גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשמורידים את הגדר - מזמינים את הזאבים פנימה

חקיקת פסקת ההתגברות או חוק החסינות יהרסו את כללי המשחק שלנו

שלטי חוצות לקראת הבחירות / צילום: רויטרס, NIR ELIAS
שלטי חוצות לקראת הבחירות / צילום: רויטרס, NIR ELIAS

הכותרות שמכריזות בפסקנות על "הרס הדמוקרטיה הישראלית", "חורבן בית שלישי" או "הפשיזם משתלט", זוכות ליחס שניתן לילד שקרא "זאב-זאב". יש בקרבנו כאלה שהפסיקו להתרגש. הם שמעו את הקריאה הזו כל-כך הרבה פעמים, ועדיין הזאב לא ממש טרף מישהו שקרוב לליבם. אז למה להתרגש?

הקריאה הושמעה כל-כך הרבה פעמים, שכל שנותר זו תחושת חוסר האונים מול הוודאות שיש זאב ביער, שקצת התרגלנו אליו. אומנם מדי פעם הוא נכנס לכפר, אבל האוזניים שלו לא כל-כך גדולות, השיניים שלו לא כל-כך חדות, ובעצם, אולי הוא לא כל-כך מפחיד.

אז מדי פעם קורה משהו: הוא טורף את גדעון סער, מאפשר מינוי שופטים שמאשרים שאישה בוגדת אינה זכאית למחצית הרכוש במועד הגירושים, הוא לעתים מונע הגדלה של קצבאות זקנה או נראה שומר על מונופול בזק או קונה צוללות.

נוצר נזק, אבל אפשר לחיות אתו.

ולזאב הזה יש גם יתרונות. הוא מפחית את מספר האיילות שמלחכות את הדשא ומגדיל את היבול לאנשי שלומו. הוא מוריד מסים, מספר שהוא משפר את שוק הדיור, מרחיב כבישים. בנוסף, הזאב שלנו חביב ומקובל בקרב להקות הזאבים האחרות ביער, ואנחנו הרי חובבי חיות ומכירים בטבעם ובזכות של כל אחד להיות אמיתי ולא מבוית.

כל-כך התרגלנו לנוכחותו של הזאב, שלא נשמע לנו נורא כשאנשים מציעים להוריד את הגדר שמגבילה את תנועתו בכפר.

יש בינינו צמחונים, טבעונים חובבי חיות וחופש תנועה, יש גם אנשים שמקווים שהוא יטרוף את הבן המעצבן של השכנים, יש אנשים שמספרים לעצמם ולנו שזה לא מאוד שונה מהמצב הקיים, הלא גם כיום מדי פעם הוא מדלג מעל הגדר.

ביטול הפרדת הרשויות, קרי חקיקת פסקת ההתגברות, משמעה הורדת הגדר. זה אולי לא יגרום מחר בבוקר לזאב להיכנס לכפר ולטרוף את כל הילדים, אבל אין ספק שסילוק הגדר יגרום לגידול במספר הזאבים שמסתובבים בקרבנו.

דמוקרטיה זה לא יש או אין. גם בזימבבואה ובטורקיה היו בחירות, שהיה מי שהגדיר אותן "דמוקרטיות". השאלה היא גם איך אנחנו מקבלים החלטות ומי שותף להן. האם יש גדרות ששומרות גם על מי שלא חי בארמון? אלה שאלות שמגדירות היכן אנחנו על הספקטרום הדמוקרטי.

באין גדרות ישתנו התפיסות של מה זה שוחד, של מה מותר ואסור ברשויות המקומיות, של העברת תקציבים, שליטה בתקשורת, זכייה במכרזים, מינויי מקורבים ועוד.

ההתפתחות הכלכלית לא נעצרת בחריקת בלמים כי יש שחיתות. הכלכלה, כמו החברה, נשחקת לאט. ככל שהגדרות נופלות ושומרי הסף מורדמים או מוטים - כך חוקי המשחק משתבשים.

בין אם אתם תומכים בכלכלה סוציאל-דמוקרטית או ליברטריאנית, אתם כנראה מאמינים בגדרות ובחוקים שמגדירים את הזירה. וככל שאתם יותר תומכים בכלכלה חופשית - כך ברור לכם יותר שהיא תלויה בהיעדר הטיות ובחוקי משחק זהים וקבועים לכולם.

יש כלכלות שפועלות בכאוס, אבל לא נשקיע בהן ונעדיף ככל שניתן לא לעשות איתן עסקים.

פסקת ההתגברות וחוק החסינות אינם צל מפחיד ביער. פסקת ההתגברות וחוק החסינות הן הסרת הגדר שמגינה עלינו מפני הזאבים. בטבע אנחנו אולי שמחים שהיער שייך לזאבים, אבל בדמוקרטיה הגבלת חופש התנועה של זאבים היא הכרח, ולכן כל בר-דעת חייב להתגייס בעת הזו לשמור על הגדר. 

הכותבת היא יו"ר IBI קרנות נאמנות

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: אור צלקבוניק הודיע על סיום תפקידו כמנכ"ל חדשות 13

עפ"י הודעת רשת 13, הפרישה באה ברקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר