גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצ'פורי גורמה: האוכל הגיאורגי האהוב עובר מהפכה

גיאורגיה היא אחד היעדים האהובים ביותר על ישראלים, גם כיעד קולינרי. האוכל המסורתי נהדר, אבל בעשור האחרון מתחוללת מהפכה בטביליסי, ומסעדות שף החלו לשלב במתכונים קלאסיים חומרי גלם לא שגרתיים וטכניקות ממטבחים שכנים

מאפים וסלטים מסורתיים  / צילום: shutterstock אס.איי.פי קריאייטיב
מאפים וסלטים מסורתיים / צילום: shutterstock אס.איי.פי קריאייטיב

 

"לחיות בטיפְליס (טיבליסי) באביב, להיות בן עשרים ולא להיות נאהב - זה אסון", פסק הסופר היהודי איסאק באבל בפתיח לסיפורו הנפלא, "שכר הסופרים הראשון שלי" (שאפשר אגב לקרוא בחינם ברשת, בתרגום נילי מירסקי. מומלץ).

סוף הקיץ אומנם מתרגש כעת על טביליסי, אבל במסעדות העיר - אביב. שנים שלטו בכיפה ובאופן בלעדי המתכונים הקלאסיים של המטבח המקומי: כיסוני חינקאלי, ממרחי פחאלי של אגוזים וירקות, תבשילים ולחמי תירס - כולם נהדרים, אבל מבוצעים כמעט אותו הדבר ובלי תזוזות ימינה ושמאלה.

בעשור האחרון חלה במטבחי בירת גיאורגיה תכונה הולכת וגוברת, שהעיתונות המקומית מכנה כעת מהפכה. מסעדות שף משלבות במתכונים קלאסיים חומרי גלם לא שגרתיים או טכניקות ממטבחים אירופיים שכנים; באחרות, הצילחות הביתי וההגשה בקערות החרס מתחלפים בסידור מרהיב ומישלני למראה.

סצנת הקפה, גם היא מבעבעת, ומלאה בבתי קלייה קטנים המגישים משקאות שנקלים במקום מתערובות טריות. היינות המסורתיים של גיאורגיה, המיושנים באמפורות (כדי חרס) ובטכניקות עתיקות, זוכים להכרה בינלאומית ומככבים בברי יין שניתן למצוא בכל רחוב במרכז העיר, וברי הקוקטיילים יוצרים משקאות יפהפיים שבהם מחליפים ברנדי מקומי וצ’צ’ה, הגראפה הגיאורגית, קוניאק וג’ין בהתאמה - וברבע מחיר מכל מקום אחר ביבשת.

העניין בקולינריה ובחדשנות במטבח הגיאורגי באה לידי ביטוי גם בטלוויזיה ובמטבח הביתי: "מאסטר שף", שעונתה הראשונה שהסתיימה בגיאורגיה החודש, הביאה נתוני צפייה ועניין חסר תקדים בחידושים במטבח המסורתי.

חומרי גלם מהטובים בעולם

השינוי הקולינרי בגיאורגיה הוא חלק בפאזל גדול יותר בטביליסי שנפתחת כעת, יותר מאי פעם, אל העולם. בירת המדינה הפכה בשנים האחרונות מתחנת מעבר לטרקים וטיולים במדינה יפת הנוף, ליעד כשלעצמו.

השילוט ברובו באנגלית, עוד ועוד מלונות בוטיק מהודרים נפתחים - וחלק גדול מהרחובות והשדרות, שגם קודם לכן ניחנו בקסם בזכות הגפנים המשתרגות על חלק ניכר מהבתים, מהמפוארים מתחילת המאה ה-20 - עוברים שימור ותחזוקה. עוד חזון למלוא המועד, ועדיין. חומרי הגלם במטבח - ובפרט הירקות והפירות, גרסת HD אפילו למצאי הישראלי - נותרו על כנם והם בעיניי מהטובים בעולם. לא פחות.

"האריה השחור", שאווי לומי (Shavi Lomi), ממוקמת בבית חד קומתי ברחוב צדי בשכונת וורונסובי שכולו מחופה באותן גפנים, כמו גם החצר הפנימית של החלל. העלווה מסוככת על השולחנות לצד עצי רימון ותאנה, וגורי חתולים שובבים מתרוצצים סביב הסועדים והריהוט הווינטג’י הכבד.

בתפריט: מיני בוריטו גיאורגי מבצק לבאשי (סוג של עלה פילו מקומי) פריך, ממולא בגבינת אדאם הולנדית ותרד מקומי לצד רוטב מפלפל שושקה ופרחי חילבה (תבלין ה"אוצחו סונלי" שנמצא בחלק משמעותי של הפתיחים הגיאורגיים); צלחת מזטים מסורתית של מחית שעועית ירוקה וטרייה, פרחי ג’נגולי כבושים וגם טוויסט מהמטבח הישראלי - חצילון שלם קלוי וקלוף ששוחה, במקום בטחינה גולמית - בממרח אגוזי מלך גיאורגי. לצדם של הפתיחים - כמו באינספור מסעדות אחרות בעיר - מוגשים מי קומפוט מתוצרת המקום, שמשתנים על הבסיס יומי ושהיום התבססו על פירות יער, אפרסקים לבנים וזרעי כוסברה.

בעיקריות מככב תבשיל בקר ביין - טוויסט על בף בורגניון שבו את היין הצרפתי מחליף יין ספארווי ארגמני ועז ואת החמאה במחית תפוחי האדמה שנמתחת במסע פלא כליבו של טוסט - גבינת הרים גיאורגית. ריזוטו איטלקי זוכה גם הוא למחווה מקומית, עם תבלין הטרגון הכה פופולרי ועם גבינות מקומיות. לקינוח עולה ובאה פחואה צ’צ’ה (אלכוהול בתיבול פיג'ויה) בזיקוק ביתי.

השפית שאמונה על האוכל כאן, מריקו גובדלדזה, הייתה מהראשונות להגיש אוכל גיאורגי מסורתי עם טוויסט. "רצינו מסעדה עם אוכל מקורי, כן גיאורגי - אבל עם קריצה. מנות שמשחקות על טעמים מסורתיים עם מרכיבים לא שגרתיים, משהו שיפתיע את הלקוחות ברגע שהמנות יגיעו לשולחן. שישמח אותם או שירגיז אותם - העיקר שיעורר אותם", היא סיפרה בראיון מוקדם יותר השנה, לרגל מעבר המסעדה ממרכז העיר לשכונה המתפתחת שבה שוכנת כעת.

מתוך שיעור מתכונים גאורגיים של שפית מלון beaumond, מרינה גיאורגאדזה / צילום: רועי ירושלמי

לצדה לוקחות חלק משמעותי שפיות נוספות במהפכה. הבולטת שבהן היא השפית טקונה גצ’יצ’יליאדזה, שיוצרת אוכל גיאורגי עם טוויסט מקומי במסעדת "קפה ליטרה" (Café Littera) הממוקמת בגינה היפהפייה בעיבורי טביליסי העתיקה. לא רחוק משם, בבר ארוחות הבוקר הפופולרי אובסיאנקה (ovsianka), יוצרות צמד שפיות ממוצא רוסי חביתיות סירניקי גיאורגיות, מנת-דגל שמשלבת בין לביבות הגבינה הרוסיות המסורתיות לגבינת הריקוטה המקומית והעדינה, שמחליפה במתכון זה את גבינת הטברוג המסורתית - ומוגשות לצד קוקטיילים על בסיס משקאות מקומיים.

איך את מסבירה את הנוכחות המשמעותית של נשים בחוד החנית של הקולינריה הגיאורגית, שאלתי את טקונה לפני כמה שנים, כשביקרה בישראל בחסות השגרירות המקומית. "אנחנו באות בראש פתוח", ענתה בפשטות.

מאמות והיפסטרים

לצד הקדמה, מגלים בטבילסי מחדש גם את המטבח המקומי והרבגוני של המדינה הקטנה. נפתחות עוד ועוד מסעדות שמתמקדות במטבחים אזוריים כמו של חבל קאחטי, מגרליה ואג’ארה. הבולטת שבהן היא בר האוכל המדובר אלובאלי (Alubali). שם, לצד יינות מיקבי בוטיק וסועדים כחושים ועתירי קעקועים (נו, היפסטרים) אופות ומבשלות מאמות מגרליות מטעמים ממכורתן.

אינספור סיורי אוכל עוברים בין מסעדות כאלו, מראים לתיירים - רבים מהם ישראלים (יותר משלוש טיסות יומיות מחברות את תל אביב לטביליסי, יותר מכל יעד אחר מלבד מוסקבה) - את המגוון הקולינרי של הארץ. חלק גדול מהמסעדות החדשות שמות דגש על ירקות, כך שבניגוד לתפיסה שהאוכל הגיאורגי עתיר בשרים - יש גם לטבעוניים מה לחפש כאן.

משתה גאורגי עם טוויסט במסעדת שאווי לומי בטביליסי   / צילום: רועי ירושלמי

המסעדה המוקפדת של מלון סטמבה החדש מתמקדת בין השאר במאפי החצ’פורי המפורסמים ועתירי הגבינה של חבל אג’ארה שלחופי הים השחור. לצדם בתפריט מיצי ירקות נהדרים מהמצאי המקומי, קפה שקולים במקום ובלילות - קוקטיילים מרהיבים. המחירים - פחות מ-100 שקלים לאדם לארוחה, פי 4 יותר מארוחה ממוצעת בעיר. עוד ברחוב תמר צ’ובלידזה האנכי למלון ממוקמות מסעדות וברים מהגל הגיאורגי החדש כמו זאלה ואוביסאנקה. מה שכן - הניווט לא פשוט ולא כל הכניסות ברורות, או במילים אחרות: הצטיידו בסבלנות.

למי שרוצה להתנסות ולבשל את האוכל המקומי בעצמו - ניתן למצוא בעיר סדנאות רבות ומרתקות של אוכל קלאסי או אזורי. מלון בומונד גארדן (beaumonde garden) מקיים כאלה, שמעבירות בשלניות מהעיר קוטיאיסי שבחבל אימרטי. "בקוטאיסי חיו במשך אלפי שנים יהודים ונוצרים בדו קיום הדוק - מה שבא לידי ביטוי במטבח המקומי עד היום", מספרת השפית ומבעלי המלון מרינה גיורגאדזה. בקיצים מועברת במטבח המלון סדנת מנות אפריטיבו (מנות קטנות ונשנושים) מקוטאיסי, בליווי צ’צ’ה ויין שמכינים במקום.

"גובי הוא שם כולל למנות הפתיח הגיאורגיות", אומרת גיורגאדזה. "ו'חבר' בגיאורגית הוא מאגובארי, מי שחולק איתך גובי. תסיק מכך על החשיבות של אוכל ומנות חלוקה בתפריט המקומי".

 

מתכון - מצאבניס - מרק יוגורט קיצי

מרכיבים (לסיר בינוני):
1 כד ליטר יוגורט 6.5% (1.5 ליטר)
2 בצלים גדולים, קצוצים דק
1/3 כוס שמן זית
2 וחצי כוסות מים
3/4 כוס גריסי פנינה
1/2 כוס עלי פטרוזיליה, קצוצים דק
1/2 כוס שמיר קצוץ, קצוץ דק
2 כפות נענע מיובשת או 1/4 כוס נענע טרייה וקצוצה דק
3 ביצים גדולות וטרופות
3-2 שיני שום כתושות - לא חובה
מלח ופלפל שחור - לפי הטעם


הכנה:
יוצקים לסיר גדול את שמן הזית ומחממים. מוסיפים את הבצל הקצוץ, מנמיכים את ה ומבשלים כ-15 דקות או עד שהבצל מזהיב הזהבה קלה. מוסיפים 2 וחצי כוסות מים ואת גריסי הפנינה. מביאים לרתיחה עדינה ומכסים. מבשלים כחצי שעה. 

מוסיפים לסיר 2 כוסות נוספות של מים רותחים, את היוגורט, הביצים והתבלינים ומערבבים נמרצות עד לרתיחה. מכסים ומבשלים על אש בינונית-נמוכה במשך 8-10 דקות נוספות. מגישים חמים, כמעט פושר.

מתכון של מרינה גיורגאדזה, שפית מלון בומונד גארדן

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים