גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק חופשי" אינו תירוץ לרמוס עובדים

הטענות שעולות לאחרונה נגד העבודה המאורגנת הן פופוליזם שמתבסס על חצאי אמיתות

ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתדרות / צילום: אגף הדוברות בהסתדרות
ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתדרות / צילום: אגף הדוברות בהסתדרות

בחודשים האחרונים מתחוללת מתקפה משוללת רסן על העבודה המאורגנת בישראל, ועל ההסתדרות כנושאת הדגל של העבודה המאורגנת במשק. מתקפה זו נוקטת רטוריקה פופוליסטית, ונשענת על חצאי אמיתות ומקרי קיצון - אשר אכן הם לעתים שגויים וחסרי הצדקה - במטרה לפגוע בזכות ההתארגנות במשק בכלל וביכולתם של העובדים להגן על עצמם בפרט. קונקרטית, הכוחות המנסים לקדם פגיעה בעבודה המאורגנת משתמשים בטענה פסבדו-כלכלית שגויה כי עבודה מאורגנת באה בסתירה ליעילות כלכלית.

היום, לרגל 1 במאי, מצאתי הזדמנות להראות כי עבודה מאורגנת נותרה רלוונטית היום, לפחות כפי שהייתה בעת הולדת "יום הפועלים" בעקבות טבח היימרקט בשיקגו ב-1886. העבודה המאורגנת, למרות מגרעותיה ומגבלותיה, הייתה ונותרה, בדומה לדמוקרטיה, חסרת תחליף.

הרציונל הבסיסי לקיומה של עבודה מאורגנת הוא חוסר הסימטריה המובנה בין כוחו של המעסיק לחולשתו של העובד הבודד. על הפגיעה החמורה ביעילות המשקית הנובעת מחוסר הסימטריה עמד כבר אדם סמית בכבודו ובעצמו בספרו המהולל "עושר העמים".

פרופ' חיים ברקאי בחיבורו הידוע על "עושר העמים" מביא דברים מפורשים וקובע: "סמית אינו מחבב, כידוע, התאגדויות ... אבל מכיוון שגם ללא התאגדות פורמלית כוחם של המעבידים חזק יותר בעימות עם העובדים, הוא מצדד יותר בזכותם של העובדים להתארגן, כיוון שהם לדעתו הצד החלש במיקוח של שכר ותנאי עבודה". זאת ועוד, לאחר שהוא מצטט מדברי סמית עצמו מסכם פרופ' ברקאי: "מובאה זו מסירה כל ספק באשר לשאלה למי הייתה נתונה אהדתו של סמית בעימות שבין עובדים למעבידים". סמית כידוע לא היה סוציאליסט ואף לא אחות רחמנייה, אלא ליברל שכל אהדתו נתונה הייתה להשאת היעילות המשקית.

למשנתו של אדם סמית שותפים כיום המאקרו-כלכלנים המובילים בעולם ובהם הפרופסורים פול קרוגמן וג'וזף שיטגליץ, חתני פרס נובל לכלכלה, והיא עולה גם מדוחות של כלכלני ה-OECD וקרן המטבע הבינלאומית מהתקופה האחרונה.

המענה שנותנת העבודה המאורגנת ל-א-סימטריה בין עובד בודד למעסיק, בא בדמות הזכות להתאגד, לנהל מו"מ קיבוצי, לעגן את תוצאותיו בהסכמים קיבוציים ובמידת הצורך ובלית-ברירה אחרת גם לקיים מאבק ארגוני ואף שביתה מול המעסיק. כלים אלה הביאו ברבות השנים להישגים היסטוריים לציבור העובדים ברחבי העולם המפותח, והם סייעו גם ביצירת התשתית להעסקה הוגנת בישראל.

באופן מעניין, העבודה המאורגנת, בשל התייקרות מרכיב העבודה, תרמה דווקא להשקעה בהון, ובכך גם להגברת היעילות והצמיחה, וכמו גם להקטנת העוני ואי-השוויון.

כמו כן, הטענה שעבודה מאורגנת מייצרת חוסר יעילות כלכלי ופוגעת בפריון העבודה אינה מתיישבת עם המציאות, שבה מרבית המדינות בעלות שיעור גבוה של עובדים מאוגדים נמנות דווקא על רשימת המדינות המפותחות ביותר בעלות התוצר לשעת עבודה (פריון העבודה) מהגבוהים ביותר (המדינות הסקנדינביות, אוסטריה, בלגיה, אירלנד, קנדה ועוד רבות וטובות).

זאת ועוד, טענה נפוצה ומניפולטיבית הגורסת שהעבודה המאורגנת (או "הוועדים הגדולים") היא גורם מרכזי לאי-שוויון, אינה מתיישבת עם העובדה שהמדינות בעלות שיעור העובדים המאוגדים הגבוה ביותר מאופיינות ברמת אי השוויון הנמוכה ביותר.

ועכשיו להקשר הישראלי, שכר מינימום, פנסיה, הבראה, הוצאות נסיעה ואף לאחרונה שיפור הסדרי הביטוח הסיעודי של הביטוח הלאומי - הם כולם זכויות שהושגו על ידי ההסתדרות. ברם, מתנגדי העבודה המאורגנת לא נותנים לעובדות לבלבל אותם. כך, לדוגמה, הם הובילו את המתקפות נגד העלאת שכר מינימום, תחת טענות מופרכות לכך שהוא יגרום להגדלת אבטלה ואף יפגע בעובדים החלשים עצמם. והנה, בד-בבד עם העלייה בשכר המינימום בשנים האחרונות, הייתה דווקא ירידה באבטלה. בחוסר יושר אינטלקטואלי, אנשים אלה לא מספרים לכם היום שהם טעו. לשמחתנו, העובדים שמשתכרים שכר מינימום שיפרו את מצב משפחותיהם, לא פוטרו וגם הזרימו כסף חזרה למשק בצריכה.

אז למה בכל זאת אנו לא מפסיקים לשמוע בעיתונות הכלכלית הקפיטליסטית על הנזק שנובע כביכול מוועדי עובדים? בדרך-כלל נגלה כי אלה שמשמיעים עמדות אלה נוטים להתנגד לכל צורה של התערבות מתקנת, כאשר היא נועדה לרסן את כוחו של ההון, אך הם דווקא בעד התערבות כאשר המדובר בדרישות בעלי ההון והחברות הגדולות להעניק להם פטורים ממס, לסבסד בעבורם השקעות או לתת להם לנהל את מכון התקנים, כדי לחסום יבוא מתחרה ועסקים חדשים המאיימים על מעמדם המונופוליסטי.

במילים אחרות, תחת אצטלת השוק החופשי, הם מתנגדים לצעדים שיסייעו לאזן מצבי ניצול וחלוקה בלתי הוגנת ובלתי יעילה, אך הם בעד החופש לרמוס עובדים, צרכנים ועסקים קטנים. אדם סמית לבטח היה מתהפך בקברו לו היה שומע את הטפותיהם של מתנגדי העבודה המאורגנת בישראל.

לסיכום, לעבודה המאורגנת ולהסתדרות בראשה אתגרים רבים, כמו גם מוטלת עליה אחריות רבה להפעיל את כוחה במשורה, בשיקול דעת, במתינות ובלית ברירה בלבד, אך היא נחוצה לנו לטובת כלכלה וחברה טובות, שוויוניות ומתקדמות יותר. אם נשכח את חשיבותה של העבודה המאורגנת, ואת נסיבות הקמתה, אנו עלולים למצוא את עצמנו משחזרים את המציאות הקשה שאתה באה העבודה המאורגנת להתמודד.

הכותב הוא ראש החוג לראיית חשבון בקריה האקדמית אונו ויו"ר מכון המחקר הכלכלי חברתי בהסתדרות

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם