גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טסלה נאלצת להתמודד עם תחרות קשה בסין מצד שוק המכוניות הפורח

מכירות של מכוניות חשמליות והיברידיות בשוק הרכב הגדול ביותר בעולם צפויות להגיע השנה לשיא של 6 מיליון

טסלה קרוסאובר מודל Y / צילום: יח''צ
טסלה קרוסאובר מודל Y / צילום: יח''צ

השוק המקומי הסיני של יצרניות מכוניות המונעות בסוגי אנרגיה חדשים פורח עם העלייה בביקוש, וכעת עומדת התחזית השנתית למכירות על שיא של 6 מיליון מכוניות השנה בשוק הרכב הגדול ביותר בעולם.

טסלה ויצרניות מכוניות חשמליות אחרות ממתינות להזרמה של מיליארדי דולרים כתוצאה מחקיקת האקלים
אילון מאסק מכר מניות טסלה בשווי של 6.8 מיליארד דולר
וורן באפט השקיע בענקית הרכב הסינית הזו, כעת היא מגיעה לישראל

החברה BYD בגיבוי וורן באפט התגלתה כיריבה של ממש לטסלה, לאחר שכמות המכוניות שמכרה ביולי השנה יותר משילשה את כמות המכוניות שמכרה ביולי אשתקד, 162 אלף יחידות על־פי נתוני איגוד מכוניות הנוסעים הסיני. לפי נתונים שנמסרו מ־BYD עצמה, כחצי מהמכוניות האלה חשמליות לחלוטין והשאר היברידיות.

תצוגה של BYD בבייג'ינג / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

ירידה של 44% במכירות

היחידה הסינית של טסלה ראתה ירידה במכירות של 44% בחודש שעבר לעומת השנה שעברה ומכרה רק 28 אלף מכוניות, כך נמסר מהאיגוד. כמעט 20 אלף מהמכוניות שמכרה טסלה מהמפעל בשנחאי נמכרו לשווקים מחוץ לסין, כך נמסר על־ידי האיגוד. לטסלה הייתה שנה לא קלה לאחר סגר קורונה באביב ושדרוג של המפעל שלה בשנחאי שגרם לכמה הפסקות בייצור בחודש שעבר.

עם התרחבות השדה התחרותי בתחום, גם מספר סטארט־אפים סיניים פחות מוכרים צומחים, וחלקם הגיעו בחודש שעבר לשיאי מכירות. Hozon Auto, Leap Motor ו־Seres Group Co, שמפתחת מכוניות חשמליות יחד עם וואוו (Huawei), מכרו כל אחת יותר מ־10,000 מכוניות ביולי, כך נמסר מהחברות. BYD, Hozon ו־Leap שלושתן הציגו לשוק דגמים שמחיריהם מתחילים בערך בשליש מהמחיר של הדגם הזול ביותר של טסלה.

הביקוש למכוניות חשמליות זולות יותר גדל בערים הפחות אמידות בסין, וזה עוזר למכירות של מותגים מקומיים, כך אמרה ג'ינג יאנג, אנליסטית בתחום הרכב בחברת הדירוגים פיטץ'. היא אמרה כי מה שיקבע בסופו של דבר תחרותיות של מותגים יהיה המחיר, המאפיינים החכמים של הדגמים וכן הבנת אופיים של הנהגים הסיניים.

סך־כל המכירות של מכוניות המונעות באנרגיה חדשה בסין, הכוללות מכוניות חשמליות ומכוניות היברידיות נטענות, עלה ביולי ב־117% בהשוואה לשנה שעברה ל־486 אלף מכוניות, כך נמסר מאיגוד המכוניות. זה העלה את תחזית המכירות לתחום זה השנה ל־6 מיליון מכוניות, לעומת תחזית ל־5.5 מיליון מכוניות. מדובר בנתון הכפול מהמכירות השנה שעברה, אז הייתה אחראית סין ליותר מחצי ממכירות המכוניות מסוג זה בעולם כולו.

תמריצים לרוכשי מכוניות

מנהיגי סין הציגו תמריצים לרוכשי מכוניות להגברת המכירות, בעת שהממשלה צופה אל תעשיית הרכב כאפיק אפשרי להחייאת הכלכלה הסינית שנמצאת בהאטה. מכירות של מכוניות חשמליות היו חזקות בעת שמחירי הדלק בעולם נותרו גבוהים, וצרכנים מנצלים את הסובסידיות שמציעה הממשלה.

מאמציה של בייג'ינג גרמה לתעשייה לגדול שוב, לאחר התכווצות בין מרץ למאי, כששרשראות אספקה של תעשיית הרכב והייצור הופרעו במידה גדולה בגלל צעדים להכלת התפרצויות אומיקרון, ובשנחאי היו סגירות של לחלק מהמפעלים. עם הפריחה בשוק המכוניות החשמליות בסין, נעשית התחרות יותר ויותר אינטנסיבית.

סך מכירות מכוניות הנוסעים בחודש שעבר עלה ב־20% משנה קודם לכן ל־1.81 מיליון כלי רכב, כך נמסר מהאיגוד.

מכירות של מכוניות אנרגיה חדשה הוכפלו כל חודש ברוב השנתיים האחרונות, וכעת הן אחראיות ל־27% מסך שוק מכוניות הנוסעים בסין, על־פי נתוני האיגוד.

ענקיות רכב סיניות לוקחות את ההובלה לפני חברות זרות כמו טסלה ופולקסווגן. SGMW, יוזמה משותפת בין ג'נרל מוטורס והחברה בבעלות ממשלת סין SAIC Motor Group, הודיעה שלשום (ב') כי מכרה יותר ממיליון מכוניות חשמליות והיברידיות נטענות מאז 2017. מכונית הדגל החשמלית של החברה, Wuling Hongguang Mini הקטנטנה, היא אחד הדגמים החשמליים הנמכרים ביותר בסין.

BYD משנזן, שהפסיקה לייצר מכוניות עם מנוע בעירה פנימי מסורתי במרץ, הייתה אחת המרוויחות הגדולות מהעלייה בביקוש, ומבחינת מספר כלי רכב שנמכרו הייתה היצרנית הגדולה ביותר בסין בשנה שעברה.

בטסלה, פולקסוואגן ו־BYD לא הגיבו מיד לבקשת תגובה.

עננה של אי־ודאות מעל שרשראות אספקה

מועצת המדינה של סין אמרה בחודש שעבר כי תאריך את הטבת המס לרכישת מכוניות המונעות באנרגיה חדשה, מדיניות שבאופן מקורי הייתה אמורה לפקוע מתוקף בסוף שנה זו.

סיוע ממשלתי ימשיך לעודד מכירת מכוניות באוגוסט, והדבר צפוי להביא את השוק בחזרה לצמיחה השנה, כך אמר קוי דונגשו, מזכ"ל איגוד המכוניות.

ישנה עדיין עננה של אי־ודאות מעל שרשראות אספקה של מכוניות. וויליאם לי, מנכ"ל NIO, אחד מהמותגים המובילים של מכוניות חשמליות בסין, אמר בחודש שעבר כי מחסור ברכיבים הוביל ביולי לקיצוץ הייצור של אחד מדגמי הסדאן של החברה באלפי יחידות.

עוד כתבות

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם אחרי החג?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה ביום ד' ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

נפילה בגוש דן / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות שיגורים מאיראן: מספר זירות של שברי יירוט במרכז

צה"ל תקף לפני זמן קצר מפקד בכיר של משטר הטרור האיראני בטהרן ● צה"ל נכנס קרקעית ללבנון • בית בכפר יובל שבגליל נפגע מירי: 4 שהו במבנה, 1 נפצע קל משברי זכוכיות • חיל האוויר הגיב בגל תקיפות בדרום המדינה, 160 מטרות חיזבאללה הושמדו • דיווח - המוסד וכוחות מיוחדים של ישראל ביצעו פעולות קרקעיות באיראן • פיצוצים בטהראן, באספהאן ובתבריז • עדכונים שוטפים

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

אילוסטרציה: shutterstock

מחיר הנפט מזנק, ירידות חדות בחוזים על וול סטריט ובאירופה

בורסת פרנקפורט יורדת בקרוב ל-4%, הבורסות בלונדון ובפריז נופלות במעל 2.5% ● בורסת סיאול נפלה במעל 7% ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 83 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קופצות, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין מוחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 66 אלף דולר