גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הדירות יעלו עוד? המחסור בפלדה ובברזל מתגלגל למדד תשומות הבנייה

רוסיה ואוקראינה הן יצואניות ברזל ופלדה מרכזיות, ויבואנים מכל העולם החלו לחפש יצרנים חלופיים, שמעלים מחירים בהתאם ● המשבר ישפיע על מדד תשומות הבנייה, מה שצפוי להתבטא בייקור של 25 אלף שקל במחיר דירה ממוצעת

פועל באתר בנייה / צילום: שלומי יוסף
פועל באתר בנייה / צילום: שלומי יוסף

חשבתם שמדד תשומות הבנייה עלה במהירות עד כה? בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה מחירי הדלק, ההובלה הימית וחומרי הגלם שמיובאים לענף הבנייה, במיוחד הברזל, החלו לעלות במהירות רבה אף יותר. יבואני ברזל ופלדה מדברים על עליות מחירים של 25% במחירי הברזל והפלדה שנרשמו עד כה ועל עיכובים גדולים שצפויים באספקה.

מדובר בהאצת תהליך שהחל עוד בשנה שעברה, של עלייה כוללת בתשומות הבנייה. מדד תשומות הבנייה למגורים רשם עלייה של 5.8% ב-2021, מה שהפך אותו למדד השנתי הגבוה ביותר מאז 2006. העלייה החלה בגלל בעיות של סגירת מפעלים ומכרות ונמשכה בגלל הבעיות של שרשרת האספקה. כל אלה גרמו לעיכובים משמעותיים בייצור וביבוא חומרי גלם ואחרים, בעליות מחירים גבוהות בכל הקשור להובלה, והביאה לעליית המדדים ומחירי הדירות.

בעקבות המלחמה, נרשמה עלייה משמעותית במחירי הדלק, מה שצפוי לייקר את רכיבי האנרגיה במדד תשומות הבנייה, וכאמור בימים האחרונים החלו לצוץ עדויות לעליות חריגות במחירי הברזל לבניין והפלדה.

עליות מחירים של עשרות אחוזים

לדברי ניר ינושבסקי, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אומנם מחירי הברזל לבנייה עלו במידה ניכרת עוד קודם למלחמה, ואולם זו גרמה לבעיות גדולות עוד יותר, שכבר עכשיו נותנות סימנים בענף הברזל. "אוקראינה ובמיוחד רוסיה הן מהמובילות בעולם בייצור ברזל וברגע שמתחילות בעיות של שינוע, אספקה ולוגיסטיקה והחרם הכלכלי - נוצרות בעיות", אמר ינושבסקי. "לפני כשבוע קיבלנו הודעה על עלייה של 8% במחירי הברזל לבניין, וזה רק מתחילת המלחמה, ולאחר התייקרות קודמת של הברזל שהגיעה לדעתי לסביבות 50%". דיווחים אחרים שהגיעו לגלובס מצביעים על עליות מחירים לקבלנים בשיעור של 10% ויותר.

 

ואולם החדשות הרעות עוד יותר הן, שיבואני ברזל ופלדה מספרים על עליות של 25% במחירים שכרגע נגבים מהם. בעתיד הקרוב הן יגיעו לקבלנים, ומיד אחריהם לרוכשי הדירות החדשות.

מה קרה? לכאורה לא אמור היה לקרות הרבה, משום שיצואנית הברזל העיקרית לישראל היא טורקיה, שממנה מייבאים בכחצי מיליארד דולר בשנה, בעוד שמאוקראינה מייבאים בהיקף של עד 15 מיליון דולר בשנה ומרוסיה עד 18 מיליון דולר בשנה. ואולם, בשוק גלובלי הכל קשור, ומרגע ששתי המדינות הללו שנמנות על צמרת ייצור הברזל יוצאות מהמשחק - הופך השוק העולמי ללחוץ וליקר יותר.

שיבושים בשוק המתכות העולמי

"מהיום שפרצה המלחמה המחירים של כל סוגי הפלדה עלו ב-25%-30% וכל יום הוא יום חדש ואינך יודע מה יקרה. עברנו להזמין פלדה בסין, במחירים גבוהים ב-25%, כי חייבים להשאר עם מלאים", אמר דורון הלפרן מייסד ומנכ"ל יבואנית הברזל והפלדה הל-דור.

לדבריו, שיווק הפלדה מאוקראינה ומרוסיה נפסק לחלוטין וכיום אי אפשר להזמין ולקבל הזמנות משתי יצרניות הפלדה הגדולות. לרוסים אין אפשרות לבצע תשלומים בגלל ניתוקה ממערכת הכספים העולמית, ואילו נמלי אוקראינה חסומים. "לפני פרוץ המלחמה, העמיסו עבורנו אונייה עם מטען של 1,500 טונות, אבל אז החלה המלחמה, האונייה תקועה ולך תדע מה יקרה", סיפר הלפרן.

התוצאה של כל זה היא שיבואני ברזל ופלדה מכל העולם החלו לחפש יצרנים חלופיים, האחרונים הוצפו בפניות ובזמן האחרון הם מעלים מחירים בהתאם. "בטורקיה גם יש מפעלים, שמקבלים חומרים מאוקראינה ומרוסיה והם ממילא חשופים לבעיה", אמר הלפרן.

לדברי בעל שליטה באחת מהחברות המובילות בתחום יבוא ועיבוד הברזל בישראל, "מה שקרה הוא שבכל העולם העלו מחירים. אל תשכח, שגם מחירי הדלק עלו וזה כלים שלובים. לדעתי, יש פה גם אפקט פאניקה שפועל לעליית המחירים ולפעמים צריך לתת לאבק לשקוע קצת כדי שנבין מי נגד מי. נכון לעכשיו הוא טרם שקע, ואני מעריך שהעליות יימשכו. נוסף לעלייה של 25% במחיר, יש גם את מחירי הובלה ימית שעלו. לדעתי העליות החלו עוד לפני המלחמה, כשהמצב שם התחמם. טורקיה היא המדינה המובילה ביבוא לישראל, והיא מיד העלתה את המחירים".

חשש ממחסור ולא רק מהתייקרות

התוצאה: בישראל נרשמה תוך פחות משבועיים עלייה של 25% במחיר הפלדה מ-4,000 שקל לטונה ל-5,000 שקל לטונה, שמורכבת גם מעליית מחירי ההובלה והאנרגיה. כרגע הקבלנים טרם חשים בעלייה הזו, ואולם בהזמנות הקרובות שלהם מהיבואנים הם ייתקלו בתג המחיר החדש.

עד כמה העלייה הזו משמעותית למחירי הדירות? משקל הברזל מהווה כ-6% מכלל תשומות הבנייה למגורים, כך שהוא מגלם עלייה של כ-1.5% במדד התשומות, כלומר כ-25 אלף שקל במחיר דירה ממוצעת, שעמד על כ־1.7 מיליון שקל ברבעון האחרון של 2021, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. במבני משרדים ומסחר ובעבודות ציבוריות משקלו גבוה אף יותר. ינושבסקי מסביר, כי רכיב הברזל לא רק משפיע על עלייה בסעיף אחד במדד, אלא מופיע גם בסעיפים של מתכות נוספות ואביזרי גמר ואחרים שעשויים מחומרים כמו פלדה, אלומיניום ונירוסטה, כך שההשפעה שלו משמעותית מאוד.

מעבר לזה חוששים בענף, כי אם הלחימה תימשך לאורך זמן, "הבעיה כבר לא תהיה של מחיר אלא של אספקה", אמר בעלי החברה הגדולה. חשש אחר הוא, שבניית פרויקטים - החל מבתי מגורים וכלה במפעלי תעשייה בגשרים ובמסילות ברזל תתעכב.

חלק מהיבואנים מחפשים מקורות אלטרנטיביים לקניית ברזל ופלדה, אך תהליכי ההתקשרות עם החברות החדשות איטיים, והריחוק ממקומות אלה (למשל סין) מייקר מאוד את עלויות ההובלה.

ההערכה, לפיכך, היא, שמחירי תשומות הבנייה יוסיפו לעלות במהירות בזמן הקרוב. איך יגיב לכך השוק? זו שאלה שלאף אחד אין עליה תשובה.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון