת, שטחי בור שבהם שאריות פסולת, ובעיקר מכלאות צאן ענקיות וריחניות. זוהי תקופת מעבר, ולתושבים עדיין לא ברור אם הם מתגוררים בכפר בעל אופי חקלאי או בפרבר וילות. את ראש המועצה של חורה, ד"ר מוחמד אל נבארי, אני פוגש באתר החווה החקלאית שהוקמה במימון קק"ל ממערב ליישוב, ועוסקת בשימור ובפיתוח המורשת הבדואית ברוח הקיימות. החווה היא אתר ייצוגי שמראים לאורחים. בזמן שהותי במקום מארחים כאן קבוצת ילדי בי"ס יסודי במאהל בדואי מסורתי ומיד אחרי אמור להגיע לביקור שי ניצן, פרקליט המדינה וזה שהחליט, לפני שבועיים, לסגור את התיק נגד השוטרים שירו ביעקב אבו אלקיעאן.

אל נבארי, בן 48, השלים לימודי דוקטורט בכימיה אורגנית באוניברסיטת בן גוריון, עבד בתפקיד ניהול בחברת התרופות פריגו ומ-2004 הוא ראש המועצה וסוג של כוכב מקומי.

חורה

איזה מין יישוב הוא חורה?

"התכנון של היישובים הבדואים החדשים מודרני ושונה מאוד מזה של כפר ערבי. הכבישים רחבים, הבנייה היא 'בנה ביתך', בלי התאמה לאופי של הבדואים, כלכלה מקיימת. ועדיין, הבדואים בדרום מחזיקים את מחצית כמות העדרים במדינה. בחורה ובסביבתה נמצאים שליש מהעדרים בכל הנגב. כלכלת הבדואים זה העדר.

"אנחנו במצב של transition, לא שם ולא פה. היום אנחנו מנסים לתקן מבחינה תכנונית את העיוות הזה, ומקימים מתחמים לעדרים בחוץ. בדואי זה לא לאום, זה לא גזע. בדואי בא מהמילה באדיה, שמשמעותה מדבר. ה-style of life של הבדואים לא קיים כבר מזמן. פעם הבדואים ניצלו את העדרים לשימושים שונים. היום זה רק לבשר, כלומר הרווח שולי. אני אומר שהפכנו להיות יישוב עירוני ואנחנו צריכים להתאים עצמנו לאופי של יישוב עירוני ואת כל הכלכלה הזאת לדחוק לפינה ולתת את כל השירותים הנדרשים. זה לא בא בשליפה. זה לוקח שנים.

"בשנות ה-60, כשהתחילו את כל תוכניות המתאר הארציות, לא ספרו את הבדואים. באף מקום לא סומן יישוב בדואי. הבדואים לא התנגדו. הם היו אז רק 50 אלף ולא היו מסה. עם הזמן הבדואים התרבו, הריבוי הטבעי של הבדואים הוא מהגדולים בעולם, וכל הבדואים גרים באזור די מוגבל. הפכנו למסה קריטית ופתאום הפכנו ללא חוקיים. כל זה לווה בהזנחה מצד המדינה. עם הזמן נפתח פער שהפך לתהום. ישראל היא חברה מתקדמת ואנחנו מדשדשים מאחור".

אל נבארי מודה שלחברה הבדואית יש חלק באשמה: "אנחנו לא רוצים לקחת מנהיגות. לבדואים נוח להאשים את המדינה. אף אחד לא מסתכל פנימה. אנחנו מקבלים אקסטרה תקציב לחינוך, פי 10 ממגזרים אחרים, לא חסר שעות. יש כשל במנגנון הפנימי".

לאיזה כיוון חורה מתקדמת?

"כשהגעתי למועצה בשנת 2004 היו כאן 7,200 תושבים. היום יש 16 אלף. ב-2020 יהיו כאן 20 אלף תושבים וחורה תהיה עיר. בשנה אחרונה הגדלנו אחוזי בנייה במגרשים מ-40 ל-100%. המשמעות היא יותר קומות, יותר יח"ד, ולמעשה, הגדלת הצפיפות. אני לא יכול לתת שירות מוניציפלי ולהגיע לאופי של עיר עם פיזור כזה. היישוב תוכנן כך שהמגרשים מפנים עורף לכביש הראשי. הפכתי את כל המגרשים (חזית מסחרית לכיוון הרחוב הראשי - ג.נ) והבאתי מסחר כדי ליצור כלכלה. חורה היא עוגן ל-30 אלף בדואים שמפוזרים מסביב".

אתה משתמש הרבה במילה קיימות, אבל המון יישובים קטנים זה הפוך מקיימות.

"הלכתי לשר החקלאות אורי אריאל ואמרתי לו, תפסיקו עם השינויים של הקו הכחול (כלומר, להגדיל כל פעם את הגבול המוניציפלי של העיירה), ותקימו מאפס עיר, עם כלכלה מקיימת ואנשים צעירים".

יש את רהט. למה צריך עוד עיר?

"אין אף מגרש פנוי ברהט. ביום שפתחו מכרז ל-750 מגרשים סגרו את באר-שבע. 5,000 איש עמדו בתור".

ולמה אתם לא עוברים לערד?

"אתה יודע כמה בדואים כבר גרים בערד? הרבה גרים בדירות, ונוסף לכך יש בערד 60 וילות ששייכות לבדואים. אני לא יודע מספרים, אבל יש בדואים גם במיתר ובלהבים".

ומיהי חורה עוד 20 שנים?

"עיר, עם מרכז תוסס, ברחובות הראשיים יהיה מסחר ומסעדות, וכביש 31, הדרך לים המלח, ישתנה אף הוא. יהיו כאן מסחר ותיירות. בין היתר אנחנו מתכננים אתר תיירות בחירבת חורה ("חורבת ח'ור", מנזר בן 1,400 שנים, מהתקופה הביזנטית, שהתגלה אשתקד במסגרת הרחבת כביש 31). מצאו שם פסיפס מרהיב בגודל של 130 מ"ר. אני יושב על ציר ראשי. כל מי שנוסע לאילת דרך ים המלח יעבור כאן. כרגע, אנחנו נהנים רק מהזיהום. אני רוצה להקים כלכלה פה".

אתה גונב את הפרנסה מערד?

"אני חושב שיש מקום לכולם. לנו יש אופי אחר. אני רוצה להקים מתחם תיירות באופי בדואי. לבדואים יש את הנישה שלהם: מדבריות, אותנטיות ומורשת בדואית".

"לתושבי אום אל חיראן ויתרו גם על התשלום תמורת התשתיות"

באזור מבואות ערד, מצפון מזרח לכביש 31, על שטח של כ-180,000 דונם, חיים כ-6,000 תושבים בדואים ביישובים לא מוכרים (סעווה, עתיר, תל ערד, אלחומרה, אום אל חיראן) או כאלה שהם בתהליכי הכרה (דריג'את, אלבאט).

המפורסם מבין היישובים הלא מוכרים והקרוב ביותר לחורה הוא אום אל חיראן, שנודע בשל האירועים עקובי הדם בינואר 2017, שבמהלכם נהרג השוטר ארז עמדי לוי ז"ל, כשכוחות משטרה ניסו לפנות את יושביו. במקום מתגוררות כמה עשרות משפחות משבט אבו אל קיעאן, שאמורות להתפנות ולעבור לשכונה בחורה. באתר אמור להיבנות היישוב חירן, שייושב על ידי גרעין יהודי דתי לאומי. דמותו של יעקוב מוסא אבו אלקיעאן, המורה שנהרג כתוצאה מירי השוטרים באום אל חיראן, מתנוססת על מונומנט דמוי חצי סהר ברחוב הראשי של חורה. בחורה כבר יש הרבה תושבים מבני שבט אל קיעאן, ויעקב אבו אלקיעאן הפך לסוג של גיבור מקומי.

ד"ר ת'אבת אבו ראס מקרן אברהם, מתכנן בהכשרתו, ניהל עד לאחרונה את סניף הנגב של עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל. אבו ראס מספר שיותר ויותר בדואים עוזבים את הכפרים הלא חוקיים ועוברים לגור בחורה: "אתה יכול לקרוא לזה גירוש, מנקודת המבט של המדינה זו הסדרה. על התושבים מופעלים הרבה לחצים. לא ניתנים להם שירותים בסיסיים. מופעל עליהם לחץ פסיכולוגי".

כדוגמה הוא מראה לי ממרחק את חוות הבודדים "צאן יתיר" של משפחת גולד, שמפעילה במקום פנסיון ובית קברות לכלבים וזוכה לאספקת תשתיות מלאה, בשונה ממתחמי ההתיישבות השכנים של הבדואים. "המדינה עושה את הפרצלציה, מכינה את התשתיות, ומציעה לתושבי הכפרים הלא מוכרים לעבור לכאן תמורת ויתור על תביעת בעלות במקומות אחרים. הם מקבלים את האדמה בחינם, אבל צריכים לשלם על תשתיות. לתושבי אום אל חיראן ויתרו גם על זה. בגלל הסכסוך וההריגה של השוטר".

חורה

שנת הקמה: 1989

מספר תושבים: כ-16 אלף ("ועוגן ל-30 אלף")

תחום שיפוט: 8,710 דונם

דירוג סוציו-אקונומי:אשכול 1

שיעור גביית ארנונה: 37%, עלייה של 11% משנה קודמת

ארנונה: סך הכל 4.2 מיליון שקל, מתוך זה 3.1 מיליון שקל ממגורים

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי