גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית ירושלים התעקשה לקבל פסק דין וחטפה הוצאות בסך 2 מיליון שקל

פסק הדין מותח ביקורת חריפה מאוד על התנהלות ראש העירייה לשעבר אהוד אולמרט, שמשיקולי מערכת בחירות גרם לבזבוז כבד של כספי ציבור

אהוד אולמרט, לשעבר ראש עיריית ירושלים / צילום: יונתן בלום
אהוד אולמרט, לשעבר ראש עיריית ירושלים / צילום: יונתן בלום

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, רפאל יעקובי, חייב את עיריית ירושלים והוועדה לתכנון ובנייה בעירייה בהוצאות משפט גבוהות במיוחד, 2 מיליון שקל, לאחר שתביעת הנזיקין שלהן בסך 25 מיליון שקל נדחתה. פסק הדין מותח ביקורת חריפה מאוד על התנהלות ראש העירייה לשעבר אהוד אולמרט, שמשיקולי מערכת בחירות גרם לבזבוז כבד של כספי ציבור.

התמיהה על התנהלות העירייה מתעצמת לאור העובדה שהשופט יעקובי הזהיר את העירייה לפחות פעמיים כי בכוונתו לפסוק נגדה, והמליץ לה לסגת מהתביעה ולחסוך את ההוצאות הכבדות.

בדיון בספטמבר 2019 התקיים שיח מחוץ לפרוטוקול, בו השופט הזהיר את עו"ד טליה ששון המייצגת את העירייה מפני הבאות. עו"ד ששון השיבה כי היא תשיב להצעת השופט ככל שהדבר יהיה נחוץ. בהמשך הודיעה ששון כי העירייה מסרבת להצעה שהתביעה תידחה ללא נימוקים תמורת הפחתת שכר-הטרחה וההוצאות. "התובעות משיבות בזה בשלילה להצעה. בית המשפט מתבקש ליתן פסק דין".

השופט יעקובי לא אמר נואש ולאחר חודשיים ניסה שנית לשכנע את עיריית ירושלים לסגת מהתביעה. הוא הבהיר כי קיים "סיכון של סכומים גבוהים, ובכללם כספי ציבור מרובים", ולכן המליץ לעירייה לסגת מהתביעה ובכך לחסוך את ההוצאות. יעקובי שב והזהיר כי "יש לקוות שכל הגורמים בעירייה מודעים וערים לכל הנחוץ בדרכם לקבלת ההחלטות".

עו"ד ששון ויועמ"ש העירייה, עו"ד אלי מלכה, השיבו לקונית כי "התובעות חוזרות ומבקשות כי יינתן פסק דין בתובענה".

מדובר בתביעה שהוגשה עוד בשנת 2005, והתנהלו בו לא פחות מ-50 דיוני הוכחות. התביעה עוסקת בפרשת פרויקט בנייתו של "כביש בגין", החוצה את ירושלים. מועד היעד לסיום הכביש היה חודש יוני 1998, וקבע אותו אהוד אולמרט, שהיה אז ראש עיריית ירושלים, כדי שפתיחת הכביש לתנועה תהיה לפני הבחירות לראשות העיר שנועדו לחודש נובמבר 1998. אלא שבמרוצת הפרויקט התברר כי הכביש המיועד חולף על פני חלקות של משפחת גולובנציץ, שהוציאה צו הפסק עבודות. מצב זה העמיד את העירייה בנובמבר 1997 במצב שבו לא ניתן לחבר את "כביש בגין" ל"כביש גולדה", בתאריך היעד לסיום הכביש.

בעקבות כך הגיעו העירייה והוועדה לתכנון ובנייה להסכם עם גולובנציץ, שהוביל בסופו של דבר לתשלום של למעלה מ-42 מיליון שקל.

בשנת 2005 תבעה כאמור העירייה את משפחת גולובנציץ, את חברת "מוריה" העירונית שסללה את הכביש, את חברת "יורם גדיש חברה להנדסה" שתכננה את הכביש וכן את עורכי הדין שייצגו את העירייה בהליך הפקעת קרקעות גולובנציץ.

לטענת עיריית ירושלים, חברת יורם גדיש הכניסה את התביעה לבוץ שהוביל לעיכוב הפרויקט ובסופו של דבר להסכם שביסוד התביעה. זאת בכך שהתרשלו במה שנוגע להיתר החפירה. כלפי גולובנציץ טענו התובעות כי התנהלו באורח פגום ופסול ולבסוף זכו להסכם בלתי ראוי, אשר מן הדין לבטלו. לנתבעים האחרים ייחסו התובעות מצגים כוזבים ופעולות שסללו את הדרך להסכם האמור, כל זאת בשעה שלטענת התובעות ניתן היה להתגבר על הקושי שהתעורר באופן פשוט וזול בהרבה.

השופט יעקובי פסק נגד העירייה וכתב כי היה עליה לעמוד בנטל ראייתי כבד במיוחד, זאת בשל "טענות בדבר מעשים דוגמת תרמית, הטעיה, היצג כוזב של עובדות, הפרת אמונים של גורמים שהיו אמורים לפעול מטעם ולטובת התובעות ובפועל פעלו נגדן, פעולה בדרכים לא כשרות ואף רמיזות לשוחד".

יעקובי כתב כי טענות העירייה לא החזיקו מים. "עיון במכלול חומר הראיות מוביל למסקנה כי התובעות רחוקות מלעמוד במה שנדרש מהן בקשר לכך".

יעקובי כתב כי בנוסף לכך, העירייה העלתה טענות קנוניה מורכבת ומתוחכמת של כל הנתבעים נגדה, אשר לחלקם כלל לא היה מניע לפעול נגד האינטרס של העירייה. בית המשפט העליון קבע כי "טענת קנוניה דורשת נטל מוגבר של ראיות".

יעקובי המשיך למתוח ביקורת על התביעה, וכתב כי "גם לו נדרש מהתובעות לעמוד רק בנטל שכנוע ברמה של מאזן ההסתברויות, היו הן רחוקות מלעמוד בו. התמונה המתקבלת היא דווקא שמאזן ההסתברויות נוטה בבירור לכך שאין לייחס לנתבעים את שהתובעות מבקשות לייחס להם".

השופט כתב כי הכול נובע מתזזית שאחזה בפקידי עיריית ירושלים לעמוד ביעד שקבע אולמרט, והוא "פתיחת 'כביש בגין' לתנועה עוד לפני הבחירות לרשויות המקומיות, וזאת בכל מחיר ותוך שכל האמצעים כשרים לשם כך".

יעקובי סיים את פסק דינו בביקורת חריפה הן על אולמרט, ראש העיר ירושלים דאז, והן על התנהלות העירייה כיום שהתעקשה להמשיך לנהל את התביעה חרף ההבנה כי אין לה סיכוי. "בטרם חיתום לא אוכל שלא להביע צער רב על התנהלותם של הגופים הציבוריים שהגישו את התביעה דנן. המדובר גם בהתנהלותן של התובעות בזמן אמת, בעת ההתרחשויות שברקע התביעה דנן (שעלתה לציבור בממון רב), וגם בכך שלאחר מכן הגישו תביעה שלא היה מקום להגיש ושבפרשות דרכים שונות עמדו על מיצויה והחזיקו בה בחוזקה".

מעניין לציין כי לאחרונה שב ותקף אולמרט את נתניהו כי פעולותיו והצהרותיו המדיניות מונעות מתוך שיקולי בחירות וצורכי מערכת הבחירות. פסק הדין של בית המשפט המחוזי קובע כי אולמרט שיעבד את משאבי העירייה לאינטרס הפוליטי שלו על רקע הבחירות שמשמשו ובאו.

כאמור, העירייה והוועדה חויבו בהוצאות משפט בסך 2 מיליון שקל לנתבעים.

את עיריית ירושלים ייצגה עו"ד טליה ששון; את עורכי הדין הנתבעים ייצגו עורכי הדין יוסי אשכנזי, יעל צ'רבינסקי ונועה לאון ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן; ואת מוריה חברה לפיתוח ירושלים ייצגו עורכי הדין יאיר עשהאל ויובל אגמון ממשרד אפרים אברמזון.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"