גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק אגוד מציג: לסגור במחשכים את שאריות תיק פישמן

הענקת אשראי לטייקון פושט הרגל הגיעה עד לביהמ"ש העליון, שפרסם לבקשת גלובס פסק דין תקדימי שהוביל לחשיפת הקשר בין הבנק לבין פישמן • עכשיו אגוד מגבש הסכם שאותו הוא מנסה לאשר מאחורי הקלעים • התובעים בתביעה הנגזרת: "מחטף חמור"

בנק אגוד / צילום: שי אפשטיין
בנק אגוד / צילום: שי אפשטיין

בנק אגוד מנסה להגיע לפשרה עם חברת הביטוח של הדירקטורים לשעבר של הבנק, וכבר נשלחה טיוטה של הסכם לחלקם. זאת, במטרה למנוע את ניהול התביעה הנגזרת נגדם, בשם הבנק, בגין האשראי לאיש העסקים פושט הרגל אליעזר פישמן. בתביעה נטען כי הדירקטורים ונושאי משרה נוספים בבנק העניקו אשראי מופרז לפישמן בלי ביטחונות מתאימים.

לפי המידע שהגיע לידי גלובס, בימים האחרונים הגיש המבקש (התובע) בתביעה הנגזרת, שלמה גולובינסקי, באמצעות באי כוחו, תגובה לשופטת בית המשפט המחוזי בת"א, רות רונן, שבה הוא מבקש שלא לקבל את הסדר הפשרה בין הבנק לחברת הביטוח כלל (הביטוחים של נושאי המשרה בבנק מגובים במבטחי משנה בלונדון). לטענת התובע, ההסדר הוא "מחטף חמור שנעשה תוך מידור המבקש מתהליך המו"מ ואל לבית המשפט לתת לו יד".

לשיטת גולובינסקי, באמצעות הפשרה (שהיא חסויה) מבקש הבנק למנוע ממנו לחקור בבית המשפט את בעלי המשרה בבנק, שאחראים לשיטתו להתנהלות הקלוקלת מול פישמן. לדבריו, הוא ועורכי דינו "לא קיבלו טיוטה של הסכם הפשרה, אינם מצויים בסוד המשא ומתן ופרטיו, ולמעשה כל התהליך נעשה תוך הסתרת הפרטים מגולובינסקי שממודר ממנו לחלוטין".

הסכם לא ראוי ולא הוגן

עורכי הדין אופיר נאור, רנן גרשט, ושירה גורפיין המייצגים את גולובינסקי, כתבו לבית המשפט כי: "ב-11 בינואר 2021 עדכן הבנק, ללא תיאום או ידיעת התובע, כי דירקטוריון הבנק החליט להנחות את באי כוח הבנק לנהל משא ומתן עם באי כוח המבטחת בפוליסה לביטוח אחריות דירקטורים ונושאי משרה, באי כוח הדירקטורים וגורמים נוספים. ב-28 בפברואר עדכן הבנק, ללא תיאום או ידיעת גולובינסקי, כי נשלחה טיוטה של הסכם פשרה לחלק מהמעורבים".

לדברי באי כוחו של גולובינסקי, "אין זה מתקבל על הדעת שהבנק ינהל מו"מ על פשרה במסגרת הליך משפטי שגולובינסקי יזם וניהל במשך שנים, ובו בעת יבקש למדר אותו ממנו, אך משום החשש שזה ישמיע את עמדתו ומשום היעדר הסכמתו של גולובינסקי להתפשר בסכומים שאינם סבירים ואינם תואמים את נסיבות המקרה".

לפי תגובת התובע, "עצם הדרתו מהליכי המו"מ לפשרה מלמד על הסכם פשרה שאינו ראוי והוגן, והרי שהבנק יודע היטב כי גולובינסקי לא ייתן את הסכמתו להסכם פשרה שאינו מגלם את התמורה הראויה, לאחר שסירב בעבר לסכומים שהוצעו לו".

"אפקט ההילה" של פישמן

גולובינסקי הגיש לבית המשפט המחוזי בת"א בקשה לניהול תביעה נגזרת בשם בנק אגוד נגד מי שהיו נושאי משרה בבנק בשנים 2008-2004. זאת, בטענה שהעניקו לפישמן אשראי של 270 מיליון שקל בלא ביטחונות מתאימים.

בתשובתו לבקשה לניהול תביעה נגזרת הגיש הבנק מאות מסמכים, כולל דוח של הוועדה הבלתי-תלויה שמינה דירקטוריון הבנק לבחינת סוגיית מתן האשראי לפישמן. הבנק ביקש מבית המשפט להטיל חיסיון על מסמכים אלו.

אליעזר פישמן / צילום: תמר מצפי

גלובס והח"מ ביקשו לפרסם את כלל המסמכים שחושפים את הליכי קבלת ההחלטות והשיקולים שהביאו את בנק אגוד להעמיד לפישמן אשראי של מאות מיליוני שקלים. בתום מאבק משפטי ארוך נגד הבנק קיבלו שופטת המחוזי רונן ושופט בית המשפט העליון עפר גרוסקופף את עמדת גלובס והח"מ, ואיפשרו לגלובס לפרסם את המסמכים.

החומרים שהעביר הבנק ושפורסמו לראשונה בגלובס כוללים, בין היתר, אלפי מסמכים מדיוני דירקטוריון פנימיים, שבהם התחבטו הדירקטורים בשאלה כיצד להתייחס להלוואות לפישמן. לפי המסמכים, שחלקם מושחרים, הבנק העניק לפישמן יחס מועדף ואשראי כמעט ללא הגבלה. זאת, גם לאחר שספג הפסדי עתק במט"ח ולמרות שסירב לחשוף את חובותיו לבנקים אחרים.

בדוח הוועדה הבלתי-תלויה של הבנק שמונתה באפריל 2018, נקבע כי "’אפקט ההילה’ (של פישמן, ח’ מ’) עמד לנגד עיניהם של הגורמים השונים בבנק אגוד, שדנו בעניין הקצאת האשראי לפישמן". הוועדה אמנם הגיעה למסקנה כי בדירקטוריון התקיימו דיונים ונשמעו דעות סותרות, שלפיהן הבנק היה צריך לנהוג אחרת בנוגע להקצאת האשראי לפישמן. עם זאת, הוועדה החליטה שלא לתבוע את נושאי המשרה בבנק, ובראשם היו"ר דאז, זאב אבלס. זאת, בנימוק כי הופעל שיקול דעת עסקי המגן על נושאי משרה בבנק.

"האמנו שפישמן יחזיר את הכסף"

עוד נחשף במסמכים כי לאחר שפישמן הפסיד כספים רבים בהשקעה בלירה הטורקית במאי 2006 ונוצר לו חוב לבנק בגובה של 270 מיליון שקל, נאמר בישיבת דירקטוריון הבנק ביוני באותה שנה: "נפלנו. ייתכן שאילו לא היה מדובר בפישמן, לא היינו מגיעים למצב כזה". חבר הדירקטוריון יצחק מנור אמר: "היינו יכולים לסגור את הפוזיציה (בלירה הטורקית, ח’ מ’) קודם, ומתוך דעה צלולה בחרנו לנהוג אחרת". אולם למרות זאת, המשיך הבנק להעמיד לפישמן הלוואות עד 2017.

יו"ר הבנק דאז, זאב אבלס, אמר באותה ישיבה בקיץ 2006: "בדיעבד, ייתכן שלגבי העמדת האשראי הייתה החלטה בעייתית שלאלעמוד על קיום המגבלה להשקיע בשליש במטבע אקזוטי (הלירה הטורקית, ח' מ'), מה שאיפשר לפישמן ללכת על כל הפוזיציה בלירה הטורקית.

"לאחר מכן, נוצר מצב שהלירה הטורקית החלה ליפול, ותוך יומיים נפלה ב-19% ,ואז עמדה השאלה האם לסגור לו את הפוזיציה ללא שיתוף פעולה מצד מר פישמן, או להמשיך לשתף איתו פעולה. התקבלה כאן החלטה מושכלת לשתף פעולה עם מר פישמן על מנת שהוא יסגור מיוזמתו את הפוזיציות, ואכן כך נהגו".

אבלס הוסיף: "הבדיקה אם ההחלטה הזו הייתה נכונה, תיעשה רק לאחר שנדע אם מר פישמן יחזיר את האשראים שנתנו לו. ביסוד ההחלטה עמדה האמונה, וכך גם עכשיו, שמר פישמן יחזיר את הכסף".

בנק אגוד לא היה מעוניין להגיב לדברים.

*** גילוי נאות: אליעזר פישמן הוא הבעלים לשעבר של גלובס.

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?