גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני מרגישה שהרבה חולים שנפטרים נשארים איתי"

הפורטפוליו של ד"ר טליה גולן, בת 45, מנהלת מחלקת הלבלב במרכז הסרטן בשיבא ● "כבר למעלה מעשור כמעט שאין התקדמות בהישרדות חולים בסרטן הלבלב ובפיתוח תרופות עבורם"

ד”ר טליה גולן / צילום: שלומי יוסף
ד”ר טליה גולן / צילום: שלומי יוסף

אני: יש לי סף ריגוש גבוה, ביצועיסטית, עניינית ומאוד מאוזנת, בזכות הבית שבו גדלתי והבית שבניתי עם בעלי. מודעת ומחוברת לעצמי ולמצבים של אחרים.

שורשים 1: כמו רוב יהדות דרום אפריקה, גם המשפחה שלי היגרה לשם מליטא. הם הגיעו לשם לפני מלחמת העולם השנייה והתיישבו בפרטוריה - מעוז האפרטהייד, שהיה רווי באנטישמיות. סבא וסבתא מהצד של אבא הגיעו לשם בנפרד, התחתנו והיו מהגרים שהתפרנסו מכל עבודה שמצאו. אבא למד רפואה והפך לרופא ילדים ידוע ומכובד שעבד בבית החולים, היה באקדמיה, והחדיר בי ערכים של נאמנות למקצוע וקשר מעצים עם חולים. הידיים הגדולות ומלאות הרגש שלו מלוות אותי כשאני מטפלת בחולים שלי.

שורשים 2: סבא מצד אמא היה איש עסקים ידוע ועשיר מאוד ואמא היא בת יחידה, שהחליטה ללמוד רפואה בתקופה שבה בקושי היו בנות במקצוע. ההורים הכירו במסגרת הפעילויות בקהילה היהודית, התחילו לצאת, וכשאבא נסע לשנה של תרומה לקהילה בשיבא, אמא עברה בישראל בדרך מטיול באירופה עם אמא שלה, ואבא הציע לה נישואין. הם חזרו לפרטוריה, אמא סיימה את הלימודים, ילדה את ארבעתנו, וחזרה להתמחות ברנטגן.

ילדות: גדלתי בבית גדול, עם עזרה צמודה. בת הזקונים במשפחה דתית וציונית מאוד. גדלנו על נתינה. בתקופה ההיא הפשע עדיין לא השתלט על הרחובות בדרום אפריקה, אז היינו המון בחוץ עם חברים. עשיתי את כל סוגי הספורט, טניס, ריצות, הייתי בכל הנבחרות. ההורים כל הזמן דיברו על עלייה לישראל, משאת נפשם, וכשאחי הבכור סיים את הבגרויות וטס להתגייס ליחידה מובחרת, אמא לא הייתה מסוגלת להשאיר אותו לבד, והם החליטו לעלות.

מבחינה רוחנית, זאת הייתה עליית מדרגה, אבל חומרית, ירדנו דרסטית ברמת החיים במרכז הקליטה ברעננה, מה שהיה טראומטי להורים. אמא ניהלה את הרנטגן ב"מאיר" ואבא איבד את המעמד שהיה לו והפך לרופא ילדים במכבי וטיפת חלב. הקליטה שלי הייתה טובה. המשכתי לרקוד בלט קלאסי, השתלבתי בפעילות ספורטיבית ואפילו שיחקתי פעמיים במסגרת המכבייה ב"נטבול". התלבטתי אם להיות רקדנית, פסיכולוגית או רופאה.

פנאי: לא אוהבת חדרי כושר ומעדיפה ריצה ויוגה שאני מתרגלת בעצמי. בכל רגע פנוי אני עם בעלי והילדים, שהם חיי.

תפיסת עתיד: לשפר את השירות למטופלי לבלב בשיבא, להתעמק במחקר ולהמשיך לשאוף למצוינות.

המלחמה בסרטן

אונקולוגיה: אחרי שירות צבאי כמ"כית, החלטתי להירשם לרפואה והתקבלתי ללימודים בתל אביב. מצד אחד נהניתי מהמחקר, אבל מצד שני נהניתי גם מהמגע הקרוב עם החולים - לקחת דם, בדיקה גופנית - אז חיפשתי כיוון. לא היו לי אשליות בקשר למקצוע בכל מה שנוגע לעומס ולמחיר שהוא גובה, כי גדלתי לתוכו. חשבתי על גינקולוגיה או רפואת משפחה, אבל בסופו של דבר בחרתי באונקולוגיה, כדי להיות חלק מבית החולים, וכי זה מתאים לאנרגיה שלי לסייע לחולים באופן אישי. בגלל שגדלתי על המשמעות של חולי ובריאות, לא נרתעתי מהתמודדות עם מוות.

מערכת העיכול והלבלב: כל גידול מוציא מהחולה משהו אחר וחולי הלבלב נוגעים לי בלב. זו אוכלוסיה מעורבת של נשים וגברים והתחום כולו עדיין לא נחקר מספיק, כך שיש עוד הרבה לעשות ולשנות. כבר למעלה מעשור כמעט שאין התקדמות בהישרדות חולים ופיתוח תרופות.

כשסיימתי את ההתמחות הייתי בין מקימי "מרכז פאזה ראשונה", שעוסק בפיתוח תרופות לאונקולוגיה ב"שיבא", ומבוסס על שיתופי פעולה עם חברות תרופות שבעזרתן אנחנו עושים ניסויים קליניים על החולים שלנו. במקביל, אני מנהלת את היחידה לגידולים במערכת העיכול ומעבדת המחקר. אנחנו מפתחים תרופות חדשות, פרוטוקולים חדשים, ואני נפגשת עם חולים על בסיס יומי.

בניגוד לעבר, הרפואה האונקולוגית מתחלקת היום לתתי התמחויות, ואני מתמקדת בקיבה, בכבד, לבלב, ומעי גס ודק. לאחרונה מצאנו שהתרופה הביולוגית, לינפרזה - שמיועדת לחולות סרטן השד והשחלה בעלות מוטציה בגן משותף להן ולחלק מחולי סרטן הלבלב - הצליחה לעצור באופן מובהק את התקדמות המחלה. זאת הפעם הראשונה שנמצא טיפול ביולוגי מותאם אישית לסרטן לבלב והוא יוגש בקרוב לאישור.

סל התרופות: שלוש פעמים הייתי בוועדת סל התרופות, אבל האחרונה הייתה הקשה ביותר. לקח לי כמה שבועות להפסיק לחשוב על מה שלא הצלחנו להכניס אליו.

התמודדות עם המוות: לא פשוט להתמודד עם מוות של מטופלים. אלי לבני ז"ל, אחיה של ציפי לבני, קרא לעצמו יו"ר ועדת הלבלבים, הוא דוגמה לחולה שהנפש שלו צמחה והתפתחה עם התקדמות המחלה. גם קרן נהרי ז"ל, שאני מטפלת בבעלה תמיר גילת, הייתה כזאת, עם יכולת נתינה מדהימה. אני מרגישה שהרבה חולים שנפטרים נשארים איתי, ולפעמים, כשאני נתקלת בבן או בת הזוג, אני מחפשת אותם. כדי להישאר מקצועית ולטפל בהם היטב, אני עושה את ההפרדה. זוכרת שאני לא בת משפחה אלא הרופאה.

הקרן לחקר הסרטן: הוקמה על ידי חוקרי סרטן יהודים מארה"ב ומעניקה מענקי מחקר לחוקרי סרטן מצטיינים בישראל. בעזרת כספי המלגה שקיבלתי מימנתי את עבודת המחקר שלנו בלינפרזה. תמיר גילת שעומד בראשה היה חלק מהמחקר.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין