גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל הכי מצליח שאתם לא מכירים, והיה מעדיף שזה יישאר ככה

כשאייל שוחט מונה למנכ"ל סודהסטרים, הורמו הרבה גבות ● אבל דווקא המנהיגות השקטה של שוחט התאימה יותר אחרי הרכישה של פפסי והובילה את החברה לצמיחה דו-ספרתית ולחציית רף מיליארד הדולר במכירות ● חצי שעה של השראה

ערן גפן בראיון עם אייל שוחט / צילום: אבישג שאר ישוב, מנחם רייס
ערן גפן בראיון עם אייל שוחט / צילום: אבישג שאר ישוב, מנחם רייס

 

Eran Gefen | חצי שעה של השראה עם ערן גפן · אייל שוחט | מנכ״ל סודה סטרים: על מנהיגות שקטה

ערן גפן, מייסד G^Team, בשיחה עם אייל שוחט, מנכ"ל סודהסטרים

"יותר קשה לי לעשות את הפודקאסט הזה מלבנות את התקציב השנתי של החברה", אומר לי מנכ"ל סודהסטרים אייל שוחט, והוא אפילו לא צריך להסביר למה.

זה סיפור על מנהיגות שקטה. כשחושבים על מנכ"לים מצליחים, הרגילו אותנו לדמויות כמו סטיב ג'ובס או ג'ף בזוס, זכרי אלפא כריזמטיים שהם הפנים של החברה. אבל מחקרים מוכיחים שדווקא המנכ"לים השקטים מצליחים יותר. עוד נחזור למחקר, אבל כשאייל שוחט מונה לתפקיד במקום המנכ"ל המיתולוגי דניאל בירנבאום הורמו הרבה גבות.

גם אותי זה הפתיע. עבדתי עם דניאל והוא הרגיש לי הרוח החיה של סודהסטרים. הוא תמיד היה משוגע, אבל משוגע כזה שיוצא עם חברה קטנה מישראל להילחם בקוקה קולה עם לפיד ביד. אבל שוחט הוא בדיוק האנטי תזה - מנהל נחבא אל הכלים, תהליכי, שהתקדם מתפקיד היועץ המשפטי של החברה.

הקהל הישראלי מכיר את סודהסטרים כסיפור הצלחה, אבל מתברר שמאחורי הקלעים עברו עליה כמה שנים קשות שבהן המניה התרסקה ושוק ההון איבד בה אמון - עד שלבסוף פפסי רכשה אותה תמורת 3 מיליארד דולר ב-2018 ומינתה את שוחט במקום בירנבאום.

מה שמעניין בסודהסטרים, בהשוואה לחברות מוצרי צריכה גלובליות אחרות, זה שהיא מנוהלת מישראל. יש את זה הרבה בהייטק, אבל פחות בתחום הייצור.
"נכון. אני חושב שאין את זה כמעט בכלל. החברה גלובלית לחלוטין, אבל המטה ורוב הייצור יושבים בישראל. אנחנו פועלים ב-46 שווקים בעולם, והשוק הישראלי הוא בערך 1% מהמכירות שלנו".

סודהסטרים נרכשה בסוף 2018 לפי שווי של 3.2 מיליארד דולר, אבל מאז היא לא נסחרת אז אנחנו לא יודעים מה איתה.
"לא ניכנס למספרים ספציפיים כי פפסי לא מפרסמת, אבל המשכנו לצמוח בקצב גבוה".

דו-ספרתי כזה?
"כן. וחצינו את רף המיליארד דולר מכירות".

אוקיי, ומתי הגעת לחברה?
"הצטרפתי ב-2010 לפני ההנפקה, והפרט האפל בהיסטוריה שלי זה שהתחלתי כיועץ המשפטי של החברה".

עורך דין?
"ממש ככה. באתי מפרוטרום לעשות את ההנפקה. כבר כשבאתי אמרתי לדניאל, והיה אז גם יובל מפורטיסימו (יובל כהן, ממייסדי קרן פורטיסימו שהשקיעה בעבר בסודהסטרים - ע"ג), 'אני סיימתי להיות עורך דין. אני רוצה להיות בצד העסקי'. אמרו לי תבוא, תעשה את ההנפקה, יהיה בסדר".

איפה הנפקתם?
"בנאסד"ק. שברנו את הבצורת אחרי המשבר של 2008. אבל ב-2014 היה משבר גדול ועשינו פה Turn Around עם תוכנית צמיחה, שהייתי שותף לכתיבתה כיועץ משפטי".

רגע, עצור. מבחוץ הכל היה נראה כמו סיפור הצלחה, החברה הישראלית שנלחמת בקוקה קולה, אבל המניה כבר התחילה, כלומר…
"המניה חטפה פעם אחר פעם, פספסנו רבעון אחרי רבעון. כל הכותרות היו מאוד יצירתיות, 'הבועה שהתפוצצה' כמובן".

רגע, אז אני מבין שהחברה במצוקה וצריך להמציא מחדש או לפחות לפתוח את האסטרטגיה. אבל למה היועץ המשפטי?
"כשאני הייתי שנה עורך דין, אמרו לי שכבר שכחתי איך להיות עורך דין. אני מהתחלה כיוונתי את הקריירה שלי למקום מאוד ספציפי, בגדול הכיסא שאני יושב בו היום".

יפה. אז התנדבת לזה?
"סיפור אמיתי. ישיבת הנהלה אחרי שפספסנו מלא. אמרתי לדני 'תקשיב, יש שתי אפשרויות. או שאנחנו מתפטרים או שאנחנו עושים תוכנית הבראה לחברה'. אז דניאל כמו דניאל אמר לי 'שב, תכתוב תוכנית'. אז ישבתי וכתבתי".

זה רגע דרמטי. בעצם קצת כפית עליו את תוכנית ההבראה הזאת.
"לא כפיתי. אלה היו שתי האופציות. חבטו בנו, המניה כבתה לחלוטין. כל הזמן אמרו על סודהסטרים - זה סתם שיגעון חולף, או שזה אמיתי? גם אנחנו כבר אמרנו את זה, וככה זזנו באי נוחות בכיסא. האם אנחנו הולכים להישאר פה או לא".

אז ניגשת לכתוב, ומה הבנת?
"שמיצבנו את החברה כדוד מול גוליית עם כל הסיפור של קוקה קולה, כאלטרנטיבה למשקאות קלים, ושזה מיצוב לא נכון. המשקאות הקלים בירידה כבר עשור, ואפילו בארה"ב הצריכה של מים ומים מוגזים עברה את המשקאות הקלים. הבנו שמיצבנו את עצמנו בחלק היורד של הקטגוריה".

זה מעניין, כי מצד אחד זה מה שנתן את האש להמראה, סודהסטרים נלחמת בענקית המשקאות. אבל באיזשהו שלב הבוסט הזה היה כמו מנוע רקטי, שכבר לא מושך וגרוע מזה - הוא שם אותך בזווית לא נכונה בכניסה לאטמוספירה.
"זה נכון, מה שאתה אומר. לכן היינו חייבים לבצע שינוי. מיצוב זה הכל".

ואיך נהיית המנכ"ל?
"אני בדרך כלל לא זוכר תאריכים, אבל את התאריך הזה אני זוכר. 7 בינואר 2015, דניאל קרא לי ואמר 'אתה זוכר שרצית להפסיק להיות עורך דין? אז הנה, מעכשיו'. ובאותו רגע עברתי לצד העסקי, לממש את תוכנית ההבראה שכתבתי, והצליחה מאוד. זה נגמר בעסקה עם פפסי. הייתי אז משנה למנכ"ל".

הייתה המלצה להחליף את המנכ"ל בתוכנית?
"לא. אבל הרכישה הייתה בסוף 2018, וביולי 2019 דניאל עזב ואני החלפתי אותו".

זה במקביל לפרשה שהייתה עם מידע הפנים?
"לא. זה התחבר בזמנים, אבל זה היה שלושה חודשים לפני. הכל התפוצץ רק אחרי העברת המקל".

דניאל בירנבאום / צילום: איל יצהר

"כשמוניתי לא הרגשתי אופוריה"

אתה נכנס לתפקיד אחרי מנכ"ל מאוד כריזמטי, שמזוהה עם החברה. בספר של ג'ים קולינס Good to Great הוא בדק מה משותף לחברות הכי מצליחות - וגילה שבין היתר המנכ"לים שלהן היו מנהיגים מדרגה 5 - כאלה שבוחרים בקידום הארגון על פני קידומם העצמי, לוקחים אחריות, צנועים, יציבים, וכאלה שזוקפים הצלחות לזכות כלל הארגון ולא רק לזכותם. אמפירית, הם אלה שמביאים את ההצלחה, לאו דווקא סטיב ג'ובס כזה, גדול מהחיים. ואתה נשמע לי קצת כזה, דרגה 5.
"מנהיג מדרגה 5 לא יגיד על עצמו שהוא כזה כי זו סתירה. אני לא אעיד על עצמי, אבל אין ספק שדניאל ואני מאוד שונים. אבל לחברה יש מנכ"ל שמתאים לכל שלב בחיים שלה. דניאל תמיד דיבר על 'קרייזינס'. צריך לשמר את זה ואת האופי של החברה, ולי זה אחד האתגרים הכי גדולים כי זה פחות טבעי לי, מודה".

אני מניח שגם לפפסי.
"נכון, ובאמת כשעשו בדיקת נאותות והסברנו להם שאת החברה אנחנו מנהלים בקבוצת ווטסאפ, הם לא הבינו על מה אנחנו מדברים".

איזה עוד אתגרים היו משמעותיים בשבילך?
"כשמוניתי לא הרגשתי אופוריה, בעיקר הרגשתי את הכובד של 4,000 עובדים מתיישבים לי על הכתפיים. כיסא המנכ"ל הוא מקום בודד".

הרבה אומרים את זה. למה?
"כי בסוף אתה מקבל החלטות עם עצמך. יש סביבה שמייעצת ועוזרת, אבל בסוף ההחלטה היא אצלך בראש". 

אבל לא ענית. איפה היה לך הכי קשה והיית צריך להשתפר?
"זה בדיוק ההבדל ביני לבין דניאל. המנכ"ל הוא גם שר החוץ, וזה פחות הסגנון שלי. יותר קשה לי לעשות את הפודקאסט הזה מאשר לבנות תקציב שנתי לחברה. בסוף 2019 עשינו אירוע לכל העובדים, היו שם 3,000 איש".

התרגשת לדבר? רעד לך הקול?
"לא רעד לי הקול, אבל ברור שהתרגשתי. לא כל יום אתה מדבר מול 3,000 איש. אלה המקומות שעד היום יותר קשים לי".

איזה ספרים קראת שהשפיעו עליך?
"כשאני צריך ללמוד משהו חדש, או כשאני מרגיש שיש לי פערים, אני ניגש לספר לקבל השראה. הזכרת את Good to Great, אז זה ספר שקראתי לפני 20 שנה בערך. וכשמוניתי למנכ"ל חזרתי אליו. דרכו זיקקתי את האסטרטגיה של החברה. הוא מדבר שם על מודל הקיפוד".

נזכיר, מודל הקיפוד אומר: תשמע, אתה לא יכול להצטיין בכל, תוותר מראש. החברות המצליחות בעולם מצטיינות במשהו ספציפי. נגיד איקאה, יש שם כנראה יעילות תפעולית מצוינת, במחירים נמוכים, המודל השיווקי הוא 'תרכיבו את זה בעצמכם'. הכל מחובר.
"כשמדברים על אסטרטגיה, השאלה היא לא 'מה לעשות'. השאלה הגדולה היא 'מה לא לעשות'. ולהרבה חברות זה קשה, כי תמיד יש את ההזדמנות, ואולי זאת ההמצאה הבאה.

"ספר אחר שהשפיע עליי היה Customer Centiricity של פיטר פדר, ולשם לקחתי את החברה. זה פרופ' מוורטון שמכר את הסטארט-אפ שלו לנייקי, ואיתו הם עשו את כל הטרנספורמציה הדיגיטלית".

מה זה אומר בפועל?
"כשמדברים על Customer Centricity, נקרא לזה הלקוח במרכז, בדרך כלל חושבים בואו נהיה נחמדים לצרכן, נדאג שכל נקודת מגע תהיה אחידה מבחינת האסטרטגיה, הכל ידבר באותה שפה. זה בצד השיווקי. אבל הוא בא ואומר שהלקוח במרכז זו בעצם אסטרטגיה עסקית".

זה נשמע מובן מאליו, אבל זה לא. על פניו, כל חברה אומרת 'בואו נפנה ללקוחות הנכונים'. אבל זה לא רק לפנות ללקוחות הנכונים, אלא להיות בשביל הלקוחות הנכונים מה שהם צריכים באותו רגע.
"נכון, אז קודם כל בוא נבין מי הם הלקוחות הנכונים. פעם עבדנו לפי תחושות בטן, היום אנחנו בשיווק מבוסס דאטה".

ואיך זה משפיע על האסטרטגיה?
"זה אומר שאנחנו צריכים לדבר לצרכנים בצורה די דומה בשווקים השונים, ולא שכל שוק ימציא את עצמו ויעשה מה שבא לו".

זה מצחיק, כי אצל הרבה מנכ"לים התהליך הפוך. החברה הגלובלית יושבת למעלה והמנכ"ל המקומי מגלגל עיניים כשהם מבקשים ומנחיתים, והם לא מבינים שהשוק הזה שונה.
"אני חושב שהיחסים בין השווקים למטה תמיד בעייתיים בחברות גלובליות. גם פפסי חווים את אותו דבר. בעקבות מחקרים ועוד שינוי אסטרטגי שאנחנו מובילים, אנחנו הופכים יותר למטה שקובע כללים. עד עכשיו איפשרנו הרבה חופש לשווקים, וגם עכשיו אנחנו רוצים לאפשר - אבל בתוך כללים יותר ברורים".

מסטארט-אפ הפכתם לקורפורייט, לטובה ולרעה.
"נכון, וזה מאתגר".

איך שומרים על הרוח הייחודית של המותג בתוך התאגיד הענק?
"ישבתי בכמה ישיבות בזמן האחרון ואמרתי 'איך יכול להיות שדברים לא קורים? איך זה לוקח כל כך הרבה זמן?'. לגודל יש משמעות, לא יעזור. בסטארט-אפ כולם עושים הכל ואין ממש תהליכים, אבל בחברה בכזה גודל חייב להיות סדר ב-97% מהדברים. 3% אפשר להשאיר לקריאייטיביות ולקרייזינס. אני יכול להגיד שגם היום התרבות הארגונית של סודהסטרים שונה מזו של פפסי".

והם שמחים על זה?
"לא דיברנו על זה בצורה ישירה, אם שמחים או לא, אבל זה המצב כבר שלוש שנים".

זה קצת כמו הבדיחה על הזוג הנשוי שבו האישה משנה את הבן זוג לאט-לאט ואז אחרי 30 שנה היא אומרת לו 'רגע, מה נהיה ממך', אחרי שהשינוי הצליח.
"בסוף מרגישים את פפסי. זה ארגון כל כך גדול. אבל אין שם מישהו שיושב ואומר לעצמו 'נעשה ככה או ככה עם סודהסטרים', אין כזה דבר".

לא במחשבה, אבל לפעמים בהתנהלות.
"בדיוק, זה האופי שלהם. פתאום יכול להתקשר מישהו ליועץ המשפטי ולהגיד - אנחנו צריכים שתעברו לעבוד על המערכת שלנו. מה? למה? לא חבל על הזמן והמאמץ? אבל הוא רק עושה את העבודה שלו. זה לא שהגיעה הוראה מלמעלה".

מבחוץ זה נראה שהנטישה של מלחמת הקולות זה בגלל פפסי. זה היה סודהסטרים נגד בקבוקי הפלסטיק, וזאת בעיה כשתאגיד-העל שלך מוכר בקבוקי פלסטיק.
"נכון, אז פה קצת עידנו את מה שאנחנו אומרים. אנחנו כן נגד בקבוקי פלסטיק, אבל אנחנו לא אומרים יותר Fuck Plastic Bottles כמו פעם ויותר מדברים על Single Use Plastic Waste. אנחנו עדיין ממשיכים לדבר על פלסטיק חד-פעמי".

אתה פשוט לא יכול להיות לוחמני כמו פעם.
"נכון. פעם היינו עושים גרילה מרקטינג, היום פחות".

בקבוקי פפסי בסופרמרקט. פפסיקו רכשה את השליטה בסודהסטרים ב-2018 / צילום: Shutterstock

כשאתה מסתכל קדימה ומנסה לזהות טרנדים ומגמות שיישארו איתנו וצריך להיערך אליהם, מה אתה רואה?
"אני חושב שסודהסטרים יושבת על שני המגה-טרנדים הצרכניים הכי גדולים שיישארו הרבה שנים - בריאות ואיכות הסביבה. וזה יעזור לנו להמשיך להיות רלוונטיים בשנים הבאות.

"זאת שאלה מעניינת כי אנחנו ממש בעיצומו של כתיבת הפרק הבא של המותג. כשהנפקנו והיה משבר, כולם מסביב תהו אם סודהסטרים זה דבר אמיתי או שיגעון חולף. והיום אנחנו יכולים להגיד שאנחנו כאן להישאר. זה אמיתי, יש קטגוריה וגם לא מעט תחרות. ועכשיו במקום לבנות את הקטגוריה, אנחנו צריכים למצוא את מקומנו המדויק בתוכה. אנחנו עדיין מובילים אותה, אין מה לדבר, אבל התחרות מגיעה".

זה אתגר גדול, לייצר קטגוריה. לאורך זמן רואים שדווקא מי שהוא הקטגוריה כמו פריג'ידר, פלאפון וכו' - לאו דווקא מוביל.
"יש לי מצגת על הסיכון שבלהפוך לשם גנרי, שזה בדיוק זה: פריג'ידר ופלאפון וג'קוזי וג'יפ כמובן. זאת אחת הסכנות העיקריות שאני רואה למותג. בדיוק עכשיו אנחנו מובילים מהלך רחב במטרה לדייק את המקום שלנו בקטגוריה, וכך לכתוב את הפרק הבא של סודהסטרים". 

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק