גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על כלכלה, קורונה והבחירות בארה"ב: מה אומר מדד "הפחד" לגבי הצפוי בשווקים?

מדד הוויקס האמריקאי הוא אינדיקטור חשוב למתרחש בשווקים, והוא גם יכול לספק תחזית לרמת הוודאות בהם בעתיד הקרוב ● לפי המדד, אחרי הבחירות בארה"ב רמת אי הוודאות תרד בהדרגה, אך גם בעוד 8 חודשים היא תהיה גבוהה משמעותית מהממוצע

רצפת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס
רצפת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס

משבר הקורונה ממשיך להכות בכלכלות העולם וסופו עדין לוט בערפל. האם יהיה גל שלישי? מה יקרה בחורף הקרוב? מה תהיה השפעת הקורונה על שוק ההון, הכלכלה בטווח הבינוני והארוך? מוסכם על מרבית הכלכלנים שההתאוששות לא תהיה מהירה גם אם יימצא חיסון בחודשים הקרובים. מחד כלכלות העולם חוות ירידה גדולה מאד בתוצר ב-2020 של כ-6%, ועלייה גדולה באבטלה לשיעורים דו-ספרתיים, ומאידך שוקי ההון, שנפגעו קשות עם גילוי התפרצות המגפה עם ירידות חדות של בין 25% ל-35% בחודש אחד (20 בפברואר-21 במרץ), עלו מאז ב-20% עד 60%.

את האניגמה הזאת ניתן להסביר במידה רבה אם נבדוק ביתר פירוט את מה שקרה בשווקים. ראשית, יש לציין שההתאוששות בשוקי ההון מושפעת במידה רבה מהתנהלות הממשלות במדינות השונות בנושא הקורונה. הטיפול הבריאותי, כלומר מהירות עצירת התפשטות המגפה, והטיפול הכלכלי, המהירות והיעילות שבה טיפלו בכלכלה ובעסקים. כל זה מתבטא בתגובת שוק ההון. שוקי ההון באירופה (להוציא את גרמניה שהתנהלה אחרת) התאוששו הרבה פחות מהשווקים במזרח הרחוק (סין, יפן, קוריאה). זאת כתוצאה מההתנהלות (הכושלת) באירופה לעומת המדינות במזרח הרחוק.

ארה"ב היא סיפור אחר, וזאת למרות הטיפול הכושל שם בקורונה. את העלייה במדדי השוק העיקריים בארה"ב (דאו ג'ונס, S&P 500 ונאסד"ק) ניתן לייחס לתעשיית ההייטק שנהנית באופן ישיר או עקיף מהקורונה, והמהווה כ-40% מערך שוק ההון האמריקאי. מניות ההייטק הגדולות (אמזון, אפל, גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט) מהוות כ-22% משווי 500 החברות הגדולות. מדד נאסד"ק עלה מנקודת השפל במרץ בקרוב ל-60% והוא כיום ברמתו הגבוהה ביותר. מעבר לכך ניתן לייחס זאת למדיניות הבנק הפדרלי בארה"ב, מדיניות של הזרמת נזילות אין סופית (יותר משני טריליון דולר), שתומכת בריבית קרובה לאפס.

מה מצפה לנו בשוק ההון בתקופה הקרובה? נתמקד בארה"ב העומדת בפני אירוע חשוב שהשפעתו עשויה להיות דרמטית לא רק לגביה: הבחירות לנשיאות שמתקיימות היום. שלא כמו הבחירות בעבר, הפעם אי הודאות לגבי התוצאות והחשש מהתעכבות ההכרעה והכרוך בכך, מעצימות את אי הוודאות הנובעת ממגפת הקורונה. בפעם הראשונה בהיסטוריה האמריקאית, מדינות רבות אפשרו הצבעה מוקדמת לכל התושבים וכן הרחבת האפשרות להצביע באמצעות הדואר. ניתן לומר שלהוציא ניצחון חד משמעי של אחד המועמדים, בתקופה הקרובה לא נראה רגיעה בשווקים, בלשון המעטה.

החשש מתוצאות הבחירות מקפיץ את מדד הפחד

אינדיקטור חשוב למתרחש בשווקים הוא מדד הוויקס האמריקאי, המכונה גם מדד "הפחד", והפעם הוא גם מבטא את הלך הרוחות לא רק בין המשקיעים. המדד מבוסס על מחירי אופציות על האינדקס של 500 החברות בגדולות בארה"ב. מדד הוויקס מייצג למעשה את המחיר שמשקיעים מוכנים לשלם כדי לבטח את השקעותיהם מפני נפילות נוספות. בתקופות שקטות יחסית מדד הוויקס משייט לו ברמות של 10%-15%.

עם התפרצות הקורונה בארה"ב בפברואר המדד זינק בחדות. לאחר שהיה בשיאו בחודש מרץ (מעל 80%), ירד בהדרגה מתחת ל-30%, שזה כאמור עדיין כ-50% מעל הממוצע ארוך הטווח. מדד זה עלה בשבוע האחרון וסגר ביום שישי האחרון ב-38% בד בבד עם הירידה בשוק של כ-5%. ניתן כמובן לייחס זאת להתגברות הקורונה בשבועות האחרונים אך נראה שהתגברות החשש מתוצאות הבחירות היא הפקטור העיקרי במה שראינו בשבוע האחרון. נציין שמעבר לזהות הנשיא הבא, קיימת אי ודאות עצומה לגבי המדיניות הכלכלית בארה"ב (בדומה לישראל): מה יהיה שיעור התמיכה של המדינה בעסקים ובמובטלים ומה יהיה על מדיניות המסים לאורך משבר הקורונה ולאחריו.

מדד הוויקס מבטא את אי הודאות הצפויה ב-30 הימים הבאים. אך אם נבחן את התחזיות הנגזרות של המדד לחודשים הקרובים תתגלה תמונה שונה ממה שהורגלנו אליה בתקופה טרום הקורונה. המבנה העיתי של המדד, המשתקף מהחוזים העתידיים של הוויקס, מבטא את הציפיות לרמת אי הוודאות ל-8 החודשים הבאים.

כפי שניתן לראות בגרף המצורף, הוויקס צפוי לרדת מעט לאחר הבחירות אך יישאר ברמתו עד סוף השנה האזרחית שאז אולי יתחלף הנשיא, אבל, זו עלולה להיות תקופה סוערת אם תוצאות הבחירות לא יתקבלו על ידי אחד הצדדים. מינואר והלאה אנו רואים שיש ירידה עקבית בוויקס, שמשמעותה בעיקר יישוב סוגיית הנשיאות. גם בעוד 8 חודשים רמת אי הוודאות הצפויה גבוהה משמעותית מהממוצע הרב-שנתי וזה כמובן ניתן לייחס כולו למגפת הקורונה. פרקטית, הגרף מצביע שעלות הביטוח על מדד המניות יקרה יותר בנובמבר מאשר בחודשים שלאחריו (בגילום שנתי), אך עלות זו גבוהה אבסולוטית עד וכולל ינואר. עדיין לא רואים בגרף חזרה לשגרה בשוק ההון גם ביולי 2021.

 

יש לציין שעוד בחודשים הקודמים, הייתה לחוזה אוקטובר פרמיה מעל לחוזה ספטמבר ונובמבר (חוזה אוקטובר שיקף את אי הודאות סביב יום הבחירות). אם בוחנים את ארבעת מערכות הבחירות הקודמות מ-2004 (מאז שקיימים חוזים עתידיים על הוויקס), לא ראינו מבנה עיתי כזה. לפיכך, אפשר לומר שאי הוודאות במערכת בחירות זו היא יוצאת דופן ומבטאת את החששות הכבדים של המשקיעים.

גם המבנה העיתי של מדד הוויסטוקס, המבוסס על 50 המניות הגדולות באירופה, נותן תמונה דומה שבה אי הוודאות הגבוהה יחסית סביב הבחירות בארה"ב תקטן במידה מסוימת אחרי הבחירות ובצורה יותר סיסטמתית בחודשים לאחר מכן. כלומר, גם המשקיעים באירופה מודאגים ממערכת הבחירות בארה"ב.

לבחון פתיחת שוק לנגזרי אי ודאות בבורסת ת"א

מדד התנודתיות בישראל עלה לאחרונה, האם ניתן לייחס זאת לבחירות בארה"ב? לצערנו אין עדיין שוק חוזים עתידיים על מדד זה ואין כלים אמינים לאמוד את תפישת אי הוודאות לאורך זמן.

ישנם אינדיקטורים נוספים, המבוססים על שוקיי נגזרים, הנותנים תמונה יותר נרחבת על הסיכונים העתידיים. אלו מדדים צופים פני עתיד הנותנים בידי המשקיעים מידע שלא ניתן להסקה מנכסי בסיס (מניות, אג"ח, סחורות). שוק הנגזרים, מעבר לתפקידו בניהול סיכונים פיננסים, יש לו תפקיד חשוב בהעברת מידע לשוק ההון על תפישת אי הוודאות והשינויים לאורך זמן בתפישה זו.

מומלץ לבורסה בתל אביב לבחון בהקדם פתיחת שוק לנגזרי אי ודאות בשוק המניות. כמו כן יש לשקול (גם בנק ישראל) חישוב ופרסום מדד אי ודאות לשקל/דולר המבוסס על האופציות הנסחרות בבורסה. למשקיעי שוק ההון מומלץ לעקוב אחר מדדי התנודתיות כאינדיקטור חשוב לאי הוודאות בשווקים.

מנחם ברנר הוא פרופסור אמריטוס למימון, אוניברסיטת ניו יורק ויועץ לחברת קוגנום ייעוץ כלכלי בע"מ. דן גלאי הוא פרופסור אמריטוס למימון , האוניברסיטה העברית והבעלים של סיגמא בית השקעות. כותבי המאמר היו הראשונים להציע לבורסות בארה"ב את מדד התנודתיות "סיגמא" שהיה המודל למדד "הפחד" (ויקס)

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"