גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על כדורגל וכלכלה

מבט על מצבה הכלכלי של מארחת הגביע העולמי

גביע המונדיאל שייערך ברוסיה / צילום: שאטרסטוק
גביע המונדיאל שייערך ברוסיה / צילום: שאטרסטוק

רוב הצמודים למסכים המרצדים, והמתבוננים בשקיקה אחרי הזרם הבלתי פסוק של מהלכי כדור הנה והנה, אינם נותנים את דעתם על מצבה הכלכלי של המדינה המארחת. הגיוני, ולכן, אנו כאן כדי להשלים, במידת מה, את החסר. יש לומר מיד: אירועי ספורט גדולים (גביע עולמי, אולימפיאדות, וכו...) אינם זכורים לטוב בהקשר הכלכלי.

לרוב, אלו מצבים שבהם המדינה המארחת משקיעה המון, על בסיס חוב עצום, וזאת כאשר רוב מה שנבנה לא ישמש כתשתית יציבה ומניבה בטווח הארוך. חוץ ממקרים בודדים, אירועים אלו אינו רווחיים בעליל, ואף יכולים לגרום להתחלה של כדור שלג חמור במיוחד מבחינה תקציבית.

לעומת הניסיון ההיסטורי העגום הזה, במקרה של רוסיה, המצב נראה הרבה יותר חיובי. יש לזכור שמדינה זו ארחה לא מזמן את אולימפיאדת החורף ב-סוצ"י, בעלות מוערכת של כ-50 מיליארד דולר. כמו כן, יש להיזכר שרוב הכנסותיה הגיעו מיצוא אנרגיה. כמו כן, נזכור עוד עובדה מעניינת: רוסיה נמצאת עדיין תחת סנקציות כלכליות די חמורות, מצד המדינות המפותחות. סנקציות אשר הכריחו את הרוסים להסתדר עם פחות, ולגוון את מקורות ההכנסה שלהם.

וכך הגענו לאירוע הנוכחי. הנדל"ן החדש (חידוש, ובניה של זירות משחק), ותשתיות התחבורה (כבישים, רכבות, ובמיוחד שדות תעופה), כל אלו מוערכים בעלות של כ-15 מיליארד דולר. כנגד, המדינה מקבלת גל אדיר של תיירים, אבל גם גל אדיר של חשיפה חיובית לתיירים עתידיים. בינתיים, גם המבקרים, וגם הצופים בטלוויזיה, אינם יכולים למצוא פגם רציני במה שמבוצע.

יתר על כן, ובניגוד למה שהיה ב-סוצ"י, האירוע מפוזר בכל רחבי המדינה, ונותן פרנסה לרוחב הרבה יותר גדול של עסקים פרטיים. ברור שהאצטדיונים לא יהוו משקל כלכלי משמעותי אבל דווקא הצד התחברותי, ובמיוחד בהקשר של שדות התעופה הגדולים (של מוסקבה במיוחד) יכולים להיות בהחלט גורם מאיץ צמיחה של הטווח הארוך.

וכאן מגיעה השאלה הגדולה: האם כל זה יועיל עכשיו? דהיינו, האם כל זה בא על בסיס קרקע נכונה לניצול הדחיפה היזמית-תדמיתית-תשתיתית? רוב מנתחי המאקרו הרוסי חושבים שכן. מדוע? הנה כמה נתונים: ראשית, היצוא האנרגטי ירד מ-70% תוצר לאזור ה-55% תוצר, כאשר ההפרש מגיע מסקטורים עתירי צמיחה כמו נדל"ן, וטכנולוגיה.

שנית, ישנם נתוני התעסוקה מצוינים:

משה-שלום-עבודה-26-06

שני הגרפים האלו, המגיעים ישר מן האנליזה שבבנק העולמי (גוף הנשלט על ידי ארה"ב...), מצביעים על שני אספקטים מעולם העבודה ברוסיה: בחלק העליון, אחוז האבטלה, העומד כעת על 4.7%, ומטה, אנו רואים את הגידול בשכר הממוצע המשולם לאותם עובדים.

וכך, יחד עם אינפלציה נמוכה בהרבה מן התחזית של הבנק המרכזי (סביב 2.5% מול 4% בצפי), לפנינו תמונה של מדינה בה יש יותר עובדים, היכולים לבזבז יותר כסף, ולייצר ביקושי צריכה גדולים יותר, מבלי לזעזע את יציבות המחירים. תוסיפו לכך יחס חוב-תוצר של 33% (!) ותקבלו נתוני מאקרו לא רעים בכלל.

ניתן לקבל עוד מבט על המצב הכלכלי הרוסי, כאשר אנו מסתכלים על היחס בין הרובל והדולר:

משה-שלום-מטבע-26-06

אגב, למי שאינו בקיא כל כך במוצג, אציין שהכיוון העולה מיטיב עם הדולר כאשר הכיוון היורד מעצים את המטבע הרוסי. והנה כמה נקודות לציון:

ב-1 ו-2 ראינו תגובות שוק לבעיות הגיאו-פוליטיות שהיו בין המערב ומעצמה הרוסית. מצב זה נרגע מאוד, ולמעשה, נבנה בסיס של ערך סביב אזור ה-60 רובל לדולר, כאשר 55 היה האזור הנמוך, ו-60 ה-גבוה (3).

רק לאחרונה, כאשר הדולר הגלובלי הפעיל משריריו, ועלה פלאים מול מטבעות זרים (כמו אצלנו...) ראינו את הרובל נחלש, ונכנס לשטח חדש (4) בין 60 ו-66. תנועה זו נעשתה עם מומנטום צר במיוחד, ודרמטית נמוך ממה שראינו בהתפרצויות הקודמות (5).

מה כל זה אומר? למרות המצב הבינלאומי הבעייתי, רוסיה מראה סימנים מובהקים של התחדשות כלכלית כאשר נתוני מאקרו כמו שוק העבודה והמטבע יכולים להעיד. הגביע העולמי, עם ההשקעה הקטנה יחסית, ועל רקע החוב המינימלי של המדינה, יהווה גורם של יוקרה נוספת.

יש לציין גם ששוק המניות הרוסי עלה בכ-22%, ב-12 החודשים האחרונים, עם תנובת דיבידנד של יותר מ-6%. להשוואה: מדד S&P500 האמריקאי עלה כ-13%, עם תנובה של 1.94%.

אם לוקחים את כל הסיכונים, והתנודתיות בחשבון, מה נראה טוב יותר?

■ משה שלום - מנתח שווקים פיננסים

אני מנתח שווקים פיננסיים, ולא יועץ השקעות מורשה. יובהר ויודגש כי כל האמור בכתבה, בניתוח שווקים זה, או בדוא"ל המוגש כאן, אינו מהווה ייעוץ השקעות, המלצה לפעולה מכל סוג שהוא, ואין בו שום אלמנט הלוקח בחשבון את הנתונים של הקורא, או המשתמש בחומר, ואינו מתחשב בצרכים הייחודיים לו. במידע, בניתוחים, בכל האמור כאן, או בחלקיו, אין, בכל אופן שהוא, חוות דעת, או העדפה, אשר אמורה להביא להשקעה כל שהיא במכשירים, כלים, ניירות ערך, או כל נכס פיננסי או אחר. יובהר ויודגש עוד, כי על הקורא, או המשתמש, לבדוק את המידע המתפרסם כאן, לאמת אותו, ולבחון את מידת התאמתו לצרכיו, להעדפות ההשקעה שלו. כמו כן, אין בחומר הכתוב, או המוצג, כדי להבטיח רווח, או תשואה, מכל סוג שהוא. יובהר, ויודגש עוד, כי במידע הנמסר כאן, עלולות ליפול טעויות, וכי אפשר שיחולו בו שינויים המתחוללים ללא אתראה מוקדמת. אפשר שגם יימצאו סטיות, בשיעור כזה או אחר, בין המתואר, או המצוין, בחומר הכתוב, לבין מצב הנכסים בפועל. יודגש ויובהר עוד, כי קבלת ההחלטה בדבר השקעה מכל סוג שהיא, במידה ונעשתה לאחר קריאת הכתוב בניתוחים המוצגים כאן, או על סמך נתוני שוק המוצגים בכתוב, היא על אחריותו של הקורא, או המשתמש, בלבד.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור