גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההווה עדיין פה, ואנחנו לא מתייחסים אליו מספיק יפה

אם צודקים נביאי הזעם, המדענים והאקטיביסטים, הרי שטוב יותר כבר לא יהיה - כלומר עכשיו הכי טוב ● ובאוויר - לפחות באוויר שלי - עומדת מין תחושה משונה ולא מוכרת של געגוע מעורפל להווה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א.

יש רגעים, אי אפשר לומר שאין רגעים. השבוע עמדתי באגמון החולה כשמעל ראשי ממריאות להקות על להקות של שקנאים, אנפות וברווזים - כל להקה בגובה שלה ובסגנון שלה, אלה במבנה V, אלה בטור ואלה בחבורה מגובשת. עפות בתיאום מושלם, גולשות על זרמי אוויר הבוקר החמים, מתרחקות ומתקרבות, עולות ויורדות עם הרוח, כאילו מתלבטות אם להמשיך לאפריקה או להישאר איתנו עוד לילה. עופות דורסים חגו מעל טרף שעוד לא יודע שהוא טרף ורק הפלמינגואים, עצלנים הדורים שכמותם, נשארו עם רגל במים. יש רגעים של שקט ויופי.

אנחנו לא יודעים בדיוק איך הציפורים יודעות לאן לנדוד - יש אומרים חיבור לשדה המגנטי של כדור הארץ, יש אומרים תמונה מנטלית של מפת היבשות, ויש אומרים ידע שעובר מאם לגוזל. כנראה שכל התשובות נכונות, אבל כשעומדים באגמון החולה וצופים בציפורים הדואות, אי אפשר שלא לחשוב על תשובה אחרת: לא הציפורים יודעות, הרוח יודעת. הפילוסוף הצרפתי אנרי ברגסון חשב על זה קודם כשטען, פחות או יותר, שקרני השמש הן שחצבו את העיניים הראשונות מתוך גולגולת האדם. ואם האור אחראי לראייה, סביר יהיה להניח שהרוח אחראית לדאייה. אנחנו יודעים לראות כמו שהציפורים יודעות לעוף.

נעים לחשוב ככה על העולם. קראתי שכ-6,000 ישראלים הגיעו לאגמון החולה במהלך חופשת החג כדי לצפות בנדידת הציפורים. מאחר שכולנו פחות או יותר אותו דבר, הרי שכל אחת ואחד מהם חווה כמוני את אותו רגע של השתאות וענווה ורבע התגלות שבהן הדביק את כל מכריו כשחזר הביתה והם העבירו את זה הלאה וכך הלאה, ולפי החישובים שלי, עד שתקראו את השורות האלה, כבר מלאה הארץ שלווה ונועם.

געגוע להווה / איור: תמיר שפר

ב.

אל מול המבול המאיים של נבואות זעם ותחזיות קודרות לגבי השפעת משבר האקלים על העתיד הקרוב, שלנו ושל ילדינו, אני מרגיש שנובטת בי תחושה חדשה: געגוע להווה. נדמה שכל מה שיש עומד להיעלם לטובת מציאות עגומה בהרבה, שבה נסיעה תמימה בבוקר סתווי נעים לראות ציפורים נודדות, פשוט לא תוכל להתרחש כי לא יהיה יותר סתיו ולא יהיו יותר ציפורים. יש אנשים שכבר מדברים על תופעות כמו דיכאון וחרדה על רקע אקלימי (בקרב אלה שיכולים להרשות לעצמם, שהרי מי שהאקלים כבר היכה בו, לא בדיוק מוצא זמן לדבר על זה ברשתות); אני לא כותב את זה בזלזול אם כי בתחושת סולידריות עמוקה. לאט-לאט כל הדיבורים האלה שלא יהיו יותר קיפודים ודבורים ודגים וציפורים ופרחים וכלום מלבד חול וחול חודרים יותר ויותר עמוק גם אליי, וגורמים לי להתגעגע להווה, שהוא בעצם העבר.

אני מוכן נפשית לזכור את הסתיו כמו שדור ההורים זוכר שפעם כולם היו משאירים את הדלתות פתוחות, למרות שאף פעם לא היה פה באמת סתיו ומותר בהחלט לחשוד גם בכל הסיפורים על הדלתות הפתוחות. אבל אתם מבינים למה אני מתכוון: אם צודקים נביאי הזעם, המדענים והאקטיביסטים, הרי שטוב יותר כבר לא יהיה - כלומר עכשיו הכי טוב. ואם עכשיו הכי טוב, למה לא להתחיל ולאהוב ולהעריך את מה שיש מיד במוצאי יום כיפור, אחרי שסלחנו ומי יודע, אולי גם סלחו לנו. המבטים מופנים, קודרים ומאיימים, אל העתיד, אבל ההווה עדיין פה ואנחנו לא מתייחסים אליו מספיק יפה. יודעים מה זה מזכיר לי: הדבר שהכי מרגיז אותי בעולם זה שתמיד שיחת הטלפון שיקבל הפקיד/ה שאתה עומד מולו תהיה יותר חשובה ממך. זה די אותו דבר, לא?

ג.

אני חש סוג דומה של געגוע מעורפל להווה כשאני קורא את הכתבות על נוירלינק (Neuralink) החברה שהקים אלון מאסק לפני שנתיים והשיק לאחרונה שמטרתה "לייצר ממשק בין אדם למכונה"; השתלת שבבים וחוטים דקים מן הדק ובהם אלפי אלקטרודות ישר לתוך המוח האנושי, שאפשר יהיה לשלוט בהן ולתקשר איתן, בהתחלה כדי לאפשר לאנשים עם שיתוק להפעיל מחשבים וכיו"ב, אבל המטרה הסופית היא, אתם יודעים, מדע בדיונית קלאסית: להשתיל דרך השבבים האלה את כל הידע שאפשר - גם התיאורטי וגם המעשי - כך שנוכל ללמוד פיזיקה וקונג פו בו בזמן, מטריקס סטייל.

אף על פי שמאסק הוא לא היחיד בתחום, הוא השאפתני והבולט מכולם, כמו תמיד. הוא אומר שכבר היום נעשים ניסויים בקופים, ובשנה הבאה יתקדמו כבר לבני האדם. חיבור אדם-מכונה זה כמו ציפורים נודדות מהבחינה הזו שלא משנה כמה פעמים נתקלת בתופעה בעבר, היא תמיד מרגשת כמו בפעם הראשונה.

אז אני עומד שם באגמון החולה וכמעט מתפתה לומר שבעצם אולי אין צורך להתגעגע לסתיו ולציפורים ולכל מה שיש, הרי עוד מעט - גם אם ייקח כמה שנים - פשוט אוריד לעצמי זיכרון מתוק של החולה בסתיו וציפורים בשמיים, אוכל אפילו להוסיף כמה עגורים, או כל זיכרון אחר. לא צריך לצאת מהבית. ארצה לחלוק את רגשות הענווה וההשתאות שלי? פשוט אעלה אותן לשרת ציבורי או משהו כזה.

וגם אל מול העתיד הזה אני מרגיש שנובטת בי תחושה חדשה-ישנה של געגוע להווה. אם, כמו שאומרים לנו מאסק וחבריו, האדם כפי שאנחנו מכירים אותו, על פגמיו וחולשותיו, על רגשותיו, זיכרונותיו ובעיקר יכולותיו הוא לא יותר מטיוטה מוקדמת שתעבור בקרוב מן העולם יחד עם העונות לטובת גזע אנושי חדש של אנשים בריאים, נטולי פגמים, חזקים ויודעי כול - או בקיצור, אנשים בלי טעם אמיתי לחיים שרק המחשבה עליהם משעממת למוות - הרי שאנחנו אחרוני האדם.

נדמה שכל מה שיש עומד להיעלם לטובת מציאות שבה נסיעה תמימה להיפגש ולשתות בירה עם חבר ולנסות להיזכר איך קראו לזאת שעבדה איתנו לפני עשרים שנה פשוט לא תוכל להתרחש, כי כולם זוכרים הכול ויודעים הכול ובמצב כזה - מה הטעם להיפגש (מלבד לצורכי סקס, כמובן, אבל גם עליו יכולים לחול אותן תמורות בדיוק)? איזה עניין יכול להיות לך באדם אחר? מה יהיה הטעם ביום כיפור אם לא יהיה יותר מרחב בין אדם לחברו?

ד.

אני לא באמת מאמין בעתיד הטכנולוגי שתואר פה לעיל, שיהיה ברור - כל מי שבנאדם יודע ברמה הכי בסיסית של ידיעה שגם אלף שבבים ומיליון חוטים דקיקים מן הדק שמושתלים בתוך המוח לא יכולים להחליף את המציאות - כי מלבדה אין כלום. המוח זה אומנם איבר משהו-משהו, אבל הוא לא יוצר את האדם ואת העולם ואת התודעה, כמו שיש כאלה שמנסים לטעון. ההיפך - כל אלה נוצרים בחוץ, באינטראקציה, בעולם, בשמש, ברוח ובגשם, במגע - העולם יוצר את האדם כמו שהאור חצב את העיניים והרוח את הציפורים.

ובכל זאת, אולי זה הסתיו, אולי זה יום כיפור, אולי זה המצב הפוליטי והגיאופוליטי, אולי זה הגיל, אבל באוויר - לפחות באוויר שלי - עומדת מין תחושה משונה ולא מוכרת של געגוע מעורפל להווה, ואני שואל את עצמי אם זו רק צורה חיובית לבטא פה פחד מהעתיד, אבל אין לי תשובה טובה.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסות בסין סגורות לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב