גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניו יורק: מכירות בתים צמודי קרקע עולות בעקבות משבר הקורונה

הקונים מחפשים חלל נרחב ושקט, ובתים פרטיים נמכרים יותר טוב מדירות בבניינים ובבתים משותפים

מנהטן. הבתים המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ / צילום: Shutterstock
מנהטן. הבתים המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ / צילום: Shutterstock

בתים צמודי קרקע היו במשך זמן רב הילד החורג והבלתי רצוי של שוק נדל"ן היוקרה של מנהטן. קונים עשירים העדיפו דירות בגורדי השחקים, שלאט לאט מסתירים את השמיים.
אך במגפה ששינתה כל כך הרבה הרגלים של שוק הנדל"ן, גם זה משתנה.

כיום, כששוק הנדל"ן בעיר ניו יורק מתחיל להתעורר, בתים צמודי קרקע נמכרים יותר מדירות ומבתים משותפים, על פי הנתונים. סוכני נדל"ן מספרים שהקורונה שינתה את סדרי העדיפויות. קונים שבעבר חשקו בבניינים עם שוער בכניסה, וחלונות שנשקף מהם נוף פנורמי, מחפשים כיום בתים צמודי קרקע, עם כניסה פרטית, גינה וכמה קומות שהופכות את העבודה מהבית בזום קלה יותר. המגמה הזו היא מיקרוקוסמוס של מגמה שקורית ברחבי ארצות הברית, כשמשפחות מחפשות יותר מרחב בזמן שהן מתבודדות בבתים ומתחבאות מהנגיף.

"שוק הבתים צמודי הקרקע מצליח כי אנשים מעריכים חללים פתוחים פרטיים ובית שמכיל את כל מה שצריך", אמר כריסטופר ריצ'יו מחברת לזלי ג' גרפילד, אחת הסוכנויות שפרסמה בית צמוד קרקע בווסט ווילג' שנמכר בסכום של כמעט 20 מיליון דולר בספטמבר. "מגוון האנשים שמחפשים בית צמוד קרקע רחב יותר מאשר בשנים קודמות".
בחודש אוקטובר נחתמו עסקאות ל-13 בתים למשפחה יחידה, עלייה של 44% לעומת אותו חודש בשנה שעברה, כך על פי דוח של חברת דאגלס אלימן. בניגוד לכך, חוזים על דירות בבתי דירות צנחו ב-28% באותה תקופה, ועל בתים משותפים ב-4%.

"מתאימים לרגע הזה של הקורונה"

העלייה בברוקלין הסמוכה דרמטית אפילו יותר: באוקטובר נחתמו חוזים על 198 בתים צמודי קרקע, יותר מפי שלושה ממספר העסקאות באותו חודש בשנה שעברה, לפי הדוח של אלימן. שמאי המקרקעין ג'ונתן מילר מחברת מילר סמואל, שהכין את הדוח, אמר שהקצב המהיר של מכירת בתים בברוקלין הוא במידה רבה משום שבתים באזור נמכרים במחירים יותר בני השגה.

"מגפת הקורונה הגיעה, ומאז אנחנו לא מחזיקים בתים כאלה ריקים", אמרה נדין אברמסון, סוכנת בחברת בראון האריס סטיבנס. אברמסון אומרת שכמעט בכל המכירות על בתים צמודי קרקע שהיא מנהלת יש כמה הצעות. "הם ממש מתאימים לרגע הזה של הקורונה", אמרה.

לפני המגפה, סטיב ספורגט ושיין לי שכרו דירה בבניין עם שומר בכניסה באפר ווסט סייד, ומדי פעם בדקו דירות בבניינים לרכישה. כשהמגפה החלה, סיימו את החוזה שלהם ועברו לדירת סוף השבוע שלהם בצפון. הם המשיכו לחפש נכס לרכישה בעיר ניו יורק אך סדר העדיפויות שלהם השתנה.

"אחרי שהחלה המגפה, בתים צמודי קרקע נראו לנו מושכים יותר", אמרה לי, בת 29, שעובדת באתר הנדל"ן RealtyHop. "האפשרות לצאת לחצר האחורית ולשחק עם הכלב חשובה בשבילנו כיום".

הם אהבו בית בשכונת רד הוק בברוקלין, שגברת אדמסון, הסוכנת שלהם, קראה לו "ספיישל קורונה" מפני שהוא היה מוכן לכניסה, עם גן מטופל על ידי גננים, גג משופץ ומקום חניה מקורה. מר ספורגט וגב' לי הגישו הצעה, אך מישהו אחר עקף אותם.
הם היו מאוכזבים אך המשיכו לחפש ומצאו בית דו-משפחתי בנוי לבנים שהיה דומה לבית הראשון שראו אך לא היה משופץ. לבית, שנבנה בערך בשנת 1900, הייתה חצר ומקום לחניה. לא אכפת להם לשפץ, כי הם יכולים לגור בצפון המדינה בינתיים ולעבוד מרחוק, אמר ספורגט, שהוא בשנות ה-40 לחייו ומנהל את סטודיו הדיגיטל Big Human.
הם חתמו על חוזה לרכישת הבית במחיר שהיה רק מעט מתחת למחיר המבוקש, 1.198 מיליון דולר.

רק כ-2% מהעסקאות שנעשות בשנה

רוב הבתים צמודי הקרקע בעיר נבנו במאה ה-19 או בראשית המאה ה-20, כאשר תושבים אמידים גרו בבתים למשפחה יחידה שנבנו מאבן חומה, לבנים או אבני גיר. אך אחרי ראשית המאה ה-20, החלו העשירים לעזוב את הבתים הללו לטובת דירות בבניינים, מגמה שהמשיכה עד היום. במנהטן, בתים צמודי קרקע רבים נהרסו או חולקו לשמש כבתי דירות להשכרה; כיום מכירות של בתים צמודי קרקע מהוות רק כ-2% מהעסקאות שנעשות בשנה, אמר מילר.

בעשור האחרון, תנופת בנייה של דירות בגורדי שחקים היטתה את המשוואה אפילו יותר, אמר דקסטר גריירי מחברת הנדל"ן וונדנברג, המתמחה בבתים צמודי קרקע. בשנת 2010 נמכרו 52 בתים כאלה באפר איסט סייד, כך אומרים בחברה; בשנת 2019 המספר הזה נפל ל-21, והמחיר הממוצע למ"ר צונח משנה לשנה מאז 2015.

מגדלי דירות חדשים, כמו הבניין בפארק אווניו 432 או הבניין בסנטרל פארק דרום 220 מתגאים בנוף מגובה של מעוף הציפור, ומציעים את כל השירותים שניתן לחשוב עליהם, מבריכות שחייה וחדרי יוגה ועד מסעדות פרטיות. עם כל כך הרבה דירות כאלה לבחור מהן, קונים רבים מסתכלים בעין עקומה על בתים צמודי קרקע בני יותר ממאה שנה, שרבים מהם זקוקים לשיפוץ נרחב ויקר.

אפילו כיום, הבתים צמודי הקרקע המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ, אומרם סוכני נדל"ן.

כשהמגפה החלה, לזלי רבאך ודניאל קורט מכרו את הדירה שלהם בבניין משותף יוקרתי במנהטן וחיפשו בית גדול יותר לשלושת ילדיהם הקטנים. בשלב מוקדם של המגפה, הם עברו באופן זמני לקונטיקט. אך ד"ר רבאך, מנתחת פלסטית של הפנים, וד"ר קורט, אנדוקרינולוג המתמחה בפריון, רצו לחזור למנהטן כדי להיות קרובים יותר למקומות העבודה העמוסים שלהם. עזיבת העיר באופן קבוע מעולם לא הייתה אופציה. "אני מאוד אוהבת את ניו יורק", אמרה ד"ר רבאך.

הם חיפשו דירה בבניין דירות אך העדיפו את הרעיון של בית צמוד קרקע, אמרה, כי "רצינו חלל משלנו שירגיש כמו בית, עם חצר אחורית". הם התאהבו בבית צמוד קרקע בן ארבע קומות ליד פארק קארל שורץ באפר איסט סייד. הבית נבנה בסוף המאה ה-19 והיה מוכן לכניסה, לאחר שיפוץ נרחב על ידי המעצב ג'פרי בילהובר, שרבאך הכירה את עבודותיו. "רמת הפרטים הייתה בלתי רגילה", אמרה.

באוקטובר, שילם הזוג 5.4 מיליון דולר על הבית, אשר נרשם במאי בסכום מבוקש של 5.75 מיליון דולר על ידי קתי פרנקלין מקבוצת קורקורן. המשפחה נכנסה לנכס זמן קצר אחרי שסגרו את העסקה.

המגפה הורידה את המחירים

בשביל קונים מסוימים, רכישת בית צמוד קרקע אפשרית רק משום שהמגפה הורידה את המחירים. בספטמבר, מחיר המכירה הממוצעת של בית צמוד קרקע במנהטן עמד על 6.88 מיליון דולר, 10% פחות ממה שהיה באותו חודש בשנה שעברה, על פי UrbanDigs.

מאורו קונייסקי וטטיאנה פרטה, שניהם תושבים של האפר ווסט סייד של מנהטן שנים רבות, חסכו כסף כדי לקנות בית משלהם במנהטן במשך זמן רב. הודות למגפת הקורונה, "השוק בהחלט פתח חלון הזדמנויות מבחינת תמחור", אמר קונייסקי, בן 46.

הזוג עובד בפיננסים ויש להם בנות בגילאים 9 ו-11. הם לא חשבו שיוכלו להרשות לעצמם בית עם חלל פתוח. אך הם היו מופתעים לטובה למצוא בית תלת-קומתי עם גינה - אחד מתוך שתי יחידות בבית צמוד קרקע ברחוב 112 מערב ששופץ לפני זמן לא רב. הזוג, שיוצג על ידי קולין מונטגומרי וסטן פונטה מחברת הנדל"ן סותביז, רכש את הנכס עבור 2.5 מיליון דולר; היחידה פורסמה בשנה שעברה במחיר 2.995 מיליון דולר.
דיוויד ומגאן פז'יוורה חיים בשכירות במרכז מנהטן, ובנותיהם בנות השנה והחמש חלקו חדר שינה. לפני הקורונה, הם התחילו להסתכל על בתים משותפים ועל דירות בבניינים, אך מעולם לא חשבו שיוכלו להרשות לעצמם בית צמוד קרקע. "תמיד הנחתי שזה לא יהיה בר השגה", אמרה גב' פז'יוורה, בת 38, המנהלת יחד עם בעלה את חברת העיצוב Crafted Interiors. "המנטליות שלנו הייתה שקודם שוכרים ואחר כך קונים דירה בבניין, בתים צמודי קרקע לא היו על הרדאר שלנו".

הקורונה שינתה את הפרספקטיבה שלהם. ראשית, בגלל המגפה נהיה קשה יותר להציג את הפרויקטים הגמורים שלהם ללקוחות פוטנציאליים. "לקוחות קודמים שלנו לא רוצים שזרים יסתובבו להם בבית, אפשר להבין זאת", אומרת גב' פז'יוורה. והם שמו לב ששיפוצים בבתי דירות ובבניינים האטו עד כמעט עצירה בגלל ההגבלות המוטלות בבניינים רבים בעקבות המגפה. "לא רצינו להיות במצב הזה", אמרה.

במקום לקנות דירה, הם החליטו לצאת מחוזה השכירות בבניין של המשרד שלהם ולרכוש בית צמוד קרקע במנהטן שישמש גם כבית וגם כמשרד.

בעזרת הסוכנת שלהם, פאינה קגן מקבוצת קורקורן, חיפשו נכס הזקוק לשיפוץ במחיר של פחות מ-5 מיליון דולר, שיוכלו לשפץ ולהראות ללקוחות פוטנציאליים את עבודתם.
מכיוון שהם חיפשו את המקומות "הכי הרוסים", אמרה פז'יוורה, "הנחתי שלא תהיה הרבה תחרות". אך כמה בתים נמכרו עוד לפני שהספיקו לראות אותם. "הופתעתי", אמרה, "שיש עוד אנשים שעושים את אותו דבר". 

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל