גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בגיבוש מתווה הגז: סברנו שמחיר הגז יכול להיות יותר נמוך

(עדכון) - מוריס דורפמן, שכיהן במועצה הלאומית לכלכלה במהלך גיבוש מתווה הגז, העיד במסגרת התביעה הייצוגית בנושא המתווה ● למרות ההסתייגויות, ציין כי המליץ לאשר את מתווה הגז כמו שהוא ● שאול מרידור: בחינת מתווה הגז כללה מכלול של שיקולים, שהמחיר היה רק אחד מהם

מוריס דורפמן, ראש חטיבת רגולציה במשרד הבריאות כיום ומי שכיהן במועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה במהלך גיבוש מתווה הגז, הגיע הבוקר (ג') להעיד במסגרת התביעה הייצוגית בנושא מתווה הגז. דורפמן לקח חלק בוועדת ששינסקי והיה שותף לכתיבת הדוח של ועדת צמח.

עו"ד צביקה אגמון, המייצג את נובל אנרג'י, הציג לדורפמן שאלות בנוגע לעבודתו בצוות של יוג'ין קנדל שבחן את מתווה הגז וכן בנוגע לחוות-הדעת שהגיש לכנסת ולממשלה בנושא המתווה.

עו"ד אגמון: "תאשר לי בבקשה שהתמונה שמצטיירת היא שבשנת 2015, כאשר צוות קנדל ישב על המדוכה ובדק את מחירי הגז בישראל בכלל, ואת מחירי הגז לחברת החשמל, הצוות סבר כי מחיר הגז לחברת החשמל נמצא במתחם הסבירות".

דורפמן: "מה שאנחנו סברנו אז, זה שמחיר הגז יכול להיות יותר נמוך, אבל ההתעקשות על הפחתת מחירים היא פחות קריטית מהתעקשות על פיתוח מאגרים".

נזכיר כי במסגרת הבקשה לאישור התובענה הייצוגית, שהוגשה ביוני 2014, נטען כי שותפות "תמר" ניצלה את כוחה המונופוליסטי כדי לגבות מחברת החשמל תמורה בשווי של 5.4 דולר ליחידת חום, אף שהמחיר הראוי אמור היה להיות 2.34 דולר. לטענת התובע משה ניזרי (שנפטר בינתיים, ואשתו החליפה אותו כתובעת בתיק), המיוצג על-ידי עורכי הדין יצחק יערי וגלעד ברנע, המחיר המופרז "מגולגל" על צרכני חברת החשמל, בהיקף של כ-2 מיליארד שקל לשנה. 

שאול מרידור ומוריס דורפמן ן/ צילום:יוסי זליגר

יחד עם ההסתייגות שהביע דורפמן ממחיר הגז, כפי שסוכם במתווה, הוא העיד כי המליץ לאשר את המתווה כמו שהוא, משיקולים רוחביים יותר.

עו"ד אגמון: "מנקודת מבטך, כאיש כלכלה שהיה פעיל במתווה הגז ובמועצה הלאומית לכלכלה, במתווה הגז נוצר בין היתר מנגנון מאסדר של מחירים לתקופה של 6 שנים?"

דורפמן: "נכון, נוצר מנגנון לתקופת ביניים". 

עו"ד אגמון: "שהיא עד סיום מכירת האחזקות בקבוצת 'תמר'". 

דורפמן: "נכון, עד 6 שנים". 

עו"ד אגמון: "בחוות-הדעת שהכנת לממשלה ולכנסת, פירטת את מתווה הגז ואת התכליות של מדוע כדאי לאשר אותו". 

דורפמן: "נכון". 

עוד הוסיף דורפמן כי ישנם תנאים מסחריים נוספים שיש לקחת בחשבון בבחינת מתווה הגז, בנוסף לסוגיית המחיר.

עו"ד אגמון: "היה פה עד שאמר שתנאים מסחריים בנושא הספקת גז הם לא רק מחיר, יש עוד תנאים שצריכים להיבדק, לא רק מחיר". 

דורפמן: "נכון". 

לשאלת עו"ד ניר כהן, המייצג את תמר פטרוליום, הסביר דורפמן את חשיבות קיום המתווה משיקולים של יצירת וודאות למשק:

עו"ד כהן: "בראיון שנתת, אמרת שאתה חושש שאם המתווה לא יעבור, ייגרם נזק כלכלי. אמרת ש'חס וחלילה' שהוא לא יתקבל". 

דורפמן: "נכון. הדבר המרכזי מבחינתנו היה ליצור ודאות. המתווה יצר ודאות ואיפשר לשוק לנוע קדימה, ומה שקורה היום זאת הוכחה לכך שמה שעשינו היה נכון". 

עו"ד כהן ביקש להדגיש גם את כמות הפעולות שכבר התבצעו כתוצאה מיציאת המתווה לדרך, ומכאן את הנזק הכלכלי שעלול להיגרם משיבוש ההסכם בשלב הזה, באמצעות התערבות במחירים שנקבעו.

עו"ד כהן: "אנחנו נמצאים במצב שחלק גדול מהחלטות שקשורות למתווה כבר יצא אל הפועל, והתהליך הזה שתמר פטרוליום רכשה את ההחזקות מדלק, הוא התהליך שאליו אתם כיוונתם, שדלק תצא מההחזקות שלה, מה שלא היה קורה אלמלא היה יוצא המתווה לדרך". 

דורפמן: "נכון". 

"מכלול של שיקולים" 

שאול מרידור, הממונה על התקציבים באוצר, שהיה בתקופה הרלוונטית סגן הממונה על התקציבים וכן מנכ"ל משרד האנרגיה, העיד אף הוא בדיון היום.

מרידור הסביר, בתשובה לשאלותיו של עו"ד רובי בכר, המייצג את דלק קידוחים, כי הנכונות של הממשלה להתערב בהסכם שנחתם בין שני גורמים פרטיים היאחריגה ביותר:

עו"ד בכר: "מעבר למבחנים שאנחנו מנינו, אתה היית מעורב במכתב הכוונות, אתה אומר בתצהיר שלך הובא לידיעתך שבמגעים בין חברת החשמל לשותפות 'תמר' מסתמנת הסכמה על מחירים גבוהים משמעותיים ממחירים במכתב הכוונות". 

מרידור: "אמת". 

עו"ד בכר: "ואז אתם העברתם מסר שרשות החשמל לא תכיר בעלויות גבוהות ממה שנקבע במסמך".

מרידור: "נכון... אמרנו בצורה מפורטת שהתערבות בהסכם מסחרי בין שתי חברות הוא לא דבר שאנחנו נוטים לעשות בצורה שכיחה, זה דבר מאוד חריג. והסיבה שעשינו את זה היא שחשבנו שנכון שלא ינוצל מצב שנוצר במשק לאור הפסקת הגז המצרי וכל מה שקרה סביבו... וכשראינו את המחיר, חשבנו שזה יכול להגיע לשם, ואמרנו שזה מצב מאוד בעייתי. הבהרנו שאנחנו לא רואים את זה בעין יפה, זה הובהר בצורה מאוד מפורשת". 

בהמשך המשיך מרידור את הקו של דורפמן שהעיד לפניו, והסביר כי הבחינה של מתווה הגז שהתבצעה על-ידי הגורמים במשרדי הממשלה הרלוונטיים, בחנה מכלול של שיקולים, שהמחיר היה רק אחד מהם: "השאלה הקריטית הייתה מהם התנאים שמבחינת המדינה חשובים יותר, מאשר השאלה של המחיר בכמה סנטים, לפה ולשם. ולנו היה חשוב לייצר תחרות של משק הגז. בגדול אנחנו כיוונו לעולם של תחרות, וכשמסתכלים על המכלול, חשבנו שזה נכון לעשות. בהקשר הזה כמה מאות מיליוני דולרים לפה או לשם, לא נראה לנו כמו משהו שמצריך התערבות שלנו... אנחנו בדקנו את ההסכם כמכלול", אמר מרידור. 

"בריחת משקיעים" 

עוד הוסיף מרידור, באשר לחשיבות היציבות במשק ויצירת הוודאות למשקיעים פוטנציאליים: "פיקוח על מחירים של נפט, בכל המקרים שאני מכיר בעולם, הביא לדבר אחד - בריחת משקיעים. בהרבה מקומות כשהממשלה התערבה מדי... זה ענף מאוד מסוכן, אנשים רוצים לראות שוק, ולצד זה אנחנו רוצים לראות פה תחרות. הדרך להביא את זה היא לייצר פה תחרות, ושהשוק יקבע את המחיר". 

עו"ד יצחק יערי חקר את מרידור מטעם העותרים וניסה להתמקד בתשואה הגבוהה של מאגר "תמר", ובכך שהתשואה חורגת באופן משמעותי מהתשואה הסבירה אליה כיוונו בוועדת ששינסקי. מרידור סירב להתייחס למאגר "תמר" בנפרד מכל משק הגז הישראלי, והסביר: "ועדת ששינסקי לא דנה במאגר 'תמר'. בכל ענף כמעט לראשוניות יש מחיר או רווח. מאגר 'תמר' נכנס באקלים כמעט אידאלי למי שרוצה לחפש גז: המאגר ברמה מאוד טובה, קרי שאפשר להפיק ממנו גז במהירות יחסית גבוהה. הוא גם נכנס למשק שלא רק שאין בו ספקים אחרים, אלא משק שתלוי בגז, וקרה מה שקרה עם הצינור ממצרים, אז המשק שיווע לגז... לכן בהכרח הוא מייצר תשואה יותר גבוהה".

עוד הוסיף מרידור: "השאלה שהמדינה צריכה לשאול את עצמה היא לא לגבי מאגר ספציפי, אלא להסתכל על המשק הישראלי... והשאלה היא מה האקלים שאני רוצה לייצר פה. יש מאגרים שיהיו בכזאת תשואה, ויש מאגרים שיהיו בתשואה נמוכה בהרבה, ויהיו מאגרים שיפסידו את כל ההשקעה. לכן אני לא מסתכל על מה שקורה במאגר שכבר מצאו בו, אלא מה הסיכוי שימצאו, וכמה תשואה הוא יכול לייצר".

מרידור ביקש להדגיש ששאלת התשואה היא בכל מקרה לא השאלה היחידה שמשחקת תפקיד עבור המשקיעים, אלא כאמור מהווה חלק ממכלול השיקולים הרחב יותר: "בסופו של דבר המשקיע לא שואל את עצמו רק את השאלה הזאת, אלא שואל את עצמו על ישראל מול מדינות אחרות, ומה מכלול השיקולים, כולל התשואה. מאגר 'תמר' לא מייצג את כלל המשק, הוא לא הסטנדרט, הוא החריג. כשאתה בונה מערכת, אתה לא בונה על מאגר אחד, אלא על מה שאתה צופה שיהיה, ומייצר מערכת שתדע להתמודד עם שונות".

על אף ניסיונותיו הרבים של עו"ד יערי להוציא ממרידור אמירה כלשהי המאשרת שהמחיר של הגז ממאגר 'תמר' גבוה מדי, ואחוזי התשואה גבוהים מדי - מרידור נשאר איתן בעמדתו כי אין זה תפקידה של המדינה לקבוע מהו המחיר הראוי: "אני אומר שכמו בכל ענף, כשאני רוצה לפתוח אותו לתחרות, צריך לייצר תנאים לתחרות. כמו עם הסלולר, היה פעם קישוריות... זה פוקח על-ידי ועדת מחירים שניסתה להביא את המחיר הטוב ביותר לצרכן. למה היום משלמים פחות? כי ייצרנו תנאים שבהם נכנסה תחרות לענף הסלולר והביאה את התחרות לשוק. אנחנו לא מאמינים שלטווח ארוך הפיקוח שלי כממשלה הוא טוב יותר מהשוק. המפקח הכי טוב למחיר הוא תחרות. זה בדרך-כלל עובד, ובמקומות שזה לא עובד, הממשלה מתערבת. פה אתה בונה ענף חדש, ואם נבנה אותו נכון לטווח הארוך, אני אקבל נתונים נכונים וטובים בטווח הארוך".

לסיום ציין מרידור כי לדעתו התערבות המדינה במחירי הגז הייתה במובנים רבים 'הורגת' את משק הגז המקומי: "אם אני הייתי אומר שאני מפקח על מחירי גז, אני חושב שהמשמעות היא שלא היה מגיע לפה משקיע אחת. כי במהות, את ההסכם של 'תמר' כולם היו מאשרים, כי אין ברירה, והיו חייבים גז. אבל אחר-כך אף אחד לא היה מגיע לפה. כי ברגע שהחברות העסקיות האלה רואות ממשלה שמנהלת את המשק בעצמה, או שהן יודעות להתעסק איתה, כמו שמתעסקים עם ממשלות במדינות עולם שלישי... או שהן עוברות למדינה אחרת". 

עוד כתבות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר