גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטייקון שטילטל את הפוליטיקה האמריקאית מת אתמול

רוס פרו, שנפטר אתמול, העניק השראה לדור של מיליארדרים המאמינים שיוכלו לנהל את הפוליטיקה כפי שהם מנהלים את עסקיהם

בוש האב, פרו וקלינטון בעימות לקראת בחירות 1992/ צילום: רויטרס, Mark Cardwell
בוש האב, פרו וקלינטון בעימות לקראת בחירות 1992/ צילום: רויטרס, Mark Cardwell

הימים האלה מעניקים לנו הזדמנויות להיזכר בצומת שבו מתחככת הפוליטיקה בעולם העסקים.

בשבוע שעבר כתבנו כאן על לי אייאקוקה, האיש שהציל את תעשיית הרכב קרייזלר לפני 40 שנה, והפך בן-לילה לגיבור לאומי בארה"ב.

רבים יעצו לו לפרוט את ההערצה הציבורית העצומה כלפיו למטבע פוליטי, ולהתמודד על הנשיאות ב-1988. זה לא היה בשבילו. הוא היה סולן, והיה רגיל בציות מלא לפקודותיו. הוא היה קפריזי מדי ומחוספס מדי, והתקשה להשלים משפט מבלי לנבל את פיו.

כידוע לכולנו, זה לא מה שאמריקאים מצפים מנשיאיהם, והם לא היו מוכנים לסבול דייר כזה בבית, הלוא כן.

הקיץ הזה כנראה החליט לסגור מעגלים. אתמול (ג') מת רוס פרו (Perot), שעליו אפשר להגיד עוד יותר מאשר על אייאקוקה כי הוא בישר, ואולי איפשר, את דונלד טראמפ.

פרו, מיליארדר קטנטן-קומה מטקסס, עשה את הונו בשתי חברות פרטיות של שירותי מחשבים. את שתיהן מכר אחר כך לענקים בסכום כולל של 6.4 מיליארד דולר. לפני 27 שנה הוא הרעיד את אמות הסיפים של הפוליטיקה האמריקאית, כאשר החליט לממן מסע בחירות אישי לנשיאות, אף כי מעולם לא השתתף בתהליך הפוליטי.

פרו קיבל בבחירות של 1992 יותר קולות מכל מועמד עצמאי במאה השנה האחרונות: 19%, או 20 מיליון מצביעים. השיטה הפוליטית בארה"ב מציבה אין ספור מכשולים נוהליים בדרכם של מועמדים עצמאים. לעתים קרובות הם אפילו אינם מצליחים לכלול את שמם בגיליונות ההצבעה. כדי להיכלל צריך ארגון עצום ממדים, וארגון כזה זקוק למימון. בהיעדר בסיס מפלגתי, רק אדם עשיר מאוד יכול להרשות לעצמו להתמודד.

ב-1992, הנשיא ג'ורג' בוש האב ניסה לחזור ולהיבחר. נשיאים בדרך כלל מצליחים לזכות בתקופת כהונה שנייה, בייחוד לאחר שהם נוחלים ניצחון מפואר במלחמה. בוש הנהיג את ארצו לניצחון קל וחסכוני במלחמת כוויית, וביסס את מעמדה כ"מעצמת העל היחידה".

אבל ידו של בוש קצרה מלמנוע מיתון כלכלי חריף. המהום נרגז התגלגל ברחבי אמריקה עד שהפך לשאגה. זמן מה היה נדמה, שרוס פרו יתפוס את השור בקרניו, ויהפוך את המערכת הפוליטית על ראשה.

"יצור מן החלל החיצון"

בתחילת 1992 הראו הסקרים, כי הוא עשוי לנצח בבחירות. מיליונים נענו לקריאת ההתגייסות שלו. למרבה הסמליות, שני יועצים פוליטיים מפורסמים, אחד דמוקרט ואחד רפובליקן, הסכימו להיות מנהלים משותפים של מסע הבחירות שלו. המסר היה: איש עסקים פרגמטי, השונא מליצות ותמיד אומר את האמת, עומד לייתר את המונופול, או דואופול, המושל באמריקה מאז אמצע המאה ה-19.

ברגע אופייני של מסע הבחירות שלו, בעימות טלוויזיה עם הנשיא בוש ועם הטוען הדמוקרטי לנשיאות, ביל קלינטון, פרו ליגלג על חוסר יכולתה של המערכת הפוליטית להניב תוצאות, מפני שנשיא ממפלגה אחת וקונגרס בשליטת המפלגה השנייה נטרלו זה את זה במשך שנים. "כמובן אין זו אשמת הרפובליקאים ואין זו אשמת הדמוקרטים", אמר פרו. "יש באיזשהו מקום יצור מן החלל החיצון, המעולל לנו את כל זה".

במרכז מסע הבחירות שלו, פרו העמיד את החוב הלאומי של ארה"ב. החוב הזה גדל פי ארבעה בתוך 12 שנה. הממשלה הפדרלית חדלה אפילו לנסות לאזן את תקציביה. את הגירעון פרו המשיל ל"דודה המשוגעת שננעלה בעליית הגג ואיש אינו מדבר עליה עוד".

מקומות העבודה הנעלמים

חוץ מזה, פרו גם אסר מלחמה על סחר חופשי. ממשל בוש נשא אז ונתן על כינון אזור סחר חופשי עם מקסיקו ועם קנדה, מה שעמד להיוודע בראשי התיבות NAFTA. פרו אמנם היה איש עסקים, אבל דעתו על NAFTA הייתה יכולה לבקוע בקלות מגרונו של מנהיג פועלים. "האם אתם שומעים את קול השאיבה הזה?" הוא שאל, והשיב. "זה קולם של מקומות העבודה הנעלמים אל מקסיקו".

יידרשו עוד 25 שנה, כדי שהמסר הזה ייקלט ויתעכל. דונלד טראמפ יעמיד אותו ב-2016 במרכז מסע הבחירות שלו. במהלך רבע המאה, אמריקה אמנם תאבד מיליוני מקומות עבודה, כאשר קווי ייצור מסורתיים ינדדו מבתי החרושת של המערב התיכון אל צפון מקסיקו, אל סין, אל וייטנאם ואל הודו.

על הסכם NAFTA נשא ונתן ממשל בוש האב. חתם עליו ביל קלינטון, שניצח בבחירות של 1992. פרו ניסה לטרפד את ההסכם עד הרגע האחרון. הוא הובס בעימות טלוויזיה עם סגן הנשיא החדש אל גור. ההסכמה על סחר חופשי חצתה אפוא גבולות מפלגתיים, והקיפה את רוב המערכת הפוליטית. המערכת הזו כמובן תשלם מחיר כבד על ההסכמה הלבבית הזו.

מה למד טראמפ

חלק מן הרפובליקאים האמינו, ומוסיפים להאמין, כי גיחתו של פרו אל הפוליטיקה איפשרה את עליית ביל קלינטון לשלטון, ובהיעדרו רוב תומכיו היו מצביעים לטובת בוש.

קשה לבסס ניתוח פוליטי רציני על ההשערה הזו, אבל בהחלט ייתכן שמצביעי פרו לא היו תומכים במועמד הדמוקרטי לנשיאות. הם היו במידה רבה בני הדור הראשון של תנועת מחאה ימנית, אשר הגיעה אל פרקה כמעט 20 שנה אחר כך, ונודעה בשם 'מסיבת התה'. היא ייצגה התקוממות נגד שיטות הפעולה הפוליטיות והכלכליות של "האליטות". דונלד טראמפ היה הקליימקס שלה.

למרבה העניין, טראמפ ניסה תחילה את כוחו במפלגה שהקים פרו. היא נקראה 'מפלגת הרפורמה', והייתה ניסיון לא מוצלח לפרק את הדואופול הדמוקרטי-רפובליקאי. פרו עצמו התמודד על הנשיאות מטעמה ב-1996, וקיבל 9% מן הקולות - פחות מ-1992, אבל לא רע בשביל מפלגה שלישית. ההישג הזה זיכה את המפלגה במימון פדרלי לבחירות של 2000. פרו עצמו לא היה מעוניין, והתפתחה תחרות ערה על המועמדות - ועל המימון. אחד המתחרים היה דונלד טראמפ. פרו אגב התנגד לו מאחורי הקלעים. המפלגה מינתה בסופו של דבר מישהו אחר, קיבלה רק 0.4% של הקולות, וחדלה להילקח ברצינות.

טראמפ למד מן הניסיון ההוא שאין טעם להתמודד מחוץ לדואופול, ומוטב לנסות ולכבוש את אחת משתי המפלגות הגדולות מבפנים. הוא עשה כן ב-2016.

אי אמון אינסטינקטיבי

חלק ניכר מן השאלות שהציג פרו, ודיברו אל לבם של מיליונים, עדיין רחוקות מפתרון. החוב הלאומי למשל תפח מאז פי חמישה. התוכנית לשיקום התשתית, שפרו דיבר עליה ב-1992, עדיין ממתינה למימון.

סקרי דעת הקהל מוסיפים לשקף מאיסה של רוב האמריקאים באופן שבו מתנהלת המערכת הפוליטית שלהם. "וושינגטון", לא במובן של עיר אלא במובן של שיטה, מוסיפה לעורר אי אמון אינסטינקטיבי.

מה מעניין שסגן הנשיא הרפובליקאי ב-1992, דן קווייל, כינה אז את פרו "טייקון חם מזג", והאשים אותו שהוא רוחש בוז לחוקת ארה"ב ולחוקיה. זו בדיוק אותה הביקורת הנמתחת על טראמפ. בעוד 16 חודשים תהיה לאמריקאים ההזדמנות להודיע אם הביקורת הזו עושה עליהם רושם.

התקוות העצומות שעוררו פרו, בפועל, ואייאקוקה, בפוטנציה, היו תזכורת על עקרותה הגוברת של המערכת הפוליטית האמריקאית. היא איבדה דינמיות, פתיחות וגמישות; והתעורר ספק ממשי ביכולתה להתחדש.

עשרות מיליונים חיכו למשהו מעין דונלד טראמפ עוד לפני 40 שנה, כאשר אמריקה תלתה עיניים עורגות באייאקוקה. זה מקור כוחו של טראמפ וזה מקור תקוותו לחזור ולהיבחר. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר