גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלצת הוות"ל: להקים תחנות כוח חדשות בקסם ובחדרה

אחרי דיון ארוך שבו בחנו חברי הוועדה לתשתיות לאומיות תוכניות להקמת ארבע תחנות כוח חדשות, הוחלט להמליץ לממשלה לקדם את תחנות קסם ו-OPC2 שבשליטת עידן עופר ● בעבר החליטה הוות"ל להמליץ גם על תחנת ריינדיר ● ההכרעה בנושא עוברת לממשלה שככל הנראה תצביע על הקמה של שתיים מהן בשנים הקרובות

עו״ד שלומי הייזלר / צילום: יח''צ
עו״ד שלומי הייזלר / צילום: יח''צ

הוועדה לתשתיות לאומיות, בראשות שלומי הייזלר החליטה להמליץ לממשלה להקים שתי תחנות כוח חדשות שמונעות בגז טבעי. תחנה אחת במחלף קסם ותחנה שנייה בחדרה. הצורך בתחנות כוח חדשות, נגזר מצרכי המשק לשנים הבאות, ולאור העמדה המקצועית של משרד האנרגיה שיש צורך ביתירות אנרגטית של 4,000 מגה-וואט נוספים, מעבר למצב הקיים, וזאת גם במצב שבו 30% מהחשמל שייוצר בישראל בעתיד (בשאיפה כבר בשנת 2030) יהיה מאנרגיות מתחדשות. כיום משק האנרגיה יודע לייצר כ-17,600 מגה-וואט.

בדיון שהתקיים היום (ב') בוות"ל נבחנו תוכניות לארבע תחנות כוח חדשות. תחנה במחלף קסם (תחנה שמקדמת חברת קסם אנרגיה שבשלטת מבטח שמיר), תחנה של OPC במישור רותם, ועוד אחת של OPC2 - (בשליטת עידן עופר) בחדרה, והרחבה של תחנת הכוח דוראד (בשליטת קצא"א ואדלטק).

בנוסף נבחנה גם הצעה להקמת תחנת כוח בשורק שליד ראשון לציון. לקראת הדיון המסקרן העבירה לפני מספר שבועות שרת האנרגיה, קארין אלהרר, מכתב לחברי הוות"ל שבו היא המליצה כי הקו שינחה אותם בבואם לבחור את המלצותיהם יהיה הרחבה של תחנות קיימות, ולא בנייה של תחנות חדשות.

עם זאת , בשבוע שעבר חשף גלובס כי עמדתה של החברה הממשלתית נגה (חברת ניהול המערכת), שאמונה על פיתוח רשת החשמל בישראל שונה. לפי עמדת נגה השיקול החשוב ביותר הינו דווקא להקים תחנות כוח חדשות קרוב לאזורי הביקוש, קרי באזור המרכז.

זאת היות שאזור המרכז הינו צרכן אנרגיה כבד שעושה שימוש בכ-56% מהחשמל בישראל, בעוד שמיוצר בו כ-11% בלבד מהחשמל בישראל. המשמעות של המשך הקמה של תחנות כוח בדרום או בצפון היא בנייה של עוד ועוד תשתיות מתח גבוה, הליך שהינו יקר, בזבזני בשטח וגם אורך זמן רב.

ההחלטה של הוות"ל כעת משלבת בין שתי הגישות. תחנת קסם היא הקרובה ביותר מבין כל ההצעות למרכז הארץ. ומצד שני התחנה בחדרה היא הרחבה של תחנה קיימת. יוזכר כי ב-2019 אישרה הוות"ל תחנת כוח אחרת - תחנת ריינדיר שבין בעליה נמצאת חברת סימנס. וכך ההמלצות שיועמדו בפני הממשלה הן שלוש התחנות הללו. עוד החליטה הוות"ל לקדם גם את ההרחבה של תחנת דוראד שבאשקלון, אך זאת רק אם אחת משלוש החלופות האחרות תיפסל.

מהוועדה לתשתיות לאומיות נמסר כי "במסגרת ההערכות האנרגטית של מדינת ישראל לשנת 2040, אישרה היום הוות"ל שלוש תחנות כוח בגז טבעי, שייתנו מענה לגידול בצריכה באזור מטרופולין גוש דן.

"התחנות משלימות את המלאי התכנוני הנדרש לשם הבטחת תפקוד משק החשמל והן ישמשו עתודה תכנונית נוספת למלאי הקיים.

"תחנות הכוח נבחרו בהתאם לקריטריונים שקבעה המועצה הארצית לתכנון ובניה ביום 10.11.2020, לפיהם התוכניות שיקודמו יעמדו בתנאים הבאים: קרבה לאזורי הצריכה, תוך צמצום רשת ההולכה; העדפה לתכנון תוספת יחידות ייצור שתיעשה באמצעות שדרוג או הרחבה של אתרים קיימים; מתן עדיפות לקליטה של אנרגיה מתחדשת ברשת ההולכה; העדפה ליחידות ייצור שאותן ניתן להקים בטכנולוגיה מיטבית".

יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל אסיף איזק מסר בתגובה כי "האיגוד יאבק נגד החלטת הוות"ל - בנוגע להקמת תחנת הכוח OPC 2 במישור המקצועי והציבורי. חוות הדעת שהגשנו קובעת בפירוש שהקמת התחנה תגרום לפגיעה משמעותית באיכות הסביבה ואיכות חיי התושבים. לחוות הדעת שותפות 18 רשויות מקומיות - בהן מתגוררים 750 אלף תושבים. יש לפעול להקמת ולביסוס אנרגיות מתחדשות במרחב האיגוד - ולא להקים תחנות כוח חדשות הפועלות באמצעות דלקים פוסילים - בדמות גז טבעי".

יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית" ומייסד "הפורום לאנרגיה נקייה", מסר בתגובה כי "בלתי נתפס שמדינת ישראל ממשיכה ללכת הפוך, בניגוד למגמות העולמיות, כאשר פתרונות נכונים יותר זמינים. בחמש השנים הקרובות 95% ממתקני ייצור החשמל החדשים בעולם כולו יתבססו על אנרגיה מתחדשת, על פי סוכנות האנרגיה הבינלאומית.

"ובישראל- מקימים תחנות גזיות מזהמות שישמשו אותנו עשרות שנים קדימה, בעידן של משבר אקלים חריף. זאת, כאשר גם המשרד להגנת הסביבה וגם גורמים אזרחיים הציגו תוכניות חלופיות, מופחתות פליטות גזי חממה. כשישראל תתפכח מהתמכרותה לגז, ואין לה כל ברירה אלא להתפכח, התחנות שאושרו היום יהפכו לפיל לבן ומיותם וכספי המשקיעים, קרי כספי הפנסיה שלנו, יירדו לטמיון. מאכזב שהממשלה ממאנת לפקוח את עיניה".

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג הגיבה להחלטה ומסרה כי "היה מקום לדחות את ארבע התוכניות. קידום ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת, אגירה וצמצום השימוש בדלקים פוסיליים הוא יעד לאומי אסטרטגי של ישראל, אשר הכרחי לצמצום פליטות גזי החממה, זיהום האוויר, התחלואה והתמותה הנובעים ממנו.

"בנוסף, ישראל התחייבה לקדם מעבר לכלכלה דלת פחמן, כחלק מהתהליך הבינלאומי למאבק במשבר האקלים. לפי דיווחי רשות החשמל לגבי צורכי המשק, ועל בסיס עבודות עומק שבוצעו במשרד להגנת הסביבה בסיוע מומחים בתחום החשמל, ניתן לספק את תוספת הייצור הנדרשת למשק בעשור הקרוב באמצעות אנרגיה סולארית המשלבת אגירה, תוך הגברת אמינות אספקת החשמל והשגת חיסכון עצום למשק הנאמד במיליארדי שקלים.

"בעקבות עבודות אלה, בעקבות הגדלת יעדי האנרגיות המתחדשות על-ידי הממשלה, ובהתחשב בהספק הייצור בתוכניות מאושרות כיום - שלהן יש יתירות תכנונית של לפחות 1,200 מגה-וואט, אין צורך לקדם הספק נוסף בתחנות פוסיליות, ועל אחת כמה וכמה לא תחנות כוח המאפשרות הפעלה כתחנת פיקר (מחזור פתוח)".

יו"ר מטה המאבק נגד תחנת כוח נוספת בחדרה ארז אריאב מסר כי "מטה המאבק, המהווה את חוד החנית במאבק, קיבל בצער רב את ההחלטה 'הדורסנית' של מליאת הוות"ל. לצערנו הרב על אף התנגדויות של המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, ועדת הפנים ואיכות הסביבה של כנסת ישראל (שהתכנסה בחודש אוקטובר האחרון וזאת לאור בקשת מטה המאבק), איגוד ערים שרון כרמל לאיכות הסביבה והתנגדויות של מאות בתי אב מהאזור כולו בחרה הוות"ל לאשר את תוכנית תת"ל 20 ב-opc2 חדרה. וזאת למרות שכבר היום האזור כולו סובל מחריגות מ'חוק אויר נקי' לנוכח שלל התשתיות הלאומיות באזור כגון: תחנת כוח אורות רבין, מתקני התפלה, אסדת הגז וכו'. ולזה יש להוסיף את הרצון להעתיק את שדה התעופה מהרצליה למזרח חדרה ואת הרצון של בעלי מאגר לוויתן לאחסן את הקודנסט במתחם אורות רבין שבחדרה.

אנו עדים למצב אבסורדי שבו חדרה והאזור כולו למעשה מקבלים 'אישור" מהוות"ל להפוך ל'פח האשפה' ו'החצר האחורית' של המדינה בכל הנוגע לתשתיות לאומיות. וזאת כשבפועל תחנת הכוח opc2 כלל אינה הולכת לשרת את האזור. אנו נמשיך במאבק הצודק לפעול ולהוריד מסדר היום את התוכנית המדוברת, ואף בוחנים את האפשרויות המשפטיות העומדות לפנינו".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות