גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובר עוד לא כאן, אבל הרגולטרים כבר מתכוננים: רשות התחרות מקדמת הטבות מיסוי לנהגים בתחבורה שיתופית

ראש רשות התחרות מיכל הלפרין ומנהל רשות המסים ערן יעקב נפגשו כדי לדון במיסוי תחבורה שיתופית ● הלפרין תומכת בפטור ממס על נהגים שמבצעים נסיעות ● גורם ברשות המסים: "הנהגים הללו אינם שונים מבעלי עסק אחר. אין הצדקה עניינית או מוסרית לפטור דווקא אותם ממס"

מנהל רשות המסים ערן יעקב וראש רשות התחרות מיכל הלפרין / צילומים: תמר מצפי, כדיה לוי; עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
מנהל רשות המסים ערן יעקב וראש רשות התחרות מיכל הלפרין / צילומים: תמר מצפי, כדיה לוי; עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

רשות התחרות שמובילה מיכל הלפרין ורשות המסים שמנהל ערן יעקב מנהלות בימים אלה דיונים לגבי מיסוי הכנסות מיוזמות תחבורה שיתופית. כך נודע ל"גלובס".

במסגרת הדיונים הציעה ראשת רשות התחרות לקדם מהלך של הענקת פטור ממס על הכנסות של נהגים שמבצעים נסיעות שיתופית, עד גובה הכנסה מסוים ובכפוף לתנאים שונים. למנהל רשות המסים, ערן יעקב, יש גישה אחרת לנושא, שעיקרה מיסוי מלא על הכנסות הנהגים השיתופיים, ופתרון כולל למיסוי ההכנסות מ"כלכלת החלטורה" (Gig Economy). נציין שהנושא יקודם רק לאחר הקמת ממשלה חדשה.

ממידע שהגיע ל"גלובס" עולה כי יעקב נפגש עם הלפרין בשבוע שעבר, על מנת לדון במיסוי הנסיעות השיתופיות. במהלך הפגישה אמר יעקב כי סלילת הדרך לתחבורה השיתופית בארץ לא יכולה לבוא על חשבון גביית המס המלא מנהגים שהופכים למסיעים מקצועיים-עסקיים.

קצת רקע: המונח תחבורה שיתופית מתייחס בעיקר לשני מצבים: הראשון - מצב שבו נהג הופך את רכבו למעין מונית, וגובה תשלום בעבור נסיעות שהוא עושה במיוחד עבור נוסע מסוים, בדומה לפורמט של אובר בחו"ל; במצב השני בעל רכב שמתכנן נסיעה מזמין לרכבו נוסעים נוספים באותו כיוון, ומבקש מהם להשתתף, באופן סמלי, בהוצאות הנסיעה. הפורמט השני זמין במסגרת שירותי קארפול של האפליקציות ווייז ומוביט. מדובר בהסעות "על הדרך" בתמורה להשתתפות בעלויות הדלק.

מאז מינויה לתפקיד, בראשית 2016, הכריזה הלפרין, כי אחת האג'נדות המרכזיות שלה היא קידום התחרות בתחום התחבורה הציבורית, בעיקר על ידי סלילת הדרך עבור אפליקציות שמציעות שירותי תחבורה שיתופית. בשנים האחרונות הכריזה הלפרין מעל כל במה - בכנסת, בימי עיון, בכנסים ובניירות עמדה ובדוחות של הרשות - כי טובת הצרכן בישראל מחייבת פתיחת השוק לתחבורה שיתופית, הסרת חסמים העומדים בפני הטמעת אמצעי תחבורה שיתופית והפחתת נטל הרגולציה הקיים על המוניות המסורתיות, עד למינימום ההכרחי.

ב-2017 פרסמה רשות התחרות דוח בנושא התחבורה המשותפת להערות הציבור. בדוח הומלץ למשרד ראש הממשלה, למשרד התחבורה והבטיחות בדרכים ולמשרד האוצר, לפעול להסרת חסמים שמונעים לטענת רשות התחרות שימוש רחב יותר בתחבורה ציבורית.

בדוח נכתב כי "האסדרה הנוהגת בתחום שירותי התחבורה מגבילה את כמות ומגוון שירותי התחבורה, ופוגעת בתחרות בענף", וכי "הגבלת התחרות פוגעת בנוסעים בכמה מישורים - עלות התחבורה גבוהה יותר, ובנוסף, הזמינות, איכות ומגוון השירותים המוצעים מצטמצמים. לרבים מהנוסעים אין ברירה אלא לכלות זמן רב בנסיעה בדרכים עמוסות ופקוקות, תוך הוצאה כספית בלתי מבוטלת. אחרים, אשר שירותי התחבורה הציבורית באזורם מתאפיינים בתדירות נמוכה ובקישור למספר יעדים מצומצם, ואשר אין ידם משגת רכב פרטי, עלולים למצוא עצמם מוותרים על עבודה במקומות מרוחקים, יציאה לקניות או למקומות בילוי שאינם סמוכים למקום מגוריהם. מעבר למטרד האישי, היעדר שירותי תחבורה מתקדמים פוגע גם במשק: החל מפגיעה קשה בתוצר בשל אובדן שעות עבודה וכלה בהגברת זיהום האוויר".

"לא צריך פטור ממס"

במקביל, גם מנהל רשות המסים, ערן יעקב, דיבר בשנים האחרונות לא מעט על הכלכלה השיתופית, ובתוכה התחבורה השיתופית. זווית הראייה של יעקב שונה מזאת של רשות התחרות ומתייחסת, מטבע הדברים, להיבטי המיסוי של התופעה. את יעקב מטרידה השאלה איך ימוסו הרווחים שעושים אנשים פרטיים שמחליטים להגדיל את הכנסותיהם באמצעות "כלכלת החלטורה".

לאחרונה החליטה גם ראשת התחרות לבחון את הזווית של מיסוי התחבורה השיתופית, ובעיקר לבחון את השאלה האם היבטי מס מהווים חסם בפני גורמים שרוצים לפעול בתחום.

הלפרין הקימה ועדה שבחנה את החסמים שעומדים בפני התחבורה השיתופית בישראל. אחת המסקנות של הוועדה היא שאחד החסמים המונעים מהחברות המפעילות תחבורה שיתופית להיכנס לישראל קשור למס. רשות התחרות אף גיבשה המלצה איך ניתן להסיר את חסם המס. לגישת רשות התחרות, כיוון שבמקרים רבים אין לנהגים הפועלים בתחום הכנסות גבוהות, ויש גם הוצאות שעל פי חוקי המס יותרו בניכוי אם הרשות תגבה מס מהנהגים, הדרך הנכונה לפתוח את התחום היא הענקת פטור ממס לנהגים בכפוף לתנאים שונים - למשל תקרת הכנסה או מספר נסיעות בחודש. ההצעה הזאת הועלתה בפגישה שנערכה בין מנהל רשות המסים לראשת רשות התחרות, אך מנהל רשות המסים התנגד לה.

לדברי גורמים בשתי הרשויות, בין יעקב לבין הלפרין יש שותפות מחשבה לגבי הצורך לאפשר את הנסיעות השיתופית, כתפיסה, אך ההבדל בין הגישות סובב סביב שאלת המיסוי. מכיוון שיעקב אמון על עולם המס, הגישה שלו היא הגישה הרלוונטית לעולם זה - והיא שוללת הענקת פטור לנהגים הפועלים בזירת הנסיעות השיתופיות.

לדברי גורם ברשות המסים, "הלפרין הגיעה כדי להתייעץ על הרעיונות שעלו ברשות התחרות, בהם הפטור ממס, אך הוסבר כי לא ניתן לתת פטור ממס לנהגים שהופכים את הנסיעות הללו לעסק. ברשות סבורים כי הנהגים הללו אינם שונים מכל בעלי עסק אחר, שמשתכרים ומשלמים מס ואין כל הצדקה עניינית או מוסרית לפטור דווקא אותם ממס".

לדברי אותו גורם, "אותו אדם שעושה נסיעה שיתופית יכול להיות שהוא מרוויח 20 אלף שקל ברוטו בחודש, כי יש לו עוד מקצוע, והנסיעות השיתופיות זו תוספת להכנסות קיימות. זה עוד עסק שלו, בנוסף לדיי ג'וב. למה שלא ניתן פטור עד הכנסות מסוימות גם לקוסמטיקאיות או לאינסטלטורים? למה לא לתת פטור ממע"מ למשל על תרופות מצילות חיים? יש מקומות שבהם לפטור ממס יש הצדקה מוסרית ואנחנו בכל זאת לא יכולים לתת את הפטור, כי עולם המס הוא לא הפתרון לכל הבעיות במדינה. יש פתרונות אחרים שלא קשורים לעולם המס, כמו הכנסת תרופות לסל הבריאות ופתרונות נוספים. יש פטורים יותר חשובים ויותר ערכיים מהפטור הזה, אבל המדינה צריכה להירתם לפתור את הבעיות הללו במישורים שהם לא מישורי המס. גם בתחבורה השיתופית לא צריך לתת פטור ממס".

הגורם הוסיף כי "הלפרין מדברת על קידום התחבורה הציבורית לא מעט זמן. היא ביקשה את עזרת רשות המסים בעניין הזה, לגבש פתרון שייתן מענה לתחבורה השיתופית, אבל עולם המס הוא לא חזות הכול ולא ניתן לעשות בו מניפולציות שלא תואמות את כללי המס. רשות התחרות לא אמונה על עולם המס, ולכן הם לא שוקלים את כלל השיקולים בהקשר הזה. ברשות המסים כן שוקלים".

מעבר לכך, יעקב ידוע כמי שמעוניין לבטל את הפטורים הקיימים בחוקי המס, והרעיון לתת פטור לתחבורה השיתופית לא עולה בקנה אחד עם האג'נדה שלו. יעקב הצהיר לא פעם על כוונתו לפעול לביטול הפטור ממס על השכרות דירות מגורים, ביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות ועוד. "החסם לתחבורה שיתופית הוא לא חסם מס. מסים זה חסם רק למי שרוצה להעלים מס, והפתרון הוא לא בלתת פטורים ממס", אומר הגורם ברשות.

פתרון גנרי לכלכלה השיתופית

אז מה מנהל רשות המסים מתכנן לעשות? בתקופה האחרונה מדבר יעקב לא מעט על מיסוי ההכנסות מהכלכלה הדיגיטלית וכלכלת החלטורות, ומבהיר כי ברשות המסים מגבשים פתרון כולל, כזה שצריך לעבור בחקיקה, כדי להסדיר את אופן גביית המס מהשחקנים בתחומים אלה. אחד הפתרונות המרכזיים שיעקב מדבר עליהם הוא ניכוי מס במקור מהחברות, האפליקציות והאתרים המעניקים את השירותים.

הפתרון הזה אמור לחול על Airbnb ואתרים שמאפשרים השכרת דירות לטווח קצר כתחליף לאירוח בבית מלון, ובאותה מידה גם על אפליקציות כמו ווייז ומוביט שמחברות בין נהגים לבין טרמפיסטים.

ניכוי מס במקור יאפשר לגבות מס מהנהגים בזירה השיתופית, באופן אוטומטי, דרך האתרים והאפליקציות שמהם הוזמן השירות, על פי אותו מנגנון של ניכוי מס הכנסה ממשכורות של שכירים או מס רווחי הון משוק ההון. בדרך זו, הסכום שישולם לנהגים יהיה התשלום שנגבה מהנוסע, לאחר שכבר נוכה המס.

עם זאת, במסגרת הדיונים בנוגע לתחבורה השיתופית שוקלים ברשות המסים קביעת רף ממנו יתחילו לגבות את המס. ברשות המסים לא מעוניינים לתפוס את הנהגים הפרטיים שעושים נסיעה שיתופית בעלת אופי פרטי, למשל מסיעים חברים לעבודה שמשתתפים בהוצאות הדלק.

ברשות מבקשים ללכוד ברשת המס את הנהגים שהפכו את הנסיעות השיתופיות לעסק. ברשות שוקלים להוציא מהכלל את העולם הפרטי באמצעות קביעת מבחנים או כללים לגבי מתי הנסיעות הופכות לעסק, בדומה למבחנים הנהוגים בנוגע להשכרת דירות פרטיות.

לדברי גורם ברשות, "זה לא מעניין אותנו שאדם עושה נסיעה פעם בהרבה זמן או מסיע חבר לעבודה ומקבל סכום מזערי של השתתפות בהוצאות. מעניין אותנו כשזה מגיע לידי עסק. זה נכון לכל הפעילות בכלכלה השיתופית. אנחנו נגבש פתרון גנרי שיכלול את כל האתגרים של מיסוי ההכנסות מהכלכלה השיתופית".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "גביית תשלום בתמורה להסעה, הגם שנעשית במסגרת פלטפורמה שיתופית, איננה משנה את המהות הכלכלית והמהות לצורכי מס - בדיוק כפי שהשכרת דירה באמצעות פלטפורמה שיתופית איננה פטורה ממס. כמובן שיש לקחת בחשבון את ההוצאות, ואף ייתכן כי במקרים מסוימים כדוגמת נסיעה שיתופית הרי שלא יהא בסופו של יום חיוב במס.

"לאור האמור, נושא גביית מס אמת, שוויון בגבייתו ואי-העדפת שירות כזה או אחר לצורכי מס הם בראש מעייניה של רשות המסים. משכך, רשות המסים פועלת זה מכבר ובשיתוף שאר המשרדים הנוגעים בדבר, לרבות בשיח מול רשות התחרות, במציאת פתרונות להתמודדות עם הכלכלה השיתופית, תוך בחינה של החסמים האמיתיים לכך. 

"עמדתנו היא כי החסם, ככל שישנו, אינו עצם חבות מס, אלא הממשק מול רשות המסים בנושא. ולכן, ברשות עמלים על מציאת פתרונות תפעוליים לנושא אשר יהיו מתאימים לכלל הכלכלה השיתופית, זאת על מנת להפחית חיכוך מול ציבור המשתמשים בכלכלה שיתופית מחד, ולגביית מס אמת ואי עיוות מדיניות המס ושוויונותו מאידך. המלצות כאמור יוגשו לשר האוצר עת תוקם ממשלה.

"חשוב לציין כי אמירה שתשלום מס מהווה חסם אינה עומדת לבדה שכן אחריותנו ומחויבותנו כלפי ציבור משלמי המסים לייצר שוויוניות והיעדר אפליה, ובטח שלא הענקת פטור גורף תגרום לכך".

מרשות התחרות נמסר בתגובה: "מדובר בשיח פנים ממשלתי, ואנחנו לא מגיבים על דברים שנאמרים בתוך הממשלה". 

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט; טבע מזנקת ב-10%, בשיא של חמש שנים

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5% ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים