גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגרש המשחקים של העשייה הארגונית

הכשרות פנים-ארגוניות יכולות להיות הזדמנות להרחיב את האפשרויות. צריך רק לשנות את נקודת המבט

הכשרות פנים-ארגוניות יכולות להיות הזדמנות / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
הכשרות פנים-ארגוניות יכולות להיות הזדמנות / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

מערכות ההכשרה הפנימיות של ארגונים מגלות לאחרונה שיש הבדל גדול בין לגרום לעובדים לעסוק בדבר אחר במקום העבודה לבין לגרום להם לרצות בזה. כשאנשים הולכים להכשרות בתוך הארגון, לא תמיד ברור מה מניע אותם - האם זה משום שהם מבינים את החשיבות שלהן לקריירה שלהם, או פשוט משום שקיבלו מייל שקרא להם להגיע ביום ושעה מסוימים לחדר עם מרצה ובורקס.

רוב מערכות ההכשרה הפנים-ארגוניות בנויות על Push, כלומר, הארגון דוחף ללמידה בנקודות זמן מסוימות סביב שינויים שמתרחשים בו. אם אתם רוצים תפקיד מסוים או את התפקיד הבא, הנה ההכשרה שמגיעה בצדם. אין כאן בחירה של הפרט. לפעמים גם אין לו ברירה.

נקודת המבט הזאת אינה רלוונטית יותר - לא ברמת הארגון ולא ברמת העובדים. העובדים שנכנסים בשערי הארגון כבר לא ינהלו בו קריירה שלמה, זה ברור לשני הצדדים. ודווקא בגלל זה יש לנו הזדמנות לבחון מחדש את מסלולי ההכשרה הבסיסיים, להגדיר מה באמת צריך ללמוד לפני שמתחילים לעבוד, מה אפשר לעשות (On the Job Training), איפה צריך מנטורינג, ומה אפשר להעמיד לרשות העובדים לצורך למידה עצמאית. זה לא הכול. הכשרה בעידן הזה אינה נגמרת בכניסה לתפקיד או לתחום חדש. קצב התיישנות הידע מפחיתים בקצב הולך וגובר את ערך המשאב האנושי הקיים ומחייבים את הארגון לבחון מחדש את מערך ההכשרות השוטף.

קשה מאוד היום לומר באופן ברור שאחרי התפקיד הזה בא התפקיד הבא. העולם החדש דומה הרבה יותר לקיר טיפוס - הכיוון הכללי הוא כלפי מעלה, אבל העלייה היא דרך אוסף בחירות והעדפות של מדרגות. ארגון שיוצר תפקידים חדשים צריך פתאום להגדיר מחדש מהיכן יביא אליהם אנשים מתוך הארגון, איך יגדיר את דרישות הסף ואיך יכשיר כדי שיעמדו בהן. השאלה המעניינת ביותר בהקשר הזה היא אם בתהליך הזה רק הארגון מקבל אחריות, מגדיר, מאתר ומכשיר, או שהוא משתף באחריות הזו גם את העובדים והופך את השינויים מאיום להזדמנות לשדרוג (upskilling) בקריירה.

ראו לדוגמה ארגון שעובר דיגיטציה של תהליכי השירות שלו. כיום בארגון הזה יש תפקידים של נותני שירות, אנשים שפוגשים לקוחות, אוספים ומקטלגים מידע, אולי אפילו טפסים. בסוף תהליך הדיגיטציה תהיה דרך חדשה לאיסוף ולעיבוד המידע וגם לקשר עם לקוחות. כעת הארגון צריך להגדיר מה יעשה באנשים שמילאו את התפקידים הקודמים ואיך יאייש את התפקידים החדשים שנוצרו. אם התהליך הזה ייעשה מנקודת מבט צרה, מרחב האפשרויות לא יהיה גדול. במקרים רבים, לתפקידים חדשים שנוצרו (לדוגמה, עיבוד נתונים) דרישות הסף גבוהות באופן משמעותי מאלה שהתייתרו (לדוגמה, שירות לקוחות). אבל אם תהליך הדיגיטציה יכלול גם חלקים שעדיין לא עברו תהליכי מחשוב ואוטומציה וישתלב עם תהליכי פיתוח של אנשים באופן כללי, מרחב האפשרויות להשמה יגדל מעבר למסלולי הפיתוח המסורתיים.

תנאי סף גמישים

תנאי סף בעולם כזה חייבים להיות גמישים יותר ולהביא בחשבון פוטנציאל. כשזהות מקצועית מפסיקה להיות דרגה או תפקיד והופכת להיות צבירה של יכולות וניסיון, האנשים המתאימים לפעילות חדשה בארגון יכולים להיות בכל מקום בארגון. חישבו, לדוגמה, על איש כספים או הנהלת חשבונות שישמח ויכול להתפתח לתפקידי עיבוד מידע בתהליכי ליבה. הוא לא יידע על האפשרות אם אותו תהליך דיגיטציה יתנהל בנפרד מכלל הארגון.

לעתים קרובות הגמישות הפנימית הזאת לא מתקיימת בגלל הניסיון לנהל מלמעלה את המעבר של האנשים הנכונים למשימה הנכונה בזמן הנכון. אבל בעידן הזה שליטה מרכזית כזאת לא תוביל לתוצאה האופטימלית. הרבה יותר נכון לאפשר תהליכי תנועה של אנשים בארגון, ליצור את השקיפות שמאפשרת למי שיכול ורוצה להכיר את ההזדמנויות ולבחור בהן.

אחריות על הבחירה

ארגון שמאפשר לאנשים לחבור להכשרה ולעשייה המתאימה להם, קודם כול מעביר אחריות ומוטיבציה ללמידה ולקריירה אל הפרט. יותר מכך, הוא יגלה שיש לו אנשים שיכולים לבצע עבודה נדרשת במקומות חדשים. לתהליך הזה יש ממד נוסף, חשוב לא פחות: כשהעבודה מפסיקה להיות מקום, תפקיד ומבנה סדור והופכת לפעילות באמצעות רשתות גמישות ומשתנות, גם בתוך הארגון, יש ללמד אנשים את הכלים שיאפשרו להם לזהות ולחבור אל מי שצריך גם בלי הנחיות מלמעלה. יש ללמד גם את הארגון לנהל ולשלוט פחות, ולאפשר לאנשים לחבור יחד.

במעבר מהיררכיה לרשת, חיבורים שנוצרים בעולמות הלמידה ישרתו את האנשים ואת הארגון בעשייה שלהם. אנחנו יודעים היום שהמפתח להצלחה אינו מה אנחנו יודעים אלא מי אנחנו מכירים שיכול לדעת, או לחבר אותנו למישהו שיודע את מה שאנחנו צריכים. היכולת הזאת, לייצר ולחבור לרשתות, דורשת מאיתנו לעבוד באופן שונה עם אנשים ברחבי הארגון, וקהילות למידה הן מנוע מצוין לחבר בין אנשים.

מצד אחד, העולמות המקצועיים מתחלקים יותר ויותר לתתי-התמחויות, ומצד אחר אנחנו רואים חפיפה בדרישות מאנשים שמילאו פעם תפקידים שונים מאוד. זה מחייב מבט חדש על הכשרות. חישבו, לדוגמה, איך נראה עולם שבו אנשים יכולים להכשיר עמיתים העוסקים בפעילויות שונות; עובדים יכולים להכשיר מנהלים במיומנויות חדשות; בעלי מקצוע שונים בארגון יכולים ללמוד יחד תחומים נדרשים. בעולם החדש, הלמידה יוצאת מהכיתה, מהספרים, מעולמות התוכן, והיא לא נועדה רק ללמד אותנו מה שאנחנו יודעים שאנחנו לא יודעים אלא גם לעזור לנו לגלות את מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים. זה דורש חשיפה לאנשים ולעשייה שלא הכרנו.

יש כאן הזדמנות נדירה להפוך את ההכשרות למגרש המשחקים של העשייה העתידית. במגרש הזה, במקום לדחוף אנשים ללמידה, מושכים אותם לצרוך אותה, לחפש אותה, לשתף בה ולחזור אליה, כי היא נותנת להם ערך.

ארגונים צריכים להבין שכמו בעבודה, גם בלמידה צריך לפרוס את מרחב האפשרויות בפני אנשים, ולתת להם לבחור (וגם לתת להם את האחריות על הבחירה לא לבחור). לתת להם אפשרות לבחור בכיוון שלוקח אותם למקומות חדשים, ואז לאפשר להם לזוז בתוך הארגון אם הם עשו את כל הדרך.

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי. niritcohen.com

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי