גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתרחקת מהיעד: המועצה הלאומית לכלכלה מחפשת מנהיג

פחות דוחות עומק, פחות התייעצות עם גורמי מקצוע, פחות התעסקות בנושאים אסטרטגיים ארוכי טווח, ויותר פלסטרים כמו תוכנית "מענק לכל אזרח" ● תקופתו של פרופ' אבי שמחון, "האיש של נתניהו", כיו"ר המועצה הלאומית לכלכלה חידדה עד כמה התרחקה המועצה מהייעוד המקצועי שלה

אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה היוצא / צילום: שלומי יוסף
אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה היוצא / צילום: שלומי יוסף

רגע אחרי השבעת הממשלה, הודיע יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ’ אבי שמחון על פרישתו מהתפקיד. זה היה צעד צפוי עבור מי שכונה "האיש של נתניהו". כעת נדרש ראש הממשלה נפתלי בנט למנות אדם אחר לתפקיד, ובורסת השמות בשיאה כשדמותו של מיכאל שראל נמצאת בראש.

רגע לפני שהמינוי מוכרע, כדאי ליו"ר הבא לבדוק איזו ירושה משאיר שמחון, מה עשתה המועצה הלאומית לכלכלה בתקופה האחרונה והאם היא ממלאת את ייעודה. התשובה לכך מורכבת, ועוברת דרך תפיסות העולם של שלושת היו"רים שעמדו בראשה מאז הקמתה: פרופ’ מנואל טרכטנברג, פרופ’ יוג’ין קנדל ופרופ’ שמחון.

תקופתו של שמחון הייתה סוערת משל קודמיו במובנים רבים. קודם כל שמחון עצמו הוא דמות צבעונית ושנויה במחלוקת בקליקה הכלכלית. דבר שני, תפיסת העולם המוצהרת שלו היתה הפוכה מקודמיו, והוא לא הסתיר את כוונתו לעסוק פחות בדוחות ויותר בעשייה שתסייע לראש הממשלה לקדם את המדיניות שלו. ושלישית, במהלך הקדנציה שלו התמודדה המדינה עם משבר הקורונה ששינה את אופי העבודה של כל הגופים הכלכליים בישראל.

איך תיראה המועצה לכלכלה, מה יהיו הסמכויות של העומד בראשה, והאם היא בכלל יכולה להיות גוף משמעותי בתקופה של שר שמתיימר להיות דומיננטי כאביגדור ליברמן.

המציאות: "שמחון עשה את מה שנתניהו רצה"

על דבר אחד אין מחלוקת בזירה הכלכלית: המועצה הלאומית לכלכלה היא לא אותה מועצה שהייתה לפני כהונתו של שמחון. היא פרסמה פחות דוחות, התייחסה הרבה פחות לתכנון ארוך טווח ולתוכניות אסטרטגיות והתנהלה תחת תפיסה של "לפתור את הבעיות של הממשלה כאן ועכשיו".

"את שמחון לא עניינו נושאי מדיניות. הוא עשה דברים לטווח הקצר ואת מה שנתניהו רצה", אומר עובד לשעבר במועצה הלאומית לכלכלה.

שמחון עצמו לא הסתיר את כוונותיו בהקשר הזה. בראיון שנתן לתקשורת בראשית הקדנציה שלו במועצה, אמר: "אני לוקח את המועצה מהמקום של גוף שמתכנן אסטרטגיה לטווח ארוך ומסיט אותה למקום של מבקר המדינה, רק שבמקום לבדוק פרוצדורות אנחנו נבדוק מהות. לא נעסוק יותר רק בתוכניות לטווח ארוך, אלא נתמקד בסיוע לממשלה בטווח המיידי".

 

ההצהרות הללו לא ממש תואמות את מטרות המועצה. תפקידה המוגדר (לפי אתר המועצה הלאומית) כולל: "ייעוץ לראש הממשלה בנושאים כלכליים וגיבוש והובלת תהליכים אסטרטגיים לקידום המשק והחברה הישראלית, בשיתוף משרדי הממשלה, רשויות וגופים פרטיים...המועצה אמונה על גיבוש יוזמות לצעדי מדיניות לעידוד הצמיחה במשק, תוך צמצום הפערים הכלכליים; הכנת חוות דעת ביחס להצעת תקציב המדינה, והצעת חלופות במידת הצורך, הן באשר למסגרת התקציב והן בנושאים תקציביים פרטניים; והכנת חוות דעת מקצועיות ביחס להצעות להחלטה העומדות על סדר יומה של הממשלה".

האם המועצה הובילה תהליכים אסטרטגיים לקידום המשק והחברה הישראלית? האם היא גיבשה יוזמות לצעדי מדיניות?

קדנציות 1 ו־2: מהלכים אסטרטגיים של טרכטנברג וקנדל

בתקופת טרכטנברג במועצה (2006-2009) הוגשו לא מעט דוחות כלכליים לראש הממשלה, והעיסוק של המועצה היה בעיקר סביב מהלכים אסטרטגיים. בין היתר היא הציגה את האג’נדה הכלכלית-חברתית לשנים 2008-2010, והציפה יעדים בנוגע לשיעור התעסוקה והעוני, והממשלה פעלה בהתאם להמלצות. בנוסף, ​צוות מקצועי משותף של המועצה הלאומית לכלכלה, משרד האוצר ובנק ישראל גיבש המלצות למדיניות ממשלתית בנוגע לחסכון הפנסיוני והמלצות הצוות אושרו על ידי הממשלה. בתקופת טרכטנברג נכתב דוח על שילוב חרדים בתעסוקה, הכשרתם ופתיחת ערוצי השתלבות בשוק העבודה.

בנוסף, ​בפברואר 2010 אישרה ממשלת ישראל מגבלת הוצאה חדשה שגובשה בעבודה משותפת של המועצה הלאומית לכלכלה, בנק ישראל ומשרד האוצר. הכלל החדש החליף את מגבלת ההוצאה השרירותית שעמדה על 1.7% מהתקציב בשנה הקודמת.

בתקופתו של קנדל (2009-2016), היו מעורבים הכלכלנים של המועצה בשלל ועדות ממשלתיות שהמליצו בעניינים כלכליים. במקביל נכתבו על ידי כלכלני המועצה דוחות, החל משוק הדיוק וכלה במחסור בכוח אדם בשוק ההייטק. קנדל היה גם חבר בוועדה להגברת התחרותיות במשק הישראלי. בעקבות המלצות הוועדה נחקק בין היתר החוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות.

עוד השתתף קנדל כראש המועצה הלאומית לכלכלה בוועדה לבחינת מדיניות התמלוגים ממשאבי טבע ("ששינסקי 2"), ובתקופתו גובש ה"הליך האסטרטגי" שמטרתו ליצור מצב שבו הממשלה מתמודדת עם אתגרים כמו יוקר הדיור.

ואז הגיע שמחון.

קדנציה 3: טווח ארוך? שמחון מחפש שינוי כאן ועכשיו

בתקופתו של שמחון יצאו הרבה פחות דוחות מבית היוצר של המועצה לכלכלה. "שמחון לא רצה אנשים שיודעים לכתוב דוחות, הוא רצה אנשים שיניעו תהליכים בשטח", אומר גורם שעבד תחתיו. על רקע האג’נדה הזאת, בין היתר, שמחון היה מעורב פחות בהליכי אסטרטגיה אך עדיין נרשמים לזכותו מהלכים שישפיעו מאוד על המשק. כך, רק לאחרונה גיבשה ועדת המנכ"לים הבין-משרדית לפיתוח וקידום מפרץ חיפה, בהשתתפות המועצה לכלכלה, את ההמלצות לפנות את בתי הזיקוק (בז"ן) בתוך עשור מהמפרץ. כן גובשה תוכנית ל​​​הגדלת מספר הסטודנטיות הלומדות את המקצועות הרלוונטיים לענף ההייטק וכן קידם יחד עם משרד ראש הממשלה את העברת התקציב בהיקף כ-900 מיליון שקל להגדלת מספר המהנדסים ומדעני המחשב.

בטווח היותר קצר, שמחון היה זה שסייע לקדם את המענק לכל אזרח שחילקו נתניהו ושר האוצר לשעבר ישראל כ"ץ במהלך הקורונה, והגן עליה מול גורמים באוצר שהתנגדו לה, וכן סייע בקידום תוכנית הסיוע למשק.

מנגד, המהלך האסטרטגי הגדול שגובש בתקופת קנדל - נעצר. "שמחון לא האמין בתהליך האסטרטגי ולכן לא קידם אותו. כל הדוחות שנעשו בתקופתו בנושא הזה לא היו בתיאום איתו, ובכלל - עובדי המועצה עבדו על נושאים רבים שלא בתיאום איתו כי זה לא עניין אותו. אני מכיר עובדים שעבדו תחתיו ולא דיברו איתו בכלל", אומר עובד לשעבר במועצה לכלכלה.

גורם אחר באחד הגופים הכלכליים במדינה אומר, כי "את שמחון פחות עניין הנושא של תהליכים אסטרטגיים. רוב הדברים ששמחון קידם היו סביב ‘אני רוצה לראות את השינוי כאן ועכשיו, בשטח’".

הביקורת: "שמחון הסתכסך", "הכל נהייה פרסונלי"

לכאורה, כל אחד מהראשים לקח את המועצה למקום שלו, אבל יש מי שבטוח ששמחון הרס את מעמדה של המועצה. לדברי פרופ’ טרכטנברג, מי שהקים את המועצה יחד עם ראש הממשלה אהוד אולמרט ב-2006, אופי פעילות המועצה והשפעתה השתנו דרמטית, ולא לטובה. "בתקופתי צברה המועצה רקורד יוצא דופן של טיפול בנושאי מדיניות שאומצו על ידי הממשלה. זה מיצב את המועצה כגוף משמעותי בעל דעה עצמאית, לא פוליטית, שיכול לנהל שיח שווה בין שווים מול האוצר ובנק ישראל. יוג’ין קנדל העצים עוד יותר את מעמדה וכוחה של המועצה. בשנים האחרונות יש ירידה דרמטית במעמדה של המועצה. כואב לי לראות את זה. זה גוף שקנה את מעמדו בעבודה קשה והפך לשחקן מרכזי במדיניות הכלכלית בישראל, ולראות את הפיחות במעמד זה מאוד קשה".

טרכטנברג מתייחס גם למאבקים שהיו בין שמחון לגופים הכלכליים האחרים. "היו לנו ויכוחים קשים מאוד עם האוצר בתקופתנו במועצה. שום דבר לא הלך בקלות, אבל אלה היו ויכוחים מקצועיים, הערכנו אחד את השני ושום דבר לא יצא החוצה כי זה היה ענייני. מעולם זה לא ירד לפסים אישיים ולא דלף לתקשורת כי כולנו הרגשנו שאנחנו באותו בית, וזה השתנה לרעה מאוד בתקופה האחרונה".

גורם אחר מתוך "הגופים הכלכליים" שהיו בחדרי המשא ומתן אומר לגלובס: "בתקופת שמחון כל הכביסה המלוכלכת יצאה החוצה. כולם ראו את כל הריבים שלו עם האוצר ועם בנק ישראל, והוא לא הסתיר את הבוז שלו כלפיהם, ולהיפך. היחסים המקצועיים והאישיים שהיו לקודמיו עם הפרסונות בגופים האלה לא התקיימו בקדנציה שלו".

לדברי גורם נוסף, "זה לא סוד שהוא הסתכסך עם כולם, והיה פחות שיתוף פעולה. כשעובדים תחתיו זה לא היה נעים. זה היה פרסונלי. היה יותר חשש וחוסר רצון לשתף פעולה מצד האוצר ובנק ישראל בתקופה של שמחון, אבל זה לא עניין אותו - הוא קידם דברים שהוא רצה בלי שיתוף פעולה".

הדוגמה הידועה הייתה "מענק לכל אזרח" שנתניהו וכ"ץ חילקו, חרף התנגדותם של גורמי המקצוע באוצר. "שמחון ליווה את המהלך. הוא הרגיש שהוא לא צריך את הגופים האחרים. הוא גם אמר לנו במועצה לא פעם שיש דברים שרק הוא יכול לעשות. בישיבות הוא אמר שהוא זה שלימד את אנשי האוצר את הקורס בכלכלה, אז הוא יודע יותר טוב מהם מה לעשות".

שמחון מעולם לא התנצל על מהלכיו ועל הוויכוחים שניהל עם האוצר. להיפך, הוא התבטא באופן חריף נגד אנשי המקצוע באוצר, כשאמר ש"הפקידים מנהלים את המדינה". רק לאחרונה, לאחר ההודעה על פרישתו מהתפקיד, אמר במהלך כנס, כי "אי אפשר היה לעבוד איתם" (עם אנשי אגף התקציבים באוצר).

הקרבה לרה"מ: הפך לדמות פוליטית, "שלוחה של נתניהו"

דימוי נוסף שדבק בו היה כ"עושה דברו של נתניהו". "שמחון לא נתפס כסמכות בתחום הכלכלי. הוא נתפס כדמות פוליטית, שלוחה של נתניהו", אומר גורם באחד הגופים הכלכליים. בכיר אחר בזירה הכלכלית אומר, "מלכתחילה זה היה משחק פוליטי. נתניהו רצה נאמנות עיוורת, וזה מה שקיבל". אם זה נכון או לא רק שמחון ונתניהו יודעים, כי רבות מהפגישות שלהם התנהלו לבד. מעבר לכך, שמחון אמר כי תפקידו הוא לסייע לראש הממשלה ליישם את מדיניותו.

אם נשים בצד את "הפסים האישיים" שהקדנציה של שמחון התאפיינה בהם, צריך להסתכל גם על המציאות שאפפה את עבודת המועצה, ובייחוד המצב הפוליטי. לדברי גורם לשעבר במועצה לכלכלה, "בתקופתו של יוג’ין קנדל הייתה ממשלה שפויה, ממשלה מתפקדת, היו תהליכי עבודה, היו ועדות. הממשלה עבדה ובתוך העבודה הזאת המועצה לכלכלה יכלה להשתלב ולהשפיע. בתקופה האחרונה השימוש בוועדות מת, והדרך להיות מעורבים בתהליכים של הממשלה קטנה".

מנגד אומר אותו גורם, "כמובן שגם לשמחון האיש היה חלק גדול בהידרדרות במעמד המועצה לכלכלה, עד שהיא בכלל לא פקטור בנושאים הכלכליים. בתקופתו, וגם רגע לפני שהוא הגיע, עזבו אנשים טובים את המועצה כי הם לא רצו לעבוד איתו. היו לו יותר כלכלנים ממה שהיה לפני תקופתו, אבל המועצה הוציאה פחות דוחות ולא הייתה מעורבת בענייני מדיניות כלכלית משמעותית כמעט בכלל. אז הירידה בקרנה של המועצה זה לא 100% שמחון. זה פשוט האדם הלא מתאים בזמן הלא מתאים". 

שמחון: "תמיד היו האינטרס והרווחה של אזרחי מדינת ישראל הגורם היחיד לנגד עיניי"

פרופ’ אבי שמחון מסר: "יש לי הערכה רבה לפעילות המועצה בתקופת קודמי ואין בדעתי לדון במניעי מי שמסרו את הדברים בצורה אנונימית, לאחר שנאלצו לעזוב את המועצה מפאת חוסר התאמתם.

"בתקופה שבה זכיתי לעמוד בראש המועצה הובלנו, עם משרד האוצר והוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, החלטות ממשלה שמוסיפות כמיליארד שקל להגדלת מספר המהנדסים ומדעני המחשב לטובת חיזוק מנוע הצמיחה המרכזי של מדינת ישראל - סקטור ההייטק, מציאת פתרון למשבר הנכים, גיבוש מסקנות צוות המנכ"לים לקידום אזור מפרץ חיפה שבמרכזן ההמלצה להפסקת פעילות בתי הזיקוק במפרץ וכמובן את גיבוש התוכניות הכלכליות של מדינת ישראל בתקופת הקורונה. במרבית התקופה עבדנו בשיתוף פעולה הדוק עם משרד האוצר, בנק ישראל ומשרדי הממשלה. לא תמיד הסכמנו עם עמדותיהם ולפעמים מצאתי עצמי בעימות קשה עם אגף התקציבים באוצר, כשתמיד היו האינטרס והרווחה של אזרחי מדינת ישראל הגורם היחיד לנגד עיניי". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות