גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתעלפות והנעילה בחדר: כל התרגילים המיתולוגיים של ליל התקציב

מי הנחה את מנכ"ל האוצר לנעול בחדר את שרי מפלגת הגמלאים? כיצד ביימו עוזריו של שר האוצר המנוח בנימין בן אליעזר התעלפות באמצע הדיון? ● רגע לפני אישור התקציב, גלובס חוזר אל הטריקים והשטיקים שבהם השתמשו במהלך השנים במסגרת הקרב הגדול על התקציב ● צוללים לתקציב

ראש הממשלה נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
ראש הממשלה נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה היא אולי הרגע הדרמטי ביותר בתהליך אישור התקציב. נכון שהאישור הסופי של התקציב הוא בכנסת, אבל בשלב האישור בממשלה התקציב מקבל את צורתו הסופית. בכנסת אולי יחלקו עוד כמה מאות מיליונים ואולי יוציאו כמה רפורמות מתוך חוק ההסדרים, אבל הגודל הסופי של תקציבי משרדי הממשלה נקבע כבר בממשלה - כך שעבור השרים, זה המאני טיים במלוא מובן המילה.

הנסיבות האלה הפכו את ישיבת אישור התקציב בממשלה לאירוע יוצא דופן. האווירה הפורמלית של ישיבת הממשלה הופכת במהלך הלילה למשהו שמזכיר יותר "בזאר טורקי", כהגדרת שר האוצר לשעבר רוני בר-און. בעוד ישיבת הממשלה מתנהלת לאיטה, ושורה של פקידים בכירים מציגים לשרים סקירות מקרו-כלכליות, מתנהל המו"מ האמיתי בחדרים הסמוכים לחדר ישיבות הממשלה בין השרים וצוותיהם לבין עשרות אנשי אגף התקציבים שערוכים, ממש כמו במבצע צבאי, עם חמ"ל מרכזי.

אז מה קורה שם בלילה הזה? למה זה בזאר טורקי? איך זה נראה? ועד כמה אנחנו האזרחים יכולים להיות רגועים בידיעה שהאנשים שמכריעים על גורל התקציב יודעים מה הם עושים?

כדי להבין את כל אלה חזרנו כמה שנים טובות לאחור ודיברנו עם האנשים שצברו הרבה מאוד קילומטרז' בלילות האלה, של העברת תקציב. הלשעברים הם אהוד אולמרט, לשעבר שר הבריאות בשנות ה-90, ושר האוצר בממשלת שרון ורה"מ במחצית שנות ה-2000; רוני בר-און, שהיה שר האוצר מ-2007 עד 2009; וגם איש אגף התקציבים איליה כץ, האיש שעל האקסלים.

השיטה של אולמרט: מוכן לקצץ (כדי לקבל יותר)

ב-1995 היה אהוד אולמרט שר הבריאות. בניסיון להפעיל לחץ על ראש הממשלה ושר האוצר ולהגיד שיתנגד לתקציב - טקטיקה ששרים אומרים בדרך כלל בדקה ה-90 - אולמרט בחר בדרך אחרת: הוא היה מכריז בראיון מוקדם יותר ברדיו כי הוא מוכן דווקא לקצץ בתקציב משרדו. "היה לי נוהג כשהייתי שר הבריאות, הייתי מצלצל אל הדובר שלי ואומר 'תארגן לי ראיון ב-7:00 בבוקר ברדיו אצל אריה גולן', מספר אולמרט בשיחה עם גלובס, "ואז הייתי מתראיין והחדשות היו נפתחות ככה: 'דרמה גדולה מאוד - שר הבריאות אהוד אולמרט הודיע שהוא מוכן לקיצוץ בתקציב משרדו'.

"ואז", מספר אולמרט, "כשהייתה נגמרת ישיבת הממשלה הייתי קורא לראש אגף תקציבים ושואל אותו 'בשביל מישהו שהסכים לקצץ, כמה אתה מוסיף לי?' בדרך כלל הייתי גומר עם תוספות. מהכספים שחסכתי לו מזה אפשר היה להוריד בישיבת הממשלה משרדים אחרים".

שר האוצר לשעבר רוני בר-און מתאר את מה שמתחולל מאחורי הקלעים של הישיבות האלו, כפי שהוא זוכר אותן. "כל השרים מקבלים חדרים בלשכת ראש הממשלה...זו קייטנה - כולם הולכים ובאים והולכים, מתחילים ב-8:00 בבוקר ולא מסיימים עד שכולם מתפרקים בארבע או חמש לפנות בוקר למחרת".

ליל שימורים: מרוחים על הרצפה, לצד קרטוני פיצה

אגף התקציבים הוא הגורם המקצועי שמתכנן ובונה את התקציב הבא, והוא עושה את זה תוך עבודה מאד הדוקה מול משרדי הממשלה הרלבנטיים. לכן בישיבת הממשלה לאישור התקציב כל הצוותים של האגף נמצאים בבניין, כל 60 ומשהו עובדי האגף, כדי לסגור את הקצוות מול השרים ומשרדיהם.

איש אגף התקציבים איליה כץ, שהיה רכז מאקרו באגף, מספר על החוויה שלו מליל אישור התקציב: "אתה רואה אנשים מרוחים על הרצפה, גמורים... אתה רואה מלא שאריות כזה של פחיות ומגשי פיצה מפוזרים בכל מקום, זה די משעשע לראות את התמונה הזאת בתוך הבניין של משרד ראש הממשלה - לא רחוק מחדר ישיבות הממשלה. בכל מקרה, הדברים נעשים בצורה מקצועית ואנשים לוקחים את הדבר הזה מאוד ברצינות כי מבינים שמה שבסוף לא נסגר בלילה של התקציב, יהיה הרבה יותר קשה לבוא ולמצוא את המקורות ולסגור את זה בהמשך הדרך".

אל כץ, שהיה ראש צוות מקרו, היו מתנקזים כל העדכונים על הסיכומים השונים שהושגו - ואת כל אלה הוא היה מעדכן בזמן אמת בתקציב. "צריך להבין את הסיטואציה - אתה יושב על אקסל שמסתכם ל-400 מיליארד שקל, וכל שינוי שאתה שומע שקורה, בין אם זה משרד שסגרו איתו יותר או פחות ובין אם זה החלטת ממשלה שהשתנתה - דורש שינוי באקסל. זו אחריות מאוד כבדה, כי הדבר האחרון שאנחנו רוצים זה שאחרי שכל השרים באים ומצביעים על התקציב, זה לבוא שבוע אחרי זה ולהגיד להם 'תשמעו חבר'ה, התבלבלנו, היה לי שם איזה אפס מיותר'".

שיטת פואד: מביים התעלפות כדי לקבל כסף

בר-און התייחס לשאלה האם הסקירות הללו של האוצר לקראת הכנת התקציב נועדו בסוף "לטשטש" ולהתיש את השרים לקראת ההצבעה, לגרום להם לאבד ריכוז. על כך הוא אמר: "בעניין הזה של להתיש, בשביל כסף שום דבר לא יתיש אותם - גם אם תיקח אותם לארבעה ימים של אימונים בווינגייט. בסוף בשביל לראות את המספר, את השורה התחתונה, נשארים בחיים. אפילו פואד (בנימין בן אליעזר) האגדי שהיה כל הזמן עושה הצגות שהוא מתעלף והוא לא יכול יותר והוא מקבל התקף לב, והיו לנו גם גימלאים שישבו שם עד שתיים בלילה - בשביל כסף הכל בסדר".

בר-און מתאר איך פואד בן אליעזר היה מביים שהוא חש ברע על מנת שייענו לדרישותיו התקציביות: "פואד היה יושב בחדר והיה פותח את העניבה ומשתרע בכורסה, כולו רטוב כי היו שופכים עליו מים, כל הזמן היו אומרים לי 'פואד הולך למות', תבוא תיתן לו כבר (כסף), ואיילת (העוזרת) הייתה מנפנפת מעליו עם מגבת".

בר-און מתאר את הלחץ שהיה מופעל על שרי מפלגת הגמלאים. "והם רצו ללכת לישון ואמרו לי אנחנו נשים פתק במקום להישאר להצבעה, אז אמרתי להם 'מה פתאום?! אנחנו רוצים לעשות הצבעה. נסדר לכם חדר'. אמרתי למנכ"ל האוצר 'תיכנס איתם לחדר, תנעל אותו, ותגיד להם שנעלו אותו מבחוץ, ושהם לא יכולים ללכת הביתה'. וכך זה היה. הם התחילו לדפוק על הדלת, רצו להביא את הקב"ט".

70 מיליארד שקל ששווים כמו 100 מיליון

האוצר הוא עדיין השחקן הדומיננטי בסיפור הזה, ועם כל השרירים שעושים לו השרים - אין להם באמת סיכוי נגדו. הסיבה הפשוטה היא שכדי להעביר את התקציב בממשלה האוצר לא צריך הסכמה של כל השרים פה אחד - מספיק לו רוב פשוט וכדי להשיג את הרוב הזה לא חייבים לשלם הרבה. מספיק לקנות את תמיכתם של השרים שאחראיים על המשרדים הקטנים, שתוספת של כמה עשרות מיליונים לתקציב שלהם מספיקה כדי שיוכלו להציג אותה כהישג משמעותי.

על כך אומר רוני בר-און: "האצבע של שר הביטחון שמקבל 70 מיליארד שווה כמו האצבע של השר לענייני תפוצות שמקבל 100 מיליון שקל". 

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף