גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלים ממינים שונים

איזה סוגים של מנהלים בלטו בתקופת הקורונה, ואיך כדאי להתייחס לעובדים בעת המשבר

ניהול בימי קורונה / צילום: Shutterstock, NicoElNino
ניהול בימי קורונה / צילום: Shutterstock, NicoElNino

מנהלים ומנכ"לים מתנהגים באופנים שונים בתגובה למשבר שנקלע אליו העולם מאז שהקורונה פקדה את חיינו. לפי סקר שנערך בבית ספר למנהל עסקים Instead, ישנן שלוש תגובות עיקריות למצב: המנהלים הנלהבים, המנהלים הקשים, והמנהלים החרדים. מנהלים מכל אחד מהטיפוסים הללו פגשתי לאחרונה.

המנהלים הנלהבים הם אופטימיים, אנרגטיים, ורובם מצויים בשוק יציב יחסית גם בעת המשבר. הם משקיעים את זמנם בחשיבה על ההזדמנויות החדשות שיצרה המגפה: מחפשים יעדי רכישה, מעצבים מוצרים ושירותים חדשים, ומנהלים משא ומתן עם ספקים ושותפים אחרים ליצירת מצבי win-win חדשים. מטרתם היא שמירה על יצירתיות מקסימלית בצוות גם בימים של עבודה מרחוק, וניסיון לשחזר את אינטראקציות הפנים אל מול פנים באופן המרוחק ואת מימוש הכישורים גם כן.

טיפוס אחר הוא של המנהלים שקשים עם עצמם. הם בטוחים בעצמם, רובם סמכותיים וריכוזיים, ובהתאם לכך הם נוטלים את האחריות למשבר על כתפיהם. כל האנרגיה שלהם מופנית למשבר, והם עסוקים כל העת בהובלת הארגון להסתגלות למצב ולשיפור התפקוד של הארגון במסגרתו. בראש מענייהם - שהעובדים ימשיכו להיות פרודוקטיביים, ולשם כך הם דואגים לרווחתם ועיניהם פקוחות ללא הרף באשר לעמידתם ביעדי החברה.

קבוצת המנהלים החרדים, למרבה הצער, היא הגדולה ביותר שנמצאה בסקר זה. מנהלים מתוחים ועצבניים, שמודאגים מאוד מהמצב, מהרווחה ומהבריאות שלהם, של עובדיהם ושל בני משפחותיהם, ופועלים במצב של כיבוי שריפות: מתמקדים בעניינים דחופים שמהותם הצלת העסק, ומשאירים את ענייני האסטרטגיה ושאר תהליכים עסקיים שבשגרה לימים אחרים.

לצד החלוקה הזו מצביע מארק לבוסק, מחבר הספר "Being Human", על ארבעה טיפוסי ניהול אחרים שמצא כבולטים בתקופה זו.

הפועלים בטווח הקצר זה הסוג הראשון של המנהלים שהוא מדבר עליו. אלה הם מנהלים שמצויים ב"כאן ועכשיו", מכים במשבר, מתמודדים עם אתגרים מידיים, מקבלים החלטות מהירות בהתבסס על מידע מוגבל, ועוקבים אחר השינוי, דקה אחר דקה. הם אינם חושבים על תרחישים אפשריים, על השלכותיהם, ואינם מתכננים תגובות הולמות. הם מנווטים בסערה, וניכר עליהם כי הם עייפים ושחוקים מהמסע הפתאומי אך הממושך.

הטיפוס השני שמדבר עליו לבוסק הוא הממוקדים-אנושית. מנהל שמגיב למצב בהבעת אמפתיה לעובדיו, שדואג שעובדיו ירגישו מחוברים, שייכים ומוגנים. מנהל שמשדר לאנשיו שהוא איתם, ששואל אותם איך הם מרגישים לפני שהוא מתחיל לדון בעניינים מקצועיים, שמספק תחושה שהוא יכול ורוצה להיכנס לנעליהם כדי להבין מה מצבם הפנימי.

מנהל החותר לפופולריות הוא טיפוס נוסף של מנהל שעולה מהדו"ח של לבוסק. זהו מנהל ששואף להתחבב על עובדיו, ובשל כך נמנע מלהחליט החלטות לא פופולריות ומלנקוט צעדים שאנשים לא יאהבו. זהו סוג של ניהול בהסכמה, ב"מגע רך", לדבריו של לבוסק, וייתכן כי המניע לפעול כך הוא הצורך של אותם מנהלים להישאר רצויים כמנהלים בעיני עובדיהם.

ולבסוף, המנהל הרובוטי הוא הטיפוס הרביעי והאחרון שבולט בימים אלה לדברי לבוסק. זהו המנהל שמקפיד לעקוב אחר התהליך כפי שמכתיבים המדיניות והנהלים, במעין מונוטוניות. בניגוד למנהל החותר לפופולריות, זהו לא מנהל שדרכו מסבה הנאה לאנשיו, אך ייתכן כי זה מה שצריך לעשות כדי להפגין מנהיגות, שליטה במצב, והתמודדות יעילה עמו, יותר מאשר להתמקד בשאיבת חיבה מהעובדים.

להבין מה העובדים צריכים

אל תהיו טיפוס אחד. הכירו בצרכים של עובדיכם, ושלבו.

הם לחוצים וחסרי תקווה: ייתכן שאתם מזהים שעובדיכם בלחץ, חסרי ביטחון וכיוון, וזה מובן. נסו אתם לספק להם רוגע בתוך הסערה. היו בעלי יד יציבה על ההגה, מווסתים, הגדירו טון מדוד ובטוח, בססו סדרי עדיפויות מסודרים בעבורם, הפגינו שליטה בעובדות ובנתונים, ופעלו מולם בפרגמטיות. הביטחון שלכם יחזק את הביטחון שלהם.

● הם מחפשים הזדהות: ייתכן מאוד שעובדיכם מחפשים אחר אמפתיה, ושהם רוצים שתדעו מה עובר עליהם. השקיעו זמן במתן יחס אישי לכל אחד לפי צרכיו, וזאת באמצעות שאילת שאלות שיספקו לכם את המידע על מצבם ועל צורכיהם.

● הם זקוקים לקשר, לא לשֶקֶר: במידת מה העובדים רוצים לראות שמנהיגיהם הם אנשים אמיתיים. היו אותנטיים, שתפו במה שעובר עליכם, ואל תחששו להיות גם פגיעים ושקופים.

● קשה להם להתרכז ולשמור על מוטיבציה: הם מתקשים להישאר פרודוקטיביים כתמיד - הקלו עליהם, שמרו על הומור, על מגע אישי ועל יצירתיות בקשר עמם, ספקו מילים מעוררות תקווה, ולצד זאת, סייעו להם להתמקד במה שחשוב. 

יעל מהודר היא יועצת ארגונית, מומחית לניהול ולקריירה ומחברת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר"

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר