גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק הפורנו: כן, לצנזר!

במקרה זה נדרשת הכרעה מוסרית בין צנזורה לבין הנצחת ניצול קורבנות תעשיית הפורנו

חבר הכנסת מיקי זוהר / צילום: דוברות הכנסת
חבר הכנסת מיקי זוהר / צילום: דוברות הכנסת

בשבועות האחרונים התפתח דיון, ולא בפעם הראשונה, סביב הצעת החוק לצנזר תכנים פורנוגרפיים ברשת - הרוחות סערו, המתרסים נבנו והנשקים נשלפו. אלא שמקומן של הקורבנות העיקריות מתעשיית הפורנו - כמה לא מפתיע - נפקד לגמרי מהוויכוח.

הגרסה האחרונה של הצעת החוק - למעשה תיקון לחוק התקשורת - שהגישו ביום שישי חברי הכנסת שולי מועלם מהבית היהודי ומיקי זוהר מהליכוד, מבקשת לחייב את ספקיות האינטרנט להציע ללקוחותיה חסימה של תכנים פורנוגרפיים. לטובת מימוש טכנולוגי של ההצעה הוקצה סכום של 60 מיליון שקל מתקציב המדינה. בגרסה מוקדמת יותר, ביקשו הח"כים לשלול לחלוטין את אפשרות הגישה לפורנו מכלל הציבור, דבר שהביא עליהם עליהום ציבורי לא קטן וגרם לחברי הכנסת איתן כבל מהמחנה ציוני, מירב בן-ארי מכולנו ועליזה לביא מיש עתיד להסיר את תמיכתם מההצעה.

בעוד שמדובר בדיון חשוב מאוד, הוא נפל לתוך קטגוריות מבולבלות ומבלבלות של חופש, התערבות יתר של המדינה, צנזורה ברשת, שלום הילד, תועלתנות ועלויות כלכליות. הליברלים טוענים ל'פגיעה בחופש'; המצדדים בחוק מבקשים ל'שמור על נפשם' של הצעירים; וברקע אנשי טכנולוגיה שטוענים ובצדק שמדובר בבזבוז כספי ציבור שלא יביא תוצאות בשטח. כולם צודקים.

אני מבקש להרחיב את הדיון על ידי הפניית זרקור לפינה האפלה ביותר של סוגיה זו. בתוך כל הוויכוח נעלם קולם החלש, הבלתי-נשמע של פועלות ופועלי תעשיית הפורנו שנמצאים מהעבר השני של המסך. זו שחיה מחוץ לעולם הפנטזיה של הצרכן. זו שהגיעה לקצה ומוכרת את גופה לעבדות 'מרצון' כדי לסגור את האוברדרפט, לממן את הלימודים או סתם כדי לשרוד. לעתים היא מוצאת את עצמה מככבת על המסך הקטנטן רק כי נקלעה למקום הלא נכון, בזמן הלא נכון עם הטורף התורן.

שולי מועלם / צילום: תמר מצפי

ההימנעות מדיון על הקורבנות אינה מקרית

"הפנטזיה הפורנוגרפית הופכת את מושא התשוקה למוצר צריכה, ומחליפה את האהבה בחוקי השוק הקפיטליסטי. זה השחרור הסופי של העולם האנושי מאשליות. כשמין הופך מצורך למצרך, המקדש החשוב ביותר של האידיאלים האנושיים הופך לשוק, וערך יורד לדרגת מחיר", כתב הפילוסוף סר רוג'ר סקרוטון בשנות ה-90.

תפקידה של הפורנוגרפיה היא יצירת והענקת דימוי ממשי לתחום הפנטזיה. תפקידה של הפנטזיה הפורנוגרפית הוא לשווק סיפוק מהיר בדמות אנושית, תוך העלמת העוול שכרוך בקיומה של תעשייה שבמרכזה נשים שמוכרות את גופן ואת נשמתן בעבור סיפוק רגעי של מיליונים מהצד השני של המסך. הפורנוגרפיה הופכת את מושא הפנטזיה מעצם מהותה ללא אנושית, ל'חפץ' חד-פעמי שניתן להעלים בסוף השימוש. כך, הם לא צריכים להסתכל על הריק שניבט לעתים מעיניהם של קורבנותיהם.

ההימנעות מדיון על הקורבנות - 'השחקניות', איזו מלה מכובסת - של תעשיית הפורנו אינה מקרית. הזרות, מנגנוני הניתוק הרגשי ובעיקר המרחק הפיזי מכוכבנית הפורנו התורנית, יכולים להביא את האנשים הכי מוסריים להתנהג כמו מפקדי מחנות ריכוז במלחמת העולם השנייה. "הבהמי הופך לאנושי והאנושי לבהמי", כתב קרל מרקס לפני כמאתיים שנה.

רחוק מהעין, רחוק מהלב

בתוך כל אדם קיים מערך נפשי שלם, שתפקידו למנוע מאיתנו ליצור זיקה בין זוועות שאנחנו גורמים להן בעקיפין או במישרין, לבין האחריות שלנו עליהן. ישנם מספר מנגנונים נפשיים כאלה כאשר המרכזיים שבהם הם מנגנוני הדחקה והכחשה, שמאפשרים לאדם למסך אלמנטים מחיי היומיום, שהכרה בהם יכולה למוטט את הנפש; ומנגנון הניכור, שבהקשר הנוכחי, מאפשר לאדם לנתק בין מעשיו לבין השפעתן על מצבו של אדם אחר, שנמצא במרחק של מאות או אלפי קילומטרים ממנו ומנוצל כתוצאה ישירה מהביקוש שהוא ואחרים יוצרים בשוק.

בהשאלה, עד שהציבור במערב לא קרא או ראה תמונות של ילדים ב'מפעלי יזע' - עבדות מודרנית בחסות הקפיטליזם החזירי - של חברות כגון נייק ואחרות, הוא לא הבין את הסבל שמגולם בכל צעד שהוא עושה בנעליו הממותגות. מכאן, ועד לחקיקה והתקוממות נגד תאגידים אלה הדרך הייתה קצרה יותר.

כשנכנסים לעומק הוויכוח הנוכחי ברשתות ובאמצעי התקשורת הממוסדים, די מדהים להיווכח איך כל כך הרבה אנשים נאורים כביכול מגנים על 'הזכות לחופש צפייה בפורנו' כאילו מדובר במלחמת עצמאות נגד דיקטטורה אימתנית או עמידה נגד הפשיזם. באותו הזמן הם שוכחים ומשכיחים את האמת היחידה החשובה בוויכוח הזה: תעשיית הפורנו היא מפעל יזע בינלאומי, שפועליו מוכרים את גופם כסחורה כדי לספק ביקוש שנוצר על ידי מיליוני אנשים שנהנים מכך שהניצול מתקיים רחוק מהעין ורחוק מהלב.

וזו האמת הנוראה מכל: ההיגיון הקר היחיד שמאפשר את קיומה של תעשיית הפורנו הנצלנית הוא כלכלי. המנוע שלה הוא האדישות של האנושות וההסכמה בשתיקה לקיומה. הדלק שלה הם הצופים שאפילו לא נדרשים להכניס יד לכיס, אלא רק להקליק והפרסומות שמזרימות את כסף לתעשייה הזו כבר מגיעות מעצמן.

מירב בן ארי / צילום: שלומי יוסף

מפעל יזע בינלאומי רחב היקף

למרות כל זאת, מתנגדים רבים לחסימת האתרים טוענים שמדובר בעניין עקרוני שנוגע להתערבות המדינה בחייו של האזרח הפרטי. במלים אחרות, היום אתרי פורנו, מחר אתרי זכויות אדם, מחרתיים יצירת אמנות או הצגה בתאטרון ובשבוע הבא ארגונים שלא באים טוב בעין לשלטון. יש מידה לא קטנה של צדק בחשש הזה. יחד עם זאת, לחברה יש חובה לסמן קווים אדומים ולדאוג לחלשים קודם כל.

בסופו של דבר זה - כמה פוליטי - שיח על גבולות. אם צפייה בפורנו היא זכותו האזרחית של אדם בחברה דמוקרטית, שכן הוא ריבון ויכול להחליט החלטות מושכלות בתוך ביתו, מאיפה הטאבו על חסימה וצנזור של סרטוני אונס וניצול מיני שעולים לרשת? לפי אותו היגיון, גם במקרים אלה יחליט האדם בינו לבין עצמו אם לצפות או לא, לשתף מכרים בקבוצות ווטסאפ וכך הלאה.

אני מודה שהפתרון כאן לא פשוט ודעתי מאוד לא נוחה מכך שנבחרי הציבור מחוקקים ומקדמים חוקים אנטי-דמוקרטיים או כאלה שלכל הפחות מאתגרים את הדמוקרטיה על ידי הצעות חוק אוויליות. אלא שהדיון בעומק שלו לא יכול להישאר חד-ממדי כלכלי או בי-פולארי - חופש או צנזורה. הוא חייב להיות מקיף יותר ומורכב יותר וציריו צריכים להיות רחבים יותר: בין חמלה אנושית לבין אדישות לעוול, בין אמפתיה לבין ניכור ועבדות מודרנית, בין חינוך לבין בורות, בין עושר לעוני וכו.

לעתים צריך להכריע בין שני ערכים שמתנגשים האחד בשני. במקרה הזה נדרשת הכרעה בסוגיה מוסרית ממשית כאשר על כף אחת של המאזניים מונחת הצנזורה ועל הכף השנייה מונחת הנצחת החיפצון וניצול קורבנות תעשיית הפורנו.

אף שהצנזורה היא על פי רוב אויבת מושבעת של רוח הדמוקרטיה, ישנם מקרים ספציפיים כמו במקרה הזה, כאשר היא יכולה לתפקד כמגינת החלשים. בכך, הצנזורה תבטא את מהותו של המשטר הדמוקרטי, שתפקידו לא רק להגן על החלשים מפני עריצות הרוב והשלטון, אלא גם מפני לחצים חברתיים, כלכליים ופוליטיים או אפילו סתם מפני 'נאורות מדומה' שדורשת חופש בלתי-מוגבל - יהא המחיר אשר יהא.

בדבר אחד אני בטוח, מול עוול אנושי של אדם אחד כלפי אחר, גם אם הוא בלתי-נראה ונמצא במרחק של אלפי קילומטרים, צריך לעצור ולומר: די! No pasarán.

איתן כבל / צלם: תמר מצפי

עוד כתבות

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מגמה מעורבת באסיה; קבוצת עליבאבא מזנקת ב-6.8%

הניקיי ננעל בירידות של 0.4%, מדדי שנזן ושנחאי עולים שניהם ב-0.3%, ומדד האנג סנג מטפס ב-0.6% ● החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים ללא שינוי ממשי נפט מסוג ברנט נסחר כעת בעליות