גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת החפירות: אריק פינטו לא צריך להיות שם, גליה מאור דווקא כן

ועדת כבל לא תרמה דבר ולא תתרום דבר – הבירור צריך להיות באולמות בתי המשפט ובחדרי החקירות

גליה מאור / צילום: תמר מצפי
גליה מאור / צילום: תמר מצפי

1.  במהלך הדיון הטרחני והמתיש היום (א') של ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי ללווים גדולים, השתמש איתן כבל במילה "חפירות". בזה הוא צודק: זו הייתה חפירה דו-צדדית לתפארת. חברי הכנסת ניסו להפגין בקיאות וירידה לפרטים כשהם יודעים בבירור שהזכות לסודיות בנקאית עומדת לצידם של הבנקאים בעקבות פסק הדין של העליון. הם גם ידעו שיש עניין תקשורתי רב בישיבה הזו ולכן התכוננו אליה היטב, לא רק בשביל השאלות, אלא גם ובמיוחד בשביל המצלמות. בכירי בנק הפועלים, בראשם המנכ"ל אריק פינטו והיו"ר עודד ערן, השיבו בנימוס ובאריכות, ניכר היה שהם הוכנו לכל התרחישים ולכל השאלות - אבל לא חידשו דבר ולא יכולים לחדש דבר.

איתן כבל / צלם: תמר מצפי

נקודה נוספת שהוכחה שוב: חוכמה שבדיעבד - היא המדע הכי מדויק שבעולם, בכל תחום ובכל נושא. ליקויים בהענקת אשראי לכמה לווים בודדים? בוודאי שהיו ובוודאי שהם מעוררים שאלות קשות. אבל הוועדה של כבל היא לא הוועדה לברר אותן, אלא אולמות בתי המשפט (בתביעות על ידי בעלי המניות, בחקירות של כונסי הנכסים, אם יש כאלה) או בחדרי החקירות של המשטרה (אם נעשו עבירות על החוקים ואם הן מאפשרות הרמת מסך בין החברות לבעלי השליטה באותן חברות). למרבה הצער, חקירות כאלה מתקיימות במשורה, מה שמאפשר ויאפשר לכל אלה שקיבלו אשראי ו"שרפו" אותו להבריח נכסים לצאצאיהם, לדורי דורות, ולהמשיך לחיות בפאר מנקר עיניים למרות שפשטו רגל. הדיון היום והדיונים שיבואו להבא, הן דיונים של פול גז בניוטרל - הצגה תקשורתית, בחלקה הצגה פוליטית - אין כמו ריח של בחירות באוויר כדי להוציא מחברי הכנסת את המקסימום כדי לקבל כמה דקות מסך או כמה מאמרים מפרגנים.

2. וצריך גם להיכנס לפרופורציה. שמיטת החובות הגדולה על ידי כמה לווים ובני משפחותיהם היא תופעה מוסרית מכוערת, מרתיחה את הדם וגם אם יחפרו מספיק טוב, היא כנראה לא הייתה ממש חוקית - אבל היא בשום אופן ובשום צורה לא תופעה משקית כה גדולה. היא משקפת תופעה נפסדת של העברת כסף של אחרים לכמה מעטים (שוב, לפעמים בצורה לא חוקית), שהתעשרו על גבם, תוך כשלים חמורים בהענקת אשראי.

אלא, ואת זה אני חייב להדגיש כל פעם מחדש: ההפסדים שספגו הבנקים וגם המוסדיים שוליים מאוד יחסית להיקפי האשראי, והם לא פגעו מהותית בכספי הפנסיה או בציבור בעלי המניות של הבנקים. הבנקים נותרו יציבים והתשואה על הפנסיה של הציבור הניבה בממוצע 7%-8% ברוטו בעשור האחרון. לכן, "הציבור" לא ממש נפגע. חברי הכנסת יידעו זאת היטב, רק אם יפתחו את דוחות הפנסיה השנתיים שלהם. אה, שכחנו, הוותיקים שבהם נהנים מפנסיה תקציבית, שערורייה הרבה יותר גדולה מהאשראי ללווים גדולים -אז למה שיעסקו בה, למה שלא יעסקו בשערוריית הסיוע לקרנות הפנסיה ההסתדרותיות בהיקף של 172 מיליארד שקל? למה, כי כבל ואיילת נחמיאס ורבין, חברת הוועדה, הם חברי מפלגת העבודה. הם מקמצים במילים על הסדר הקיבוצים, ההפקרות בקרנות ההסתדרותיות והסדרי הפנסיה התקציבית.

3. הבעיה של הוועדה הזו היא לא רק החוכמה המדויקת שבדיעבד, לא רק שידיה כבולות, לא רק שהיא חסרת שיניים, אלא יש בעיה גם עם "הנחקרים" שלה. לא פינטו צריך להיות שם ולא ערן. צריכים לשבת שם שלמה נחמה (יו"ר בנק הפועלים לשעבר) צבי זיו וציון קינן מבנק הפועלים (המנכ"לים לשעבר של הבנק) ובעיקר גליה מאור, לשעבר המנכ"לית הכל יכולה של בנק לאומי. אם יש מישהי שמגלמת את כל הבעיות בתחום ניהול הבנקים, את שלטון המנהלים ואת שלטון המקורבים - זו מאור. היא שלטה ללא מיצרים בבנק לאומי כ-17 שנה, שלטון מנהלים לכל עניין ודבר. כמו בשלטון מלוכה היא למעשה מינתה את יורשתה - רקפת רוסק-עמינח - להחליפה. היא בעצמה רצתה להמשיך את השושלת כיו"ר בנק לאומי תוך שהיא מקבלת דחיפה מגורמים תקשורתיים שהיה להם אינטרס בעניין. היא התחילה את דרכה בבנק לאומי למרות שיצאה בעור שיניה מדוח בייסקי, דוח ועדת החקירה לעניין ויסות מניות הבנקים. כזכור, היא שימשה כמפקחת על הבנקים בזמן הוויסות - ולמרות שהדוח קבע ש"בנק ישראל והמפקח על הבנקים לא עשו מאומה לכך שהוויסות יופסק" ועוד ועוד קביעות חמורות על תפקודה, הוא חילץ אותה. "אנו קובעים את אחריותה האישית של גב' מאור", נכתב בשורה התחתונה, "אך בהתחשב בכל הנסיבות שעליהן עמדנו לעיל אין אנו ממליצים להסיק מסקנות אישיות לגביה".

מה היה שם שגרם לכל בכירי הבנקים ובכירי הרגולציה לשלם ורק גליה מאור נחלצה בעור שיניה? כתבתי זאת בעבר והנה ההסבר. אחד מחברי הוועדה סיפר כעבור שנים, וביקש שלא לפרסם זאת אלא אחרי מותו, שחברי הוועדה היו נבוכים מאוד נוכח עדותה האמוציונלית במיוחד של מאור. היא הייתה ככל הנראה אחת הנשים הבודדות, בטח הבכירה היחידה בין עשרות, אולי מאות, העדים והמרואיינים שהופיעו בפני הוועדה. חמשת הגברים, חברי הוועדה - משה בייסקי, ורדימוס זילר, זאב הירש, מרשל סרנת ודניאל פרידמן - סיפר לימים החבר, חשו אי נוחות אישית להטיל אחריות ומסקנות אישיות על האישה הצעירה, בשנות ה-30 לחייה באותה עת, והחליטו לעצור אצלה. רק אצלה.

4. מאור, שהייתה מקורבת מאוד לגד סומך, רואה החשבון של הבנק (הייתה יועצת פרטית במשרדו אחרי שפרשה מבנק ישראל ולפני שהתמתנה למישנה למנכ"ל בנק לאומי), פיתחה עם זמן סוג של חסינות מכל אירוע שלילי, לא רק בפרשת הוויסות. היא צלחה את פרשת פסגות וקרנות הנאמנות (שהייתה אז בשליטת לאומי), את הפרשה בלאומי שווייץ, את פרשת העלמות והחקירה האמריקאית (החזירה סכום כסף זניח), את הענקת האשראי בזמנו למשפחת דנקנר להשתתפות בגרעין השליטה לבנק הפועלים, את האשראי ללווים גדולים אחרים, בהם פישמן, וגם את המחיקה לערוץ 10 בהיקף 150 מיליון שקל בזמנו. בשיאה היא גם הרוויחה עלות שכר של 750 אלף שקל בחודש, פי 3 מתקרת השכר בסקטור הפיננסי כיום. אחרי שפרשה היא מונתה לדירקטורית בטבע (עזבה בינתיים) בשכר נדיב - בזמן העסקה המנופחת שדירדרה את טבע וסיכנה את יציבותה. בקיצור, מאור היא הסמל הכי גדול של בנקאות המקורבים, כפי שמכנים אותה היום, והמציאה אותה לפני שהמושג הזה היה קיים.

אלא שמאור כבר לא תתייצב מול להקת כבל ושות'. אם כבר כבל עוסק בחוכמה שבדיעבד, לפחות שתהיה הרבה יותר מדויקת ותכלול את כל הנפשות שפעלו באותה עת.

5. היו בטוחים בדבר אחד: ועדת כבל לא תעסוק באשראי לכלי תקשורת, לא במחיקה העוצמה לערוץ עשר ולא באשראי לעוד כלי תקשורת נוספים והחובות המסופקים והמחוקים שלהם. היא גם לא תעסוק באשראים שהוענקו בעבר למפלגות, במיוחד למפלגת העבודה. כל מה שמפריע לחברי הכנסת לצבור דקות מסך לקראת הבחירות - זה לא עניינו של הציבור. חבל שכך.

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם