גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב על מסכי הבורסה - רעידת אדמה נוספת במדדים

שנתיים אחרי שהבורסה הוסיפה מבחן זיקה לישראל לכניסה למדדים, מגיע שינוי חשוב להגבלת מניות זרות ● מדריך השקעה במניות

אנדריאס פיביג, מנכ"ל  IFF / צילום: איל יצהר
אנדריאס פיביג, מנכ"ל IFF / צילום: איל יצהר

בחודשים הקרובים צפויים מספר שינויים משמעותיים במדדי המניות המרכזיים של הבורסה בתל אביב - IFF האמריקאית ואנרג'יאן היוונית צפויות להיכנס למדדים ואילו מניות סודהסטרים ומזור רובוטיקה ייגרעו מהם בעקבות רכישתן על ידי פפסיקו ומדטרוניק, בהתאמה.

כניסתן הצפויה של המניות הזרות הללו למדדים גרמה לראשי הבורסה לקבל החלטה מהותית בנוגע להגבלת משקלן של מניות זרות. בתחילת השבוע (יום ב') פורסם המתווה הסופי של השינוי במדדים וכעת הגיעה העת לבחון את ההשלכות הרוחביות של מהלך זה.

הבורסה יוצרת מציאות חדשה במדדים

למה מגבילים את משקל הזרות?

המדדים המרכזיים בישראל הם מדדי שווי שוק, כך שעל פניו כל מניה שנסחרת בתל אביב ומקיימת את תנאי הסף הנדרשים, אמורה להיות חלק מהמדדים ולקבל בהם ביטוי על פי שוויה, בדומה למניות האחרות במדד. יחד עם זאת, יש רצון מובהק הן אצל קברניטי הבורסה והן בקרב פעילי שוק ההון לייצר זהות ישראלית למדדי המניות המקומיים.

צורך זה הוגדר כבר לפני כשנתיים בעקבות אותו גל של חברות זרות, בעיקר בתחום הביומד, שנרשם למסחר בבורסה וזאת על מנת לקבל גישה לעשרות מיליארדי השקלים המושקעים בתעודות הסל, אשר עוקבות אחרי המדדים הראשיים. כתגובה לתהליך זה, לפי שיקול דעת של ועדת המדדים של הבורסה נקבע שמניות של חברות ללא זיקה לישראל, לא תוכלנה להיכנס למדדי המניות המרכזיים של הבורסה.

אולם דרישת הזיקה המקומית אינה מונעת מחברות זרות בעלות זיקה כלשהי לישראל כדוגמת נורסטאר, קנון, לייבפרסון ואחרות להיות חלק מהמדדים. כעת מצטרפות לרשימה זו שתי החברות החדשות שנרשמו לאחרונה למסחר בבורסה ואשר מקיימות את דרישת הזיקה המקומית:

IFF - חברה אמריקאית הנסחרת בבורסת ניו-יורק, שרכשה את פרוטרום הישראלית, כאשר לאחר השלמת המיזוג אחראית פעילות פרוטרום על כ-30% מהכנסותיה של החברה הממוזגת.

אנרג'יאן - חברה יוונית שהתאגדה בבריטניה ונסחרת בבורסה בלונדון, אשר מחזיקה ומפתחת שני מאגרי גז בשטחי המים הטריטוריאליים של ישראל - כריש ותנין - שיהוו לאחר פיתוחם את מקור ההכנסות העיקרי של החברה. בנוסף, רבים מבעלי המניות של אנרג'יאן כיום הם גופים מוסדיים ישראלים.

מאחר ולשתי החברות הללו, שעומדות להתווסף בקרוב למדדי הבורסה, יש שווי שוק משמעותי, אשר צפוי להכניס אותן בקרוב למועדון 35 המניות הבכירות בבורסה, הוחלט בבורסה על צעד נוסף שיגביל את משקלן במדדים של מניות זרות בעלות זיקה ישראלית, כלומר, אלה שזכאיות להיכלל במדדים.

הזרות יוצרות בעיית מס

החשיבות להגביל מניות שהתאגדו מחוץ לישראל, אף על פי היותן בעלות זיקה כלשהי לישראל, נובעת הן מהרצון לשמור על צביון ישראלי אמיתי במדדים המקומיים והן על מנת להקטין את החשיפה של המשקיעים במדדי המניות בארץ למיסוי בינלאומי, הנובעת מהתאגדות החברות במדינות שונות בעולם וחבות המס שלהן למדינת המקור.

בסופו של דבר, חברות קיימות על מנת להפיק רווחים ולחלק אותו לבעלי המניות, לרוב באמצעות דיבידנד. פעולה זו יוצרת אירוע מס במקרה שמדובר בחברה זרה המחלקת דיבידנדים לגורם בארץ - לא משנה אם מדובר במשקיע פרטי או במנהל מוצר מדד כמו תעודת סל או קרן סל. על כן, ככל שיש יותר חברות זרות שנסחרות בבורסה שלנו וכפועל יוצא, משקלן במדדים גבוה יותר, גדל גם נטל המס על המשקיע הישראלי.

בנוסף, מאחר והמניות הזרות הנכללות במדדים הן לרוב מניות ברישום כפול, הדבר יוצר מורכבות בנוגע ליכולת לאמוד את שיעור החזקות הציבור המדויק בהן, לאור שוני בדרישות הדיווח של בעלי עניין והחזקות של גופים מוסדיים בין מה שנדרש על פי כללי הרגולציה בישראל לבין מה שנהוג בחו"ל.

אז מה הולך לקרות בקרוב במדדים?

בשלב ראשון, IFF, המניה הגדולה ביותר בבורסה אחרי טבע, צפויה להיכנס במסלול המהיר למדדי ת"א 35 ות"א 125 בתחילת דצמבר. חודש לאחר מכן צפויה מניית אנרג'יאן להתווסף למדדים הראשיים של הבורסה.

במקביל להצטרפותן של שתי החברות למדדים, ייושמו בהם הכללים החדשים לחישוב המשקלות של מניות זרות, אשר קובעים כי מספר המניות במדד בורסה מסוים שהתאגדו באותה מדינה, יוגבל ל-4 ומשקלן המצרפי במדד לא יעלה על 8%.

נכון להיום, הכללים החדשים ישפיעו רק על מניות אמריקאיות שנסחרות בבורסה בת"א. אחת ההשלכות של הכללים הללו היא יצירת מגבלת משקל של 3% למניית IFF במדד ת"א 35 בזמן שמניות לאומי ופועלים, אשר שווי השוק של כל אחת מהן נמוך בכ-20 מיליארד שקל ביחס ל-IFF, נהנות מתקרת משקל של 7% במדד.

הסיבה לפער זה נובעת מהיותה של IFF אמריקאית, כך שמשקלה המירבי מוגבל בהתאם לכללים החדשים, בעוד מניות מקומיות כמו הבנקים לא סובלות מכך.

חשוב לציין שהן אנרג'יאן והן פריגו, אשר כל אחת מהן התאגדה בחו"ל ונחשבת למניה בעלת זיקה לישראל, לא ייפגעו מהכללים החדשים, בשל העובדה כי אין עוד חברות שהתאגדו במדינות שלהן אשר נכללות במדדי הבורסה.

לעומת זאת, מניות אמריקאיות אחרות במדד ת"א 35 כמו אורמת, אופקו ולייבפרסון כן צפויות להיפגע כתוצאה מהכללים החדשים, שכן הן תיאלצנה להסתפק במשקל מצרפי של 5% במדד, אשר יתחלק ביניהן על בסיס שווי שוק צף. לולא ההחלטה על מגבלת המשקל לחברות זרות, משקלן במדד היה גבוה יותר.

בשורה התחתונה, הצעד הנוכחי שננקט על ידי הבורסה לניירות ערך הוא נכון ומבורך, משום שהוא משלים את ההחלטה ליצור הבחנה בין מניות זרות למניות מקומיות, ולא פחות חשוב מכך, צעד זה מחזק את הצביון הישראלי של המדדים המקומיים ואת אמון המשקיעים בהם. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה