גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשמלית הקוריאנית המפוארת שהמלאי השנתי שלה נחטף בתוך שבוע

לקרוס־אובר החשמלי של ג'נסיס יש עיצוב מרשים ותא נוסעים מרווח ומרגיע ● גם הביצועים נמרצים, אם כי היא לא מיועדת למכורי הנהיגה הספורטיבית

ג'נסיס GV60 חשמלית / צילום: יח''צ
ג'נסיס GV60 חשמלית / צילום: יח''צ

השבוע המריא יו"ר קבוצת יונדאי מוטורס, צ'אנג יו־סאן, לביקור בהול בניו־יורק. הבוס של יונדאי וקיה, שמעסיק כ־300 אלף עובדים ברחבי העולם, הוא מנהל עסוק מאוד וביקורים שלו בחו"ל מתואמים חודשים רבים מראש. אלא שהפעם הוא יצא ללא כל התראה מוקדמת כדי לכבות את השריפה שהצית "חוק המלחמה באינפלציה", עליו חתם הנשיא ג'ו ביידן בשבוע שעבר.

בין היתר, החוק שולל את הטבות המס הממשלתיות בגובה של כ־7,000 דולר לדגמים חשמליים ופלאג־אין שאינם מיוצרים בארצות הברית, ביניהם יותר מעשרה דגמים אסטרטגיים של יונדאי וקיה. כעת, הקבוצה הקוריאנית תאלץ לשנות את אסטרטגיית הייצור במפעלים בארצות הברית, להקטין את התלות שלה בסוללות מתוצרת קוריאה ולשנות את יעדי המכירות שלה בשוק האמריקאי. הכל "מעכשיו לעכשיו".

שוק הרכב שעשוי להרוויח מהמהומה הוא השוק הישראלי. ישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם שמכירה בתקינת האמריקאית, בנוסף לתקינה האירופאית. מעמד ייחודי זה יאפשר ליבואנים בארץ לקלוט עודפי יצוא של דגמים חשמליים שמיועדים לארצות הברית.

בין המועמדים להרוויח נמצא גם הקרוס־אובר החשמלי החדש GV60 מבית ג'נסיס, מותג הפרימיום של קבוצת יונדאי, שגם הוא איבד את הטבת המס האמריקאית. כל המלאי של הרכב שהוקצה לישראל ב־2022 נמכר תוך שבוע ימים, ועודפי הביקוש נפרסים עד לשנה הבאה.

 

שפע של מרחב

ה־GV60 מבוסס על הפלטפורמה החשמלית של קבוצת יונדאי, שבין השאר משרתת את יונדאי איוניק 5 החשמלית. אולם, השתיים נבדלות בעיצוב החיצוני. בעוד שיונדאי מחצינה מראה קופסתי עם זוויות חדות ומשטחים ישרים, החשמלית של ג'נסיס מציגה קשתות, קימורים ותפיחות שריריות מהחרטום ועד הזנב.

בחזית יש צמד פנסים צרים לצד יחידת גריל ענקית, הזנב מעוטר בספוילר אגרסיבי ופרופיל הצד נראה "זריז" עם גג משתפל לאחור, ידיות סמויות בדלתות וחישוקים מאסיביים. העיצוב מזכיר יותר מכונית GT שתפחה מאשר קרוס־אובר, והוא ללא ספק מסובב ראשים ברחוב.

עיצוב הפנים זונח את האגרסיות של העיצוב החיצוני לטובת חלל רגוע. הגוונים השולטים בתא הם בהירים ורכים, חומרי הדיפון משבצים שלל טקסטורות "טבעיות" וחומרים ממוחזרים אופנתיים, והשמשות הגדולות מחדירות הרבה אור טבעי.

עמדת הפיקוד מתאפיינת בעיצוב מינימליסטי וקליל עם יחידה רוחבית של לוח מחוונים ומסך מולטימדיה, קונסול "מרחף" וכמות מזערית (אבל חיונית) של מתגי בקרה פיזיים. החריג היחיד באווירה "הסקנדינבית" הרגועה הוא בורר הילוכים כדורי, שעם כיבוי הרכב מסתובב על צירו והופך לכדור קריסטל שקוף ומואר. לא ברור מה עושה כאן הפריט הזה, שנדמה שנלקח מעידן הדיסקו, אבל ילדים ונוער כנראה מאוד יאהבו אותו.

כמו באיוניק 5, גם ההמרחב הפנימי של GV־6 גדול הרבה יותר מהרושם שיוצרים הממדים החיצוניים. המושבים הקדמיים רחבים ונוחים מאוד, והתקרה הגבוהה מאפשרת להגביה אותם כדי להעניק ליושבים תנוחה גבוהה של רכב כביש־שטח מבלי לקפח את מרחב הראש. במושב האחורי יכולים לשבת שלושה מבוגרים ללא קושי, ועדיין יהיה להם מרחב רגליים עצום תודות לבסיס גלגלים מרשים של 2.9 מ'. תא המטען מצומצם ביחס לממדי הרכב, אך תא הנוסעים עצמו גדול מספיק כדי לאכסן בו מטען חורג.

האבזור התקני בגרסת הביניים בה נסענו מעוגן היטב בפלח הפרימיום וכולל, בין השאר, מושב נהג שמתכוונן באין ספור כיוונים, ריפוד עור ומערכת בטיחות סמי־אוטונומית מהיעילות בהן נתקלנו לאחרונה. זאת, בנוסף לגג פנורמי, שאמנם אינו נפתח, אך מצליח לסנן היטב את הקרינה העודפת של הקיץ הישראלי.

ללא רעש או דרמה

איכות הייצור והגימור יכולה ללמד שיעור אחד או שניים גם את מותגי היוקרה מגרמניה ויפן. במיוחד בידוד רעשי הכביש, שהוא עקב אכילס ידוע של כלי רכב חשמליים נטולי רעש מנוע. ב־GV60 רחשי הצמיגים והרוח מנוטרלים ומפנים את הזירה האקוסטית למערכת קול מרשימה.

את ה־GV60 אפשר לרכוש עם מנוע אחורי בודד בהספק 228 כ"ס, אבל בהפרש מחיר לא גדול מקבלים גרסה כפולת מנועים עם 318 כ"ס ושיפור משמעותי בביצועים. חובבי הנסיעה השקטה יזכו לשיוט רגוע למדי בלחיצה די עצלה על דוושת התאוצה. ואילו במצב ספורטיבי, שוחרי הביצועים יצברו מהירות בקצב בתגובה ללחיצה על הדוושה, שלא תאכזב גם את בוגרי טסלה 3. בכל המצבים העברת הכוח מעודנת, ללא בעיטות וללא דרמה.

ההנעה החשמלית מקבלת גיבוי ממערכת מאוד יעילה של מחזור אנרגיה בבלימה, שמאטה את הרכב בעוצמה משתנה בהתאם לנהג, ונוטעת בו תחושת ביטחון בתנועה צפופה על כבישים מתפתלים. הטווח בגרסת שני המנועים הזו הוא כ־470 ק"מ, וגם במבחן שנערך בקיץ הישראלי הלוהט, שימור האנרגיה היה יעיל מאוד. אפשר לצפות ריאלית לטווח של 380־400 ק"מ.

על הכביש המכונית מרגישה מעט יותר רכה מאיוניק 5, ועושה עבודה מצוינת בבידוד מהמורות הכביש למרות חישוקי הענק והצמיגים הרחבים. החריגים היחידים הם בורות קטנים באספלט, שעשויים לגרום לבולמי הזעזועים לסגור את מהלכם בטפיחה קולנית.

מחיר אטרקטיבי לתמורה

קשה להסתיר את העובדה שהמכונית רחבה וכבדה - כמעט 2.2 טון. בהתאם, ההעברות על כבישים מפותלים עשויות להיות די מגושמות, ולא הכי מתגמלות נהגים בעלי רוח ספורטיבית. גם תמרונים עירוניים דורשים תשומת לב. ייתכן שהגרסה הספורטיבית של ה־GV, שמצוידת במתלים אקטיביים, תעניק הרגשה מחודדת יותר.

מנגד, למכונית יש יציבות כיוונית מצוינת במהירויות גבוהות, והיא צולחת ללא קושי את מבחן הטיפוס על מדרכות בדרך לחניה מאולתרת.

המחיר של גרסת הביניים של ה־GV60 עם הנעה כפולה ו־318 כ"ס מתחיל ב־315 אלף שקל. זהו מחיר אטרקטיבי ביחס לרמת הפאר, הביצועים והמרחב הפנימי שהרכב מציע, והוא מציב אותו גבוה בסולם התמורה לכסף.

חלק מהמתחרות

פולקסווגן I.D4

הקרוס־אובר החשמלי של פולקסווגן נחשב ללהיט גלובלי. גרסת הבסיס, שמחירה מתחיל בכ־270 אלף שקל, מצוידת במנוע בודד עם 204 כ"ס וסוללה של 77 קילוואט־שעה, שמספקת טווח של כ־480 ק"מ. תא הנוסעים איכותי ותא המטען ענק.

פולקסווגן I.D4 / צילום: יח''צ

פורד מוסטנג מאך E

מחיר הרכב החשמלי נע בין 330 ל־430 אלף שקל. הגרסה כפולת המנועים מציעה בהספק משולב של 351 כ"ס ומאיצה מאפס ל־100 קמ"ש ב־5.8 שניות. סוללה של כ־90 קילוואט מספקת לרכב טווח מוצהר של עד 540 ק"מ. תא הנוסעים מרווח.

פורד מוסטנג מאך E / צילום: יח''צ

ב.מ.וו ix1

הגרסה החשמלית שומרת על העיצוב המסורתי ועל תא נוסעים מאובזר עם בסיס גלגלים באורך 2.7 מ'. הרכב כולל שני מנועים בהספק 313 כ"ס וסוללה של 68 קילוואט, שמספקת טווח של עד 438 ק"מ. המחיר טרם פורסם כיוון שהרכב עוד לא הגיע לארץ.

ב.מ.וו ix1 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

ירידות חדות ביפן ובדרום קוריאה; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת סיאול נופלת במעל 6% ● מחירי הנפט ממשיכים לעלות אחרי הודעת איראן על חסימת מיצרי הורמוז, גם מחיר הזהב עולה ● וול סטריט הגיבה יחסית במתינות למבצע הצבאי נגד איראן, מניות הטכנולוגיה התאוששו ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין התאושש ונסחר הבוקר סביב 68 אלף דולר

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

פעילות מערכות ההגנה האווירית / צילום: משרד הביטחון

מטחים ליליים לכל הארץ; כטב"מים על שגרירות ארה"ב בסעודיה

אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז ובטבריה - נזק לבית בטמרה • בלבנון מדווחים: צה"ל תקף בדאחיה, במוקד: רשת התקשורת המזוהה עם חיזבאללה • חיזבאללה בהצהרה רשמית: "הזהרנו שוב ושוב כי העוינות ללא תגובה לא יכולה להימשך" • שגרירות ארה"ב בריאד הותקפה על ידי כטב"ם איראני, טראמפ איים: "בקרוב תגלו מה תהיה התגובה" • עדכונים שוטפים 

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"