גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהערך של הביטקוין יגדל באופן אקספוננציאלי

הרעיון של רשת של משתמשים כמקור הכוח, במקום כוח היררכי חיצוני הוא לב ליבו של הרעיון מאחורי הביטקוין ● למרות זאת ואולי בגלל זאת הוא ממשיך להיות קשה להבנה בקרב אנשי עולם הפיננסים ● מדוע הביטקוין ממשיך לשבור שיאים ואיך כל זה קשור ל"אפקט הרשת"?

כשהערך של הביטקוין יגדל באופן אקספוננציאלי / אילוסטרציה: Reuters, Alexander Limbach via www.imago-images.de
כשהערך של הביטקוין יגדל באופן אקספוננציאלי / אילוסטרציה: Reuters, Alexander Limbach via www.imago-images.de

הביטקוין קובע שיאים בדרך למחיר היעד של 100 אלף דולר אליו הוא יגיע בקרוב, כך מעריכים חסידי ביטקוין רבים.

הביטקוין שבא משום מקום שהפך בתוך עשור למותג עולמי עם שווי שוק של מעל טריליון דולר, קשה מאד להבנה. אירועים טכנולוגיים־חברתיים כמו הביטקוין מתרחשים לעתים רחוקות ואין מדובר על המחיר בלבד אלא דווקא על הטכנולוגיה, הקונספט החברתי הייחודי של הגוף המבוזר העומד מאחוריו, וכן מהירות התפשטותו. אין פלא איפוא כי כבר שנים שמומחים רבים ובעיקר אלו הנטועים עמוק בגיל הבומרס או בעולם הפיננסי הישן, חוזרים להסבר הקל והמוכר - "מדובר בבועה".

אך הביטקוין מסתבר, אינו מתרשם מההסברים המלומדים, והוא שובר שוב ושוב שיאים, הן של שווי שוק והן של מספר המשתמשים. אפילו ה"פצצה" מחודש ספטמבר מתוצרת ממשלת סין, בדמות איסור כמעט מוחלט של פעילות ביטקוין בתחומה, עשתה מעט מאד לעצירת המומנטום. עובדה מדהימה למדי אם לוקחים בחשבון כי רק לפני שנתיים כ־75% מכריית הביטקוין נעשתה בסין. עתה משגם רשות ני"ע האמריקאית (SEC) אישרה הנפקה לציבור של קרן העוקבת אחרי החוזים על מחיר הביטקוין, אולי הגיע הרגע שהמוני הביטקוינסקפטים ישאלו עצמם האם הכשל בהבנת המתרחש מצוי דווקא בהם.

 

הביטקוין הוא אמצעי לביצוע חליפין ולהעברת ערך ושמירתו, המבוסס על טכנולוגיה מתקדמת ביותר שיש לאדם כיום, מחשבים ותוכנה. וכמו שהמחשבים והתוכנה שינו והשתלטו על כל תחום כמעט בעולמנו, כמו למשל על הדרך בה מנפיקים כרטיסי טיסה, רושמים מלאי ומנהלים את עולם התעבורה האווירית, אין לצפות להתפתחות אחרת בעולם הכספים והעברת הערך - תהליך שהחל כמובן הרבה לפני הופעת הביטקוין.

כך קרה גם בעבר. בסביבות שנות החמישים של המאה ה־15, יוהן גוטנברג הדפיס את הספר הראשון בשיטת הדפוס המודרנית, זו תיהפך תוך זמן קצר למהפכה שהתפשטה בכל רחבי אירופה. חלפו כמאה וחמישים שנה מאז ועד ששטרות מודפסים של כסף החלו להחליף כמעט לחלוטין את מטבעות הזהב והכסף - אמצעי התשלום במשך אלפי שנים. הזהב אומנם נותר הבסיס למערכת המוניטרית העולמית עד 1971, אך הטכנולוגיה החדשה של הדפוס, סיפקה פתרון יעיל יותר וכבשה את עולם העברת ושמירת הערך כמעט לחלוטין.

לזהב כשלעצמו אין ערך

לזהב עצמו אין כמעט ערך אינהרנטי־פנימי, בניגוד למשל לתפוח שערכו הפנימי הוא כ־50 קלוריות, או כ־3% ממנת הקלוריות היומית שאדם צריך כדי לשרוד. זהב שימש אמצעי לשמירת ערך וכלי להחלפת מוצרים ושירותים משום שהייתה הסכמה חברתית נרחבת לתת ליסוד ה־79 בטבלת היסודות, את המעמד הזה. או בפשטות, הנכונות להשתמש במטבעות זהב הייתה לא יותר מאשר אמונה קולקטיבית בערכם העתידי של מטבעות אלו.

הזהב הוא אמנם יסוד מהטבע, אך המטבעות שבהן החלו להשתמש בערך בשנת 600 לפנה"ס כבר אינם. בני אדם הם חיות חברתיות והם מאורגנים מזה אלפי שנים בחברות היררכיות. בראש הפירמידה ניצב ה"מלך" המקיים מונופול על בסיס הכח וגביית מיסים. התארגנות זו באה לעולם ושרדה אלפי שנים ברוב הטריטוריות על פני כדור הארץ לא רק משום שסיפקה הגנה מאויבים חיצוניים, אלא גם משום שהבטיחה סוג של סדר חברתי הנדרש לקיומה של חברה מתפקדת.

את האלטרנטיבה היטיב להסביר רבי חנינא במסכת אבות: "הוי מתפלל בשלומה של מלכות שאלמלא מוראה איש את אחיו חיים בלעו". מכיוון שכך נקל להבין מדוע המטבעות, אף שנוצרו ממתכות הזהב והכסף שקיימות בטבע, הופקו על ידי השליטים באופן מונופוליסטי. באימפריה הרומית למשל הטבעת מטבע שעליה דמות לא של הקיסר, נחשבה למרידה, על כל התוצאות המשתמעות מכך למנפיקים. השליטה של הקיסר במטבעות לא רק ביטאו ריבונות ואמינות, אלא גם נועדה לפרסם את שמו והצלחותיו, שכן המטבעות היו אחד מאמצעי התקשורת ההמוניים היחידים לתקופה. השליטה בהטבעת המטבעות גם איפשרה לריבון לזייפן ולהקטין את כמות המתכת בהן.

ב־273 לספירה דוכא ביד ברזל מרד של עובדי המטבעה ברומא שניסו לקחת לידיהם (ולכיסם) את תהליך דילול הכסף. אחרי המרד הועבר יצור המטבעות למטבעות בפרובינציות, והמטבעה של רומא לא שבה עוד למעמדה כיצרנית הכסף המרכזית של האימפריה.

הכסף צומח ללא ארגון היררכי

החידוש בביטקוין הוא איפוא עצום. הוא מחזיר באמצעות הטכנולוגיה את עולם שמירת והעברת הערך לעולם שקדם לתקופת מטבעות הזהב - לעולם של טרום־המטבעות המלכותיים. היכולת הטכנולוגית והקונספטואלית לבצע מהפכה שכזו אינה קלה להבנה. העובדה שלביטקוין אין ארגון היררכי אלא מבוזר, ה"מנוהל" מכוח הפרוטוקול והרצון הקולקטיבי של כל המשתתפים ברשת הינו קשה מאד לעיכול, כולל לאנשים שבילו את כל חייהם בעולם פיננסי ההיררכי, הקיים כבר אלפי שנים.

הרעיון של רשת של משתמשים כמקור הכוח, במקום כוח היררכי חיצוני הוא לב ליבו של הרעיון מאחורי הביטקוין. והחיבור הזה של כוח המחשוב והתוכנה עם הכוח של הרשת הוא מה שעושה אותו למיוחד. הרשת והתוכנה הן גם אלה שמאפשרים לרשת הביטקוין להתגבר במהירות על פגיעות חיצוניות כמו הצווים הדרקוניים של ממשלת סין. בעשורים האחרונים אובחן סוג מיוחד של חברות, אלו שלמוצריהם "אפקט רשת".

אפקט כזה מתקיים כאשר לכל משתמש חדש יש השפעה על הערך של המוצר המצוי בידי המשתמשים הקיימים, או העתידיים. ערך חולצה שפלוני רכש אינה משתנה כאשר אלמוני רוכש חולצה נוספת מאותו יצרן. בעולם שבו יש רק מכשיר טלפון אחד, הערך של המוצר הטלפוני הוא אפס, רק המשתמש השני מייצר את הערך לראשון. פתאום שני אנשים יכולים לשוחח ביניהם ומעתה כל משתמש נוסף מגדיל את הערך לכל האחרים בקצב גדל והולך. שני מכשירי טלפון יכולים לחבר שני משתמשים, אך עשרה מכשירים מאפשרים כבר הרבה יותר מעשרה חיבורים שונים. אפקט הרשת התקיים כמובן גם לפני האינטרנט. אך משעה שהאינטרנט הפך נוכח ברוב הבתים, היכולת לייצר מוצרים עם "אפקט רשת" התחזקה באופן משמעותי.

על פי מחקר שערכה קרן ההשקעות אן.אפ.אקס "אפקט הרשת אחראי ליותר מ 70% מהערך (שווי השוק) שנוצר בתעשיית הטכנולוגיה מאז 1994" וכי חברות עם אפקט רשת "שוות הרבה יותר מאלו שאין להן אפקט כזה". אפקט הרשת מאפשר גם נוכחות והפצה משמעותיות של המוצר הנהנה מהאפקט. כך לדוגמה מוצרי האופיס של מיקרוסופט. בשנות התשעים היו עשרות תוכנות שעסקו בכתיבה ועריכת מסמכים. רובן לא "דיברו" ביניהן. ברור שקשיי התקשורת בין צדדים שלא יכלו לשלוח ולשתף זה עם זה קבצים, הייתה משמעותית, אך משהפכו מוצרי "אופיס" של מיקרוסופט לסטנדרט העולמי פתאום הערך למוצר, כמו גם לציבור המשתמשים, הלך וגדל באופן אקספוננציאלי.

אפקט הרשת גורם איפוא לזמינות והפצה נרחבות של המוצרים מחד ("אני חייב ווטסאפ כי כולם מתקשרים באמצעות בווטסאפ"), ובה בעת הם מייצרים חומה המגינה על המוצר מפני תחרות. זאת משום שמוצר חדש אינו יכול להסתפק רק בשכנוע לקוח בודד אלא הוא צריך למצוא דרך לשכנע את כל הרשת לעבור אליו. משמתקיים אפקט רשת כל משתמש שוקל לא רק את ערך המוצר בפני עצמו ("האם אני אוהב את תוכנת אקסל?"), אלא גם את אפקט הרשת שלו ("מה תיתן לי תוכנה חדשה אם אף אחד לא יוכל לפתוח את הקבצים שאני שולח להם?").

אפקט הרשת של הכסף

לכסף, כמכשיר להעברת או לשמירת ערך, יש אפקט רשת חזק והוא גדל ככל שגדלה הרשת שמוכנה לקבל את אותו אמצעי תשלום. בשנת 1970 החזיקו 16 מיליון משקי בית בארה"ב בכרטיס אשראי. המספר עלה לכ־30 מיליון ב־1990 ועתה הוא עומד על כ־160 מיליון. בהתאמה גדל מספר העסקים שמקבל כרטיסי אשראי, וכמובן שגם הפופולריות של אמצעי תשלום זה. בהתאם גדל גם שוויין של החברות המתפעלות את מערכת כרטיסי האשראי לכטריליון דולר, וכן גדל הקושי להחדיר לשוק פתרונות, מהפכניים ככל שיהיו, שייתרו את השימוש בכרטיסים אלו.

אך עם כל הכבוד לכרטיסי האשראי ואפקט הרשת שלהם כאשר מדובר באינטרנט אפקט הרשת חזק פי כמה. לחברת פייסבוק היו בשנת 2004 כמיליון משתמשים פעילים; בשנת 2010 המספר כבר היה 500 מיליון; ב־2015 המספר חצה את המיליארד וחצי ונכון ל־2021 המספר כבר עומד על 2.9 מיליארד, כמעט מחצית מאוכלוסיית העולם. בהתאם גדלו הכנסות החברה ושווי מניותיה. בשנת 2004 השקיע פיטר טיל 500 אלף דולר בחברה כנגד 10.2% ממנה. נכון לסוף אוקטובר 10.2% מהחברה היו שווים כמעט 100 מיליארד דולר. ד"ר אשר עידן מומחה בינלאומי לרשתות, ומחבר הספר "הכוח החמישי - סוד הרשתות שמשנות את העולם" מסביר כי אפקט הרשת מגדיל את עוצמת המוצר בטור הנדסי. מרגע שהרשת עוברת מסה קריטית כמות הקשרים בין המחוברים ברשת גדלה באופן לא ליניארי, וכל משתמש חדש מחזק מאד את אפקט הרשת ואת השימושיות שבה. כל זה תורם לחוזקה של הרשת, לזמינותו ולשימושיות במוצר של הרשת, עד שקשה מאד להחליפם. הביטקוין הוא גם מוצר עם אפקט רשת. נכון להיום מספר המשתתפים ברשת הביטקוין הוא כ־80 מיליון ארנקים. קל לדמיין מה יקרה למוצר אם מספר המשתתפים יגיע ל־800 מיליון.

במשך השנים נעשו ניסיונות לחשב איך הגידול במספר המשתמשים מגדיל את ערך הרשת. הראשון שביקש לייצר מודל שכזה היה דיוויד סארנוף מחלוצי ומובילי תעשיית הרדיו והטלוויזיה. בהתאמה לעולם שבו הוא פעל, הוא העריך את שווי הרשת ביחס ישיר לגידולה. כלומר פי שניים מאזינים מייצרים פי שניים ערך לרשת כמו הרדיו. אף שהיה זה מודל מדויק למדי לרשת רדיו, הוא לא התאים לרשתות מתקדמות יותר. משכך הציע רוברט מטקאלף, אחד ממציאי סטנדרט האטרנט (Ethernet - טכנולוגית תקשורת בסיסית שמהווה חלק מיסודות האינטרנט), מודל חדש יותר.

בשנת 1993 הוא פרסם את "חוק מטקאלף" על פיו ערך רשתות תקשורת גדל בריבוע ביחס למספר המשתמשים ברשת. כלומר, רשת של 50 יחידות קצה תייצר ערך ושווי שהוא פי ארבעה מאשר רשת של 25 יחידות קצה (50 בריבוע = 2500; 25 בריבוע = 625). עם התפתחות האינטרנט נעשה ניסיון נוסף לכמת את ערך אפקט הרשת. פרופסור דיוויד רייד, אחד הממציאים של הפרוקוטולים החשובים בעולם תקשורת־הרשתות, טען כי בשונה מרשתות הטלפון או הרדיו, ברשת האינטרנט יש אפשרות לקיומן של רשתות־משנה לרבות התארגנות בקבוצות שונות. מכיוון שכך, ערך הרשתות גדל בהדרגה מגידול ביחס ישר למספר המשתמשים (חוק סארנוף) דרך גידול בריבוע בהתאם למספר הקשרים ברשת (חוק מטקלאף) לגידול אקספוננציאלי יותר, המתחשב בקבוצות המשנה, שהוא חוק רייד.

ארנקי הביטקוין החלו להיפתח

בינואר 2011 היו בעולם כעשרת אלפים ארנקי ביטקוין. מספרם גדל ל־320 אלף בינואר 2013. עד לינואר 2017 עלה מספרם לכ־11.5 מיליון, ובינואר 2021 הגיע מספרם לכ־66.2 מיליון. נכון לסוף אוקטובר מוערך המספר בכמעט 80 מיליון. בקצב הגידול הנוכחי יגיעו מספר המשתמשים ברשת הביטקוין למסה קריטית של כ־400־500 מיליון משתמשים בשנת 2025.

בהתאמה לקצב הגידול של הרשת גדל ערך המטבע בכל ארבע שנים. מכאלף דולר לביטקוין בסוף נובמבר 2013, לכ־עשרת אלפים דולר בסוף נובמבר 2017, לכ־60 אלף בסוף אוקטובר 2021. כעת רק נותר לראות אם הרשת אכן תגדל לכ־500 מיליון ארנקים בשנת 2025, ואם בהתאמה נראה את הביטקוין מגיע לקו ה־500 אלף דולר.

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. אין במאמר זה ייעוץ משום סוג או המלצה לרכוש ביטקוין או כל נכס אחר. הוא נכתב לצרכי הדיון העיוני בלבד. כל השקעה לרבות בנכס פיננסי, חשוב שתעשה בהתאמה לכל משקיע אינדיווידואלי ולאחר התייעצות עם מומחים אישיים ומתאימים.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון