גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מתנה ולא הנחה, אלא מינוף: מה עומד מאחורי רכישת המניות של נתניהו

כל זאטוט בשוק ההון יכול להבחין בכשל בסיקור עסקת המניות של נתניהו ● נתניהו רכש את המניות ב-Seadrift באופן עקיף ● אילו 600 אלף הדולרים של ראש הממשלה היו קונים 1.6% ממניות Seadrift כפי שנטען, הרי שההלוואה, בסכום הגדול פי 100 מערך השקעתו של נתניהו, הייתה מאפשרת לכאורה קניית 160% מהחברה - דבר שכמובן איננו אפשרי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר

1. כל זאטוט בשוק ההון מבין שבעסקה ממונפת, מעצם טבעה, יש סיכון גדול לצד סיכוי גדול, ואני לא מדבר על עסקה תאגידית גדולה דווקא. נניח שאזרח רוכש מניה מסוימת ב-100 אלף שקל ובתוך שנה המניה מכפילה את ערכה. אפשרות אחת היא שאותו אזרח רכש את המניות מהונו העצמי, כך שהרווח שלו (ברוטו, לפני מסים) הוא 100% על השקעתו. אפשרות אחרת היא שהוא מחליט לקחת אשראי מגובה הקנייה, כלומר, 75 אלף שקל (עם ביטחונות) והיתרה, 25 אלף שקל, מהונו העצמי. הרווח הוא אותו רווח, 100 אלף שקל, אבל התשואה גבוהה בהרבה בגלל הסיכון שנטל. הוא הרוויח 100 אלף שקל על השקעה של 25 אלף שקל, תשואה של פי 4, 300% (שוב, ברוטו, בלי מסים ועלויות המימון). זה, בקליפת אגוז, אחד הפקטורים המשמעותיים בעסקת המניות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרכש מניות של החברה הפרטית Seadrift ב-600 אלף דולר ומכר אותן ב-4.3 מיליון דולר אחרי כשלוש שנים.

2. הכשל בסיקור עסקת המניות של נתניהו הוא בשלושה מישורים. הראשון הוא כללי יותר - העסקאות בוצעו במרחב הפרטי ולא הציבורי. יש הבדל גדול מאוד בין חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה ויש לה מחיר מדי דקה ומחיר סגירה מדי יום, לבין חברה פרטית, שמניותיה לא נסחרות ואין להן מחיר או "שווי שוק" מדי יום ביומו.

הכשל השני בניתוח העסקה הוא בהבנה שנתניהו רכש את המניות ב-Seadrift באופן עקיף, באמצעות NMDM, חברה של האחים נתן ודניאל מיליקובסקי. לכן כל החישובים המתייחסים לשווי Seadrift על בסיס דוחותיה הכספיים, כפי שהופיע בחברה הרוכשת (גרפטק) וכפי שנקבע בעסקאות למכירת מיעוט בהתחלה, ובהמשך בעסקאות למכירת מלוא השליטה בה או לצורך הקצאת אופציות לעובדים ב-Seadrift - כל אלה חישובים שאינם רלוונטיים. ההתייחסות צריכה להיות לשווי NMDM, שבאמצעותה רכש נתניהו את המניות, ושם החישוב מורכב יותר מאחר שזו חברה פרטית ואין עליה הרבה פרטים.

הכשל השלישי הוא כשל המינוף. NMDM רכשה את Seadrift באמצעות הלוואה (מינוף) של 60 מיליון דולר, ולכן נתניהו היה שותף זוטר מאוד בחברה שהתבססה על הון עצמי שגובהו איננו ידוע ועל הלוואה גדולה שנועדה לרכוש עסק יצרני. למה הדבר דומה? ליחסים שבין אי.די.בי, למשל, לסלקום, או ליחסים בין קבוצת יורוקום (בשרשור) לבזק. יש חברת החזקות מעל החברה התפעולית, ונתניהו לא רכש את המניות ישירות בחברה התפעולית, אלא בחברה שמעליה, שמבנה ההון שלה שונה לחלוטין, ולכן גם השווי שלה שונה. 

3. הפרסומים על עסקת המניות של נתניהו והקביעה שהוא רכש את המניות בהנחה של 95% הקפיצו את רו"ח אהוד ציגלמן. הנה מה שהוא כתב: "בשבועות האחרונים היו רבים שעסקו ברווחיו של ראש הממשלה מהשקעה במניות חברה אמריקאית בשם Seadrift. זו חברה שהייתה היחידה בעולם עם יכולת יצור של תזקיק נפט מיוחד הנקרא Needle Cock. תוצר ייחודי זה הנו חומר גלם בייצור אלקטרודות מבוססות גרפיט, והוא נחשב בעל תכונות עדיפות, אל מול חומר דומה המיוצר מפחם.

"בשונה מהמסקנה שאליה הגיעו חלק מהעיתונים, כאילו לראש הממשלה נמכרו מניות בהנחה עצומה של 95%, הרי שבהתבסס על אותו מידע פומבי בנוגע להשקעה, כפי שבאה לביטוי במסמכי ועדת ההיתרים, מתקבלת מסקנה שונה בתכלית. הטענה בדבר הנחה עצומה היא שגויה. המידע הזמין לציבור כולל פרסום על הלוואה בסך 60 מיליון דולר ששימשה את בן-דודו למינוף ההשקעה. זו הלוואה שנלקחה ככל הנראה על-ידי חברת ההחזקות NMDM, שהייתה תאגיד שבאמצעותו הם רכשו את מניות Seadrift. החזרת ההלוואה התאפשרה באמצעות קבלת דיבידנדים מהחברה שבה השקיעו.

"למה הדיווחים שנתניהו רכש את המניות בהנחה של 95% שגויים? ההסבר פשוט: אילו 600 אלף הדולרים של ראש הממשלה היו קונים 1.6% ממניות Seadrift כפי שנטען, הרי שההלוואה, בסכום הגדול פי 100 מערך השקעתו של נתניהו, הייתה מאפשרת לכאורה קניית 160% מהחברה - דבר שכמובן איננו אפשרי ואיננו הגיוני.

"ברכישה ממונפת, משקיע מביא רק חלק קטן מההשקעה מכיסו הפרטי, ובמקביל לווה סכומי עתק המושקעים יחדיו בנכס. אם מחיר הנכס עולה, מוחזרת ההלוואה למלווה, כך שלמשקיע נותרת תשואה גבוהה ביותר על השקעתו הראשונית.

"על בסיס הפרסומים, ניתן להבין שבן-דודו של ראש הממשלה נתן מיליקובסקי, יחד עם אחיו דניאל, הקים תאגיד לשם רכישה ממונפת של מניות נוספות על שלו בחברת Seadrift. ברכישה זו הם נזקקו לכל דולר הון עצמי, כדי שבאמצעות מינוף גבוה ביותר שהשיג ניתן יהיה לרכוש כ-20% ממניותיה. כך, 600 אלף דולר הון עצמי של ראש הממשלה נתניהו, בצירוף השקעה נוספת של משפחת מיליקובסקי ועוד הלוואת 60 מיליון הדולרים, אׅפשרו רכישת המניות.

"קבלת דיבידנדים מרווחי חברת Seadrift אפשרה החזרת ההלוואה, שאחריה מצא עצמו נתניהו מחזיק ב-1.6% מחברת Seadrift - החזקה שלא יכול היה להגיע ישירות בעצמו. היה זה הדיבידנד שקיבלה חברת MNDM, אשר ככל הנראה הביא לחבות מס של נתניהו. חבות המס של נתניהו, עוד לפני שמימש את מניותיו, הובילה אותו לקבל הלוואה מבן-דודו מיליקובסקי, שהתבקשה עד למועד מימוש ההשקעה - וגם אושרה על-ידי ועדת ההיתרים.

"כאשר מחזיקים מניות מיעוט בחברה, נהוג שהזכות הנרכשת כוללת חובה למכור אותן לבעל השליטה אם הוא מוכר את כלל מניותיו לצד שלישי. כך, עובדי חברות סטארט-אפ בישראל נאלצים למכור את מניותיהם באירוע אקזיט. לכן, כאשר בן-הדוד מיליקובסקי מכר את מלוא השליטה בחברת Seadrift לגרפטק, מהלך מקדים לכך הייתה כפייה של מכירת מניות ראש הממשלה לו, ורק בהמשך לכך, מכירת המניות על-ידי מיליקובסקי, כשהוא משמש מעין "מאסף" מניות המיעוט בחברת החזקות - להעברת מניות אלה אל חברת GrafTech בעסקת רכישת השליטה.

"מכאן, שבהתאם למידע הפומבי, איני רואה בעסקה דבר חריג, ולבטח לא קבלת 95% הנחה במחיר רכישת מניות".

4. למי שהשפה הפיננסית אינה מדברת אליו, אנסה לפשט את הדברים: נתניהו רכש את חלקו בהון העצמי של חברת החזקות שרכשה מפעל המספק חומר גלם ייחודי ליצרן אלקטרודות גרפיט, שהיא ספקית ליצרניות פלדה ענקית, ביניהן טיסנקרופ. הסיפור הוא פשוט מאוד: בן-דודו של נתניהו הכניס אותו להשקעה בחברה עם מינוף די גבוה - היא נטלה הלוואה בהיקף של 60 מיליון דולר כדי לרכוש את Seadrift (החישובים שלי, על בסיס הפרסומים בנושא, מצביעים על כך שהוא רכש כ-1% בחברת ההחזקות, צעד שהקנה לו 1.7% ב-Seadrift). השאלה שנותרה פתוחה, כיוון שנתניהו רכש את המניות לאחר העסקה שרקם מיליקובסקי להשתלטות על Seadrift, היא מי מכר לו. מיליקובסקי אומר שצד ג' יצא ונתניהו נכנס.

בכל מקרה, כפי שכותב ציגלמן, הסיפור הוא המינוף. "זה המינוף, גוטה, המינוף", הוא אומר על הסיפור. והוא צודק. נתניהו נכנס להשקעה מינורית מאוד בחברת החזקות ממונפת לפי ההשקעה בהונה העצמי. בן-דודו מיליקובסקי הצליח להשביח את Seadrift ומכר אותה בשלבים לגרפטק, לפי שוויים משתנים, ולכן התשואות הגבוהות בהשוואה להשקעה בהון העצמי. לא הנחה ולא מתנה ולא נעליים. טיפ נהדר מבן-הדוד להשקעה בחברה פרטית שעשתה עסקה נהדרת וממונפת. החוק מאפשר לחבר כנסת (נתניהו היה בעת הרכישה חבר כנסת) לרכוש מניות בשיעור של עד 5% בתאגיד מסוים. זה החוק, ומי שמתלונן על הנראות הציבורית של מסחר במניות או השקעת מיעוט בחברה פרטית על-ידי חברי כנסת (בניגוד לשרים ושרי ממשלה), שיפעל לתיקון החוק.

עוד כתבות

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שמסבירה: כך תקבלו תשואה סולידית ואטרקטיבית

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם