גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כדי להקים פה מרכז מו"פ עלינו להבין טוב יותר את הסביבה"

מריו ונטורי, בכיר בחברת רוש, מחפש שיתופי-פעולה בתחום הרפואה הדיגיטלית בישראל, אבל לא בטוח שהמידע שמציעה הממשלה מספיק כדי להקים כאן מו"פ

מריו ונטורי / צילום: איל יצהר
מריו ונטורי / צילום: איל יצהר

אחת החברות המובילות בתעשייה בתחום הרפואה המותאמת אישית היא רוש. למעשה, היא החברה היחידה בעשירייה המובילה המחזיקה זרוע לפיתוח תרופות לצד זרוע לפיתוח ערכות אבחון מדויקות, כולל ערכות לאבחון גנטי, ושואפת מאוד לחבר בין התחומים. היא גם בעלת השליטה בחברת פאונדיישן, המובילה בתחום הבדיקות הגנטיות לצורך התאמת תרופות לגידולים סרטניים.

מריו ונטורי, ראש תחום סמנים רפואיים ובריאות מותאמת אישית בחברה, הגיע בשבוע שעבר לכנס Mixiii Biomed 2018 שנערך בתל-אביב, ובין היתר חיפש חברות וחוקרים ישראלים שאיתם תוכל רוש לשתף פעולה.

"היום, הגישה היא שתרופה מוצאת את החולה", אומר ונטורי. "חברות התרופות מאתרות מולקולה בעלת פוטנציאל, והניסויים הקליניים בנויים כך שמכניסים אליהם רק את החולים שהכי מתאימים לתרופה ואחר כך גם משווקים את התרופה לחולים אלה, אבל זו לא רפואה טובה מספיק. בעתיד נעסוק יותר בהסתכלות מנקודת המבט של החולה ובתפירת הפתרון ספציפית עבורו. אלא שהגישה הזאת היא הרבה יותר מורכבת".

לדברי ונטורי, המיקוד של החברה ב-15 השנים הקרובות יהיה ברפואה דיגיטלית. "אנחנו כבר לא מדברים על בדיקה רפואית אלא על 'דרך אבחונית', שמבוססת על מידע רב מחיי היומיום של המטופל, בשילוב עם מידע רב שנאסף משימוש אמיתי בתרופה מסוימת בחולים שונים", הוא אומר. "הניתוח הדיגיטלי דרוש לא רק כדי להתאים את התרופה, אלא כדי להוכיח כל הזמן למערכת הבריאות שהאבחון הנכון באמת חוסך כסף ומשפר חיים. היום אנחנו מוכרים בדיקות בעיקר למעבדות. בעתיד נהיה הרבה יותר קרובים לרופא ולחולה עצמו".

איזו רגל כבר הכנסתם בדלת הדיגיטל?

"השקנו מוצר המדמה Tumor Board, פרקטיקת טיפול המתקיימת כבר היום אצל חולים עם סרטן מורכב, שבה רופאים מתחומים שונים המטפלים באותו חולה נפגשים לדון בטיפול הרצוי. המוצר שלנו מעלה את כל המידע על החולה ועל הגידול לסביבה וירטואלית אחת, וכך רעיון ה-Tumor Board לא רק מונגש ליותר חולים, המהירות שבה מטופל יכול לקבל תשובה מקבוצת רופאים עשויה להיות קריטית".

לדברי ונטורי, רוש גם הקימה מחלקה חדשה של דיאגנוסטיקה מבוססת מידע, שכבר יצרה שותפות עם GE לפיתוח תוכנה בתחום האבחון. "המערכת נועדה לשלב בין תמונות הדמיה לבדיקות האבחוניות של רוש, בתחומי אבחון הסרטן ורפואת חירום, ולהפיק מכך המלצות טיפול עבור הרופא, כלומר היא תהווה מערכת תומכת החלטה", הוא אומר.

צעד נוסף לעבר עולם הדיגיטל עשתה רוש לפני כמה חודשים, כאשר רכשה את חברת פלאטאיירון (Flatiron), שאגרה וסידרה מידע רב בתחום האונקולוגיה, לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר. "יהיה מעניין לראות כיצד חברת פארמה ודיאגנוסטיקה תמנף את כמויות המידע העצומות האלה שהם אספו", אומר ונטורי. "פלאטאיירון התמקדו באיסוף המידע והפיכתו לנגיש לשאלות ואנחנו צריכים להחליט אילו שאלות לשאול".

בדיקות ביתיות? אולי בעתיד

לדברי ונטורי, רוש אינה מפתחת כרגע בדיקות ביתיות, אבל הוא לא פוסל את האפשרות שתיכנס לתחום הזה בעתיד. יש הרבה שאלות לגבי אופן ביצוע הבדיקה, כך שתהיה מדויקת ונוחה, אפילו ברמה של איך יוציא המטופל לעצמו את הדם. היו חברות שניסו לתת פרופיל בדיקות רחב מתוך מעט מאוד דם שנלקח מהאצבע. זה לא הצליח בינתיים (הכוונה לתראנוס, חברה שכשלה דרמטית בהשגת היעדים השאפתניים שלה בפיתוח בדיקות מעבדה נגישות), אבל זה בהחלט הכיוון שאליו צריך לשאוף".

האם הרפואה המותאמת אישית זולגת מסרטן גם לתחומים נוספים?

"לאחרונה פיתחנו בדיקה שנועדה לחפש סמנים ביולוגיים בנוזל השדרה כדי לאתר אלצהיימר. אפשר לומר שזו בדיקה 'מותאמת אישית' כי היא מבדילה בין אלצהיימר לסוגים אחרים של דמנציה, בתקווה לפתח תרופות יותר ממוקדות.

"בקרדיולוגיה אין היום תרופות מותאמות אישית, אבל ההתאמה באה לידי ביטוי בניטור אישי ובטיפול מיידי, שבאמת מצליח להשאיר אנשים מחוץ לבתי החולים".

"אני בהחלט רואה מקום להתאמה אישית בתחום המחלות הזיהומיות, עם אנטיביוטיקות ייעודיות לחיידקים מסוימים, עם גישות שיחזקו מערכות חיסון לכל חולה באופן אישי. תחום מבטיח נוסף, ואישי מאוד, הוא המיקרוביום אבל אנחנו רק מתחילים לפענח את הנושא הזה".

אילו חברות אתה מחפש בישראל?

"כל מי שעוסק בבריאות דיגיטלית בתחומי האבחון, הניטור, ניהול המחלה, וכן חברות המפתחות בדיקות על בסיס סמנים ביולוגיים חדשים ומעניינים. אני בוחן היום את כל האפשרויות של שיתוף-פעולה בישראל. אני לומד את מערכת הבריאות וקופות החולים, קרנות הון הסיכון והחממות. הממשלה בהחלט משחקת תפקיד משמעותי בעידוד שיתופי-פעולה".

האם המידע הדיגיטלי הישראלי יכול להיות גורם ממריץ להקמת פעילות מו"פ כאן, כפי שמאמינה הממשלה?

"חשוב לדעת מה בדיוק המידע שנותנים, כמה הוא מגוון, מה מותר לך בדיוק לקחת בהתחשב בכך שהבעלים האולטימטיביים של המידע הרפואי הם החולים, וכן להבין עד כמה המידע שלכם סקלאבילי ליתר העולם. אם אנחנו רוצים לבנות כאן פעילות מו"פ משמעותית, אנחנו צריכים להבין את הסביבה העסקית-ממשלתית כאן הרבה יותר טוב".

מנכ"ל רוש ישראל, אבי דנציגר, מגלה שבשבוע שעבר ביקרה בישראל דמות בכירה נוספת מרוש העולמית, "הקשורה בחיבור בין הפרויקטים השונים של רוש בעולם למאגרי נתונים ב-REAL LIFE". לדבריו, "הפרויקט הלאומי של 'בריאות דיגיטלית', מעורר עניין, בטח עבורנו כרוש ישראל. הוא נותן לנו עוד כלי משמעותי בתחרות הבינלאומית על מחקרים קליניים, השקעות, ובתחרות על פתיחת מרכזי מחקר ופיתוח".

האם בעתיד רפואה מותאמת אישית תהיה גם מותאמת יותר לפסיכולוגיה של החולה? למשל, רופא יקבל איתות בסגנון 'החולה הזה אף פעם לא יעשה מה שתאמר לו'.

ונטורי: "בשביל זה יש בן-אדם שקוראים לו רופא, לא? אולי אני סקפטי, אבל זה הרכיב שאני לא מאמין שיעבור לידי מכונה". 

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"