גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחדש בלי לאבד את האופי: התוכנית של ת"א ל"מבואות יפו"

מתחם "מבואות יפו" בדרום תל אביב כולל תערובת משונה של מבני תעשייה, מלאכה ומגורים ● עכשיו מכינים לו בעירייה מסמך מדיניות חדש שישמר את השימושים הישנים ויוסיף חדשים

רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי
רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי

תערובת משונה של מגורים, מבני תעשייה, בתי מלאכה ומסחר, מבני משרדים מאפיינת את מרובע "מבואות יפו" - אזור ששטחו הוא כ-1,500 דונם, וגבולותיו הם ציר שלבים ושדרות הר ציון (מערב-מזרח), והרחובות סלמה ודרך בן צבי (צפון-דרום).
באופן לא טריוויאלי לעיר תל אביב, יש במתחם הזה גם לא מעט שטחי בור. כיום זהו אזור מעבר, שמחבר את ערי דרום המטרופולין ואת יפו ומרכז תל אביב. מיפוי הבעלויות של הקרקעות משקף היטב את בלגן ייעודי הקרקע: בעלים פרטיים, קרקעות מדינה, קרקעות עירוניות ופולשים.

למרות המורכבות, כל הסימנים מראים שהמקום יהפוך לאחד המוקדים הבאים של המטרופולין - ואפשר ללמוד על כך גם מפעילות הנדל"ן באזור. ב-2009 רכשה קרן ריאליטי את מתחם בזק (33 דונם) תמורת 44 מיליון שקל. ב-2011 נמכר השטח לחברת אקרו נדל"ן, עם תב"ע חדשה, בתמורה ל-100 מיליון שקל. במקום נבנית בימים אלה שכונת מגורים חדשה הכוללת 1,500 יחידות דיור.

 

קרן ריאליטי אמנם מכרה את מתחם בזק, אולם ב-2018 רכשה מחברת הכשרת הישוב 75% ממבנה בשטח בנוי של 9,600 מ"ר על 6.6 דונם ברחוב התחייה בתמורה ל-96 מיליון שקל. לריאליטי יש בצמוד למבנה עוד חטיבת קרקע בשטח של כ-4 דונם.
ב-2019 רכשה חברת דימרי את מתחם האומן 17, שנמצא ממזרח לציר שלבים, בתמורה ל-355 מיליון שקל. באותה שנה רכשה קרן ריאליטי את בית מרס ברחוב הרצל ב-96 מיליון שקל.

 

"דוגמה ייחודית לשקיעתו של מתחם גדול"

מסמך מדיניות מבואות יפו, שעיריית תל אביב פרסמה בשנת 2007, ונערך על ידי צוות בראשות האדריכלית נעמה מליס, מתאר את האזור כ"חור שחור": "מבואות יפו הוא דוגמה ייחודית לשקיעתו של מתחם גדול בלבה של עיר. מדובר ב'חור שחור' ורחב ידיים, מוקף באזורים עירוניים המראים סימני שיקום בעוד הוא מידרדר והולך ואף פוגע בסביבתו".
התוכנית קבעה אזור מוטה תעסוקה לאורך ציר שלבים, ומגורים בצפון המתחם, בממשק עם שכונת פלורנטין.

ב-14 השנים שחלפו מאז יצא מסמך המדיניות, המרחב המטרופוליני עצמו עובר שינוי דרמטי ובימים אלה מכין צוות בראשות האדריכל ארז אלה ממשרד HQ אדריכלים מסמך מדיניות חדש לאזור. ייחודו של המסמך, שלא אושר עדיין, הוא בהכרה באיכויות האורבניות הקיימות. בערב עיון שנערך ביוזמת בית ליבלינג, בחודש ינואר 2021, ובו הציג אלה את עיקרי התוכנית, הוא התרה מפני תכנון חדש שימחק את המגוון והחיוניות המאפיינים את מבואות יפו: "שימושי התעשייה נדחקים לאט לאט החוצה, אבל יש ערך לתעשייה בעיר, והכוונה היא גם למעמד היצירתי, אנשים שלאו דווקא מקבלים משכורות גבוהות ורוצים להמשיך ולחיות בעיר. הקיום שלהם בעיר חשוב לחוסן העירוני. זה מתחבר טוב מאוד עם שימור המלאכות והתעשייה באזור מבואות יפו".

צוות התכנון של מסמך המדיניות החדש חילק את המרחב לשלוש קטגוריות: תוכניות עם תב"ע תקפה, שאינה ניתנת לשינוי, אזורים לאיחוד וחלוקה ואזורים של שימור מרקמי. הקטגוריה האחרונה כוללת גם מבנים שיש להם חשיבות אדריכלית. שבחלקם ניתן יהיה לעשות שימוש מחודש. המנגנון הכלכלי של התוכנית לא נחשף עדיין משום שהיא עדיין לא אושרה.

"כבר לא רק מוסכים, גם מדפסות תלת־ממד"

האדריכלים אירית סייג ואלון הרשקוביץ ממינהל ההנדסה של עיריית ת"א-יפו, האחראים על קידום מסמך המדיניות המעודכן של מבואות יפו, מספרים שלצורך הכנת המסמך הם ערכו מחקר מקיף של השטח: "התנופה התכנונית שיש לאורך דרך סלמה גרמה לנו לבדוק שוב איך אנחנו רוצים שיהיה העתיד של האזור. הקמנו צוות אינטרדיסציפלינרי שכלל את האדריכל ארז אלה, ואת לורית לייבוביץ', שהיא יועצת פרוגרמטית, וערכנו מאות ראיונות עומק עם בעלי אינטרס, במטרה להבין את המגמות הקיימות שם, להבין מה זה אומר תעשייה ומלאכה זעירה בתל אביב.

הרצל פינת סלמה. רק בעשור באחרון הוקמו 500 עסקים חדשים / צילום: כדיה לוי

"מה שאנחנו מבינים זה שהתחום הזה עובר אבולוציה. זה לא רק מסגרים ומוסכים, אלא יש מנעד רחב של שימושים, כולל מדפסות תלת ממד, CNC ממוחשב, מרחבי עבודה משותפים, משרד אדריכלים. כולם יושבים באזור הזה.

"המחקר שלנו גילה שרק בעשור החולף הוקמו שם 500 עסקים חדשים, שכמעט כולם על הספקטרום הפרוגרסיבי. המקום הזה מעסיק 10,000 תושבים, ש-9,000 מתוכם הם תושבי תל אביב. מחיקה של אזורי המלאכה והתעסוקה האלה תגרום לכל המועסקים שם לפנות למקומות אחרים, אם בכלל".

אירית סייג מוסיפה: "אנחנו רואים את האזור הזה כ'לב החדש' של תל אביב. ניסינו להבין מה ה-DNA של המקום הזה ומה החשיבות שלו. תוך כדי קידום התוכניות הצלחנו להכניס שימור מבנים בעלי נפח כמו בית הוניגמן ומבנה 'חדרים' לשעבר. הבנו שיש הרבה מבנים שיכולים לשמש ל-reuse".

הרשקוביץ: "מצאנו עשרות מבנים שנראים לנו כראויים לשמירה, אבל לא ניגשנו אליהם ממקום של שמירה צורנית ואדריכלית. זו לא התפיסה של העיר הלבנה. המבנים בעלי נפח האלה הם מבני תעשייה מתפקדים שיכולים להמשיך לתפקיד כמבני תעשיה ומלאכה. אי-ההריסה שלהם תמנע את עזיבתם את העיר".

הרשקוביץ סבור שמדובר באקוסיסטם שיש לשמר: "תוכניות בניין מוחקות הרבה פעמים ייעודי קרקע קיימים. פשוט מעלימות אותם. אנחנו מדברים על השארת ייעודי הקרקע הקיימים, עם מודרניזציה והעלמת מטרדים, יחד עם בנייה חדשה.

"גילינו שיש אשכולות עסקים. יש מערכת של עסקים שאם אתה מוציא ממנה איבר אחד את פוגע באחר. כך למשל, מחלקת רישוי עסקים של העירייה הוציאה את המצבעות מאזור מבואות יפו, וזה פגע מאוד בנגרים ובמסגרים.

"מעבר לזה, הרבה מאוד מהמסחר ברחובות המרכזיים בעיר נשען על העסקים שקיימים במבואות יפו. אם לא נשים את האצבע על מנעד השימושים שקיים בעיר, אנחנו יכולים לגרום לו לקרוס. זה רלוונטי גם לחיי לילה. זה בין האזורים האחרונים בעיר שניתן לקיים בהם פעילויות עד שעות הבוקר".

"למרות זכויות בנייה בהיקף נרחב, החלטנו לא להרוס את המבנה"

האדריכל אבישי קימלדורף, מנהל פרויקטים ראשי בקרן ריאליטי, אומר: "ההתמחות שלנו היא לטפל באזורים שבהם יש פוטנציאל עצום, כמו אזור מבואות יפו, ושיש בהם מורכבות גבוהה. בניגוד לאזורים אחרים בעיר, רמת המורכבות של המקרקעין היא רבה - הרבה מבנים עם ריבוי בעלים, פלישות של עשרות שנים, הפקעות שחלקן בוטלו, קרקעות עירוניות שאינן משוחררות לשימוש ציבורי, עירוב של קרקע מינהל עם קרקע פרטית, והרבה מאוד עסקים ומלאכות מאתגרים. למשל, יש שם מפעל בטון בסמוך למבנה משרדים של WeWork. מסיבה זו האזור נשאר לא מטופח כל כך הרבה שנים".

קימלדורף מרחיב לגבי המבנה שריאליטי רכשה ברחוב התחייה 14-16: "מדובר במבנה תעסוקה שנבנה בשנות ה-60 למטרות מלאכה ותעשייה זעירה. המבנה בגובה שלוש קומות והוא בנוי כך שיש בו מעברים פתוחים ומקורים לאורך הקומות וגם חצרות פנימיות, שהעסקים פונים אליהן. הקרן הרחיבה את הרכישות שלה בקרקעות נוספות והגיעה, יחד עם בעלי קרקעות נוספים, לחטיבת קרקע משמעותית בשטח של 20 דונם.
"כבר מתחילת התכנון חשבנו שלמרות שהבניין הוא לא לשימור, ולמרות שיש בו זכויות בנייה בהיקף רחב בגלל שהוא על צומת, לא נהרוס אותו. בדיאלוג עם עיריית ת"א הוחלט שלא להרוס אותו, בניגוד לתוכנית המתאר, ולהעביר אותו לבעלות עירונית מלאה, כך שהעירייה תשאיר בו את השוכרים ותוכל לשלב בו מבני ציבור כמו בית ספר".

ההיגיון הכלכלי העומד מאחורי המהלך הלא שגרתי הוא שזכויות הבנייה הועברו למבנים האחרים בתחום התוכנית. קימלדורף: "נוצר פרויקט מאד מיוחד, שיש בו מגורים ותעסוקה ועירוב שימושים, כולל חזיתות מסחריות פעילות, וגם שימור של המבנה, על שימושיו המגוונים".

"אם היית מוחק ובונה אותו מחדש הבנייה הייתה יותר מרווחת ועם הרבה פחות אילוצים. מצד שני, אנחנו חושבים שמדובר במבנה שמח ופעיל".

התוכנית, שעליה חתום האדריכל דני קייזר, תובא לאישור הוועדה המקומית בחודשים הקרובים.

עוד כתבות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב