גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף עונת הדוחות: ההאטה הכלכלית לא הולכת לשום מקום

יותר מ-80% מהחברות ב-S&P 500 כבר פרסמו דוחות לרבעון האחרון של 2018, שמצביעים על המשך גידול ברווחים ובהכנסות ● עם זאת, הביצועים אמנם המשיכו להכות את התחזיות, אבל בפערים קטנים בהרבה מהממוצע ההיסטורי ● האנליסטים צופים שהאטת הצמיחת במכירות תימשך גם במחצית הראשונה השנה, ושהגידול ברווח צפוי להיות שלילי ברבעון הראשון - כלומר, קיים סיכון שנראה "מיתון" ברווחי החברות במהלך הרבעונים הקרובים

דוחות שנתיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דוחות שנתיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

עונת הדוחות הנוכחית עומדת להסתיים, ולאחר שכ-80% מהחברות במדד S&P 500  דיווחו על רווחיהן לרבעון האחרון של שנת 2018 (431 חברות מתוך 500, נכון ל-21 בפברואר 2019), מתקבלת תמונה שמחזקת את הקלישאה "הכול יחסי".

באופן אבסולוטי, רווחי הפירמות ומכירותיהן עדיין גדלים בקצב בריא (10.8% ו-6.3%, בהתאמה) בהובלת ענפי האנרגיה, התעשייה, הצריכה הבת-קיימא והתקשורת (סקטורים מחזוריים מובהקים). לעומת זאת, שני סקטורים שבהם נרשמה האטה משמעותית בעונת הדוחות האחרונה היו הטכנולוגיה והפיננסים. ללא ספק, מדובר בהאטה לעומת עונות קודמות. למשל, בעונת הדוחות הקודמת, הרווחים עלו ב-24%, והמכירות ב-8.1%.

ביצועי המגזר העסקי בעונת הדוחות הנוכחית אמנם המשיכו להכות את התחזיות, אבל הפערים היו קטנים בהרבה בהשוואה לממוצע ההיסטורי. חשוב להבין, שצפי האנליסטים כמעט תמיד נמוך בהשוואה לרווח למניה בפועל. בעונת דוחות ממוצעת, הרווח למניה תמיד גבוה בכ-6%-7% ביחס להערכות המוקדמות.

עם זאת, הפער בין תחזיות האנליסטים, השמרניות בדרך כלל, לבין הביצועים בפועל עומד הפעם על כ-3% בלבד, כך שבמובן הזה עונת הדוחות הנוכחית בהחלט מאכזבת. יתרה מכך, ההאטה במכירות צפויה להימשך גם במחצית הראשונה של השנה, ואילו הגידול השנתי ברווח צפוי, לפי האנליסטים, להיות שלילי ברבעון הראשון של 2019, ולהישאר ברמות נמוכות במהלך הרבעונים הבאים. כלומר, קיים סיכון שנראה "מיתון" ברווחי החברות במהלך הרבעונים הקרובים.

החדשות הטובות נובעות מהעובדה שמדובר בשוק משוכלל, ולכן נראה כי ההאטה הצפויה ברווחים כבר מתומחרת במידה רבה ברמות המכפילים הנוכחיות בשווקים.

הקשר בין הרווח למניה לבין הצמיחה

פועל יוצא של המתרחש בזירה העולמית

למעשה, איננו צריכים להיות מופתעים מהמגמות הנוכחיות של הרווחים והמכירות בארה"ב. רווחי החברות הן פועל יוצא של המתרחש בזירה הכלכלית העולמית, וזו בלשון המעטה לא הייתה משעממת בשנה האחרונה.

כולנו זוכרים לטובה את הנתונים הטובים של שנת 2017, שנתמכו מהפעילות הכלכלית החזקה בעולם, ולא פחות מהשפעותיה של רפורמת המסים של טראמפ. כעת, במבט ל-2019, השפעותיה המיידיות של הרפורמה הולכות ומתפוגגות, ועד סוף השנה הן ייעלמו לחלוטין מההשוואה השנתית.

על האפקט הזה צריך להוסיף את המדיניות המוניטרית המצמצמת, שכבר מורגשת במישורים רבים בכלכלה האמריקאית, דרך הידוק תנאי האשראי. לדוגמה, מסקר קציני האשראי של הפד, שפורסם במהלך חודש ינואר, עולה כי עליית הריבית - והשתטחות העקום שמגיעה איתה - יוצרת שינוי בכל הנוגע לנכונות של הבנקים להוציא אשראי אל המשק. מהסקר עולה, כי הבנקים החלו לצמצם את תנאי האשראי למגזר העסקי ולמשקי הבית.

נוסף על כך, מאותו סקר עולה גם, כי ישנה ירידה משמעותית ברצון של משקי הבית ושל המגזר העסקי ליטול אשראי. נתונים אלה אינם מפתיעים, שכן הם תוצאה ישירה של תהליך העלאות הריבית, והוכחה להשפעתה המצננת את הפעילות הכלכלית.

כאשר כשני שלישים מההכנסות במדד S&P 500 מגיעות מתוך ארה"ב, העלאות הריבית צפויות להשפיע על שורת הרווח ועל המכירות במבט לחודשים הקרובים, ובפרט אנו מצפים לראות השפעה בסקטורים מחזוריים (כגון תעשייה, פיננסים וצריכה בת-קיימא), שמושפעים באופן ישיר משינויים בטעמי הצרכן.

סוגיה מרכזית נוספת היא סין, שכמחצית מהביקוש העולמי לסחורות תעשייתיות מגיע ממנה, ומשפיע ישירות על ההכנסות של חברות גלובליות. בעונת הדוחות הנוכחית, חברות עם חשיפה גבוהה לסין הציגו שיעורי צמיחה טובים פחות לעומת חברות עם חשיפה נמוכה אליה.

החשש הראשון הוא השפעותיה של מלחמת הסחר, שבאות לידי ביטוי במגבלות, במכסים וייתכן שגם בחרם צרכני סיני על מוצרים אמריקאיים. חשש נוסף נובע מהשפעות ההאטה העמוקה והמכוונת בסין עצמה. לדוגמה, עוד לפני שהעונה החלה, חברת אפל פרסמה אזהרת רווח - לראשונה מאז השקת האייפון - בשל הכנסות נמוכות מהצפי במכירת אייפונים, בעיקר בסין.

אחת הגישות לחישוב התוצר היא סכימת כל ההכנסות של השחקנים במשק - כל הרווחים מעבודה, רווחי הון, הכנסות שונות ורווחים של המגזר העסקי. ואכן, מבט על הקשר בין הגידול ברווח למניה לבין הגידול בתוצר הנומינלי מראה קשר חזק לאורך זמן.

השפעת רפורמת המסים מתפוגגת

הצמיחה הנומינלית בארה"ב עמדה בשנת 2018 על מעט יותר מ-5%, שעל פי הקשר ההיסטורי אמורים היו להיות מתורגמים לגידול של כ-11% בממוצע ברווח למניה. עם זאת, בפועל הגידול הממוצע של הרווח למניה עמד בשנת 2018 על 20%. המשמעות היא, שרפורמת המסים תרמה כמעט מחצית מהגידול שלו היינו עדים ברווח למניה.

במבט לשנת 2019 אנו מצפים, כאמור, להתפוגגות השפעות רפורמת המסים על הרווחים. ביחד עם הציפייה שלנו להאטה בקצב הצמיחה לכיוון 3.5%-4% (נומינלית), מדובר על צפי לגידול של כ-5% ברווח למניה במהלך השנה הקרובה, נמוך משמעותית בהשוואה לשנים קודמות.

אחרי הירידות החדות בשווקים, ובמניות הטכנולוגיה בפרט, במהלך הרבעון האחרון של 2018, נראה היה שהמשקיעים יבחנו בזכוכית מגדלת את הדוחות הכספיים שהחלו להתפרסם במהלך ינואר השנה. ענף השבבים (מוליכים למחצה) היה הסקטור שהחל את מהלך הירידות החדות, גם על רקע המתיחות הגואה בין ארה"ב לסין, וגם על רקע החולשה בשוק הסמארטפונים, כפי שבא לידי ביטוי גם בהפחתת התחזית הראשונה בהיסטוריה של חברת אפל. המשקיעים החלו להיערך לשינוי בסביבה העסקית, ולמיתון עולמי, ומדדי המניות שיקפו תמונה עגומה, ורשמו ירידה חדה ומתמשכת.

הדוחות הכספיים אמנם הראו סימני חולשה, אך ברוב המקרים היו רחוקים מלהסביר את עוצמת הירידות החדות. במרבית החברות, הרבעון הרביעי של 2018 היה בעיקר סיום חלש יחסית לשנה מצוינת. נוסף על כך, בלא מעט משיחות הוועידה של חברות הטכנולוגיה המובילות נשמעו הערכות לגבי חולשה זמנית ברבעון הראשון, שייתכן שתתארך למחצית הראשונה של השנה, אך זו תלווה בהתאוששות ובמחצית שנייה של 2019 טובה בהרבה.

הערכות אלו - במקביל לירידה במפלס המתיחות בין ארה"ב לסין - הובילו את המשקיעים להערכה שהכלכלה לא עברה למיתון, אלא מצויה בחולשה זמנית. להערכה זו השפעה גדולה מאוד על המודלים לתמחור של החברות, ועל הנכונות של משקיעים לרכוש מניות במכפילי רווח המשקפים צמיחה ולא האטה. הסקטור הטכנולוגי בדרך כלל משקף ציפיות של צמיחה, ולכן החזרה למנגינה של צמיחה, גם אם תתעכב ברבעון או שניים, השפיעה באופן חד ומהיר על מניות התחום.

על הרקע הזה רשמו מרבית חברות הטכנולוגיה עליות שערים חדות במהלך תקופת פרסום הדוחות, במיוחד ככל שהחשיפה שלהם למלאי נמוכה יותר. חלק מהחברות הטכנולוגיות שמניותיהן תפקדו טוב פחות במהלך התקופה, היו כאלו שהודיעו על תקופה של "עיכול מלאים". מלאי בתחום הטכנולוגיה הוא סעיף בעייתי, שכן הוא יכול להפוך במהרה לרלוונטי פחות, וערכו עלול להישחק במהרה.

התיקון החד בשווקים במהלך החודשיים הראשונים של שנת 2019 מבוסס על ההערכות להאטה קצרה במיוחד, שתימשך רבעון עד שניים. אם יתקבלו אינדיקציות שהערכה זו אופטימית מדי, יגיבו שוקי ההון, כמו תמיד, במהירות, ולפחות בתחום הטכנולוגי - גם בחדות. 

הכותבים הם כלכלן ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק