גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סובלים ממיגרנות? מפחדים מאלצהיימר? זו הסיבה שלא תקבלו טיפול בקרוב

שבץ מוחי, פרקינסון, אלצהיימר ומיגרנה - מספר החולים במחלות המוח צפוי לזנק, אבל כבר כעת חסרים רופאים, ובתשעה בתי חולים אין מחלקות נוירולוגיות • יו"ר החטיבה לרפואת המוח בסורוקה: "כשהמצנתרת שלי לא נמצאת, אין צנתורים לכל תושבי הנגב. רופאת האפילפסיה יצאה לחופשה, אז סגרתי את המרפאה" ● ישראל 2048

ניתוח / צילום: shutterstock
ניתוח / צילום: shutterstock

ערן בורן (65) מקיבוץ גשור ברמת הגולן אובחן לפני כשלוש שנים כחולה פרקינסון. מאחר שבישראל יש רק 25 נוירולוגים מומחים לפרקינסון, וכמעט כולם מטפלים במרכז הארץ, בורן נאלץ להגיע למרכז מדי כמה חודשים כדי לראות רופא. הוא גם משלם על המפגשים האלה מכיסו. "אין לי ברירה אלא ללכת באופן פרטי. אין מספיק מומחים בצפון והטיפול שקיבלתי דרך הקופה לא היה מקצועי. צפונית לחיפה יש רק מרפאה אחת העוסקת בפרקינסון, וגם היא פועלת רק יום בשבוע (בבית החולים זיו בצפת, ה"ו)". זו גם הסיבה שאבחון המחלה של בורן התעכב מאוד. "כל הרופאים שראו אותי בצפון לא ידעו מה יש לי. מומחה בהדסה איבחן שמדובר בפרקינסון בתוך שתי דקות".

לא רק חולי פרקינסון בישראל (בייחוד המתגוררים בפריפריה) סובלים מעיכוב בטיפול ומטיפול לא מספיק מקצועי במחלתם. זה המצב של רבים מהסובלים ממחלות נוירולוגיות בישראל, שמספרם רק גדל והולך, במיוחד בהתחשב בכך שחלק גדול מהמחלות הן של הגיל המבוגר. רק באחרונה העריך מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שמספר הקשישים בישראל צפוי להכפיל את עצמו בתוך 15 שנה, כך שתחלואת המוח בישראל צפויה רק לזנק. מדובר במחלות ובמצבים רפואיים כמו שבץ מוחי, מיגרנה, טרשת נפוצה, אפילפסיה והפרעות קשב וריכוז, לצד מחלות ניווניות המאפיינות את הגיל המבוגר כמו אלצהיימר ודמנציה. גם שבץ מוחי מתרחש בעיקר אצל בני 60 ומעלה (יותר מ-80% מהנפגעים).

מאיר כהן (47), תושב קריית שמונה, לקה בטרשת נפוצה (MS) לפני ארבע שנים, אבל המחלה אובחנה רק לפני כשנה וחצי. בכל אזור הצפון (מעבר לחיפה) יש רק רופא אחד שהוא מומחה לטרשת נפוצה: מנהל המחלקה הנוירולוגית בזיו, ד"ר ראדי שאהין. "אם הייתי מאובחן קודם, ומתחיל טיפול מוקדם יותר, המצב שלי יכול היה להיות הרבה יותר טוב", אומר כהן.

ערן בורן/ צילום פרטי

למה כל זה קורה? אין מספיק נוירולוגים בישראל, וגם אין מספיק מיטות נוירולוגיות. במילים אחרות, המקצוע שכיום מצוי בחזית הרפואה והמדע, הוזנח במשך השנים. הבעיה קריטית בעיקר בכל הנוגע למקרי שבץ מוחי, שחלון ההזדמנויות לטיפול בהם צר יחסית: רק כארבע שעות. שבץ מוחי - אחד מגורמי המוות המובילים בישראל - מתרחש כאשר יש הפרעה פתאומית באספקת הדם למוח, למשל בגלל הופעתו של קריש דם. לפי מחקר חדש של מכון ברוקדייל, שצפוי להתפרסם בקרוב, מספר האירועים המוחיים המתרחשים בישראל מדי שנה עלול לגדול פי שלושה עד 2060, לכ-60 אלף אירועים. כמחצית מהמאושפזים כיום במחלקות נוירולוגיות בישראל הם חולי שבץ, וכ-2,000 אנשים נפטרים משבץ מוחי מדי שנה.

מעט מדי מומחים - נוירולוגיה

רק 20% מגיעים ליחידות שבץ

למרות תמונת המצב המבהילה הזו, בתשעה בתי חולים בישראל אין כלל מחלקות נוירולוגיות: פוריה בטבריה; העמק בעפולה; האיטלקי, נצרת והמשפחה הקדושה בנצרת; לניאדו בנתניה; מעייני הישועה בבני ברק; אסותא אשדוד; ויוספטל באילת. אלא שגם כאשר המחלקות קיימות, הן לא תמיד כוללות יחידת שבץ - שבה קיימים צוותים רב-מערכתיים של מומחים שייתנו את הטיפול המתאים ביותר ויסייעו בשיקום.

מגפת השבץ עלולה להתרחב


בצפון, למשל, יש מחלקות נוירולוגיות רק בזיו בצפת ובבית החולים נהריה, וצנתורים נעשים רק בנהריה ורמב"ם בחיפה. בבית החולים פוריה בטבריה צפויה לקום יחידת שבץ, אך ללא צנתור בשלב ראשון. באסותא אשדוד צפויה לקום מחלקה כזו עד החורף הבא, שתכלול גם יחידת שבץ קטנה. "בהחלט קורה שאנשים עם שבץ לא מגיעים לטיפול בזמן, בגלל המחסור בשירותים", אומר ד"ר ראדי שאהין, מנהל המחלקה הנוירולוגית בזיו. "אם מישהו מהגליל המזרחי זקוק לצנתור - זו שעה וחצי-שעתיים נסיעה עד נהריה, ולפעמים צריך להטיסו את המטופל לחיפה או למרכז. יש משפט בתחום שלנו שמתמצת את העניין: Time is Brain".

בסורוקה בבאר-שבע יש מחלקה נוירולוגית ענפה, שבתוכה גם יחידת שבץ, אך רק רופאה-מצנתרת אחת. "כשהיא לא נמצאת, אין צנתורים בנגב", אומר מנהל המחלקה, פרופ' גל איפרגן. במרכז הארץ יש עוד כחמישה מרכזי צנתורים. בעוד במדינה כמו אוסטריה (כ-9 מיליון תושבים), 80% מחולי השבץ מאושפזים ביחידות שבץ - בישראל מדובר רק בכ-20% מהם.

ד"ר ראדי שאהין / צילום פרטי

על אף שהמחלקה של איפרגן היא מהגדולות בישראל, עם 33 מיטות, "בפועל המחלקה אף פעם לא מסוגלת לאשפז את כל החולים הזקוקים לה ואנחנו בתפוסה של 110% כל הזמן".

בסך הכול, יש בישראל רק כ-360 מיטות נוירולוגיות בבתי חולים, כולל מיטות שבץ - והמספר הנחוץ לפי מומחים בתחום הוא כפול. כך קורה שרוב החולים הנוירולוגים מאושפזים במחלקות פנימיות. "בכל בית חולים חייבות להיות מחלקה נוירולוגית ויחידת שבץ. זה בסיסי. כשחולים נוירולוגים שוכבים בפנימית זו רפואה רעה", אומר יו"ר איגוד הנוירולוגיה ומנהל המכון לשבץ מוח וקוגניציה ברמב"ם, פרופ' דוד טנה.
"ככל שהטיפול בקהילה יהיה טוב יותר - עם מרכזים לרפואת מוח שיטפלו באנשים הסובלים מפרקינסון, אפילפסיה וטרשת נפוצה - כך נוכל לחסוך אשפוזים בבתי החולים", אומר טנה. "אבחון מוקדם וטיפול ראוי יכולים למנוע עד 75% ממקרי שבץ המוח וכשליש ממקרי הדמנציה".

עברנו מהפכה, אבל התשתיות לא התקדמו

למרבה האבסורד, ככל שחקר המוח והטיפול בו הלכו והתפתחו, כך הפרופסיה הרפואית שאמונה עליו בישראל - נוירולוגיה - נתקעה במקום, ולמעשה הוזנחה, במונחי תקני כוח אדם ותשתיות. "רפואת המוח זו רפואת העתיד", אומר טנה. "פעם ראו במוח קופסה שחורה. הנוירולוג בעיקר איבחן, הוא לא עשה יותר מדי. לא היו טיפולים בשבץ, כמו טיפולים להמסת קריש דם (TPA), או הוצאתו (צנתור). לא היו התרופות שיש היום. עברנו מהפכה. אבל התשתיות לא התקדמו בהתאם". 

פרופ' גל איפרגן / צילום: דוברות סורוקה

"אנחנו מצילים כיום אנשים שבעבר לא היינו מצילים, פגים למשל", מוסיף פרופ' גל איפרגן, מנהל המחלקה הנוירולוגית ויו"ר החטיבה לרפואת המוח בסורוקה. "זה עלול לגרור בעיות נוירולוגיות בבגרות כמו אפילפסיה. בעבר חשבו שהפרעת קשב וריכוז היא של ילדים ועוברת מאליה. כיום אנחנו יודעים שזה לא נכון. גם המודעות בציבור למחלות מוח גדלה מאוד: כל אחד שחווה בעיית זיכרון, בטוח שיש לו אלצהיימר. רבים סובלים ממיגרנות. יותר משליש מהייעוצים בחדרי המיון הם של נוירולוגים. פגיעות ראש, חשד לשבץ מוחי, סחרחורות".

פרופ' דוד טנה/ צלם שאולי לנדנר


המקצוע גם דורש כיום מהרופאים לרכוש מומחיות בנישה מסוימת של רפואת המוח, דרך מסלול של תת-התמחות, אלא שבפועל אין בישראל מספיק נוירולוגים כאלה. בכל ישראל יש רק כ-20 מומחי שבץ, כ-15 מומחים לטרשת נפוצה, כ-15 מומחים לאפילפסיה ועוד 15 רופאים העוסקים במחלות עצב ושריר. בסך הכול, בישראל פועלים כ-320 נוירולוגים מומחים עד גיל 65. אלא שכשליש מהם רופאים מבוגרים, בני 55-64 שצפויים לפרוש לגמלאות בשנים הקרובות. 

בבית החולים העמק בעפולה עובדים שלושה רופאים נוירולוגים, שניים מהם מתקרבים לגיל 70. מנהלת בית החולים, פרופ' אורנה בלונדהיים, מנסה זה כבר כמה שנים לבנות מחלקה נוירולוגית בבית החולים ולגייס עבורה מנהל מחלקה - אך ללא הצלחה. "קיבלנו אישור מ'כללית' להקים מחלקה. אני פשוט לא מצליחה למצוא את האדם שירצה לקחת את הפרויקט על כתפיו. פנינו אפילו לרופאים שכבר פרשו. פוטנציאל ההשתכרות בנוירולוגיה במרכז הארץ גדול לאין ערוך מאשר כאן". מהן ההשלכות של המצב הקיים? חולים נוירולוגים מאושפזים ב"העמק" במחלקות פנימיות וגם אין בבית החולים נוירולוג "תורן", כלומר ייעוץ נוירולוגי 24 שעות ביממה. "זה בהחלט מפריע לי. לא הרמתי ידיים. אני ממשיכה לנסות ולחפש מנהל מחלקה; אדם שיראה בזה שליחות".

במחלקה הנוירולוגית של ד"ר שאהין מבית חולים זיו יש עשר מיטות נוירולוגית, ובעתיד היא אולי תגדל בעוד שש מיטות ("זו ההבטחה"). אך אין במחלקה רופאים מומחים לשבץ, וגם לא מומחה להפרעות תנועה במשרה מלאה. "זו הסיבה שהמרפאה בתחום הזה פועלת רק יום בשבוע. אני צריך לגדל את הרופאים שלי. לשלוח להכשרה".

כמה רופאים אתה צריך?

"יש לי שבעה ועוד חצי רופא שאני מגרד. אני צריך פי שניים מזה. אם לא נקבל יותר משאבים, הנזקים יהיו בלתי הפיכים".

לפי איפרגן, "יש פחות מעשרה מומחים לכאבי ראש בכל הארץ, אני בתוכם, על כ-750 אלף הסובלים ממיגרנות. אלה מומחים שעובדים בעיקר בבתי"ח, וכמעט לא בקהילה".

בגלל המחסור ברופאים שהתמחו בתתי מקצוע של נוירולוגיה, כמו שבץ או אפילפסיה, "בחלק מהמקצועות יש לי רק מומחה אחד. רופאת האפילפסיה שלנו יצאה לחופשה, אז נאלצתי לסגור את המרפאה. זה אומר שאין מרפאת אפילפסיה בכל אזור הנגב. המרפאות הן אצלי. אין מרפאות בקהילה".

המצב הזה מייצר הכרח "לגדל" מתמחים, והרבה מהם, אבל למנהלי מחלקות אין די תקנים לזה. "יש תור של אנשים שרוצים להתמחות אצלי, ואני נאלץ לדחות אותם, כי אין לי משרות להציע. זה מתסכל", אומר איפרגן.

איך המחסור במשאבים בא לידי ביטוי בסוג הפגיעות?

"אנשים סוחבים כאבי ראש כרוניים במשך שנים. פגשתי אישה כבת 50 שאמרה לי: ‘העברתי חצי מהחיים שלי במיטה עם מיגרנה בלי לדעת שאפשר אחרת'. זה עצוב. לפעמים אני מתבייש להסתכל לאנשים בעיניים".

למה הנוירולוגיה קופחה?

"במשרד הבריאות לא הבינו מספיק מוקדם את גודל המהפכה שהתרחשה כאן. המיקוד היה בתחומים המסורתיים: קרדיולוגיה, פנימית וכירורגיה. שתי המהפכות הכי גדולות של הרפואה של השנים האחרונות קרו באונקולוגיה וברפואת המוח. גם האונקולוגיה הוזנחה, בדומה למה שקרה לנו".

תגובת משרד הבריאות: "הזיהוי המוקדם של שבץ מוחי והטיפול במסגרת הזמן הקריטי הוגדרו במשרד הבריאות כמשימה לאומית, באמצעות תוכנית לאומית בשיתוף איגוד הנוירולוגים, המועצה הלאומית ועמותת 'נאמן'. אחד המרכיבים בתוכנית הוא הקמת יחידות לשבץ מוחי בכל בית חולים ועיבוי המרכזים הקיימים, בהם מבצעים גם צנתורי מוח. תוספת מיטות ייעודיות ליחידות שבץ מוחי ולמחלקות נוירולוגיות ניתנה במסגרת 'תוכנית המיטות' של 2017־2022.

"אכן קיים חסר של נוירולוגים המומחים בשבץ מוחי. על כן משרד הבריאות מממן השתלמויות עמיתים כדי להגדיל את מספר הנוירולוגים המומחים בשבץ במיוחד בפריפריה.

"לעניין המחסור בתקנים: בהקצאת המתמחים לבתי החולים נכללים 62 תקנים הנתונים לשיקול דעתם של בתי החולים. הנוירולוגיה והשבץ המוחי כלולים ועתידים לתת מענה, גם אם חלקי, לצרכים העולים מהשטח".

איך יקימו יחידות שבץ בלי מומחים?

במשרד הבריאות גיבשו בשנים האחרונות תוכנית לאומית לשבץ מוחי, שכללה קמפיין להגברת המודעות לשבץ, לצד הכשרת צוותים, הקמת יחידות שבץ ייעודיות וגיבוש מדדים לטיפול במקרי שבץ. חוזר המשרד שהופץ עוד ב-2011 קובע שמנהל יחידה לשבץ מוחי בבית חולים חייב להיות נוירולוג בעל מומחיות בשבץ מוחי. אלא שיש רק 20 רופאים כאלה ברחבי הארץ, ולכן זה קריטריון שקשה מאוד לעמוד בו. "זה סטנדרט לא ריאלי כיום", אומר ד"ר ארז און, מנהל בית החולים פוריה בטבריה, שפתח החודש יחידה לשבץ מוחי בבית החולים והצליח לאחר מאמצים למצוא מנהל ליחידה, שהוא מומחה לשבץ. "אבל אני חושב שזה טוב שמציבים סטנדרט גבוה. במקביל צריך לחשוב איך מכשירים עוד רופאים. אני מצאתי שיש קשב לצרכים שלנו במשרד הבריאות". לפי פרופ' טנה, "צריך להסתכל על הנוירולוגיה כמכלול, ולא למקד תוכנית רק בשבץ. זה קריטי שנוכל לגדל מספיק מומחים צעירים". 

תור של חצי שנה כדי לראות נוירולוג ילדים

גם תחום נוירולוגיית הילדים סובל ממצוקת רופאים - מחסור שבגללו התורים עבור רופאים אלה בקהילה (קופות חולים) הם של חודשים ויותר. לפי משרד הבריאות, בכל ישראל יש רק 66 נוירולוגים עד גיל 65, כלומר: פחות מרופא אחד לכל 30 אלף ילדים. שירה (שם בדוי), בת 37 מפתח תקוה, קיבלה הפניה לנוירולוג ילדים עבור בנה, בן ה-13, אחרי שהתלונן על קשיי ריכוז בכיתה. במארס ניסתה לקבוע תור לנוירולוג המתמחה בהפרעות קשב וריכוז, אך התור הקרוב ביותר היה לאוקטובר. המתנה של חצי שנה. "הייתי המומה", היא מספרת. "בהתחלה חשבתי שאני לא שומעת טוב. אבל המזכירה אמרה: ‘תגידי תודה'". נוירולוגים של ילדים הם רופאי ילדים המבצעים תת-התמחות בנוירולוגיה ובהתפתחות הילד, ובהמשך אף עשויים להתמחות שוב במחלה ספציפית, כמו אפילפסיה בילדים.

פרופ' יורם נבו, מנהל מכון הנוירולוגיה בבית החולים בשניידר, ויו"ר איגוד נוירולוגיית הילדים, מסביר שהתורים הארוכים לרופאים - בקהילה ובבתי החולים - נובעים מכך שנוירולוגיית הילדים התפתחה מאוד בשנים האחרונות, ובהתאם זינק גם הביקוש לרופאים. מנעד העיסוקים של הרופאים רחב מאוד: החל מהפרעות קשב וריכוז, דרך אוטיזם ועד אפילפסיה וניוון שרירים בילדים. "עבור מחלות כמו ניוון שרירים, שנחשבו בעבר חשוכות מרפא - יש היום טיפולים חדשניים", אומר נבו. סיבה נוספת לתורים הארוכים היא העובדה שבדיקה נוירולוגית של ילדים מצריכה זמן והעמקה. מאחר שרופאים המקבלים בקופה משתכרים יותר ככל שהם רואים יותר מטופלים, יש נוירולוגים שמעדיפים לעבוד כרופאי ילדים, שם קצב הבדיקה מהיר הרבה יותר. הפתרון לדבריו חייב להגיע מהוספת תקנים למתמחים בנוירולוגיית ילדים ושינוי מנגנון התגמול בקהילה. באופן טבעי, התורים הארוכים דוחקים לא מעט הורים לשלם עבור ייעוצים פרטיים. אולם נבו אומר ש"המחויבות שלנו היא שכל ילד עם בעיה נוירולוגית יקבל טיפול במסגרת הציבורית, ובזמן סביר. כיום לצערי יש ילדים שאיכות חייהם נפגעת, כי הם רואים רופא באיחור".

עוד כתבות

חומת הבטון בכבישי הצפון. נראית כמו מעבר גבול נטוש / צילום: בר לביא

בין אוקראינה למטולה, ברוכים הבאים לסוף העולם

רגע אחרי שהגענו למטולה, המציאות התחלפה: "רוצו מהר למרחב המוגן, יש פצמ"רים", צעק לעברנו ראש המועצה ● בהמשך עצרנו בכפר גלעדי, שם פגשנו קיבוץ רפאים ותושבים שמתחננים שישמעו אותם: "המדינה איבדה שליטה עלינו, יש תחושה שאנחנו לבד בחזית" ● תכננו להמשיך לסייר בגבול הצפון, אבל לאש חיזבאללה היו תוכניות אחרות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

בשיחות לקראת הוספת ChatGPT לאייפון / צילום: צילום מסך מאתר אפל

אפל מתקרבת לעסקה: צ׳אט GPT יוטמע במערכת ההפעלה של אייפון

השיחות מול גוגל עוד לא הסתיימו, אבל אפל ו-Open AI עושות סימנים של סגירת עסקה שתאפשר לאפל להטמיע את צ'אט GPT במערכת ההפעלה הבאה

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 2.5 חדרים להשקעה בשכונת פלורנטין בתל אביב?

בשדרות וושינגטון בתל אביב נמכרה דירה בשטח של 55 מ"ר, עם מרפסת בשטח של 4 מ"ר, תמורת 2.93 מיליון שקל ● הדירה עמדה כ־4.5 חודשים על המדף והיא מושכרת תמורת 7,400 שקל לחודש ● "ניסינו להגיע למחיר שמייצג את מחיר השוק פלוס כמה אחוזים - אך לא ברמה שתיצור אנטיגוניזם" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון