גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה הבאה ברשתות המזון

בשנה הבאה נשלם יותר ברשתות המזון - אבל נקבל פחות

סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

היום, כשהימים העמוסים ברשתות המזון בקניות לקראת החג כבר כמעט מאחורינו, המתנות לחג כבר נרכשו, ונותרו רק עוד השלמות קטנות, זה הזמן לסכם את השנה שחלפה ולהתבונן על מה שצפוי בשנה הבאה. אמנם את רוב הסיכומים המספריים שומרים לסוף השנה הלועזית, אבל זה בכל זאת הזמן לבחון מה היה לנו ולקראת מה אנחנו הולכים.

בענף רשתות השיווק הייתה זו טובה לרשתות ולחברות המזון. שנה שבה השוק חזר לצמוח 7 שנים אחרי המחאה החברתית של קיץ 2011. בשבעת החודשים הראשונים של 2018 ראינו צמיחה של כ-3.5% בשוק מוצרי הצריכה. הגידול הזה התבטא גם בעלייה כמותית, גם בעלייה כספית ולראשונה מאז המחאה - גם בעליית מחירים.

הייתה זו גם שנה של היעלמות שחקנים לטובת מיזוגים ורכישות שצפויים לאפשר לשחקניות גדולות לשבור את תקרת הזכוכית שלהן מבחינת מחזור המכירות. שניים מהשחקנים הגדולים בשוק המזון - שופרסל ורמי לוי - הרחיבו את הפעילות ורכשו את הרשתות ניו-פארם (שופרסל) וקופיקס וגוד פארם (רמי לוי). מדובר בשינויים שישפיעו על האם, וגם איך, הקניות שלנו בתוך הערים ישתנו בשנה הקרובה.

ההתייקרות תורגש על כל המדפים

קודם כל, המחיר - נשלם יותר על פחות. רשתות המזון הגדולות, גם אם מאחורי הקלעים, לא מזדרזות לבלום את עליית המחירים שהודיעו עליה חברות המזון, חלקן אף מעודדות אותה כדי שגם הן יוכלו ליהנות מעוד כמה אגורות שיאפשרו להן להתמודד עם עלייה בהוצאות, כמו שכר המינימום שמטפס, ולגבות מאיתנו הצרכנים קצת יותר. המחירים שהתייקרו אולי עוד לא מורגשים, בין שהרשתות דחו אותם לאחרי החג ובין שבגלל המבצעים הרבים שנועדו לגרום לנו לקנות יותר, אבל אחרי החגים ההתייקרות הזו תורגש על כל המדפים.

גם הקנייה בתוך העיר צפויה להשתנות. הקונסולידציה שהתרחשה השנה בין שתיים מהשחקניות הגדולות בענף תורגש בשנה החדשה, בין שבזירה של סופר-פארם וניו-פארם שיידרשו להתחרות קודם כול על החוויה. שופרסל לא ידועה כשחקנית מחיר, ולכן למרות המבצעים שהיא מציעה נראה כי היא תתרכז יותר בחוויית הקנייה ובמגוון. גם סופר-פארם היא לא שחקנית של מחיר, ולכן מעניין יהיה לראות כיצד השתיים האלה יעמדו זו מול זו. רמי לוי כבר מתווה את הדרך להוזלת מחירי קנייה גם בקופיקס, והוא כידוע שחקן של מחיר, כך שמעניין לראות האם ואיך הוא ייקח את קופיקס וגוד פארם לכיוון שבו יוכלו להביא בשורה לצרכן בתוך העיר, כפי שניסה לעשות בזמנו עם הניסיון לרכוש את מגה שלא צלח.

סוגיה נוספת היא המגוון. בשנה הקרובה נראה יותר מוצרים בסופרמרקטים, כשהשוק הולך לקצוות - מחיר זול מול פרימיום. ההכנסה הפנויה שגדלה, בין היתר כתוצאה מעליית שכר המינימום ואחוזי האבטלה הנמוכים, מאפשרת לנו הצרכנים לקנות יותר בסופר. יש יותר גופים שמציעים הלוואות לצרכנים, ביניהם רק רשתות המזון, כשמנגד, יוקר הדיור לא מאפשר לקנות דירה. אז במקום דירה, נראה שאנחנו הצרכנים מוכנים להוציא את הכסף על עוד חופשה שלפחות מאפשרת קפיצה למציאות אחרת, שוקולד יוקרתי שמספק ניחוח של דיוטי פרי, או חלב מועשר שאולי מסב עושר לחברות המזון אבל לא ברור מה בדיוק הוא נותן לנו. אל המגוון הזה מצטרפת גם פנייה לקהלי נישה שמחפשים מוצרים מופחתי או נטולי גלוטן, סוכר, נתרן לקטוז או בשר.

מי תגיע מוכנה לרגע האמת 

זו גם תהיה השנה שבה חברות המזון יידרשו להשלים את ההיערכות של רפורמת הסימון האדום שמסמנת מזון שיש בו מינונים גבוהים של סוכר, שומן רווי או נתרן, כפי שקבע משרד הבריאות. השבוע התפרסמו נתונים של הלמ"ס, לפיהם 48% מהישראלים בני 20 ומעלה הם בעלי משקל עודף. הרפורמה של משרד הבריאות באה להילחם בדיוק במגמה הזו, וחברות המזון כבר הפנימו את התופעה והן מחפשות חלופות בריאות יותר. ראינו זאת לאחרונה כשפפסיקו, חברה שחלק בולט מהמותגים המובילים שלה - פפסי קולה, דוריטוס ועוד שמתבססים על מוצרים עתירי סוכר או מלח, רכשה את סודה סטרים; או כשסברה - חברת המטבלים והסלטים המשותפת שלה ושל שטראוס בארה"ב - מכרה את פעילות הרטבים שלה.

גם חברות המזון שפועלות בישראל כבר הפנימו את הקו: יוניליוור מסמנת סוכר על הקורנפלקס של תלמה, תנובה ושטראוס הפחיתו סוכר בשוקו, וגם אצל החברה המרכזית שמחזיקה במותגים מוכרים כמו פיוז טי שהסוכר בו הופחת, אסם שעברה לייצר את סדרת "אסם פלוס" או קטשופ עם פחות סוכר, והרשימה עוד ארוכה. חלקן מציעות מוצרים בריאים יותר, כאלה שאנחנו גם מוכנים לשלם עליהם יותר, וחלקן מנסות להיערך באופן הדרגתי לסימון ולהרגיל את הצרכנים לטעם החדש, שמה לעשות הוא קצת פחות טעים. זו תהיה השנה שתקבע מי תשקיע את מירב המאמצים להגיע מוכנה לרגע האמת, ומי תרכז אותם בלדחות את הקץ.

ואי-אפשר לסיים בלי לומר גם מילה על הטכנולוגיה שמשפיעה באופן דרסטי על הענף - הצורך של רשתות המזון להתמודד עם המכירה באונליין שעדיין מתקשה להגיע לאיזון תפעולי, כשרק השבוע דווח כי רשת הקמעונאות הגדולה בעולם - וולמארט - עושה צעד לאחור בהקשר זה ומשנה את מערכת המסחר המקוון שלה כדי למנוע הזמנות שעלות המשלוח שלהן יקרה מדי.

סוגיה נוספת שחברות המזון וגם הרשתות מתמודדות איתה היא השילוב של סטארט-אפים ופתרונות טכנולוגיים בביזנס שלהן, בדומה למעדן יופיקס ששטראוס משקיעה בו. נראה כי אנחנו הולכים לראות יותר מזון שפותח במעבדות סטארט-אפים, כמו גם פיתוחים שישכללו את חוויית הקנייה כמו קופות עצמאיות. 

ומי יודע, אולי בסיכום השנה הבאה כבר נדבר על איך אמזון נכנסה לישראל. עד אז שתהיה שנה מועשרת. 

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק